Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Planuje w kuchni postawić lodówkę wolnostojącą - będzie ją widać od frontu, oraz od boku. Po wizycie w kilku sklepach - okazało się, że kupno lodówki bez wystającego z tyłu na 5cm wymiennika nie jest wcale takie łatwe :).

Na razie wygląda, że Bosch zazwyczaj chowa bebechy. Pozostali producenci - w zależności od modelu - ale zazwyczaj nie da się dosunąc lodówki "na styk" (np siemens ma gładkie plecy, ale dodatkowo jakies przetłoczenie uniemożliwiające przysunięcie). Aha - no i liebherr (ponoć też powinien być płaski) - ale nie udało mi się obmacać żadnego z modeli, które mogłyby mnie interesować.

I teraz zastanawiam się co zrobic:

- wybrać boscha - zarówno opinie w sieci, jak i sprzedawców w sklepach trochę mieszane

- podnieść pułap cenowy i kupic liebherr (CNesf 30330, CUesf 3503, CUPesf 35530; moze ma ktos taka, i moglby rzucic okiem jak plecki wygladaja?)

- kupić nie zwracając na to uwagi, a potem pomyśleć jak to w razie czego zamaskować... (choc szczerze mówiąc nie bardzo mam pomysł jak).

pozdrawiam

Marcin

https://forum.murator.pl/topic/110715-lod%C3%B3wka-wolnostoj%C4%85ca-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-%C5%9Bciany/

Gdzieś ta lodówka musi oddać to ciepło, więc pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

ja bym wybrał ostatnią opcję
Autor wątku chce pokazać lodówkę z jednego boku. I to trzeba zamaskować. Pozostaje drugi bok i przestrzeń nad lodówką, którędy to ciepło będzie mogło uciekać.

A jak to zamaskować??? Wszystko zależy od wystroju kuchni. Można wymurować mały murek z cegieł i zostawić je odsłonięte z dobrze wykonaną fugą.