Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

help - jaki kolor mebli!!!!

mariuszdro

Recommended Posts

pomóżcie!!! muszę dopasowac meble do podłogi i zupełnie nie mam koncepcji. potrzebuję meble do kuchni, jadalni i salonu...

podłoga jest cała wyłożona płytkami gres naturale orange z Opoczna

http://images36.fotosik.pl/23/61a6dab2915e2de9.jpg

okna i drzwi w kolorze orzech

i teraz nie wiem czy skłaniac się bardziej w kierunku koloru podłogi czy okien...

help

kuchnia jest od zachodu z oknem 120x150 tak więc wydaje mi się raczej jasna, ale za to jest niewielka, bo ma zaledwie 292x260 czyli 7,6m2 i bezpośrednio wychodzi na bardzo jasną jadalnie, która ją dodatkowo doświetla

ogólnie wszystkie te pomieszczenia są bardzo jasne, bo zajmują płd i zach częśc domu; nie są jedną całością - wielką otwartą przestrzenią, ale taką półotwartą, delikatnie przesłoniętą...

no właśnie! ostatnio oglądałam stoły i w kolorze jasnym tzn. klon lub brzoza nie było ani jednego, najjaśniejsza chyba była olcha, ale to już zupełnie inna barwa, a nie chciałabym pstrokacizny i każdego mebla z innej parafii..

wybór w wenge jest ogromny, każdy sklep je prowadzi, na szczęście poajawiło się też trochę orzecha, ale boję się czy on nie przytłoczy wnętrz, a szczególnie kuchni.

a co sądzicie o połączeniu w kuchni na meblach ciemnego z jasnym??? może doradzicie jakieś proporcje i zestawienie kolorów??

Przy takich podłogach jak pokazujesz faktycznie możnaby pójść w styl angielski i umeblować zarówno kuchnię jak i część jadalno-wypoczynkową białymi stylizowanymi meblami. Zależy jednak, czy dobrze czujecie w takich klimatach, ja bym zapewne umarła z nudów w Prowansji :wink:

Jeżeli chodzi o meble jasne ale jednak w kolorze drewna, to faktycznie straszna posucha na rynku. Myślę, że bardzo trudno będzie skompletować meble w kolorze klonu czy brzozy.

W końcu można pomyśleć nad meblami orzechowymi ( wenge jakoś nie widzę przy takiej ciepłej podłodze ). Jeżeli pomieszczenia są jasne, a do tego na jasno wymalujecie ściany nie powinno być przytłaczająco. Co do kuchni, bardzo ładnie wygląda orzech ( szafki dolne ) łączone z kremowym lakierem ( szafki górne ) i kremowym blatem. Sama miałam mieć taką kuchnię, ale stanęło na wenge + czerwony lakier i też jest gut :wink: