Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom samowystarczalny

Recommended Posts

Witam

Absurdalna idea wpadła mi do głowy 8)

- czy nie dałoby się bazując na pompie ciepła stworzyć swoistego perpetuum-mobile :o.

Wykorzystać PC do produkcji prądu ją zasilającą. Jeżeli bilans energetyczny (efektywność) to w najgorszym wypadku 2,5 8) to jest z czego tracić na kolejnych przemianach.

P.S>Oczywiście żadne to perpetuum ani żadne mobile - bo jednak energi dostarczamy "z ziemi" - ale do póki jest "za darmo" ....

Napisz konkretniej jak to miałoby działać. Coś mi się wydaje, że sprawność przemian termodynamicznych zawaliłaby cała ideę.

Można by jednak spróbować to co wcześniej opisałem rozbudować o Twój pomysł - przy taniej energii elektrycznej sprężarka ładowałaby zbiornik sprężonym powietrzem przy okazji produkując ciepła (np. do ciepłej wody). Przy droższej energii elektrycznej sprężone powietrze pobierając dodatkowo energię z otoczenia napędzałoby sprężarkę pompy ciepła (układ taki jak w klimie samochodowej) pobierającej dodatkowe ciepło z gruntu. Część sprężonego powietrza mogłoby napędzać generator dostarczający energię elektryczną. Energia elektryczna z sieci wykorzystywana byłaby tylko w II taryfie.

Ciekawe jaką sprawność udałoby się osiągnąć ?

To co opisałem wyżej to układ w skali mikro - do zasilania w energię elektryczną i ogrzewania domu, ale można też pomyśleć o skali makro.

Zbiorniki sprężonego powietrza o pojemności tysięcy m3 (np. zbiorniki podziemne), chłodnie kominowe jako źródło ciepła z otoczenia, dostarczanie ciepła dla całego osiedla czy miasta i przy okazji produkcja energii elektrycznej. Taka elektrownia szczytowo-pompowa, tylko na sprężone powietrze.

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Założenia:

"Efektywność": PC - 3

Sprawność: Silnik Stirlinga - 35%

Sprawność: prądnica - 90%

WYNIK : NIE DZIAŁA 8)

ale dla "Efektywności" PC - 3,5 - juz TAK (pomijając inne drobiazgi związane ze wszelkimi innymi stratami)

P.S>> Za http://www.gigawat.net.pl/article/view/66 - silnik stirlinga + pradnica moze miec sprawność na posiomie 92 % - 94 %

Pozdrawiam

Za http://www.gigawat.net.pl/article/view/66 - silnik stirlinga + pradnica moze miec sprawność na posiomie 92 % - 94 %

Seryjna produkcja

Na przełomie 2001/2 roku firma SOLO w Sindelfingen zakończyła pomyślnie rozruch wytwórni produkującej silniki Stirlinga o mocach 2-9 kWel oraz 8-24 kWec. W br. będą one zasilane gazem ziemnym, potem również biogazem, a już w przyszłym brykietami z drewna. Będą one oczywiście również sprzęgane z elektrogeneratorami, dzięki czemu staną się lokalnymi elektrociepłowniami, głównie dla obiektów komunalnych. Globalna ich sprawność termiczna jest już obecnie w granicach 92-94%. Całkowity koszt zakupu i montażu w ramach umowy „pod klucz” wyceniono na kwotę 24 000 euro. W następnej wersji będą te agregaty elektrociepłownicze opalane rozdrobnionym drewnem, jak i lekkim olejem opalowym. Rys. 2 ilustruje silnik Stirlinga w aktualnie biegnącej produkcji seryjnej na paliwo gazowe.

Jest oczywiste, że silnik Stirlinga jest doskonałą maszyną napędową dla pojazdów drogowych, szynowych i wodnych, przy czym swoją sprawnością i trwałością jest konkurencyjny względem typowych silników Otta i Diesla.

Firma SOLO planuje roczną produkcję oraz sprzedaż swoich silników Stirlinga na poziomie 50.000 sztuk i tak winno być przez najbliższe lata, tj. do czasu, kiedy ogniwa paliwowe kosztami wytwarzania staną się konkurencyjnymi, ale to będzie możliwe dopiero za około dziesięć lat.

Od tego czasu mineło 7 lat, i jakoś Europa nie jest zalewana takimi rozwiązaniami (powinno ich być już 350 tys.) :(. Czyżby coś nie wypaliło ?

silnik stirlinga + pradnica moze miec sprawność na posiomie 92 % - 94 %

Od tego czasu mineło 7 lat, i jakoś Europa nie jest zalewana takimi rozwiązaniami (powinno ich być już 350 tys.) :(. Czyżby coś nie wypaliło ?

Taka sprawność to dla elektrociepłowni, czyli wykorzystywania również ciepła. I tym się nie ma co podniecać, bo wcale nie jest to jakaś astronomiczna wielkość.

Silniki Stirlinga są fajne, bo działają na wszystkim, co tylko się pali.

Ale są drogie.

Silniki Stirlinga są fajne, bo działają na wszystkim, co tylko się pali.

Ale są drogie.

Pytanie dlaczego są drogie. Z artykułu wynika, że powinny być tańsze od "zwykłych spalinowych".

Tak wygląda urządzenie firmy SOLO, o którym piszą w artykule :

http://www.solo-germany.com/files/solo_chronik_2001/bilder/stirling.jpg

Więcej na temat tego urzadzenia :

http://www.gigawat.net.pl/article/view/305

I jeszcze jeden artykuł na temat mikrokogeneracji :).

http://www.rynekinstalacyjny.com.pl/index2.php?option=com_content&task=view&id=2936&pop=1&page=0&Itemid=172

Był na głównej stronie to myslałem, że cuś nowego sie pobudowało :D

"Starocie" ;) pamiętny tajemniczy Isomax
Tak jest w istocie, tylko nazwa isomax zniknęła.

Więcej o tej budowie można poczytać tutaj :

http://dom.wm.pl/Warto-pomyslec-juz-teraz-o-ogrzewaniu-domu--Moze-ekologicznym,49776

Ciekawy fragment :

Co istotne, istnieje możliwość dofinansowania takiej budowy ze środków unijnych.

Jeżeli by to była prawda, to może gra jest warta świeczki ?

[

Co istotne, istnieje możliwość dofinansowania takiej budowy ze środków unijnych.

Jeżeli by to była prawda, to może gra jest warta świeczki ?

Ja nie wiezrę w takie teksty.

Jakaś redaktorka to pisała a oni często gęsto piszą nawet nie wiedząc co.

Napisać można wszytsko zawsze ale aby to co wyżej było prawdą (jeśli w ogóle jest) to pewnie trzeba mieć niezłe "zaplecze" :(.

pzdr

Ja nie wierzę w takie teksty.

A co sądzisz o tym (ze strony Isomaxu) :

http://www.isomax.com.pl/UserFiles/File/RPO.doc

hmm, nowość ciekawa ale

pewnie ilośc papierów przekroczy moja i nie jednego inwestora cierpliwość ;) i po kieszenie dodatkowo uderzy aby tyle i dobrze papierów przygotować.

pzdr

• 6 months później...
"Starocie" ;) pamiętny tajemniczy Isomax
Tak jest w istocie, tylko nazwa isomax zniknęła.

Więcej o tej budowie można poczytać tutaj :

http://dom.wm.pl/Warto-pomyslec-juz-teraz-o-ogrzewaniu-domu--Moze-ekologicznym,49776

Warto poczytać komentarze pod tym artykułem ;).

Witam

Nie wiem jak Państwo ale ja nie lubię być niewolnikiem ... swojego domu. Szukanie metody na ograniczanie kosztów budowy i utrzymania SWOJEGO domu jest rozsądne. Modne ostatnio "domy pasywne" , "domy ekologiczne" , "domy naturalne" i inne nośne nazwy traktują mieszkańca tego wynalazku jako element urządzenia o nazwie dom. Podstawowym i głównym "elementem" środowiska naturalnego jest człowiek .Jeśli inwestor i mieszkaniec domu ma się dostosowywać do wydumanego domu to staje się on (człowiek) tym samym niewolnikiem domu .Wydaje mi się, że zatracamy czasem rozsądek w ocenie tego co nam ma służyć a tym samym nie będzie innych elementów środowiska niszczyć.Oczywiście dla celów naukowych , badawczych można i trzeba eksperymentować ale nie można nikomu wmawiać , że dom ma być dla człowieka jego "panem".

Pozdrawiam

Rad.Lin, bo sztuka to polega na tym, by optymalizować wydatki na utrzymanie domu przy minimalnej stracie komfortu.

Ale nie jestem sobie za bardzo w stanie wyobrazić to, o czym Ty piszesz, czyli dostosowywanie się mieszkańców do wydumanego domu. Podaj parę konkretnych przykładów, okay?

• 1 month później...

Budowa domu samowystarczalnego to przesada.

Co z tego, że zamontujemy pompę ciepła, kolektory, studnie itp jak i tak za kilka lub kilkanaście lat wszystko się zużyje i wymiana.

Wyżej wymienione urządzenia to koszty, które jak na ten czas moim zdaniem nie są opłacalną inwestycją (Mówię o kosztach a nie wygodzie).

Na co komu dom jak góra po 50 latach czeka go remont generalny?

Nie mówię tu o wygodzie, ale o kosztach...

Namiot tańszy jest! Mniej formalności...

Są konstrukcje profesjonalne.. wojskowe... przestronne...

:lol:

Adam M.