Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalowanie stropu, jak umocować deski na wieńcu ?

gxs5

Recommended Posts

Może ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi poradzić jak zamocować szalunek na strop tzn. dokładnie deski które będą opasały wieniec tak jak widać na załączonym zdjęciu. W przyszłym tygodniu planuje szalować strop więc proszę i pilne podpowiedzi. Dodam że projekt domu jest identyczny z tym na załączonym zdjęciu.Czyli Kryształ z pracowni IGN.

http://images40.fotosik.pl/23/46d29d7eba0e3e3e.jpg[/img]

Witam, kupujesz pręty z gwintem chyba szpilki sie nazywają, takie jak do mocowania murłaty (namurnicy), mogą być np. fi 8, przewiercasz się przez deski i ścianę i skręcasz z dwóch stron, albo tylko przez deski a pręty się oprą na murze. To jest tańsza wersja, ja akurat zastosowałem kształki wieńcowe http://www.ergobud.pl/?s=02 , pozdrawiam.

Ja wierciłem i skręcałem prętami gwintowanymi, ale tak, aby pręt przechodził przez deski, które służyły jako łaczniki pomiędzy deskami(te krótkie).

Poza tym od góry wierciłem małym wiertłem otwór i przez niego przechodził drut wiązałkowy, który szedł do belki Terivy i za zadanie miał nie pozwoli odgiąc się deskom u góry.

Szpilki gwintowane są do tego celu idealne. szczególnie przy cegle ceramicznej. Trudno w nią wbić gwoździa zeby sie trzymal. Ja stosowalem fi12

Sposób 1

Wiecić w fudze (najlepiej bo ceramika pęka) i szpilkę ponizej poziomu ostatniej cegly.

Uwaga. trzeba zabezpieczyć szpilkę przez zalaniem betonem bo będzie nie do odzyskania.

Sposób 2

Wiercic powyzej ostatnej cegly i szpilkę w peszel. Peszel ciąc ok 10mm dluższy niz grubość ściany.

W moim przypadku wykorzystalismy 100% szpilek na kotwy do murlaty oraz skęcanie krokwi i jętek.

• 5 years później...