Beauty 14.04.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Jak tam po świętach ?Nie pękłaś z przejedzenia? Ja kilka razy raczyłam się sokiem z dziurawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 14.04.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 http://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify30/031.gif dzień dobry na co sok z dziurawca? na pękającą wątrobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 14.04.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Ano ulga natychmiastowa,a że na ethanolu tym bardziej pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 14.04.2009 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Cześć dziewczyny!!! Nie przejadłam się bo mi jak zawsze apetyt dopisuje, tylko coraz bardziej zaczyna być to po mnie widać ale problemów z trawieniem na szczęście nie miałam Za to już zaczęłam się ruszać (zarównuje koleiny na działce po aucie) i podbieram kopareczce trochę ziemi zresztą zaraz w dzienniku wkleję fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 15.04.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 witam przyleciałam sie przywitac i jak tam ogródek sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 15.04.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Witaj Jessi Ogródek jak ogródek.... ale las powstaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 15.04.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Dardurdko, 150cm odległości pomiedzy świerkami, to zdecydowanie za mało Gałęzie dorosłego świerka sięgają kilku metrów, a sam pień nabiera średnicy 0,5m (mam na myśli w pełni dorosłe swierki). Po kilku latach będą już duże, ale tak gęsto nasadzone nie będą miały ładnego pokroju, bo świerk ukorzenia się płytko i ma szeroki korzeń (nawet 4m dookoła pnia), więc będą sobie nawzajem zabierały składniki pokarmowe. Jeśli przesadzisz, to ładniej się zagęszczą i jednocześnie zapełnisz nimi większą powierzchnię. Pamiętaj również, ze raczej pod świerkiem ciężko będzie podsadzić inne rośliny - zdecydowanie lepiej pod sosnami, bo mają korzeń palowy (korzenią się b.głęboko) i tym samym nie stanowią przeszkody dla wzrostu innych roślin. Jakie to świerki? Serbskie, czy srebrzyste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 15.04.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ogródek jak ogródek.... ale las powstaje Iwonko ,ja sądziłam że las już posiadasz ,a Ty jeszcze sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 15.04.2009 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ano sadzę Mało mi, a i innego pomysłu nie mam na zagospodarowanie terenu. Moniu, tak kazała sadzić leśniczy ze szkółki, bo jak podrosną to sobie je na działce porozsadzam Jak na razie jest od 150-200cm pomiędzy nimi, a żeby tak wielkie jak piszesz urosły to potrzeba wiele lat, niestety A jeśli chodzi o korzenie to moim zdaniem sosna ma płycej i bardziej na wierzchu, zresztą wiem dobrze bo sadziłam wokół moich na działce i w tych na prawdę dużych to aż korzenie po wierzchu widać. Świerki są jeszcze małe, ale nie sadziliśmy ich z myślą o handlu, więc nie muszą być równomiernie rozłożone chociaż dobrze by było... zamarzył mi się raczej las świerkowy... zwłaszcza, że choć małe to tak intensywnie pachniały Sąsiad ma już duże i sadzone co 1m. To rzeczywiście bardzo mało... ale jego drzewka mają grubo ponad 3m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 15.04.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 będą pachniały a i maślaczki się pojawią A na budowie co robicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 15.04.2009 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Beatko, na razie nic Odsypaliśmy ziemię wokół, ale na razie nic nie działamy... były by okna to byśmy z elektryką weszli... a tak czekamy aż traktorek się sprzeda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 15.04.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ja też działałam wczoraj z łopatą i staraliśmy się uporządkować trochę teren wokół domu.Dzisiaj mam takie zakwasy że nie mogę sie ruszyć bez syknięcia,a już jutro wracam do pracy Postanowiłaś coś w temacie okien?Niekoniecznie musisz czekać za oknami chcąc robić elektrykę.My robiliśmy elektrykę ,tynkowanie ,podłogówkę i wylewki nie mając okien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 15.04.2009 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ja też działałam wczoraj z łopatą i staraliśmy się uporządkować trochę teren wokół domu.Dzisiaj mam takie zakwasy że nie mogę sie ruszyć bez syknięcia,a już jutro wracam do pracy Postanowiłaś coś w temacie okien?Niekoniecznie musisz czekać za oknami chcąc robić elektrykę.My robiliśmy elektrykę ,tynkowanie ,podłogówkę i wylewki nie mając okien . JA chyba też jutro będę mieć zakwasy!!! Raczej na bank Bez okien trochę się boję, bo kawałek mamy do działki, a nawet nie ogrodzone... i stróża brak A okna będą ze szprosami, zastanawiam się tylko czy dawać te ozdóbki a słupku, ale to i tak dopiero później jak już byłaby elewacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 15.04.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Faktycznie ,jak nie ma ogrodzenia ,to trochę strach...chyba że sąsiad jest dość bystry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 15.04.2009 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Faktycznie ,jak nie ma ogrodzenia ,to trochę strach...chyba że sąsiad jest dość bystry. U nas najbliższy sąsiad jest trochę dalej, te domek obok zamieszkuje schorowana staruszka, która większość czasu spędza w szpitalu Z dojazdu jest tam czasem spora rodzina, ale tylko czasami tak więc trochę się boję bo niby spokojna okolica, ale różnie może być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 15.04.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 ostatecznie jeszcze można spać na budowie ,nie jeden mój znajomy tak robił.Oczywiście pod warunkiem ,że pogoda dopisuje. My ,w tym starym domu najęliśmy stróża dopóki nie podłączony został alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 15.04.2009 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 No tak, tylko nie fajnie się śpi bez okien a przyczepy kempingowej już mi się nie chce zaciągać, choć nie wykluczam Na razie tatko ma jeszcze robotę więc może akurat zdążą okna się pojawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 15.04.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Jeden z moich znajomych nocował w samochodzie i pewnej nocy koledzy chcieli mu zrobić zart i niespodziewanie z kilku stron oświetlili samochód latarkami.Biedny się tak wystraszył ,że o mało nie dostał zawału i od tego czasu stróżowanie sie skonczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 16.04.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Ano sadzę Mało mi, a i innego pomysłu nie mam na zagospodarowanie terenu. Moniu, tak kazała sadzić leśniczy ze szkółki, bo jak podrosną to sobie je na działce porozsadzam Jak na razie jest od 150-200cm pomiędzy nimi, a żeby tak wielkie jak piszesz urosły to potrzeba wiele lat, niestety A jeśli chodzi o korzenie to moim zdaniem sosna ma płycej i bardziej na wierzchu, zresztą wiem dobrze bo sadziłam wokół moich na działce i w tych na prawdę dużych to aż korzenie po wierzchu widać. Świerki są jeszcze małe, ale nie sadziliśmy ich z myślą o handlu, więc nie muszą być równomiernie rozłożone chociaż dobrze by było... zamarzył mi się raczej las świerkowy... zwłaszcza, że choć małe to tak intensywnie pachniały Sąsiad ma już duże i sadzone co 1m. To rzeczywiście bardzo mało... ale jego drzewka mają grubo ponad 3m... Co do korzeni, to zapewniam Cię, ze jest tak jak piszę - poczytaj zresztą w źródłach ogrodniczych, to sama się przekonasz - u sosny korzeń palowy wykształca się dopiero po pewnym czasie Jej korzenie zależą jednak od podłoża na którym rośnie. Na glebach suchych i piaszczystych sosna posiada dodatkowo korzenie bardzo szeroko rozgałęzione tuż pod powierzchnią ziemi. Taki system sprzyja dobremu wykorzystaniu przez nią wód opadowych. Na piaskach korzeń sosny jest wyraźnym korzeniem palowym z równocześnie dobrze rozwiniętymi korzeniami bocznymi. Chyba, że masz podłoże bagienne - wówczas sosna niemal nie posiada korzenia palowego, bo ma dużo mocniej rozwinięty system korzeni powierzchniowych. A swierki przecież kiedyś urosną duże...Nie wiem, czy lepiej później przesadzać i zrywać już wykształcony korzeń, czy nie lepiej na stałe miejsce od razu Zresztą ja tylko doradzałam, a zrobisz jak uwazasz, bo to Twój ogród, prawda? Jeśli masz pachnace lasem świerki to pewnie są to świerki pospolite - są mniej urodziwe niż tzw. srebrne lub serbskie, ale bardziej naturalne (do Twojego ogrodu idealne) i właśnie pachnące Jest też jeszcze jedna rzecz - swierki pospolite mają nieco inny pokrój - mniej sztywne gałęzie i nie takie szerokie jak te, o których pisałam, a bardziej łukowate jak "choinka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 16.04.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 hej, dziekuje za zyczenia. u Was praca wre w ogrodzie, u nas na razie na tylko porzadkowe, a wewnatrz tynki sie robia nareszcie. jak skoncza uwiecznie na fotkach. a jak w koncu stanelo na okanach drewnianych czy pcv ze szprosami?czytalam posty i chyba mi umknelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts