Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUBE BLATY KUCHENNE - z czego ?

MartaSławek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Pepeg z Gumy
a kamień to dobry na cementarne pomniki.

hm.....

to ja mam 7 mb cmentarnego pomnika w kuchni :lol: ale podoba mi się i nie mam nic przeciwko zeby mi na cmentarzy zrobili taki sam, jak juz tam się udam. a moze jednak poproszę o nagrobek z lakierowanego MDF-u?? będzie cieplej :roll:

Bardzo oryginalny pomysł z tym MDF-em !

Osobiście wolałbym z gresu na epoksydowej fudze.

Aż na takim komforcie cieplnym już mi pewnie nie będzie zależało.

Czy do "cmentarnego" blatu meble muszą być jakoś wzmacniane? Zastanawiałam się, czy jeśli w końcu uzbieram na blat z granitu, to czy meble utrzymają jego ciężar (na razie muszę pozostać przy płytkach).

A człowiekowi powyżej radziłabym się skupić a nie filozofować:D

mój cmentarny balt ma 3 mc grubości. waga takiego blatu to ok 100 kg na m2 (a moze mb przy 60 cm szerokosci - nie pamiętam :-) ). dla nas powiedzieli, ze nózki w meblach mają byc jakieś wzmocnione.

a same meble? nie wiem. nasze są z lakierowanego MDF, srodki tez jakaś płyta, ale nie wiem jaka.

Gość Pepeg z Gumy
.

A człowiekowi powyżej radziłabym się skupić a nie filozofować:D

A ja radziłbym więcej prawdy , mniej fikcji.

Trudno się skupić czytając takie baśnie.

Metr bieżący blatu granitowego o grubości 4 cm waży ok 60kg.

Nóżki podszafkowe z reguły są wstanie wytrzymać znacznie większe obciążenia .

nie ma tez problemu z blatami o grubości 8 a nawet 10cm tylko po co ładować taki ciężar?

Każdy kamieniarz zrobi "gruby" blat ze standardowej grubości galanterii kamieniarskiej , a więc z płyty 3 cm.

Wystarczy , że zamarkuje na krawędzi blatu potrzebną grubość poprzez wklejenie paska kamienia o żądanej szerokości. Cienkowarstwowe kleje epoksydowe po wyszlifowaniu i polerowaniu praktycznie pozostawiają spoinę niewidoczną .

• 5 weeks później...
Podobają mi się nowoczesne kuchnie z grubymi blatami (ponad 7 cm). Ale z tego co słyszałam strasznie drogie

znajoma kupiła blat 6 cm grubości z polskiego corianu pełny nie klejony

ale lżejszy od drewna w cenie ok.400 zł/m2

produkowany w/g nowej amerykańskiej technologii, robią różne grubości nawet 10 cm, pełne lub z noskiem, w ok. 50 różnych kolorach,

ale podobno ktoś ma wykupić tą firmę i technologię

Witam

Mam pytanie, gdzie kupila znajoma te blaty, proszę o namiary, ewentualnie link ze stona tej firmy.

Gość ANSEXXX
takie grube blaty mozna zrobic pogrubiajac je tylko od strony rantu. Wychodzi taniej :wink: Zapytaj srtolarza który ma Ci robić kuchnie.

(wiem ,że tak można zrobic przy blatach z MDF , nie wiem jak z blatami z litego drewna)

http://img49.imageshack.us/img49/7718/blatyh8.jpg

pozdrawiam

w litym drewnie robi się dokłądnie jak z blatami powyżej 38mm , blat grubości 28mm pogrubia sie do żądanego wymiaru aby zaoszczedzic na gatunku drewna i jego ciężarze krawędz przednią odcinek 100mm klei sie na żądany wymiar z tego samego drewna a środek uzupełnia sosnowym drewnem

• 1 year później...
Podobają mi się nowoczesne kuchnie z grubymi blatami (ponad 7 cm). Ale z tego co słyszałam strasznie drogie (jak dla mnie) są materiały, z których się je wykonuje. I tu moje pytanie: czy są jakieś tańsze opcje wykonania takiego grubego blatu z czegoś innego niż kamień czy corian?

Jeśli tak to co to i ile kosztuje...

Z góry dzięki za wszelkie info.

Witam,

Wiesz powiem Ci tak kamień fajny ale troche zimny corian hmm cena masakryczna są jeszcze starony i kerrocki i plyty koris z tych tez robia blaty ja mam czarny metalic do bialych szafek fakt ze od 3 miesiecy ale jest ok i cenowo najlepiej wypada:)

Jest jeszcze taki kamien ktory jest cieply ale te Kerrocki i Korisy np to fajniejsze bo jak po imprezie popsujesz to kamien trzeba demontowac a tego nie fajny maetrial w warszawie na kłobuckiej jest taka hurtownia gdzie maja kerrock, koris istaron i w dobrych cenach polecam jak cos :)

hehe polskiego corianu ???? heheh zarty jakies zaczelam sie tym interesowac to nie corian tylko tylko podrobki mi tez jedna firma proponowala za 480 pln za metr staron kolor byl ok ale jak poprosilem o kawalek plyty i pojechalem do znajomego ktory mial mi to robic to powiedzial ze to nie staron tylko podrobka bo te plyty dziela sie na 2 rodzaje plyty mineralno-akrylowe i plyty modyfikowane te modyfikowane sa gorsze! mniej przyjemne w dodytku i potrafia peknac podobno nawet przy obrobce ceny plyt w kerrocku zaczynaja sie od 980 pln, corianie od 1350, staronie 800 a Korisie od 700 pln zalezy tez jaka wielkosci ale polski corian hehe az mnie rozbawilo to

Podobają mi się nowoczesne kuchnie z grubymi blatami (ponad 7 cm). Ale z tego co słyszałam strasznie drogie

Witam

Mam pytanie, gdzie kupila znajoma te blaty, proszę o namiary, ewentualnie link ze stona tej firmy.

Witam, Ta cena 400 za metr z "polskiego corianu" to lipa tak naprawdę to Corian jest najdroższy !!! i sa 4 marki liczace sie corian, kerrock Koris i staron moj znajomy wlasnie robi takie blaty i mi polecial cenowo korisa plyty maja dobre a cenowo sa najatrkcyjniejsi. A tak zwany polski corian to plyta modyfikwoana, bo te oryginaly to są płytty mineralno-akrylowe ceny Kerrocka zaczynaja sie 980 pln, starona od 750 Coriany od 1300 a Koris od 715 za plyte Wiec ten poslki corian to podpoprsutpodrobka ale nie polecam jak cos kerrock i koris znajdziesz ich na klobuckeij w wawie. a ceny za plyty maja dobre i moha polecic wykonawce ale te 400 pln to bajki hehe

Edytowane przez joliska
edytuj post + wielocytat