Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Życie kruszy mi się pod nogamy -a ja nie wiem co dalej...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tzn. tobie Paty nie chodzi o istnienie słowa w ogóle, tylko o poprawność formy gramatycznej?

Ok, ja bym powiedziała : wytłuszczałam lub wytłuściłam.

I O TO MI WŁAŚNIE CHODZI !!!!!!!!!!!!!!!Alleluja, alleluja... :D :D :D :D

słowo istnieje jak najbardziej ale forma WYTŁUSZCZYŁAM --- nie i o to cała "awantura"

Tzn. tobie Paty nie chodzi o istnienie słowa w ogóle, tylko o poprawność formy gramatycznej?

słowo istnieje jak najbardziej ale forma WYTŁUSZCZYŁAM --- nie i o to cała "awantura"

Niestety, nie macie racji dziewczyny :). W języku polskim czasowniki posiadają formy dokonane (wytłuszczyłam) oraz niedokonane (wytłuszczam, wytłuszczałam) W słowniku znalazłaś Paty akurat formę niedokonaną :)

To tak samo jak nauczyłam (kogoś, czegoś) ale...nauczałam , nauczałam i ....guzik z tego wyszło :)

A swoją drogą, gdybym tego w słowniku nie zobaczyła to bym nie uwierzyła, że takie "cóś" funkcjonuje :roll:

wytłuszczałobym, wytłuszczałobyś, wytłuszczałom, wytłuszczałoś,

Aczkolwiek na zakończenie powiem, że forma wytłuściłam jest jak najbardziej poprawna i w języku literackim występuje częściej niż stosunkowo nowe wytłuszczyłam :) :) No ale język to twór żywy i ciągle się zmienia. Dzisiaj dopuszczalna jest np. forma Uczni zamiast znanej od dawna i poprawnej uczniów :) Pan Miodek bardzo tolerancyjny jest :)
jeeeesooooooo Laski - a autorka wątku już dawno się powiesiła z rozpaczy :):)

ee tam, nic jej nie będzie.

Dziewczyna twarda jest i da radę!!!

:D

:D :D

tak mi sie nasunelo: szukala pomocy na forum budowlancow....to moze ja zamurowalo jak zobaczyla wszystkie posty....

:D :D :D :D

Ale ja mam ostatnio humor 8) to wszystko przez tego architekta :evil:

Maja

Maja

A co z nim? :)

Powiedzial, ze zlozyl nasz wniosek na pozwolenie o budowe 20 sierpnia....potem cos trzeba bylo doniesc...i w tamtym tygodniu powiedzial, ze gmina przyjela wniosek i czekamy 60 dni...to sie zdziwilam, ze nastepne 60 dni. Pocztalam forum...palcem forumowicze mi pokazali drzwi do gminy...dzwonie w tamtem piatek...a tam panie w gminie mowia, ze KOMPLETNIE nie maja ani jednego papierka w mojej sprawie...ba! nic nie widzialy.

No i jak tu go kochac i byc cala w skowronkach?

Serce mam zlamane - maz na kablu od drukarki...ale architekt to dran....

11 miesiecy warunki na zabudowe nam organizowal....cos mi sie schemat zaczyna powtarzac....

Maja, zaryczana

:cry:

.....

Niestety, nie macie racji dziewczyny :). W języku polskim czasowniki posiadają formy dokonane (wytłuszczyłam) oraz niedokonane (wytłuszczam, wytłuszczałam) W słowniku znalazłaś Paty akurat formę niedokonaną :)

To tak samo jak nauczyłam (kogoś, czegoś) ale...nauczałam , nauczałam i ....guzik z tego wyszło :)

Czasownik nauczać i nauczyć ok.

Wytłuszczać i wytłuścić też. Natomiast nie wiem czy istnieje wytłuszczyć.

Wiem, ze język ewoluuje, więc być może SPP PWN Doroszewskiego już nieaktualny? Dopuszczam taka możliwość. :D Bo te tłustości to chyba w językowym odwrocie są :):

ps. A ta forma uczni to chyba tylko w języku potocznym mówionym???

..

:D :D

tak mi sie nasunelo: szukala pomocy na forum budowlancow....to moze ja zamurowalo jak zobaczyla wszystkie posty....

:D :D :D :D

Maja

eee tam, musiała sobie wcześniej poczytać to i owo zanim napisała , więc powinna być przygotowana, a nie żeby od razu murowało :):)

ps. dlaczego mąz na kablu a nie architekt???

Maja

Ach, to wszystko przez ta technike....telefony komorkowe kabla nie maja.....

Moja glupota - chlopu zaufalam, troche kasy dalam, kontraktu zadnego nie zpisalam, usmiechy wymienilam...a to byl lipiec 2006

...zebym miala jeszcze te 17 lat a nie 37 - to bym powiedziala, mloda i naiwna, ale tak...tylko mloda... :p

...a tak wakacje sie skonczyly, ja do domu z rodzina, bo dzieci do szkoly i ja z malzonem do pracy...on zostal na miejscu. Na poczatku pisal, ze pamieta...pozniej coraz rzadziej (? przepraszam ortograficznie wrazliwych...nie pamietam jak to lecialo "z" czy "rz"? :oops: ) i tak raz na miesiac dzwonilam..pamietasz?....aaaa tak pamietam.... za rok w lipcu 2007 przyjechalam to dal rade mapki zorganizowac i takie tam...w lipcu 2008 udalo mu sie juz WZ miec....postep nieslychany....no i teraz moze do lipca 2009 bede miala pozwolenie.... :evil: :cry: :evil: :cry:

Ale znalazlam to forum. Oczki mi otworzono, ze to nie panie w okienku tylko moj architekt miloscia do mnie nie pala....wiec bede agresywna....taka kocica bede...ja chce miec dom na Kaszubach!! Mam motto!!

Maja

Maja

Moja glupota - chlopu zaufalam, troche kasy dalam, kontraktu zadnego nie zpisalam, usmiechy wymienilam...a to byl lipiec 2006

...zebym miala jeszcze te 17 lat a nie 37 - to bym powiedziala, mloda i naiwna, ale tak...tylko mloda... :p

...a tak wakacje sie skonczyly, ja do domu z rodzina, bo dzieci do szkoly i ja z malzonem do pracy...on zostal na miejscu. Na poczatku pisal, ze pamieta...pozniej coraz rzadziej (? przepraszam ortograficznie wrazliwych...nie pamietam jak to lecialo "z" czy "rz"? :oops: ) i tak raz na miesiac dzwonilam..pamietasz?....aaaa tak pamietam.... za rok w lipcu 2007 przyjechalam to dal rade mapki zorganizowac i takie tam...w lipcu 2008 udalo mu sie juz WZ miec....postep nieslychany....no i teraz moze do lipca 2009 bede miala pozwolenie.... :evil: :cry: :evil: :cry:

Ale znalazlam to forum. Oczki mi otworzono, ze to nie panie w okienku tylko moj architekt miloscia do mnie nie pala....wiec bede agresywna....taka kocica bede...ja chce miec dom na Kaszubach!! Mam motto!!

Maja

Maja

Maja

ale ja się dalej upieram , że formy WYTŁUSZCZYŁAM nigdzie nie ma , przeleciałam wszystkie słowniki, dzwoniłam nawet do swojego szwagra , który jest tłumaczem i słowników ci ma pod dostatkiem, tej formy nie znalazł.......

Ale zaspamowalam!!

Sorry Najasniejszy Moderatorze!!

Cos mnie sie tu powiesilo...a potem 3 razy sie moj post pokazal....cuda techniki mnie zawiodly... :oops: :oops:

:lol: :lol: zapewne na kabelku :lol: :lol:

nie martw się, tu i tak już tylko offy :D

Słowniki słownikami, a zycie życiem- nie szukałam, ale podejrzewam, ze formy uczni tez nie znajdziemy w słownikach, bo to forma dopuszczalna tylko w języku potocznym (jeszcze :) ). tak samo z wyttłuszczyłam. Wystarczy wrzucić w google słowo wytłuszczyłam, a zobaczyć można, jak wiele osób się nim posługuje. Dlatego weszło do języka potocznego (tzw. uzus społeczny) Paty - gratuluje samozaparcia - tyle słowników przejrzec :) No i pozdrowienia dla szwagra :)

mayadaski- architekta na łańcuch - dobrze Ci ktoś radził

:lol:

Ale zaspamowalam!!

Sorry Najasniejszy Moderatorze!!

Cos mnie sie tu powiesilo...a potem 3 razy sie moj post pokazal....cuda techniki mnie zawiodly... :oops: :oops:

Ha, caly ten watek do zzsypu sie nadaje i pewnie niedlugo tam trafi :). Nawet zalozycielka zamilkla. Pewnie boi sie, coby do slownikow jej nie odsylac 8)

mayadaski- oj zazdroszcze Ci ja tych Kaszub :)