Baal 14.10.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 LLLLLLLLLLLUDZIE !!!!!!!!!!!!!!!! czy ja jestem malo kumaty czy co. kupilem kociol z zasobnikiem VIESSMANN'a typu Vitopend 100 przyszli panowie i zainstalowali piec orqaz go uruchomili, zostawili gwarancje oraz instrukcje obslugi i sobie poszli. albo ja jestem... albo viessmann olewa klientow. nie wiem ktora z tych mozliwosci jest prawda ale opisze tylko: 1)instr obsl kotla vitopend 100 - 16 str form. mniejszego niz zeszyt (przy czym na 1,2,3,14 i 16 rozne bzdety reklamowe spisy tresci oraz to ze instr wydrukowana na pap z recyclingu oraz indeks 2)instr obsl termostatu zegarowego F - 48 str form. 1/3 zeszytu z wielka iloscia bzdetow. LUDZIE moze macie jakas lepsza instrukcje (oczywiscie PL) do: 1)kotla vitopend 100 typ WHE 2)termostatu zegarowego F nr zam. 7450 023 a moze jest na necie jakis pracownik viessmanna ktory czuje sie dotkniety moim stwierdzeniem iz: "FIRMA VIESSMANN NIE DBA O KLIENTOW I MA W NOSIE ICH JAK JUZ ZAKUPIA ICH KOTLY... a kociolki sa wcale nie tanie." ... i przesle jakas instrukcje badz podesle jakis adres na necie zrozpaczony uzytkownik VIESSMANN'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 14.10.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Sprubój prze stronę może tam jakoś Ci się uda http://www.viessmann.pl/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 16.10.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Musisz mieć instrukcję serwisową. Wszystko inne możesz wyrzucic do kosza. Ja wyciągnąłem od Viesmanna - niechętnie ale daliam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 19.10.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Witam!Ja też jestem użytkownikiem kotła Vitopend 100 z zasobnikiem oraz termostatu typu F. Instalator który mi montował piec wytłumaczył mi jak działa kotłownia i właściwie ja jako użytkownik mogę sobie zmienić temperaturę w zasobniku i wody zasilającej co. Jest to banalnie proste. NIE WOLNO MI INGEROWAĆ w żadne inne ustawienia kotła. To mi wystarcza i absolutnie nie jest mi potrzebne wiedzieć coś więcej. Dane techniczne i specyfikacja kotła jak kogoś to interesuje są na stronie internetowej Vissmana. Obsługa termostatu typu F zajęła mi owszem trochę więcej czasu ale instrukcja chociaż małego formatu jest napisana prosto i zrozumiale. Nawet moja żona wie już "o co w tym wszystkim chodzi" chociaż mało interesuje ją technika. Tak więc wydaje mi się, że Vissman wcale nie "olewa" klientów tylko tak jak w nowoczesnym samochodzie kierowca ma tylko lać paliwo a nie grzebać pod maską lub dociekać jak działa wtrysk paliwa, tak też ma postępować z nowoczesnym kotłem. Tak na marginesie to jak uruchomiłem kocioł na początku pażdziernika to do tej pory wcale mnie nie interesuje co się z nim dzieje. Ma działać i tyle. Jednak jeżeli drogi użytkowniku chcesz wiedzieć więcej o swoim kotle, to masz absolutną racje, że Vissman lub instalator powinien dostarczyć ci wszelkich informacji. Ale powinno to obejmować wybranych klientów. Mnie i chyba innym takie informację nie są potrzebne.Pozdrawiam i proszę o informację jak sprawuje się kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baal 20.10.2003 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 tia ale widzisz u mnie w kotlowni jest pare zaworow (ktore - sam to wydedukowalem - teoretycznie wiem do czego sa) ale poniewz kotlowni kosztowala mnie naprawde duzzzzzzzo, to pomimi iz WYDAJE MI SIE nie chcial bym sie pomylic i popsuc kociolka lub zasobnika. tym bardziej ze jak na razie nie chce uzywac zasobnika a kotlem jedynie chce grzac i chronic uklad przed zamarzaniem (niedokonczone pietro) tak wiec pomimo iz NAWET twoja zona ma to obcykane to ja wolalbym dowiedziec sie jak - i to nie koniecznie psujac moj kociolek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 22.10.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Witam!Pare zaworów ma twoja KOTŁOWNIA a nie PIEC. O tym do czego one są powiniem poinformować cię instalator a nie producent pieca. Dziwne, ale ja nie mam żadnych zaworów??? Sorry! Mam dwa. Do napełniania układu wodą i do odcięcia wody na obieg CO. O tym czy piec ma grzać zasobnik czy zasobnik+CO służy przełącznik w piecu. Nie muszę otwierać ani zamykać żadnych zaworów. Ciekawe kto tobie montował kotłownie? Przecież ja też mam Vitopend 100 + zasobnik a z twojego opisu wynika, że mamy dwie różne instalacje??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazylka76 30.10.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Ojj Termostat zegarowy F spędza mi sen z oczu. Wczoraj wieczorem przesiedziałam nad tą instrukcją obsługi i tego co mnie najbardziej interesuje nie ma. Mianowicie str 33 cykle łączeniowe, rozrysowali piękną tabelkę i co z tego? Ja chciałabym aby mój piec włączał si o 6 rano i wyłączał o 8rano i miał w tym czasie tem 20st, następnie od 8rano do 16.30 ma utrzymywać 15st. od 16.30 do 20h znowu 20st i od 20h do 6 rana 18 st. Wiem jak nastawić te czasy, tak mi się wydaje , ale nie wiem, jak przypisać tym czasom temperatury. Nie grzebałam narazie przy termostacie , chciałam się na "sucho" narazie tego dowiedzieć , a z tej książeczki to nie wynika. Narazie mamy ustawienie fabryczne "słonko i księżyc". "słonko" 20st od 6 do 22 , "księżyc" 18 st od 22 do 6. Gdy wychodzę z domu obniżam "Sparteste", ale on obniża tylko o 2st,a ja jestem bardziej wymagająca. Może ktoś mi doradzi jak nastawić te cykle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.10.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Viessman ma tylko trzy instrukcje: 1. Użytkownika - nic nie mówiąca cienka broszurka (macie ją) 2. Regulatora F (tą też macie) 3. Serwisowa - (też powinniście ją dostać - ja ją dostałem ) Więcej nie ma - wiem bo korespondowałem sobie z miłym Panem z Viessmana. Po prostu Viessmann (tak jak Microsoft czy HP) uważają, że ich klienci to idioci, którym wystarczy jeden duży czerwony guzik i numer telefonu do serwisanta Do Bazylka76 - nie da się - możesz ustawiać czasy załączania i czasy wyłączania (do czterech cykli w każdym dniu tygodnia osobno). Załączanie oznacza włączenie trybu #1, a wyłaczenie to tryb #2. Standardowo tryb #1 to "słoneczko", a tryb #2 to "księżyc". Tak naprawdę masz więc tylko dwie tempoeratury do wyboru I to IMHO w zsadzie wystarcza - budynek ma sporą bezwładnośc termiczną i wachlowanie temperaturą co 2-3 godziny jest raczej skazane na niepowodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 30.10.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Dodam jeszcze, że nawet instrukcja serwisowa ma wiele "białych plam" typu: nie zmieniać tego ustawienia. Mój instalator się wkurzał, bo co chwila musiał dzwonić do Viessmana nie pamietając jakiś kodów. Ja na przykład wyciągnąłem od Viessnama kod do comfortrola (u mnie z Vitodens 200) na ustawianie poziomu wpływu czujnika temperatury wewnetrznej na korygowanie krzywej grzewczej ustawianej przez czujnik temperatury zewnętrznej. W instrukcji serwisowej oczywiście tego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Dziękuje Jasiu, a ja myślałam ,że można bardziej "poszaleć" tym temostatem No cóż, jak tylko wrócę do domu popracuję nad tymi cyklami. Co nie znaczy , że poszukam sobie Pana z Viessmanna do korespondencji hihihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazylka76 30.10.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Ten Gość wyżej to ja Bazylka, coś mnie wylogowało I coś poprawię : To nie znaczy, ze sobie nie poszukam Pana z Viessmanna do korespondencji, poszukam , poszukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts