Andrzej Wilhelmi 30.10.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 ... Moje stwierdzenie nie jest żadnym panikarskim podejściem tylko przedstawieniem obowiązujących zasad ... nie znam takich "zasad" To je poznaj zanim zaczniesz doradzać w tej kwestii. Oczywiście możesz mieć swoje zdanie ale dobrze jest czytelnie się pod nim podpisać. Muszę powiedzieć, że szanuję i wysoko cenię sobie Twoje wypowiedzi ale akurat w tej kwestii moim zdaniem jesteś w błędzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 ... Moje stwierdzenie nie jest żadnym panikarskim podejściem tylko przedstawieniem obowiązujących zasad ... nie znam takich "zasad" To je poznaj zanim zaczniesz doradzać w tej kwestii. Oczywiście możesz mieć swoje zdanie ale dobrze jest czytelnie się pod nim podpisać. Muszę powiedzieć, że szanuję i wysoko cenię sobie Twoje wypowiedzi ale akurat w tej kwestii moim zdaniem jesteś w błędzie. Pozdrawiam. ja również szanuje Twoje wypowiedzi, znam rozporządzenie cytowane przez Mapana i wiem jak to wygląda w praktyce ... trzymając sie tego rozporządzenia sciana w której znajduje sie komin (kominowa) moze byc obciązana stropem (innym cięzarem) aby nie mozna było jej obciązac komin musiałby byc całkowicie oddylatowany (zarówno od scian jak i od stropu) ... poniewaz jest to komin z cegły - murarz /majster , KB/ musiałby byc zdrowo porąbany aby taki komin dylatowac od scian i stropu .../zakładam/ tak wiec te słynne "zasady" ... Na kominie nic nie opieramy!!! ... które głoszisz - tyczą kominów systemowych (musiałeś to wyczytać gdzieś na forum i przekładasz na wszystkie znane Ci kominy - błędnie) w tym wypadku Twoje "zasady" nie mają zastosowania równiez pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.10.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 a jakie obciążenia przenosi płatew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 31.10.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 w przypadku dachów dwuspadowych o konstrukcji jętkowej płatew przenosi obciążenia własne konstrukcji dachu i okresowe (zimowe) przy wiekszych rozpiętościach między murłatami, kiedy występuje konieczność zastosowania płatwi , w tym konkretnym przypadku funkcja będzie podobna ale mam wątpliwości czy ta modyfikacja nie jest na oko ,konstrukcja płatwiowo-kleszczowa jest odpowiednia dla tego typu dachu , podparcie płatwi jest tu wg mnie istotniejsze niż przy std. dachu dwuspadowym . Ale o tym to chyba wiesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 31.10.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 [quote name='brzoza tak wiec te słynne "zasady" ... Na kominie nic nie opieramy!!! ... które głoszisz - tyczą kominów systemowych (musiałeś to wyczytać gdzieś na forum i przekładasz na wszystkie znane Ci kominy - błędnie) w tym wypadku Twoje "zasady" nie mają zastosowania równiez pozdrawiam Owszem mają, § 144. 1. mówi, że jeśli komin jest w ścianie, to ŚCIANY można obciążąć, a nie KOMIN ! Po to ktoś wymyślił wymiany, aby je stosować i omijać takie elementy jak kominy. A płatwie rozmieszczać tak, aby przez komin nie przechodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Owszem mają, § 144. 1. mówi, że jeśli komin jest w ścianie, to ŚCIANY można obciążąć, a nie KOMIN ! Po to ktoś wymyślił wymiany, aby je stosować i omijać takie elementy jak kominy. A płatwie rozmieszczać tak, aby przez komin nie przechodziły. to ze sciany mozna obciązac wiadomo było i bez tego rozporządzenia a paragraf 144 mówi o tym, ze obciążamy "sciane kominową" a nie ze "sciane - omijając komin" ... błednie interpretujesz ten paragraf p.s. co i tak nie ma znaczenia ... dlatego ze setki stropów jest juz opartych na kominach z cegły /zarówno umieszczonych w scianach kominowych jak i wolnostojących/ i co ? ano nic ... ale negowac zawsze można ... i straszyc ze sie zawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 31.10.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Tez miałem dylemat czy obciążać monolitem komin czy nie.Komin murowany z cegły pełnej a nie systemowy.Kierbud powiedział, że systemowych obciążać nie wolno, w przeciwieństwie do murowanych z cegły. Ja obciązyłem stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.11.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Tez miałem dylemat czy obciążać monolitem komin czy nie. Komin murowany z cegły pełnej a nie systemowy. Kierbud powiedział, że systemowych obciążać nie wolno, w przeciwieństwie do murowanych z cegły. Ja obciązyłem stropem. A ja nawet sie nad tym nie zastanawialem - zaufalem murarzowi z 20-letnim stazem Mam komin murowany z cegly w scianie, przewiazany ze sciana, wiec naturalnym wydawalo mi sie ze jest on nosny. Ciesla od stropu tez stwierdzil, ze to normalne i w kazdym stropie z takim kominem opiera strop na nim, zostawiajac tylko dziure/dziury na przestrzal pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.11.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Kominów a) się nie obciąża bo może wystąpić rozszczelnienie spoin b) zdaje się,że elementy drewniane mają być 20 cm od przewodów kominowych. Komin można obciążyć stopem jeśli jest tak skonstruowany,że przeniesie obciążenia bez odspojenia się spoin od np. cegieł co mogłoby spowodować rozszczelnienie. Chyba,że ktoś lubi tlenek węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.11.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 czyli płatwią raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 14.03.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Mam komin systemowy z kanałem dymowym i dwoma kanałami wentylacyjnymi.Pod połacią dachu jest wylany kołnierz i dalej będzie murowane cegłą klinkierową . O ile od przewodu dymowego krokwie są w należytej odległości , to w kanał wentylacyjny " wchodzi " kawałek płatwi i nie ma możliwości jej skrócić ani usunąć. Obawiam się, że po obmurowaniu tej płatwi cegłą klinkierową , gdy więźba zacznie pracować może dojść do uszkodzenia komina . Co zrobić w tej sytuacji? Może zrobić małą przerwę miedzy płatwią a cegłą i uszczelnić pianką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts