Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO: NASZ WYMARZONY DWOREK

dardurdka

Recommended Posts

Ano sadzę :lol: Mało mi, a i innego pomysłu nie mam na zagospodarowanie terenu. Moniu, tak kazała sadzić leśniczy ze szkółki, bo jak podrosną to sobie je na działce porozsadzam :wink: Jak na razie jest od 150-200cm pomiędzy nimi, a żeby tak wielkie jak piszesz urosły to potrzeba wiele lat, niestety :roll: A jeśli chodzi o korzenie to moim zdaniem sosna ma płycej i bardziej na wierzchu, zresztą wiem dobrze bo sadziłam wokół moich na działce i w tych na prawdę dużych to aż korzenie po wierzchu widać. Świerki są jeszcze małe, ale nie sadziliśmy ich z myślą o handlu, więc nie muszą być równomiernie rozłożone :lol: chociaż dobrze by było... zamarzył mi się raczej las świerkowy... zwłaszcza, że choć małe to tak intensywnie pachniały :roll: Sąsiad ma już duże i sadzone co 1m. To rzeczywiście bardzo mało... ale jego drzewka mają grubo ponad 3m...

Co do korzeni, to zapewniam Cię, ze jest tak jak piszę - poczytaj zresztą w źródłach ogrodniczych, to sama się przekonasz - u sosny korzeń palowy wykształca się dopiero po pewnym czasie :wink: Jej korzenie zależą jednak od podłoża na którym rośnie. Na glebach suchych i piaszczystych sosna posiada dodatkowo korzenie bardzo szeroko rozgałęzione tuż pod powierzchnią ziemi. Taki system sprzyja dobremu wykorzystaniu przez nią wód opadowych.

Na piaskach korzeń sosny jest wyraźnym korzeniem palowym z równocześnie dobrze rozwiniętymi korzeniami bocznymi. Chyba, że masz podłoże bagienne - wówczas sosna niemal nie posiada korzenia palowego, bo ma dużo mocniej rozwinięty system korzeni powierzchniowych.

A swierki przecież kiedyś urosną duże...Nie wiem, czy lepiej później przesadzać i zrywać już wykształcony korzeń, czy nie lepiej na stałe miejsce od razu :roll:

Zresztą ja tylko doradzałam, a zrobisz jak uwazasz, bo to Twój ogród, prawda? Jeśli masz pachnace lasem świerki to pewnie są to świerki pospolite - są mniej urodziwe niż tzw. srebrne lub serbskie, ale bardziej naturalne (do Twojego ogrodu idealne) i właśnie pachnące :wink: Jest też jeszcze jedna rzecz - swierki pospolite mają nieco inny pokrój - mniej sztywne gałęzie i nie takie szerokie jak te, o których pisałam, a bardziej łukowate jak "choinka".

Moniu, z tego co wiem to i tak pewnie część się nie przyjmie bo z reguły tak jest, więc się przerzedzi... Masz rację, to świerk pospolity... Zanim jednak wyrośnie z niego las na pewno część przesadzę, nawet ryzykując przerwą w przyroście... Ten las ma być tak dla przyjemności, więc i świerki nie muszą być idealne :lol: Myślałam też o świerku srebrzystym, żeby go sobie podhodować zanim przesadzę przed domem... A jeśli chodzi o te korzenie to ja nie pisałam o tych co idą w głąb, tylko właśnie o tych poziomych, których u sosny jest dużo. Pisałaś że pod świerkiem źle jest sadzić, a mnie chodziło o to, że pod sosną moim zdaniem gorzej bo tych korzeni więcej. Sosny z reguły lubią podłoże piaskowe i to właśnie od składników tego podłoża zależą te korzenie, ale to już każdy zapewne pamięta z lekcji biologii w podstawówce :lol: Choć pod świerkiem i tak nic by nie urosło (takim dorosłym)... choć możliwe, że korzeni też jest bardzo dużo, choć mniej widoczne :wink: Byłam właśnie sprawdzić, jak tam moje nowo wsadzone sadzonki... bardzo dobrze się mają i są naprawdę duże :D Oby tylko się przyjęły :roll:

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej,

dziekuje za zyczenia.

u Was praca wre w ogrodzie, u nas na razie na tylko porzadkowe, a wewnatrz tynki sie robia nareszcie. jak skoncza uwiecznie na fotkach.

a jak w koncu stanelo na okanach drewnianych czy pcv ze szprosami?czytalam posty i chyba mi umknelo :)

Edytko, okna będą pcv ze szprosami :wink:

Czekam na tynkową relację :wink:

Aniu, tu się nic nie zmieniło - miejscowy sprzedawca :wink:

szprosy wewnątrzszybowe te grubsze... uznałam, że takie będą najlepsze dla mnie... choć jeszcze wracam do myśli o tych z belką konstrukcyjną z dodatkami :roll: Tylko, że od środka wolę taki szprosowy sielankowy klimat (białe) :roll: :wink: To właśnie przeważa na korzyść szprosów!

Całkiem dobrze. Zwłaszcza, że właśnie wróciłam z zakupów i trochę zaszalałam :roll: zważywszy, że owe zakupy miały być z goła inne :o

Moi rodzice wczoraj byli zobaczyć mój mały ogródek i tato pierwsze co powiedział to to, że musi nam altanę zrobić :o A znając jego zdolności (jeśli miałby oczywiście czas) to już po domku dla Kingi widać, że dałby radę zrealizować każdy mój pomysł :lol: Więc zobaczymy :wink:

Zaraz uzupełnię dziennik o moje dzisiejsze nabytki :lol: :wink:

Dzień Dobry

Kawka wypita?

Może w ogródku jest już miejsce gdzie posiedzieć przy kawce?

No proszę proszę, ogród rośnie nowe roślinki się znajdują na działce i robi się coraz bardziej zielono i kolorowo oraz bardziej poukładane w ogródku i w lesie, gdzie mnie do takich zakupów. Jeszcze dużo wody upłynie..... Jak ja będę sadzić krzaczki, róże i bluszcze.

Pozdrawiam cieplutko i słonecznie :lol:

Witaj Beatko! Jestem, jestem :lol: ale rzeczywiście mniej mnie :lol: Teraz więcej czasu jestem na świeżym powietrzu, a i od dzisiaj przygotowujemy się do sobotniego wesela kuzynki :wink:

Arniko, miejsce na kawę w lesie by się znalazło, tylko że trudniej byłoby ją przygotować bez prądu :lol: Poczekaj, już niedługo będziesz obsadzać swój ogród, zwłaszcza że doświadczenie już masz, a dla mnie to pierwszyzna :wink:

A Beatko, a jak tam z tą pompą??? Zrównali wszystko ładnie??? Możesz planować nowy ogród??? Bo z tym Twoim ogrodnikiem to nie będziesz się nudzić, na pewno ma sporo extra pomysłów :wink:

no ,nareszcie :lol: Z pompą wszystko w porządku,pole mam teraz równiutkie jak stół,ale z ogrodem ,to sie jeszcze wstrzymam do przyszłego roku.Chciałabym sobie przez zimę wszystko rozplanować i nasadzenia robić wiosną.Na razie chciałabym zrobić podjazd i powsadzać trochę roślinek z przodu domu i lipy wzdłuż drogi dojazdowej.Ale też mi ciągle brakuje czasu a tak naprawde to najbardziej zależy mi na wykończeniu wnętrz ,a to wszystko się tak jakoś ślimaczy.Teraz robimy szpachlowanie poddasza i wyobraz sobie ,chlopaki mieli szlifować w sobote ,a mąz dzisiaj zauważył ,że na złączeniach POPĘKAŁO :evil: Nie wiem ,jak to dalej bedzie wygladać ,maja dzisiaj majstry podjechac na budowę i ocenić ,czy to nasza histeria ,czy jest to niegrożne.