Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lodówka wolnostojąca - odległość od ściany

zorba128

Recommended Posts

Witam.

Planuje w kuchni postawić lodówkę wolnostojącą - będzie ją widać od frontu, oraz od boku. Po wizycie w kilku sklepach - okazało się, że kupno lodówki bez wystającego z tyłu na 5cm wymiennika nie jest wcale takie łatwe :).

Na razie wygląda, że Bosch zazwyczaj chowa bebechy. Pozostali producenci - w zależności od modelu - ale zazwyczaj nie da się dosunąc lodówki "na styk" (np siemens ma gładkie plecy, ale dodatkowo jakies przetłoczenie uniemożliwiające przysunięcie). Aha - no i liebherr (ponoć też powinien być płaski) - ale nie udało mi się obmacać żadnego z modeli, które mogłyby mnie interesować.

I teraz zastanawiam się co zrobic:

- wybrać boscha - zarówno opinie w sieci, jak i sprzedawców w sklepach trochę mieszane

- podnieść pułap cenowy i kupic liebherr (CNesf 30330, CUesf 3503, CUPesf 35530; moze ma ktos taka, i moglby rzucic okiem jak plecki wygladaja?)

- kupić nie zwracając na to uwagi, a potem pomyśleć jak to w razie czego zamaskować... (choc szczerze mówiąc nie bardzo mam pomysł jak).

pozdrawiam

Marcin

Gdzieś ta lodówka musi oddać to ciepło, więc pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

ja bym wybrał ostatnią opcję
Autor wątku chce pokazać lodówkę z jednego boku. I to trzeba zamaskować. Pozostaje drugi bok i przestrzeń nad lodówką, którędy to ciepło będzie mogło uciekać.

A jak to zamaskować??? Wszystko zależy od wystroju kuchni. Można wymurować mały murek z cegieł i zostawić je odsłonięte z dobrze wykonaną fugą.