Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płatew pośrenia przechodzi przez komin

gega

Recommended Posts

Witam ,

nie wdając się w szczegóły , problem polega na tym iż płatew pośrednia przechodzi prostopadle przez komin ( komin z cegły) prawie przez jego środek. Wykonawca proponuje rozcięcie płatwi w tym miejscu i założenie kątowników. Czy takie rozwiązanie jest poprawne ??? W moim przypadku cieśle dokonali sobie pewnych "uproszczeń". Nie wiem co robić.

Pozdr

gega

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ,

nie wdając się w szczegóły , problem polega na tym iż płatew pośrednia przechodzi prostopadle przez komin ( komin z cegły) prawie przez jego środek. Wykonawca proponuje rozcięcie płatwi w tym miejscu i założenie kątowników. Czy takie rozwiązanie jest poprawne ??? W moim przypadku cieśle dokonali sobie pewnych "uproszczeń". Nie wiem co robić.

Pozdr

gega

Co znaczy założenie kątowników, możesz to doprecyzować ?

U mnie też płatew "przechodzi " przez komin, więc nie było innego wyjścia jak tylko ją podzielić na dwie części, każda z części płatwi opiera się na słupku 14x14 stojącym równolegle do komina w odległości ok. 5 cm.

Z tego co wiem przepisy zabraniają opierania jakichkolwiek elementów więźby na kominie.

Pozdrawiam.

Witam ,

Pozdr

gega

Co znaczy założenie kątowników, możesz to doprecyzować ?

U mnie też płatew "przechodzi " przez komin, więc nie było innego wyjścia jak tylko ją podzielić na dwie części, każda z części płatwi opiera się na słupku 14x14 stojącym równolegle do komina w odległości ok. 5 cm.

Z tego co wiem przepisy zabraniają opierania jakichkolwiek elementów więźby na kominie.

Pozdrawiam.

5 cm od komina też zabraniają chyba,że wentyalacyjny.

Witam ,

Pozdrawiam.

slawek_wlkp a masz może info jakie przepisy tego zabraniają?

Moja płatew opiera się m.in. na kominie budowanym z cegły pełnej na własnym fundamencie, wszystkie kanały to wentylacja, Oczywiście dla płatwi jest zbudowany pomiędzy wentylacyjnymi "slepy kanał". Pytam bo chce uniknąć problemów

slawek_wlkp a masz może info jakie przepisy tego zabraniają?

Moja płatew opiera się m.in. na kominie budowanym z cegły pełnej na własnym fundamencie, wszystkie kanały to wentylacja, Oczywiście dla płatwi jest zbudowany pomiędzy wentylacyjnymi "slepy kanał". Pytam bo chce uniknąć problemów

Niestety nie mam przepisów na ten temat, opieram się na tym co mówił kierbud i wykonawca.

w projekcie płatew jest w innym miejscu i nie koliduje to z kominem.

Jak się czyta takie wypowiedzi to ogarnia przerażenie! Więźba nie wykonana zgodnie z projektem! Pomijam wykonawcę bo to nie byli cieśle a z całą pewnością najtańsze przybłędy, ale gdzie był kierownik budowy, któremu płacisz?! Więźba powinna być odebrana przez kierownika budowy a fakt ten powinien być potwierdzony stosownym wpisem w dzienniku budowy. W przypadku gdyby coś stało się z Twoim dachem nie otrzymasz żadnego odszkodowania. Ratunkiem jest naniesienie zmian w projekcie przez kierownika budowy. Na kominie nic nie opieramy!!! Żadne kątowniki! W przypadku konieczności podparcia płatwi konieczne słupy po obu stronach komina. Pozdrawiam.

A ile masz punktów podparcia na poszczególnych częsciach płatwi, czyli tej przed i po kominie. Bo mnie się wydaje iż kątowniki były by zbędne jeśli udało by ci się znaleźć dal każdej części co najmniej 2 punkty podparcia na początku (ścianie zew.) i którejś ze ścian wewn. najlepiej konstukcyjnej.

Niestety bez zdjęcia i rzutów ciężko coś poradzić ...

Aczkolwiek ciekawe dlaczego ta płatew znalazła się w kominie ... :o

Nie ma chyba innego wyjścia jak słupy pośrednie dla płatwi , lub sprytnie wykonany i policzony wymian ... ale przyznaję ,że takie sytuacje niekoniecznie wynikają z przyczyn wykonawstwa lub zmian dokonanych w trakcie budowy - może być babol w projekcie (zwłaszcza typowym - gdzie do prawidłowego wymiarowania kominów nie przywiązuje się większej uwagi).

Ja obawiam się czegoś innego - jeżeli cieśle zmienili układ konstrukcyjny więźby to czy jest pewność co do stabilności całości, nie wiem dokładnie jaki to typ konstrukcji i jakie są zmiany - ale z faktu przesunięcia osi płatwi w poziomie i pionie może się w dachu nieco pozmieniać...

widziałem setki stropów opartych na kominach z cegły /oczywiście

u siebie strop oparłem na kominach aby nie byc gołosłownym/

nie zauwazyłem aby z tego powodu wynikły jakiekolwiek niewłasciwe konsekwencje i nie podzielam panikarskiego podejścia Pana Andrzej Wilhelmiego co do opierania czegokolwiek na kominie z cegły

Nie ma chyba innego wyjścia jak słupy pośrednie ...

a jestes pewien ze słupy /przenoszące punktowo cięzar więźby, sniegu i wiatru/ mozna opierac w dowolnym miejscu stropu ?

widziałem setki stropów opartych na kominach z cegły /oczywiście

u siebie strop oparłem na kominach aby nie byc gołosłownym/

nie zauwazyłem aby z tego powodu wynikły jakiekolwiek niewłasciwe konsekwencje i nie podzielam panikarskiego podejścia Pana Andrzej Wilhelmiego co do opierania czegokolwiek na kominie z cegły

Nie ma chyba innego wyjścia jak słupy pośrednie ...

a jestes pewien ze słupy /przenoszące punktowo cięzar więźby, sniegu i wiatru/ mozna opierac w dowolnym miejscu stropu ?

no nie na tzw. "pałę" oczywiście , zakładam podstawową znajomość statyki i obciążeń zmiennych dachu u kierownika budowy :D

no nie na tzw. "pałę" oczywiście , zakładam podstawową znajomość statyki i obciążeń zmiennych dachu u kierownika budowy :D

nie zakładam, ze postawienie słupów na stropie jest niemozliwe

ale

w tym wypadku nie znamy

rodzaju stropu (drewniany ? zelbetowy ? krzyżowo zbrojony ? jak gruby ?gęstozebrowy ? kleinowski ?) a nawet czy tam w tym miejscu jest strop ...