gxs5 24.10.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Może ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi poradzić jak zamocować szalunek na strop tzn. dokładnie deski które będą opasały wieniec tak jak widać na załączonym zdjęciu. W przyszłym tygodniu planuje szalować strop więc proszę i pilne podpowiedzi. Dodam że projekt domu jest identyczny z tym na załączonym zdjęciu.Czyli Kryształ z pracowni IGN.http://images40.fotosik.pl/23/46d29d7eba0e3e3e.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 30.10.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Witam, kupujesz pręty z gwintem chyba szpilki sie nazywają, takie jak do mocowania murłaty (namurnicy), mogą być np. fi 8, przewiercasz się przez deski i ścianę i skręcasz z dwóch stron, albo tylko przez deski a pręty się oprą na murze. To jest tańsza wersja, ja akurat zastosowałem kształki wieńcowe http://www.ergobud.pl/?s=02 , pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 30.10.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Ja wierciłem i skręcałem prętami gwintowanymi, ale tak, aby pręt przechodził przez deski, które służyły jako łaczniki pomiędzy deskami(te krótkie).Poza tym od góry wierciłem małym wiertłem otwór i przez niego przechodził drut wiązałkowy, który szedł do belki Terivy i za zadanie miał nie pozwoli odgiąc się deskom u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 03.11.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Szpilki gwintowane są do tego celu idealne. szczególnie przy cegle ceramicznej. Trudno w nią wbić gwoździa zeby sie trzymal. Ja stosowalem fi12Sposób 1Wiecić w fudze (najlepiej bo ceramika pęka) i szpilkę ponizej poziomu ostatniej cegly. Uwaga. trzeba zabezpieczyć szpilkę przez zalaniem betonem bo będzie nie do odzyskania. Sposób 2Wiercic powyzej ostatnej cegly i szpilkę w peszel. Peszel ciąc ok 10mm dluższy niz grubość ściany. W moim przypadku wykorzystalismy 100% szpilek na kotwy do murlaty oraz skęcanie krokwi i jętek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordwoj 15.08.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Witam, Podepne się pod temat A te szpilki dawać co ile ? Metr, dwa ? A może jest jeszcze inny sposób na mocowanie szalunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts