Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO: NASZ WYMARZONY DWOREK

dardurdka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie ze rozumie :) i popieram budowa bez kredytu :o Co prawda wiem o tym ale tu znowu wyrazy podziwu ! Bo jadac ulica gdzie stoja ladne domki nie koniecznie wille wiadomo ze 75% nalezy do banków :)

Właśnie tego nie chcieliśmy... (a i pewnie byśmy nie dostali :lol: )

Przeraża mnie sama myśl, że większość życia (20-30lat) miałabym sznur na gardle... i na prawdę podziwiam ludzi, którzy się na to decydują, ja bym się po prostu bała... bo kto potrafi przewidzieć tak odległą przyszłość :-?

Właśnie tego nie chcieliśmy... (a i pewnie byśmy nie dostali :lol: )

Przeraża mnie sama myśl, że większość życia (20-30lat) miałabym sznur na gardle... i na prawdę podziwiam ludzi, którzy się na to decydują, ja bym się po prostu bała... bo kto potrafi przewidzieć tak odległą przyszłość :-?

No my właśnie sobie taki sznur zafundowaliśmy. Ale z drugiej strony przynajmniej sobie w tym domu pomieszkamy. Bo jak pomyślę, że miałabym się przez te 20 lat gnieździć w ciasnym mieszkaniu i odkładać na budowę domu, to nie wiem czy na stare lata chciałabym myśleć o budowie. Podejrzewam, że raczej nie.

Niekoniecznie trzeba odkładać przez 20 lat... my jesteśmy tego przykładem :D Finansujemy wszystko na bieżąco i n pewno gdybyście nie dostali tego kredytu to jakoś byście sobie inaczej poradzili, bo motywacja jest duża, tak mi się wydaje... ja broń Boże nie krytykuje kredytów, bo dzięki nim można realizować marzenia, ale ja bym po prostu nie chciała... U nas pieniędzy z wesela dawno już nie było... bo nie zamierzaliśmy się budować, aż tu nagle taki pomysł :o może trochę dłużej poczekam )jak nie uda się wprowadzić w tym roku), ale na pewno nie 20 lat! Nie ważne środki tylko cel, w końcu zamieszkać! Obie drogi są dobre tylko ja boję się podejmować tak dalekosiężne decyzje... ale pewnie gdybym nie miała wyjścia to kto wie :-?

Jak tam, panowie działają na dachu???

Na bieżąco to zarabiamy na wydatki, które się rozjechały z kosztorysem, a jest ich całkiem sporo niestety. Panowie w tym tygodniu planują zakończyć prace na dachu i wreszcie będziemy mogli rozliczyć transzę (no i złożyć wniosek o wypłatę kolejnej). Okna już prawie wybrane (wahamy się pomiędzy dwoma firmami, które w zasadzie oferują tę samą cenę) no i elektryk się niecierpliwi. Już chce wchodzić robić instalacje.

Tez mam sznur, sama, na 30 lat. To znaczy jeszcze 28. :lol: :lol: :lol: Jak to podpisywalam to mi sie to troche dziwne wydawalo, ze taki wyrok, ale juz sie przyzwyczailam. W dodatku musze to mieszkanie doprowadzic do uzytecznosci splacajac jednoczesnie kredyt, wiec nie jest latwo, ale i tak ciesze sie, ze wzielam go, jak jeszcze komus dawali. :)

Dla mnie było by to rozwiązaniem gdyby dali całą kasę od razu, a nie w transzach... zwłaszcza, że w większości przypadków wysokość transzy jest za mała na bieżące potrzeby :cry: Dorfi, jakie więc będą okna??? Ja im dłużej się zastanawiam, to mniej jestem zdecydowana... na pewno białe ze szprosami będą piękne i w dodatku szprosy będą w 100% widzialne :wink:

witaj,

znalazłam w końcu te wzorniki szkoda tylko ze nie mam skanera, ale fotki tez niezle wyszly.

http://lh5.ggpht.com/_Q7IugVOzgWU/SbApPip--lI/AAAAAAAABF0/GoyEDk-GOrU/S8004035.JPG

wersy:

1. brązowy

2. od lewej: mahoń, dąb bagienny, dąb złocisty, orzech, dąb rustykalny.

3. daglezja, oregon, niebieski, zielony, daglezja cieniowana

te odznaczone na czerwono to były moje faworyty a zmieniłam w końcu na orzech.

z tego wzornika kolory sa identyczne jak w realu, bo to sa wstawki zdjęć.

może pomoże w wyborze.

tymczasem pozdrawiam,

edyta

ps. fotki kuchni wymarzonej są śliczne - te beże bardzo oryginalne. :D

Szkoda, dobrze, że choć na zdjęciu go uwieczniłaś. Za to kwiat w wazonie też długo postoi. A może kłącze odbije :roll:

Biedne dziecko chyba mocno się zestresowało razem z Tobą :(

Storczyk nie ma kłącza. Jeśli bedzie prawidłowo pielęgnowany, to nowe pędy kwiatowe wypuści po jakimś czasie pomiędzy liśćmi - w identyczny sposób jak ten pęd kwiatowy, który był, tylko z kolejnej pary liści. Jeśli nie ułamał się zbyt nisko i na łodydze są widoczne oczka, to jest mozliwosć, że odbije nowym pędem z ułamanej łodyżki.