Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO: NASZ WYMARZONY DWOREK

dardurdka

Recommended Posts

och, jak miło, że coraz więcej osób do nas zagląda :D

Dzisiaj z mężem zafoliowaliśmy okna na górze, tak na wszelki wypadek, bo pogoda podobno ma się pogorszyć... i w końcu byliśmy rozglądnąć się za oknami :D Na jutro mają zrobić wycenę, a nazbierało się 31 okienek. Na dodatek najbardziej spodobały mi się "orzechowe" zaokrąglone z zaokrągloną :wink: ościeżnicą (nie pamiętam jak się nazywają)- profil salamander. Hmm, aż się boję tej wyceny bo firma nie uchodzi za najtańszą :( Na wszelki wypadek czekamy na wyceny z innych firm.

A te orzechowe to jasne, ciemne? Jakie?

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Są kolumny :D (razem 8), a jeśli chodzi o okno to miałam pewne obawy, że tak w scianie - a gdzie firanka itd. ale może być O.K.

http://images39.fotosik.pl/30/aba84523dcb5e2a9.jpg

Byłam też po wycenę okien: 43000PLN to jednak dużo, zwłaszcza, że gdzie indziej pan mówił, że będa duuużo taniej :wink: (takie same rzecz jasna)

A to widok na jadalnię:

http://images29.fotosik.pl/294/26cc59027b35378b.jpg

i kawałek kuchni:

http://images26.fotosik.pl/295/f46f3af14a90a6e4.jpg

Koncepcje są, ale na pewno większość czytających zaskoczę, bo nie chcę stylizować domku na staropolski dworek, ani z resztą żaden inny... Chcę się w nim czuć dobrze, w końcu to mój własny dom a nie jakieś muzeum... - to widać np. po krzesłach, które wcześniej wkleiłam - są mało magnackie... (To pewnie trochę też wynika z mojego mało zaawansowanego wieku) :wink:

Myślę, że nie będzie to też coś bardzo nowoczesnego (nie podobają mi się te błyszczące blaty i metal (chociaż niektóre zapierają dech w piersiach) Pójdę bardziej w coś mniej przemijającego, ale z nowoczesną technologią (agd, rtv itd.) i designem. Już nawet przeglądałam kuchnie, ale trudno się na coś zdecydować :roll: chcę żeby cały dom był w jednym stylu, podobnej kolorystyce i wystroju :wink: może później coś wkleję

Koncepcje są, ale na pewno większość czytających zaskoczę, bo nie chcę stylizować domku na staropolski dworek, ani z resztą żaden inny... Chcę się w nim czuć dobrze, w końcu to mój własny dom a nie jakieś muzeum... - to widać np. po krzesłach, które wcześniej wkleiłam - są mało magnackie... (To pewnie trochę też wynika z mojego mało zaawansowanego wieku) :wink:

Myślę, że nie będzie to też coś bardzo nowoczesnego (nie podobają mi się te błyszczące blaty i metal (chociaż niektóre zapierają dech w piersiach) Pójdę bardziej w coś mniej przemijającego, ale z nowoczesną technologią (agd, rtv itd.) i designem. Już nawet przeglądałam kuchnie, ale trudno się na coś zdecydować :roll: chcę żeby cały dom był w jednym stylu, podobnej kolorystyce i wystroju :wink: może później coś wkleję

Mnie zaskoczyłaś, ale nie niezbyt mocno - dach z czarnej blachy już świadczył o tym, że nie bedzie do końca dworkowo, a jak widziałam krzesła, to już byłam niemal pewna :wink: Ważne, żebyście się dobrze czuli w swoim domku, bo budujecie Go dla siebie :D

Dardurdko - mam pytanie natury technicznej - jak wykonaliscie tył ogniomuru z balkonem? Chodzi mi o tyły tej ściany - część dachu za tymi łukowatymi boczkami przy drzwiach - jak macie wykonczone, żeby nie przeciekało i żeby nie zalegał tam śnieg? Nasz murarz twierdzi, żeby zrezygnować z akiego rozwiązania, bo to tylko kłopot przyniesie :(

Nasz Pan Dachowy chciał zmniejszyć łuki bo uważał, że w czasie dużej ulewy woda może się nie zmieścić i moczyć mury, ale mówi się trudno, nie pada codziennie :wink: Zabezpieczył je blachą płaską i twierdził, że będzie w porządku. Zobaczymy, dzisiaj trochę pada, więc będziemy mogli sprawdzić jak sprawuje się nasz dach :D Z tego co mówił to na swoje wykonanie daje 100% gwarancji na przeciekanie, nawet zwróciliśmy mu uwagę na niektóre detale, ale on uważa, że może gorzej wyglądać, ale nie będzie przeciekać, więc napiszę jutro jakie były nasze obserwacje :wink:

Też o tym mówił :D Ale zalegający śnieg między zwykłą lukarną może przeszkadzać... Powiedział tylko, żeby go zgarniać jak się go dużo nazbiera, a z tym nie będzie problemu bo z tarasu wystarczy sięgnąć ręką :D A dużo się nie nazbiera bo przestrzeni tam, wbrew pozorom nie jest dużo :wink: A za to jaki wygląd!

Popatrz Moniu! Mam tu zdjęcie podobnego domku do Twojego (z brązową dachóweczką :wink: ) i też ma tak zrobioną lukarenkę. U Ciebie też tak pasuje, możesz jak na zdjęciu wyłożyć brzegi nie blachą lecz dachówką i będzie super! A miejsca "za" na śnieg jest na prawdę niewiele :wink:

Zresztą zrobisz jak uważasz i jak Ci się będzie podobało, ale te "ogniochrony" jak je nazywasz nie są dla mnie problemem. Bardziej sugerowałabym się wyglądem :lol:

http://images50.fotosik.pl/27/64a9ac837935d33f.jpg