Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO: NASZ WYMARZONY DWOREK

dardurdka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratuluję rocznicy i sporych dokonań jak na Wasz młodziutki wiek :wink: :D

A młodzi jesteście, nawet bardzo i cieszcie się tym i weselcie :D :lol: Tak, jak Beauty życzę 5 rocznicy przy własnym kominku, świecach i nastrojowej muzyce :wink:

Dziękuję Moniu :D

Też mam taką nadzieję, choć na przyszłą rocznicę planuję podróż... W każdym razie zobaczymy jak to wyjdzie :wink:

[ z dziennika budowy ]

Słodkiego, miłego życia z tak doniosłej okazji Wam życzę. Z sentymentem poczytałem Twój dziennik przypominając sobie własną budowę. Już 4 lata mieszkamy w naszym dworeczku i mogę Cię tylko zapewnić że miałem identyczne ja Ty delematy które dzisiaj wspominam jak anegdoty. Jednak pozostaję z wyrazami uznania. Trzymajcie się dzielnie !!!!!!!!!!!!!!

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik78295.htm

Iwonko ,bardzo ładne Wam schody wyszły !Chciałabym je zobaczyć w ujęciu całości on face! A tych drzwi faktycznie nie widać :cry: za daleko byly.Pozdrowionka

Zrobię na pewno :wink: Tylko muszę nabyć aparat, a marzy mi się lustrzanka cyfrowa, więc sama rozumiesz, trochę kosztowna inwestycja w budowlanym etapie naszego życia :lol: :wink:

Iwonko ,bardzo ładne Wam schody wyszły !Chciałabym je zobaczyć w ujęciu całości on face! A tych drzwi faktycznie nie widać :cry: za daleko byly.Pozdrowionka

Zrobię na pewno :wink: Tylko muszę nabyć aparat, a marzy mi się lustrzanka cyfrowa, więc sama rozumiesz, trochę kosztowna inwestycja w budowlanym etapie naszego życia :lol: :wink:

Wez w Media na raty.Teraz dają bez oprocentowania :lol: :lol:

POWITAĆ, powitać :D

mam pytanko odnośnie tynków: zgodnie z ulubionym zdaniem :super: wykonawców brzmiącym; "będzie Pan zadowolonyyy"

moje pytanie brzmi; Czy jest Pani zadowolona?

a teraz poważnie , równo zrobili? czy można jakis namiar na ekipę bo pisałaś, że zwijali się jak w ukropie......a może można zobaczyć jak to wygląda? :oops: :wink:

u nas na budowie wre! wróbelki kąpią się w piasku :roll: :lol:

do dzisiaj musimy wybrać dachówkę tzn. klinkier na cokół i kominy ale żeby wybrać klinkier to trza wybrać dachówkę żeby potem pasowało , chyba zdecydujemy się na ceglastą matową , taka nam się najbardziej podoba ale dużo osób mówi, że angobowana lepsza .

To jest kolejność , nie ma domu a dach się wybiera :o

pozdrowionka

Dardurdko, mam ten sam problem z sarnami. Najlepszy sposób, to otoczenie siatką na palikach pni drzewek na wys. 80cm - to jedyna możliwa ochrona, niestety. Teraz spróbuj jak najszybciej kupic maść ogrodniczą i dokładnie, dość grubo wysmarować obdarte z kory miejsca. U nas niestety bez kory została ostatnio brzoskwinia. Był spokój od saren od wiosny i nie osłoniliśmy. Wystarczył jeden poranek i ... tylko białe drzewo świeciło.

Dziękuję za radę :wink: U mnie brzoskwini nawet nie tknęły, ale za to jabłoneczki i czereśnie pozostaną raczej bez życia :( Jutro pojadę po tę maść, myślisz, że w takim zwykłym ogrodniczym ją dostanę??? a siatką były obłożone na zimę/wiosnę, ale jak zaczęły wypuszczać coraz więcej gałązek to mi ich szkoda było, że tak się gniotą i mam teraz za swoje :( W dodatku wczoraj była u mnie koleżanka, która też buduje domek i powiedziała, że trzeba przynajmniej dwie brzoskwinie w sadzie, żeby owocowała :-? a ja mam jedną...

Tu akurat kolezanka się pomyliła, bo brzoskwinie owocują bez zapylacza - są samopylne, więc nie potrzebują drugiej odmiany do zapylania :wink: Podobnie większość wiśni i śliw. Jeśli chodzi o czereśnie, jabłonie i grusze to już konieczne jest posadzenie jej obok odmiany zapylającej, bo w zasadzie wszystkie potrzebują zapylacza. Wszystko zależy oczywiście od odmian jakie posiadasz, bo nie każda odmiana np. czereśni nadaje się jako zapylacz dla innej czereśni. Trzeba dobrać takie odmiany, które kwitną w tym samym czasie - tylko wtedy mogą pełnić rolę zapylacza. Np. dla gruszy Faworytka nadaje się Konferencja, dla czereśni Rivan nadaje się czereśnia Burlat itd...

Co do maści ogrodniczej - u nas jest dostępna w sklepach ogrodniczych. Nie wiem jak macie zaopatrzone sklepy ogrodnicze, więc trudno mi powiedzieć, czy będzie, ale konieczne jest posmarowanie w zasadzie od razu po uszkodzeniu kory, nie wolno z tym zwlekać, bo drzewo pozbawione jest naturalne j ochrony przed parowaniem, wysuszaniem wnętrza.