olga_j 27.10.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam jestem na etapie robienia wylewki pod taras drewniany (zewnetrzny).Jaka powinna byc optymalna grubośc styrodur pod wylewke , a jaka grubośc samej wylewki - zaznaczam iz taras bedzie z Bangkirai drewna tarasowego na konstrukcji z legarów bangkirai 45mm x 70mm grubości ,a sama deska ma wymiary25mm x 145mm.pozdrawiamOlga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 27.10.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 no tak, tyle że jz ma do dyspozycji tylko 14 cm. Rozumiem, że, gdy mam 14cm od chudziaka do ramy drzwi tarasowych (od wewnątrz), to muszę w tej grubości zmieścić izolację, wylewkę i gotową podłogę (panel, terakota)? Czy można wylewkę zrobić równo z ramą drzwi tarasowych i na to podłogę 1cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 27.10.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam jestem na etapie robienia wylewki pod taras drewniany (zewnetrzny).Jaka powinna byc optymalna grubośc styrodur pod wylewke , a jaka grubośc samej wylewki - zaznaczam iz taras bedzie z Bangkirai drewna tarasowego na konstrukcji z legarów bangkirai 45mm x 70mm grubości ,a sama deska ma wymiary25mm x 145mm. pozdrawiam Olga Po co chcesz ocieplac taras zewnetrzny ? Odizoluj go od sciany domu i tyle. Wystarczy ze zaisolujesz przeciwwilgociowo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olga_j 28.10.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Witam jestem na etapie robienia wylewki pod taras drewniany (zewnetrzny).Jaka powinna byc optymalna grubośc styrodur pod wylewke , a jaka grubośc samej wylewki - zaznaczam iz taras bedzie z Bangkirai drewna tarasowego na konstrukcji z legarów bangkirai 45mm x 70mm grubości ,a sama deska ma wymiary25mm x 145mm. pozdrawiam Olga Po co chcesz ocieplac taras zewnetrzny ? Odizoluj go od sciany domu i tyle. Wystarczy ze zaisolujesz przeciwwilgociowo. pozdrawiam Witam , tak sie sklada iz czesciowo piwnica jest bezposrednio pod tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 28.10.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Widzę wreszcie wątek z rozsądnymi grubościami styro, bo na innych są fanatycy dla których poniżej 12 cm na parterze to głupota i szron na podłodze Ja mam na parterze 8 cm (w dwóch warstwach po 4 cm) oraz 5 cm wylewki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 29.10.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Widzę wreszcie wątek z rozsądnymi grubościami styro, bo na innych są fanatycy dla których poniżej 12 cm na parterze to głupota i szron na podłodze Ja mam na parterze 8 cm (w dwóch warstwach po 4 cm) oraz 5 cm wylewki. Pozdrawiam to nie fanatyzm tylko rozsądek jeśli nie masz podłogówki to 8 może być , przy podlogówce zalecane jest więcej ze względu że podłoga jest grzejnikiem i szkoda aby oddawała ciepło w dół . A odpowiadając na zagadnienie szronu i grubości to grubość raczej niema tu znaczenia . Możesz dać inawet 2 cm i będziesz miał ciepło w domu to żaden problem , a gadanie ze w domach z cieńszą izolacją jest zimniej to czysta głupota i paranoja . Nawet w domu bez izolacji będziesz miał ciepło , tylko że będziesz musiał za nie więcej zapłacić . To jest cały szkopuł tego zaganienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 29.10.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 sluchajcie, ja dopiero na wiosnę.., ale czy dla zainstalowania odkurzacza centralnego nie wymaga się też grubszej wylewki niż 8-10 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 29.10.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 szkoda aby oddawała ciepło w dół Trochę to wbrew prawom fizyki, ale zgoda. Przy podłogówce część ciepła może "uciec w dół". Jednak według mnie 8 cm styro zatrzyma to ciepło w całości Przy prawidłowo ocieplonych fundamentach pod posadzką naprawdę nie będzie mrozu. Pozdrawiam Cyfry mogą być inne (w zależności czy dane pochodzą od firmy lobbującej za swoją wełną, oknami, styropianem), ale zasada ta sama: http://www.fotobest.pl/image/view/97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 29.10.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 sluchajcie, ja dopiero na wiosnę.., ale czy dla zainstalowania odkurzacza centralnego nie wymaga się też grubszej wylewki niż 8-10 cm ? Rury "wrzynasz" w styropian, więc grubość wylewki nie ma tu znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 29.10.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Trochę to wbrew prawom fizyki, nie do końca , ==> czasteczki przenikają zawsze do zimniejszej warstwy Jednak według mnie 8 cm styro zatrzyma to ciepło w całości Nie wiem czy jest taka wartwa izolacji przez którą nie ucieka ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 16.11.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Ile wysokości zabiera ekran pomiędzy styropianem a podłogówką ?Jeśli dam na parterze (bez piwnicy) 10 cm styropianu, 6 cm wylewki (w tym mata izolacyjna pomiędzy styro a rurkami ???) i 2 cm na posadzkę to będzie dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 16.11.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Jaro71 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 17.11.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 U na wylewki skończyli w sobotę, na parterze 9 cm styro, na górze 3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 19.11.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 U mnie 12 cm styropianu i podłogówka - to tak aby pogodzic tych ktorzy chca > 12 cm i tych co chca < 12 cm.Zastanawiam sie tylko jaki to ma sens.Ceiepło, ktore "ucieknie" na dół raczej nie ucieknie nigdzie niżej.Po prostu nagrzeje tą gline pod chudziakem na poczatku sezonu grzewczego i straty dalsze zanikna. Jesli w rurkach podlogowki mam 35 stopni, pod styropianem bedzie 17 stopni, pod chudzialkem bedzie 15 stopni i 1 metr nizej bedzie 8 stopni.Z tego miejsca ciepło nie ucieknie "na boki" bo tam tez jest 8 stopni ciepła - tak jak to zwykle bywa ponizej poziomu przymarzania.Nie ucieknie tez bardziej w dół bo tam temperatura jest podobna.W sumie "na chłopski rozum" styropian w podłoge dajemy po to by ten bufor ciepła jaki mamy pod chudziakiem wolniej sie nagrzewał.Pisze "bufor" bo zakładam, ze sciany fundamentowe te sa ocieplone.A moze sie myle?Jesli tak to gdzie, dokad i w jakiej ilosci ciepło ktore dostarczylismy na poziom 1 m ppt ucieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 30.05.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 cześć! a ja mam takie pytanie: czy można w domu podpiwniczonym, przykleić styropian pod sufitem w piwnicy, żeby nie musieć dawać dużo styropianiu w pomieszczeniach na parterze? pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierwszy 30.05.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Pragnę dołączyć się do dyskusji.Mam dylemat. Mam dom parterowy bez poddasza (jedynie strych). Strop Terriva I. Będę teraz robił wylewkę na strychu (11mx16m). Czy lepiej dać 10cm styropianu czy dołożyć i dać 15cm. W projekcie mam 10cm. Kierownik mówi że 10cm spokojnie wystarczy, gdyż pustka w stropie Terriva stanowi skuteczną izolację. Czy ma rację? Jakie realne oszczędności może dać zwiększenie ocieplenia na 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 31.05.2009 03:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Mówią , ż 12 cm na zewnątrz to już nie przemrarza , a każde więcej to strata na mat . a spokój inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.05.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 cześć! a ja mam takie pytanie: czy można w domu podpiwniczonym, przykleić styropian pod sufitem w piwnicy, żeby nie musieć dawać dużo styropianiu w pomieszczeniach na parterze? pozrawiam Można i tak też się robi. Jednak według mnie 8 cm styro zatrzyma to ciepło w całości Nie wiem czy jest taka wartwa izolacji przez którą nie ucieka ciepło ? Zdaje się że próżnia. Możesz dać inawet 2 cm i będziesz miał ciepło w domu to żaden problem , a gadanie ze w domach z cieńszą izolacją jest zimniej to czysta głupota i paranoja . Nawet w domu bez izolacji będziesz miał ciepło , tylko że będziesz musiał za nie więcej zapłacić . To jest cały szkopuł tego zaganienia . Zgadza się, ale trzeba właśnie znaleźć ten złoty środek między nakładami na ocieplenie a nakładami na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 31.05.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 czyli te 15 cm na chudziaku jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 10.05.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Odswiezam zakopany watek bo teraz sam potrzebuje porady. Na etapie murowania scian po wylaniu chudziaka doszlismy do wniosku zeby podwyzszyc poziom "zero" domu o dwie warstwy emek (bloczki fund.) czyli ok 24cm. Mam teraz naprawde sporo miejsca (ok 50-60cm) na wszelkiego rodzaju instalacje ale bez przesady, troche musze zapelnic te przestrzen. I teraz moje pytanie czym najlepiej? Jak dam 30cm twardego, wodoszczelnego styro to czy mi sie jednak nic nie ugnie? A czy mozna by bylo podsypac jakas pospolka, dobrze zagescic i ubic? Prosilbym o cenne wskazowki, jakos mi sie nie widzi wylewania kolejnego chudziaka nr 2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts