akson 27.03.2002 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Interesuje mnie temat pt. ogrzewanie olejowe.Koszty ogrzewania, instalacja, warunki magazynowania opału, porównania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 03.04.2002 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Witam. Zajrzyj na http://www.dedietrich.com.pl/htmle/spis_rzeczy.htm Orientacyjne koszty w PLN wyprodukowania 1 GJ ciepła z uwzględnieniem sprawności kotłów: miał węglowy 13,00drewno 70% węgiel 30% (termokominek) 15,06drewno buk (palenisko rusztowe) 16,35palenisko węglowe retortowe 21,34węgiel 22,44węgiel 35% + koks 65% 24,60koks 25,64ciepło centralne 30,03gaz ziemny 34,29gaz płynny 39,47energia elektryczna 2-taryf. noc 51,16olej opałowy lekki 42,61energia elektryczna 2-taryf. ŚREDNIO 87,60energia elektryczna jednotaryfowa 100,93energia elektryczna 2-taryf. dzień 113,63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.04.2002 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Czy możesz podesłać emalią arkusz z tymi obliczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 04.04.2002 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Proszę zwrócić uwagę ,że obliczenia na stronie de Dietrich odnoszą się do roku 2000.Ogrzewanie olejem musi wyjść na pewno taniej niż gazem płynnym .Cena zbliżona , sprawność kotłów też różnica tkwi chyba w kaloryczności.Olej jest bardziej kaloryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 05.04.2002 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2002 Ja przyjąłem dane (ceny z I kwartału br.) Wartość opałowa dla gazu 45,6 MJ/kg, dla oleju opałowego lekkiego 41,5 MJ/kg. Arkusz jest do zrobienia: dla paliw o wartości opałowej cena za jednostkę (najlepiej kilogram) podzielić przez wartość opałową wyrażoną w GJ, a dla energii elektrycznej cenę za kWh podzielić przez 3,6*10 do potęgi -3 i wyjdzie w zł/GJ. Przykładowo węgiel kosztuje ok 450 zł/tonę czyli 0,455zł/kg, a jego wartość opałowa wynosi 0,026 GJ/kg. 0,455/0,026 = 17,5 zł/GJ. To co wyjdzie podzielić przez sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 05.04.2002 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2002 Oczywiście chodzi o gaz płynny. Jak się gdzieś rąbnąłem to mnie poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 08.04.2002 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2002 marc1 czy w twoim obliczeniu brałeś pod uwage ,że 1litr gazu płynnego-propanu to tylko 0,52kg.Jednostką rozliczeniową z dostawcami jest właśnie litr, a jego cena jest zbliżona do ceny 1litra oleju opałowego lekkiego np. Ekoterm plus.Olej ma gęstość 860kg/m3 a więc jest dużo cieższy od gazu.Inaczej biorąc za podobne pieniądze kupujesz więcej kalorii w oleju niż w gazie płynnym co nie wynika wcale z twojego wyliczenia - dlaczego?Faktem jest ,że parametry oleju mogą być różne - brak Polskiej Normy,na gaz taka norma jest i dostawcy na ogół trzymają parametry gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 08.04.2002 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2002 Jeszcze jedno dlaczego podzielić przez sprawność a nie pomnożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 09.04.2002 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Witam. O ile mam właściwe dane, to ceny gazu płynnego i oleju opałowego są porównywalne, ale za kg, a nie za litr. Przyjąłem gęstość gazu płynnego 0,556kg/l. cenę 1l=0,9zł (w GASPOL-u jest bezterminowa promocja od początku roku, o ile się skończy olej wyjdzie pewnie taniej), więc 0,9zł/l podzielić na 0,556 kg/l = 1,62zł/kg. Olej opałowy: 1l=1,416zł, gęstość 0,88kg/l, 1,416/0,88=1,61zł/kg.Wartość opałowa gazu płynnego: 45,6MJ/kg, oleju opałowego 41,5 MJ/kg.Zatem 1,62/0,0456 = 35,53 zł/GJ bez uwzględniania sprawności wytwarzania, zaś za olej opałowy: 1,61/0,0415 = 38,78zł/GJ, też bez uwzględniania sprawności wytwarzania. Ceny mogą być różne w różnych częściach Polski, więc dlatego sugerowałem liczenie we własnym zakresie. Sprawność kotła olejowego przyjąłem 0,91, gazowego 0,9. Przez sprawność dzielisz a nie mnożysz ponieważ mówiąc prosto sprawność określa Ci stopień wykorzystania wartości opałowej paliwa. Sprawność 0,9 znaczy że 10% ciepła wyprodukowanego przez kocioł jest tracone, co znaczy że z jednostki masy czy objętości paliwa uzyskasz realnie do ogrzania 0,9 GJ a nie 1GJ ciepła. Dostarczenie instalacji c.o. pełnego 1 GJ oznacza więc zwiększenie ilości potrzebnego paliwa, a więc i wzrost (a nie spadek!) kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 12.04.2002 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 witaj Marc1.Jeastem na etapie wyboru ogrzewania .Cena 0,9PLN to jakaś bajka Przedstawiciel Gaspolu na moim obszarze twierdzi,że cena 1 litra gazu propanu na tzw. pierwsze tankowanie wynosi 1,15PLN NETTO dodając 22%VAT otrzymujesz 1,403PLN zakładając ,że 1litr gazu to 0,53 kg to cena 1 kg płynnego propanu wynosi brutto 2,65 PLN.Gęstość oleju Ekoterm Plus wg .PKN Orlen to 860 kg/m3 cena 1 litra tego oleju waha się u miejscowych dystrybutorów od 1,35-1,55 PLN brutto w związku z tym1 kg oleju kosztuje od 1,57-1,8 PLN . Drugą rzeczą jest to że Gaspol w swojej infolinii podaje dwie rózne ceny gazu jedna dla swoich klientów jest ona wyższa ,drugą dla osób którzy nie są ich klientami-naturalnie jest niższa.Proponuję sprawdzić 0800-190-190.Co do sprawności ponieważ większość producentów kotłów podaje ją w procentach dla uproszczenia mnożę przez procenty lub np.0,9.Oczywiście zakładam iż rozumiem co to jest sprawność i jakie ma ona odniesienie do wyników obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 13.04.2002 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Oczywiście masz rację Marc1,że sprawność mniejsza od 100% powoduje zwiekszenie zurzycia paliwa .W związku z tym ja w moich obliczeniach od razu wartość energetyczną danego paliwa pomniejszam mnożąc właśnie przez tą wartość sprawności.0,9 PLN to gaz propan nie kosztuje brutto nawet w środku lata a olej podobno czasami tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 14.04.2002 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2002 Informację o podawanej przeze mnie cenie gazu przytoczyłem potwierdzoną przez dwie osoby: użytkownika instalacji grzewczej na gaz płynny (ja też nie wierzyłem) i przedstawiciela GASPOL-u w województwie podkarpackim. Ale sprawdzę jeszcze raz. Dzięki za namiary na infolinię.Ja w domu mam instalację co z kotłem na gaz ziemny. Nie zweryfikuję więc danych jako użytkownik. Co do sprawności, jest chyba oczywiste, że 90%=0,9. Radzę nie pomniejszać wartości opałowej paliwa mnożąc przez nią sprawność, bo wychodzi tylko z tego niepotrzebne zamieszanie w rachunkach, np. przy obliczaniu potrzebnej ilości paliwa i jego kosztu, a potem przy zmianie kotła na kocioł o innej sprawności.Życzę bezbłędnych wyliczeń i trafnego wyboru paliwa do ogrzewania Twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Sorry, wyslalo mi sie gdzie indziej... Witam, zapomnijcie na moment o cenach nosnikow a pomyslcie o kosztach "wejscia" - gaz - czesto - to cale przylacze a wiec projekty, odbiory i okresowe kontrole; olej - w najtańszej opcji ok. 500PLN za maly zbiornik + zestaw przylaczeniowy, trochę miedzi i filtr - czyli max. 1000PLN z montazem i grzejemy. Tylko piec moze - lecz nie musi - byc drozszy. U mnie te koszta nie przekroczyly 10% kosztow zorganizowania gazu (z sieci oczywiscie). Gaz z butli to także problemy - obok powyższych zbiornik "na wierzchu" , inny gaz zima itp. Poza tym dobry olejak zawsze moze przejsc na zasilanie gazowe, no i odwrotnie... W kazdym razie nie narzekam. A, i olej jednak nie smierdzi !!! Na spadki cen tez nie ma co liczyc... Slowem w niektorych sytuacjach uruchomienie pieca olejowego moze byc najtanszym i najszybszym sposobem na grzanie. Artur G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2002 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Dlaczego nikt nie wybiera ogrzewania elektrycznego? Fakt w użytkowaniu jest najdroższe, ale braktycznie brak jest kosztów instalacji. Obliczyłem że całkowity koszt ogrzewania elektrycznego zrówna mi się dopiero po 30 latach tak jakbym ogrzewał gazowo czy olejowo. Czy jest sens bawić się w jakieś oleje czy butle gazowe na które trzeba przeznaczyć osobne pomieszczenie i dodatkowo jeszcze serwisować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Jubba , to odkrywcze oczym piszesz - aż mnie zamurowało. Czy możesz rozwinąć temat i przesłać jakieś kalkulacje? Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 16.05.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Jubba: zostałeś wezwany do tablicy! Marc1: czy można założyć, że generalnie gaz z sieci jest zawsze tańszy niż ze zbiornika? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-16 15:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 16.05.2002 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Ryniu:Moim zdaniem tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 17.05.2002 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 Co byś doradził: ponieważ pompa ciepła niestety to nie to stoję przed dylematem "gaz czy olej". Olej chyba wychodzi w efekcie końcowym taniej, ale z kolei jest szansa, że za parę lat we wsi będzie gazociąg. Kocioł na olej i pełna niezależność czy na gaz, na razie płynny, potem przestawiony na ziemny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 17.05.2002 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 Trochę trzeby by być prorokiem, żeby radzić konkretnie, bo i z olejem były nieprawdopodobne historie (podwyżki akcyz), tak że był okres, że się zupełnie nie opłacał (na szcześćie to już historia) i ceny gazu płynnego skaczą dość mocno w zależności od promocji, które się zaczynają i kończą. Jeśli z tym gazem to pewna sprawa, to ja na Twoim miejscu pewnie myślałbym o gazie z przełączeniem w przyszłości na gaz ziemny. Niestety ten też będzie drożał, a wyraźnie widać, ze dystrubutorzy oleju i gazu płynnego robią wszystko, zeby się zbliżyć cenowo do gazu ziemnego. Myślę, że za kilkanaście lat wszystkie te 3 rodzaje ogrzewania będą porównywalne cenowo. Istnieją też kotły olejowo-gazowe, są droższe, dość rzadko spotykane, ale dają możliwość wyboru w danej chwili paliwa tańszego. Nie zetknąłem się z nimi na tyle, żeby znać przekrój cenowy i móć coś radzić bliżej - musisz popytać. Pamiętaj też, że jeśli zdecydujesz się na olej, musisz wygospodarować miejsce na magazyn oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 17.05.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 Dzięki marc1, bardzo cenne informacje. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts