Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO: NASZ WYMARZONY DWOREK

dardurdka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przede wszystkim masz zbyt krótki dach i należałoby to optycznie zgubić, jednak plusem jest to, że okap nie jest zbyt szeroki i można dzięki temu położyć ładne, grube gzymsy poddachowe zamiast podbitki. To spowoduje, że dach nie będzie wyglądał na krótki. Poza tym, odległość od gzymsów będzie na tyle wystarczająca, że mozesz zrobić ładne sztukaterie wokół okien. Wybrałabym jak najbardziej proste, bo ze zwornikiem nie wyjdą, ponieważ masz tuż nad oknami balkon. Może tego typu:

http://img268.imageshack.us/img268/3969/dworeksztukaterie.png

Okienko okrągłe u góry obowiązkowo w pogrubionej ramce i delikatny, cienki gzymsik pod daszkiem - tego typu jak u Dorfi, bo b.ładnie ma zrobione :wink: Pod okrągłym okienkiem dałabym poziomy gzyms podkreślający nazwany przez Ciebie 'trójkąt' :wink: - coś takiego: http://www.dormire.pl/gal/images/karolewko/dwor_2.jpg

A sam balkon chyba właśnie tralkowy - wygląda bardzo efektownie i sama coraz bardziej do tego dojrzewam :roll:

http://travel.w.waw.net.pl/Mazowsze/Mazowsze-Zakow-balkon10-08-99.jpg

Wokół drzwi proste zdobienia.

Moniu, jeśli chodzi o podbitkę to ja już od dawna planuję te gzymsy, właśnie ze względu na błąd p. architekt przerabiającej nam projekt, która źle wymierzyła krokwie (i to i tak z 1m naddatkiem :roll: ) Dobrze, że i tak z tego drzewa dało się zrobić dach :evil: Myślę jeszcze nad frontonem bo ja bym go trochę uwypukliła (dodała głębi)... Jeśli chodzi o opaski wokół okien to nie wiem czy z nich w ogóle nie zrezygnuję (no chyba, że tak jak piszesz b. delikatne) ze względu na te okna, których część jest pod balkonem... Jeśli chodzi o inspiracje to muszę się przyznać, że największą moją inspiracją jest nasz kościół, nie dawno odrestaurowany wedle staropolskich wzorców... Jeśli chodzi o tralki to kiedyś b. mi się podobały, choć wyglądają b. ciężko i w moim przypadku mogło by to wszystko wyglądać za przesadziście, te wszystkie tarasy... choć ta jedna inspiracja w trakcie rozpadu (piękna zresztą) jakby specjalnie na mój balkon :D :wink: Wracając do portyku to na pewno będzie okuty blachą także nad dolnym gzymsem :wink:

Dardurdka - te drzwi, które nazywasz prostymi dwuskrzydłowymi podobaja mi sie baaardzoo :p :p :p :p Gdybym u siebie miala miejsce na takie to sama bym je sobie sprawiła. Piękno tkwi w prostocie (chociaż one wcale takie proste nie są :wink: ) A boazeria w łazience to też fajny pomysł (szczególnie ceramiczna...drewno jakos troszke mniej do mnie przemawia). Mi osobiśćie zabrakło przysłowiowych jaj :oops: (a i funduszy) żeby przeforsować taką wersję łazienki. Trzymam kciuki żeby tobie sie udalo.

:)

Dziękuję Aniu!!!! Choć mnie z pewnością kasy zabraknie na tę ceramiczną :( a piękna jest! Choć i na tę drewnianą znalazł by się sposób, żeby nić jej się nie stało, w końcu tylko różnych farb i lakierów jest... A drzwi... ostatnio coraz prostsze rzeczy mi się podobają, chyba poważnieję :lol: i dlatego łazienka też jak najprostsza będzie, tylko szkoda, że ten prosty styl taki jest kosztowny :roll: