Gogdi 24.10.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Chcemy zrobić w łazience parapet, pólkę i szafkę pod umywalkę z merbau. W DLH na przykład można kupic gotowe (surowe) półki z klejonego merbau, jak również blat rozmiarów ok 300 x 60 x 4cm. Z tegoż blatu chcielibyśmy zrobić prostą szafkę. Pytanie: Czy taki blat można pociąć i zbić, "złożyć" z niego szafkę? Nie jest to tarcica tylko gotowy blat. Czy to ma jakieś znaczenie? Może popękać, porozsychać się.... Chcemy to zaolejować i później impregnować też olejem. Olejować przed złożeniem> czy po? Czy możecie mi polecić jakiś dobry olej do merbau użytkowanego w łazience?Gotowa szafka z merbau w takich wymiarach jak chcemy kosztuje prawie 1000 zł. Sam blat kosztuje 400. Różnica w cenie jest więc dość znaczna... Ale czy warto ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 24.10.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Czy taki blat można pociąć i zbić, "złożyć" z niego szafkę? Nie jest to tarcica tylko gotowy blat. Jak najbardzej można najpierw trzeba pociąć na określone formatki dobrze by było je przeszlifowac tylko na miłosć boską ich nie zbiaj Szafkę można skręcic lub skleic na kołeczki lecz najpierw trzeba te formatki powiercic na określone wymiary CO do blatu jest to klejonka avangard i to jest jego duża zaleta Czy to ma jakieś znaczenie? Może popękać, porozsychać się.... No właśnie klejonka ma ta przewagę nad litym blatem że ma nikłe szanse na to co wymieniłeś (w zależnosci jeszcze jaki był cykl jego produkcji czy drewno było należycie wysuszone etcetera etcetera) Olejować przed złożeniem> czy po? Najlepiej przed dotrzesz do kazdej krawędzi i zrobisz to dokładniej i wygodniej Czy możecie mi polecić jakiś dobry olej nie jestem specjalista od olejów może szybciej odpowiedza ci parkieciarze ale słyszałem że dobry jest olej z pestek z winogron (nie tylko do smażenia ) Różnica w cenie jest więc dość znaczna... Ale czy warto ryzykować? Hm... czy ja wiem czy znaczna jeżeli zrobiłbys to sam to może i tak ale jak nie masz pilarki na pocięcie blatu to musisz gdzieś popedzic z tym blatem żeby go pociac na formatki musisz także w tych formatkach wykonać otwory technologiczne żeby złożyć to to w jedna prostą bryłę Czyli jak powliczasz wszystkie te operacje i bedziesz musiał za nie zapłacić to okaże się to skórka za wyprawkę no ale jaka satysfakcja Aha i jeszcze zakup oleju a tani on nie jest no chyba że zrobisz tak jak mój znajomy kujawskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.10.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Olej z pestek winogron to do smażenia, a do drewna lniany lub tungowy, wzbogacony sykatywą. Do szybkiego wykończenia na połysk nieźle nadaje się mieszanina oleju lnianego i bazy alkidowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 24.10.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 ja kompletny laik a czy olej jest lepszy niz lakier ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.10.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Nie jest lepszy ani gorszy - jest inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 25.10.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 a cos wiecej co bys polecil na blazerje i kiedy lakierowac bo slyszalem ze najleiej przed zalozeniem a co w takim razie z olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gogdi 25.10.2008 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Dzięki:)Co do kosztów wykonania to znajomy stolarz chce za tę robotę 50 zł. Za wszystko: cięcie, robienie otworów, nabijanie kołeczków czy jak to się tam nazywa. Olejowanie pozostawia mi. Olej i tak muszę przecież kupić bo taką szafkę trzeba co jakis czas impregnowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 25.10.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Do łazienki najlepiej olej do zastosowań zewnętrznych (meble ogrodowe itd). Brat tak zrobił w łazience - szafkę pod umywalkę z tych blatów merbau i olej Fluggera do egzotyków na zewnątrz Póki co sobie chwalą, ale mieszkają dopiero 3 miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts