DarioAS 20.01.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A ja chce najprostszy zlew za stowke. Wiesniara ze mnie, co? ja tam nie widzę różnicy między zlewem za stówkę czy za dziesięć stówek Nieraz drogie rzeczy wyglądają bardziej tandetnie niż te tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.01.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A ja chce najprostszy zlew za stowke. Wiesniara ze mnie, co? ja tam nie widzę różnicy między zlewem za stówkę czy za dziesięć stówek Nieraz drogie rzeczy wyglądają bardziej tandetnie niż te tanie Dokładnie tak, Aniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 20.01.2009 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 dzień dobry!co tam u Ciebie ? Witaj Piękna! U mnie na razie nic się nie dzieje Jutro mamy trochę uprzątnąć las (powycinać suche krzaki i drzewa, zrobić w końcu przejazd przez las)... Jeśli chodzi o prace w domu to jestem dobrej myśli bo jak na razie wszystko się dobrze układa (czytaj: trochę już zarobiliśmy, a raczej mąż zarobił bo ja to tylko ze stypendiów mogę mieć jakiś wkład )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.01.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dardurdka - nie wycinaj lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 20.01.2009 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dardurdka - nie wycinaj lasu Monisiu, to nie tak Lasu nie wytnę tylko chcę drogę przez las do sadu... i tak się dobrze składa, że po jednej stronie nie rośnie nic specjalnego, dużo suchych brzóz i krzaków... grube drzewa oczywiście zostaną ; droga będzie trochę skręcać tak by ominąć najdorodniejsze okazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 20.01.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 trochę już zarobiliśmy, a raczej mąż zarobił bo ja to tylko ze stypendiów mogę mieć jakiś wkład.. a my ciągle zarabiamy ,zarabiamy i ciągle mało i malo w końcu chyba zacznę się przymierzać do jakiegoś kredyciku a tak w ogole to bardzo" zazdraszczam "lasu!ja mam tylko parę brzózek samosiejek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 20.01.2009 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Tak to już jest, Ty masz za to rzeczkę i będziesz miała niesamowity staw... a drzew zawsze można dosadzić !!! Ja co najwyżej mogę zrobić basen A jeśli chodzi o kredycik to u nas odpada wszystko finansujemy sami.... tak więc na bieżąco trzeba dobrze inwestować i pomnażać pieniążki, bo taki dworek to skarbonka bez dna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.01.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Dardurdko - Ty też możesz mieć staw Co do lasu - gdzie fotki uporządkowango terenu?? Jeśli chodzi o rośliny kwaśnolube, to mogę podpowiedzieć: wszelkie wszosy, wrzośce, hosty (funkie), rhododendrony, azalie japońskie, azalie wielkokwiatowe, spora część bylin, hortensje, ketmia syryjska (polecam wszystkie kolory, bo są cudowne, zwłaszcza te o pełnych kwiatach), wszelkie iglaki, magnolie Jest tego sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 21.01.2009 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Dardurdko - Ty też możesz mieć staw Co do lasu - gdzie fotki uporządkowango terenu?? Jeśli chodzi o rośliny kwaśnolube, to mogę podpowiedzieć: wszelkie wszosy, wrzośce, hosty (funkie), rhododendrony, azalie japońskie, azalie wielkokwiatowe, spora część bylin, hortensje, ketmia syryjska (polecam wszystkie kolory, bo są cudowne, zwłaszcza te o pełnych kwiatach), wszelkie iglaki, magnolie Jest tego sporo Jak to??? Staw bez rzeki???? Fotki z lasu będą jutro bo nie wzięłam aparatu, może i dobrze bo tak się umorusaliśmy, że wstyd by było nawet dziecko pokazać (Kinga obcinała sekatorem różne gałązki - strasznie była dumna, że pomaga ) Jutro zrobię fotki i od razu wkleję Dziękuję Ci Monisiu za wykaz roślinek: zaraz sobie wyszukam i pooglądam, jak wyglądają... na pewno skorzystam Swoją drogą, jakbyś poznała jeszcze jakieś odmiany to chętnie się zapoznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.01.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Możesz zacząć wiosnę od przylaszczek i śnieżyczek (popularnych przebiśniegów ). Zarówno przebiśniegi jak i przylaszczki są w sprzedaży na allegro, o ile mnie pamięć nie myli Staw bez rzeki - owszem, sztuczny, ale może być równie piękny Z tym, ze jeśli będzie miał głębokość większą niż 0,5m to trzeba mieć projekt i pozwolenie U mnie taki właśnie planuję, ale dopiero jak zamieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 21.01.2009 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 No tak, ale w takim stawie szybka brudzi się woda bo nie ma odpływu... więc chyba trzeba zmieniać wodę jak w oczku wodnym, no i pompkę z filtrem do oczyszczania?!? Nie wiem...Napisz coś więcej o takim stawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.01.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Owszem, należy dbać o przepływ i filtrację, ale za to jaki piękny widok. Sporo jest o tym w Internecie. Co do roślin, to możesz dorzucić do swojej listy piwonię drzewiastą i waigelę, czyli tzw. krzewuszkę. Najładniejsza moim zdaniem krzewuszka to Candida i Nana Variegata - mam ich kilka i uwielbiam za bujne i długie kwitnienie, piękne liscie, mozliwość formowania i ładny pokrój. Możesz też włączyć do tej listy paprocie, które wspaniale komponują się z rhododendronami i azaliami wielkokwiatowymi. No i powinien być w Twoim ogrodzie żylistek i jakieś odmiany lilaków (polecam wszystkie, bo dobrze rosną w każdej niemal glebie, mój ulubiony to Krasawica Moskwy - mam 2 krzewy tej odmiany w swoim ogrodzie ) Jak mi się coś jeszcze z tego typu roślin nasunie na myśl, to wrzucę Aaa, już wiem - sasanki Koniecznie posadź wszelkie odmiany sasanek - są piękne i wdzięczne Możesz je ładnie wkomponować w nasadzenia wyższych roślin sadząc je od przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.01.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Na fotce, którą wkleiłaś w dzienniku (ogród) są w zasadzie wszystkie rośliny, które wymieniłam w pierwszej kolejności jako proponowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 21.01.2009 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Na fotce, którą wkleiłaś w dzienniku (ogród) są w zasadzie wszystkie rośliny, które wymieniłam w pierwszej kolejności jako proponowane No tak... Ty Monisiu to spojrzysz i wiesz jak się co nazywa, ja jedynie mogę poopisywać jakiego są koloru i czym się charakteryzują mam nadzieję, ża jak zacznę się tym bardziej interesować to będę pamiętać te wszystkie nazwy, w większości zresztą łacińskie, bo nie wszystkie mają polskie odpowiedniki... Podziwiam Twoją znajomość roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.01.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Na allegro jest wystawionych sporo odmian host (pod nazwą hosta lub funkia) - są piękne, szybko się rozrastają i naprawdę robią wrażenie, zwłaszcza posadzone w grupach po 2-3 Sama się przymierzam do kupna nowych odmian. Tak sobie myślę, że te Twoje drzewa możesz podsadzić bluszczami zimozielonymi lub trzmielinami - będą się malowniczo pięły po pniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 21.01.2009 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Te bluszcze to super pomysł!!! A od spodu naokoło konwalie... albo sasanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 21.01.2009 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 nawet jedną hostę już mam, okazało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.01.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Ale zanim dasz konwalie lub sasanki, to jeszcze blizej pnia daj rhododendrony i azalie, paprocie, hosty i tawułki (zapomniałam o nich wcześniej wspomnieć), a przodem i pomiędzy hostami sasanki, konwalie, bodziszki i ciemierniki. Będzie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.01.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 nawet jedną hostę już mam, okazało się Poszukam zaraz zdjęć, które moze będą Ci pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 21.01.2009 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Moniu, Ty lepiej rzuć pracę w szkole i zajmij się projektowaniem ogrodów... zarobisz majątek czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts