Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO: NASZ WYMARZONY DWOREK

dardurdka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzień dobry!co tam u Ciebie ?

Witaj Piękna! U mnie na razie nic się nie dzieje :( Jutro mamy trochę uprzątnąć las (powycinać suche krzaki i drzewa, zrobić w końcu przejazd przez las)...

Jeśli chodzi o prace w domu to jestem dobrej myśli bo jak na razie wszystko się dobrze układa (czytaj: trochę już zarobiliśmy, a raczej mąż zarobił bo ja to tylko ze stypendiów mogę mieć jakiś wkład :oops: )...

Dardurdka - nie wycinaj lasu :roll:

Monisiu, to nie tak :lol:

Lasu nie wytnę tylko chcę drogę przez las do sadu... i tak się dobrze składa, że po jednej stronie nie rośnie nic specjalnego, dużo suchych brzóz i krzaków... grube drzewa oczywiście zostaną ; droga będzie trochę skręcać tak by ominąć najdorodniejsze okazy :wink:

trochę już zarobiliśmy, a raczej mąż zarobił bo ja to tylko ze stypendiów mogę mieć jakiś wkład..

a my ciągle zarabiamy ,zarabiamy i ciągle mało i malo w końcu chyba zacznę się przymierzać do jakiegoś kredyciku :( a tak w ogole to bardzo" zazdraszczam "lasu!ja mam tylko parę brzózek samosiejek

Tak to już jest, Ty masz za to rzeczkę i będziesz miała niesamowity staw... a drzew zawsze można dosadzić :wink: !!! Ja co najwyżej mogę zrobić basen :roll: A jeśli chodzi o kredycik to u nas odpada :( wszystko finansujemy sami.... tak więc na bieżąco trzeba dobrze inwestować i pomnażać pieniążki, bo taki dworek to skarbonka bez dna...

Dardurdko - Ty też możesz mieć staw :wink:

Co do lasu - gdzie fotki uporządkowango terenu??

Jeśli chodzi o rośliny kwaśnolube, to mogę podpowiedzieć:

wszelkie wszosy, wrzośce, hosty (funkie), rhododendrony, azalie japońskie, azalie wielkokwiatowe, spora część bylin, hortensje, ketmia syryjska (polecam wszystkie kolory, bo są cudowne, zwłaszcza te o pełnych kwiatach), wszelkie iglaki, magnolie :D Jest tego sporo :wink:

Dardurdko - Ty też możesz mieć staw :wink:

Co do lasu - gdzie fotki uporządkowango terenu??

Jeśli chodzi o rośliny kwaśnolube, to mogę podpowiedzieć:

wszelkie wszosy, wrzośce, hosty (funkie), rhododendrony, azalie japońskie, azalie wielkokwiatowe, spora część bylin, hortensje, ketmia syryjska (polecam wszystkie kolory, bo są cudowne, zwłaszcza te o pełnych kwiatach), wszelkie iglaki, magnolie :D Jest tego sporo :wink:

Jak to??? Staw bez rzeki????

Fotki z lasu będą jutro bo nie wzięłam aparatu, może i dobrze bo tak się umorusaliśmy, że wstyd by było nawet dziecko pokazać (Kinga obcinała sekatorem różne gałązki - strasznie była dumna, że pomaga :wink: ) Jutro zrobię fotki i od razu wkleję :oops:

Dziękuję Ci Monisiu za wykaz roślinek: zaraz sobie wyszukam i pooglądam, jak wyglądają... na pewno skorzystam :wink: Swoją drogą, jakbyś poznała jeszcze jakieś odmiany to chętnie się zapoznam :D

Możesz zacząć wiosnę od przylaszczek i śnieżyczek (popularnych przebiśniegów :wink: ). Zarówno przebiśniegi jak i przylaszczki są w sprzedaży na allegro, o ile mnie pamięć nie myli :wink:

Staw bez rzeki - owszem, sztuczny, ale może być równie piękny :wink: Z tym, ze jeśli będzie miał głębokość większą niż 0,5m to trzeba mieć projekt i pozwolenie :-? U mnie taki właśnie planuję, ale dopiero jak zamieszkamy :wink:

Owszem, należy dbać o przepływ i filtrację, ale za to jaki piękny widok. Sporo jest o tym w Internecie. Co do roślin, to możesz dorzucić do swojej listy piwonię drzewiastą i waigelę, czyli tzw. krzewuszkę. Najładniejsza moim zdaniem krzewuszka to Candida i Nana Variegata - mam ich kilka i uwielbiam za bujne i długie kwitnienie, piękne liscie, mozliwość formowania i ładny pokrój. Możesz też włączyć do tej listy paprocie, które wspaniale komponują się z rhododendronami i azaliami wielkokwiatowymi. No i powinien być w Twoim ogrodzie żylistek i jakieś odmiany lilaków (polecam wszystkie, bo dobrze rosną w każdej niemal glebie, mój ulubiony to Krasawica Moskwy - mam 2 krzewy tej odmiany w swoim ogrodzie :D :D ) Jak mi się coś jeszcze z tego typu roślin nasunie na myśl, to wrzucę :wink:

Aaa, już wiem - sasanki :D Koniecznie posadź wszelkie odmiany sasanek - są piękne i wdzięczne :D Możesz je ładnie wkomponować w nasadzenia wyższych roślin sadząc je od przodu :wink:

Na fotce, którą wkleiłaś w dzienniku (ogród) są w zasadzie wszystkie rośliny, które wymieniłam w pierwszej kolejności jako proponowane :wink:

No tak... Ty Monisiu to spojrzysz i wiesz jak się co nazywa, ja jedynie mogę poopisywać jakiego są koloru i czym się charakteryzują :oops: mam nadzieję, ża jak zacznę się tym bardziej interesować to będę pamiętać te wszystkie nazwy, w większości zresztą łacińskie, bo nie wszystkie mają polskie odpowiedniki... Podziwiam Twoją znajomość roślin.

Na allegro jest wystawionych sporo odmian host (pod nazwą hosta lub funkia) - są piękne, szybko się rozrastają i naprawdę robią wrażenie, zwłaszcza posadzone w grupach po 2-3 :wink: Sama się przymierzam do kupna nowych odmian. Tak sobie myślę, że te Twoje drzewa możesz podsadzić bluszczami zimozielonymi lub trzmielinami - będą się malowniczo pięły po pniach :D