dardurdka 16.04.2009 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Ano sadzę Mało mi, a i innego pomysłu nie mam na zagospodarowanie terenu. Moniu, tak kazała sadzić leśniczy ze szkółki, bo jak podrosną to sobie je na działce porozsadzam Jak na razie jest od 150-200cm pomiędzy nimi, a żeby tak wielkie jak piszesz urosły to potrzeba wiele lat, niestety A jeśli chodzi o korzenie to moim zdaniem sosna ma płycej i bardziej na wierzchu, zresztą wiem dobrze bo sadziłam wokół moich na działce i w tych na prawdę dużych to aż korzenie po wierzchu widać. Świerki są jeszcze małe, ale nie sadziliśmy ich z myślą o handlu, więc nie muszą być równomiernie rozłożone chociaż dobrze by było... zamarzył mi się raczej las świerkowy... zwłaszcza, że choć małe to tak intensywnie pachniały Sąsiad ma już duże i sadzone co 1m. To rzeczywiście bardzo mało... ale jego drzewka mają grubo ponad 3m... Co do korzeni, to zapewniam Cię, ze jest tak jak piszę - poczytaj zresztą w źródłach ogrodniczych, to sama się przekonasz - u sosny korzeń palowy wykształca się dopiero po pewnym czasie Jej korzenie zależą jednak od podłoża na którym rośnie. Na glebach suchych i piaszczystych sosna posiada dodatkowo korzenie bardzo szeroko rozgałęzione tuż pod powierzchnią ziemi. Taki system sprzyja dobremu wykorzystaniu przez nią wód opadowych. Na piaskach korzeń sosny jest wyraźnym korzeniem palowym z równocześnie dobrze rozwiniętymi korzeniami bocznymi. Chyba, że masz podłoże bagienne - wówczas sosna niemal nie posiada korzenia palowego, bo ma dużo mocniej rozwinięty system korzeni powierzchniowych. A swierki przecież kiedyś urosną duże...Nie wiem, czy lepiej później przesadzać i zrywać już wykształcony korzeń, czy nie lepiej na stałe miejsce od razu Zresztą ja tylko doradzałam, a zrobisz jak uwazasz, bo to Twój ogród, prawda? Jeśli masz pachnace lasem świerki to pewnie są to świerki pospolite - są mniej urodziwe niż tzw. srebrne lub serbskie, ale bardziej naturalne (do Twojego ogrodu idealne) i właśnie pachnące Jest też jeszcze jedna rzecz - swierki pospolite mają nieco inny pokrój - mniej sztywne gałęzie i nie takie szerokie jak te, o których pisałam, a bardziej łukowate jak "choinka". Moniu, z tego co wiem to i tak pewnie część się nie przyjmie bo z reguły tak jest, więc się przerzedzi... Masz rację, to świerk pospolity... Zanim jednak wyrośnie z niego las na pewno część przesadzę, nawet ryzykując przerwą w przyroście... Ten las ma być tak dla przyjemności, więc i świerki nie muszą być idealne Myślałam też o świerku srebrzystym, żeby go sobie podhodować zanim przesadzę przed domem... A jeśli chodzi o te korzenie to ja nie pisałam o tych co idą w głąb, tylko właśnie o tych poziomych, których u sosny jest dużo. Pisałaś że pod świerkiem źle jest sadzić, a mnie chodziło o to, że pod sosną moim zdaniem gorzej bo tych korzeni więcej. Sosny z reguły lubią podłoże piaskowe i to właśnie od składników tego podłoża zależą te korzenie, ale to już każdy zapewne pamięta z lekcji biologii w podstawówce Choć pod świerkiem i tak nic by nie urosło (takim dorosłym)... choć możliwe, że korzeni też jest bardzo dużo, choć mniej widoczne Byłam właśnie sprawdzić, jak tam moje nowo wsadzone sadzonki... bardzo dobrze się mają i są naprawdę duże Oby tylko się przyjęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 16.04.2009 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 hej, dziekuje za zyczenia. u Was praca wre w ogrodzie, u nas na razie na tylko porzadkowe, a wewnatrz tynki sie robia nareszcie. jak skoncza uwiecznie na fotkach. a jak w koncu stanelo na okanach drewnianych czy pcv ze szprosami?czytalam posty i chyba mi umknelo Edytko, okna będą pcv ze szprosami Czekam na tynkową relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 16.04.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 i z jakiej firmy będą te okna?? a szporosy zewnętrzne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.04.2009 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Aniu, tu się nic nie zmieniło - miejscowy sprzedawca szprosy wewnątrzszybowe te grubsze... uznałam, że takie będą najlepsze dla mnie... choć jeszcze wracam do myśli o tych z belką konstrukcyjną z dodatkami Tylko, że od środka wolę taki szprosowy sielankowy klimat (białe) To właśnie przeważa na korzyść szprosów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 17.04.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 posdrafiam Panie z farszaffyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.04.2009 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 posdrafiam Panie z farszaffyy A kto niby z Warszawy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 17.04.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 cześć Dardulko gratuluje postepów..tej kanalizacji, szerokich inicjatyw ogrodniczych śliczne zdjecia..pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 17.04.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 posdrafiam Panie z farszaffyy A kto niby z Warszawy??? jo jezdem w farszaaaffiie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.04.2009 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 no to wszystko jasne Witaj Piąteczko!!!! Ale dawno nie zaglądałaś Na pewno dach już skończony?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 17.04.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ...............tutaj się tylko sadzi i sadzi a ja nie m z kim posiać trawy!przylatuj do mnie to mi pomożesz a moje dzieciaczki pobawią się z Twoimi w tzw międzyczasie......? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.04.2009 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Nie ma sprawy! Chętnie pomogę!!! Tylko gdzie mam lecieć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 19.04.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Czesć Iwonko!jak tam Twój las? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 20.04.2009 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Całkiem dobrze. Zwłaszcza, że właśnie wróciłam z zakupów i trochę zaszalałam zważywszy, że owe zakupy miały być z goła inne Moi rodzice wczoraj byli zobaczyć mój mały ogródek i tato pierwsze co powiedział to to, że musi nam altanę zrobić A znając jego zdolności (jeśli miałby oczywiście czas) to już po domku dla Kingi widać, że dałby radę zrealizować każdy mój pomysł Więc zobaczymy Zaraz uzupełnię dziennik o moje dzisiejsze nabytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 20.04.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 dzien dobry w piekny i słoneczny ranek to czekamy na relacje z zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 20.04.2009 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 22.04.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 cześć dardurdko to sobie poszalałaś z zakupami ale za to twój lasek bedzie slicznie wyglądał ,a jaką ładną pomocnice miałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.04.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Dzień Dobry Kawka wypita? Może w ogródku jest już miejsce gdzie posiedzieć przy kawce? No proszę proszę, ogród rośnie nowe roślinki się znajdują na działce i robi się coraz bardziej zielono i kolorowo oraz bardziej poukładane w ogródku i w lesie, gdzie mnie do takich zakupów. Jeszcze dużo wody upłynie..... Jak ja będę sadzić krzaczki, róże i bluszcze. Pozdrawiam cieplutko i słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 22.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witaj Iwonko !Coś malo ostatnio bywasz na FM Wracaj ,bo Cię brakuje.....Pozdrawiam słonecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 22.04.2009 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witaj Beatko! Jestem, jestem ale rzeczywiście mniej mnie Teraz więcej czasu jestem na świeżym powietrzu, a i od dzisiaj przygotowujemy się do sobotniego wesela kuzynki Arniko, miejsce na kawę w lesie by się znalazło, tylko że trudniej byłoby ją przygotować bez prądu Poczekaj, już niedługo będziesz obsadzać swój ogród, zwłaszcza że doświadczenie już masz, a dla mnie to pierwszyzna A Beatko, a jak tam z tą pompą??? Zrównali wszystko ładnie??? Możesz planować nowy ogród??? Bo z tym Twoim ogrodnikiem to nie będziesz się nudzić, na pewno ma sporo extra pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 22.04.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 no ,nareszcie Z pompą wszystko w porządku,pole mam teraz równiutkie jak stół,ale z ogrodem ,to sie jeszcze wstrzymam do przyszłego roku.Chciałabym sobie przez zimę wszystko rozplanować i nasadzenia robić wiosną.Na razie chciałabym zrobić podjazd i powsadzać trochę roślinek z przodu domu i lipy wzdłuż drogi dojazdowej.Ale też mi ciągle brakuje czasu a tak naprawde to najbardziej zależy mi na wykończeniu wnętrz ,a to wszystko się tak jakoś ślimaczy.Teraz robimy szpachlowanie poddasza i wyobraz sobie ,chlopaki mieli szlifować w sobote ,a mąz dzisiaj zauważył ,że na złączeniach POPĘKAŁO Nie wiem ,jak to dalej bedzie wygladać ,maja dzisiaj majstry podjechac na budowę i ocenić ,czy to nasza histeria ,czy jest to niegrożne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts