Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kleju grubowarstwowego do glazury.

krybacki

Recommended Posts

Witam,

remontuję łazienkę - planuję położyć glazurę. Stary tynk (z zaprawy cementowej) trzyma się bardzo dobrze, ale niestety ma spore nierówności i ubytki. Generalnie wygląda to tak, że jakieś 70% ścian jest względnie równych natomiast pozostałe 30% to rzeczone nierówności, sięgające gdzieś tak do 10mm.

Mając na względzie ich uzupełnienie, zakupiłem dwa worki zaprawy Mapeklej Maxi firmy Mapei. Niestety, chyba troche pochopnie - dopiero teraz zauważyłem, że na opakowaniach jest napisana grubość warstwy od 10 do 30mm. Problem wynika z tąd, że, jak pisałem, ściany w wielu miejscach są całkiem równe, więc tam grubość warstwy kleju nie przekroczy 5mm. I teraz pytanie: Czy rzeczonego kleju mogę użyć jedynie do wypełniania ubytków i nierówności, czy może jednak dałoby się nim również przykleić płytki tam gdzie nie trzeba dawać go grubo?

I teraz pytanie: Czy rzeczonego kleju mogę użyć jedynie do wypełniania ubytków i nierówności, czy może jednak dałoby się nim również przykleić płytki tam gdzie nie trzeba dawać go grubo?

Cześć!

Możesz spokojnie użyć tego kleju zarówno do wypełnienia ubytków i nierówności jak i przykleić nim płytki "na grubo". Klej ten jest dość "tolerancyjny" w tym zakresie.

B