Dropsiak 11.11.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tzn. tobie Paty nie chodzi o istnienie słowa w ogóle, tylko o poprawność formy gramatycznej?Ok, ja bym powiedziała : wytłuszczałam lub wytłuściłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.11.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 jeeeesooooooo Laski - a autorka wątku już dawno się powiesiła z rozpaczy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 11.11.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tzn. tobie Paty nie chodzi o istnienie słowa w ogóle, tylko o poprawność formy gramatycznej? Ok, ja bym powiedziała : wytłuszczałam lub wytłuściłam. I O TO MI WŁAŚNIE CHODZI !!!!!!!!!!!!!!!Alleluja, alleluja... słowo istnieje jak najbardziej ale forma WYTŁUSZCZYŁAM --- nie i o to cała "awantura" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 11.11.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 jeeeesooooooo Laski - a autorka wątku już dawno się powiesiła z rozpaczy :) ee tam, nic jej nie będzie. Dziewczyna twarda jest i da radę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 11.11.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tzn. tobie Paty nie chodzi o istnienie słowa w ogóle, tylko o poprawność formy gramatycznej? Ok, ja bym powiedziała : wytłuszczałam lub wytłuściłam. I O TO MI WŁAŚNIE CHODZI !!!!!!!!!!!!!!!Alleluja, alleluja... słowo istnieje jak najbardziej ale forma WYTŁUSZCZYŁAM --- nie i o to cała "awantura" Niestety, nie macie racji dziewczyny . W języku polskim czasowniki posiadają formy dokonane (wytłuszczyłam) oraz niedokonane (wytłuszczam, wytłuszczałam) W słowniku znalazłaś Paty akurat formę niedokonaną To tak samo jak nauczyłam (kogoś, czegoś) ale...nauczałam , nauczałam i ....guzik z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 11.11.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 A swoją drogą, gdybym tego w słowniku nie zobaczyła to bym nie uwierzyła, że takie "cóś" funkcjonuje wytłuszczałobym, wytłuszczałobyś, wytłuszczałom, wytłuszczałoś, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 11.11.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Aczkolwiek na zakończenie powiem, że forma wytłuściłam jest jak najbardziej poprawna i w języku literackim występuje częściej niż stosunkowo nowe wytłuszczyłam :) No ale język to twór żywy i ciągle się zmienia. Dzisiaj dopuszczalna jest np. forma Uczni zamiast znanej od dawna i poprawnej uczniów Pan Miodek bardzo tolerancyjny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 11.11.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 jeeeesooooooo Laski - a autorka wątku już dawno się powiesiła z rozpaczy :) ee tam, nic jej nie będzie. Dziewczyna twarda jest i da radę!!! tak mi sie nasunelo: szukala pomocy na forum budowlancow....to moze ja zamurowalo jak zobaczyla wszystkie posty.... Ale ja mam ostatnio humor to wszystko przez tego architekta Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 11.11.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Ale ja mam ostatnio humor to wszystko przez tego architekta Maja A co z nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 11.11.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Powiedzial, ze zlozyl nasz wniosek na pozwolenie o budowe 20 sierpnia....potem cos trzeba bylo doniesc...i w tamtym tygodniu powiedzial, ze gmina przyjela wniosek i czekamy 60 dni...to sie zdziwilam, ze nastepne 60 dni. Pocztalam forum...palcem forumowicze mi pokazali drzwi do gminy...dzwonie w tamtem piatek...a tam panie w gminie mowia, ze KOMPLETNIE nie maja ani jednego papierka w mojej sprawie...ba! nic nie widzialy. No i jak tu go kochac i byc cala w skowronkach? Serce mam zlamane - maz na kablu od drukarki...ale architekt to dran.... 11 miesiecy warunki na zabudowe nam organizowal....cos mi sie schemat zaczyna powtarzac.... Maja, zaryczana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 11.11.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 ..... Niestety, nie macie racji dziewczyny . W języku polskim czasowniki posiadają formy dokonane (wytłuszczyłam) oraz niedokonane (wytłuszczam, wytłuszczałam) W słowniku znalazłaś Paty akurat formę niedokonaną To tak samo jak nauczyłam (kogoś, czegoś) ale...nauczałam , nauczałam i ....guzik z tego wyszło Czasownik nauczać i nauczyć ok. Wytłuszczać i wytłuścić też. Natomiast nie wiem czy istnieje wytłuszczyć. Wiem, ze język ewoluuje, więc być może SPP PWN Doroszewskiego już nieaktualny? Dopuszczam taka możliwość. Bo te tłustości to chyba w językowym odwrocie są : ps. A ta forma uczni to chyba tylko w języku potocznym mówionym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 11.11.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 .. tak mi sie nasunelo: szukala pomocy na forum budowlancow....to moze ja zamurowalo jak zobaczyla wszystkie posty.... Ale ja mam ostatnio humor to wszystko przez tego architekta Maja eee tam, musiała sobie wcześniej poczytać to i owo zanim napisała , więc powinna być przygotowana, a nie żeby od razu murowało :) ps. dlaczego mąz na kablu a nie architekt??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 11.11.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Maja ps. dlaczego mąz na kablu a nie architekt??? Ach, to wszystko przez ta technike....telefony komorkowe kabla nie maja..... Moja glupota - chlopu zaufalam, troche kasy dalam, kontraktu zadnego nie zpisalam, usmiechy wymienilam...a to byl lipiec 2006 ...zebym miala jeszcze te 17 lat a nie 37 - to bym powiedziala, mloda i naiwna, ale tak...tylko mloda... ...a tak wakacje sie skonczyly, ja do domu z rodzina, bo dzieci do szkoly i ja z malzonem do pracy...on zostal na miejscu. Na poczatku pisal, ze pamieta...pozniej coraz rzadziej (? przepraszam ortograficznie wrazliwych...nie pamietam jak to lecialo "z" czy "rz"? ) i tak raz na miesiac dzwonilam..pamietasz?....aaaa tak pamietam.... za rok w lipcu 2007 przyjechalam to dal rade mapki zorganizowac i takie tam...w lipcu 2008 udalo mu sie juz WZ miec....postep nieslychany....no i teraz moze do lipca 2009 bede miala pozwolenie.... Ale znalazlam to forum. Oczki mi otworzono, ze to nie panie w okienku tylko moj architekt miloscia do mnie nie pala....wiec bede agresywna....taka kocica bede...ja chce miec dom na Kaszubach!! Mam motto!! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 11.11.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Maja ps. dlaczego mąz na kablu a nie architekt??? Ach, to wszystko przez ta technike....telefony komorkowe kabla nie maja..... Moja glupota - chlopu zaufalam, troche kasy dalam, kontraktu zadnego nie zpisalam, usmiechy wymienilam...a to byl lipiec 2006 ...zebym miala jeszcze te 17 lat a nie 37 - to bym powiedziala, mloda i naiwna, ale tak...tylko mloda... ...a tak wakacje sie skonczyly, ja do domu z rodzina, bo dzieci do szkoly i ja z malzonem do pracy...on zostal na miejscu. Na poczatku pisal, ze pamieta...pozniej coraz rzadziej (? przepraszam ortograficznie wrazliwych...nie pamietam jak to lecialo "z" czy "rz"? ) i tak raz na miesiac dzwonilam..pamietasz?....aaaa tak pamietam.... za rok w lipcu 2007 przyjechalam to dal rade mapki zorganizowac i takie tam...w lipcu 2008 udalo mu sie juz WZ miec....postep nieslychany....no i teraz moze do lipca 2009 bede miala pozwolenie.... Ale znalazlam to forum. Oczki mi otworzono, ze to nie panie w okienku tylko moj architekt miloscia do mnie nie pala....wiec bede agresywna....taka kocica bede...ja chce miec dom na Kaszubach!! Mam motto!! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 11.11.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Maja ps. dlaczego mąz na kablu a nie architekt??? Ach, to wszystko przez ta technike....telefony komorkowe kabla nie maja..... Moja glupota - chlopu zaufalam, troche kasy dalam, kontraktu zadnego nie zpisalam, usmiechy wymienilam...a to byl lipiec 2006 ...zebym miala jeszcze te 17 lat a nie 37 - to bym powiedziala, mloda i naiwna, ale tak...tylko mloda... ...a tak wakacje sie skonczyly, ja do domu z rodzina, bo dzieci do szkoly i ja z malzonem do pracy...on zostal na miejscu. Na poczatku pisal, ze pamieta...pozniej coraz rzadziej (? przepraszam ortograficznie wrazliwych...nie pamietam jak to lecialo "z" czy "rz"? ) i tak raz na miesiac dzwonilam..pamietasz?....aaaa tak pamietam.... za rok w lipcu 2007 przyjechalam to dal rade mapki zorganizowac i takie tam...w lipcu 2008 udalo mu sie juz WZ miec....postep nieslychany....no i teraz moze do lipca 2009 bede miala pozwolenie.... Ale znalazlam to forum. Oczki mi otworzono, ze to nie panie w okienku tylko moj architekt miloscia do mnie nie pala....wiec bede agresywna....taka kocica bede...ja chce miec dom na Kaszubach!! Mam motto!! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 11.11.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tzn. tobie Paty nie chodzi o istnienie słowa w ogóle, tylko o poprawność formy gramatycznej? Ok, ja bym powiedziała : wytłuszczałam lub wytłuściłam. I O TO MI WŁAŚNIE CHODZI !!!!!!!!!!!!!!!Alleluja, alleluja... słowo istnieje jak najbardziej ale forma WYTŁUSZCZYŁAM --- nie i o to cała "awantura" Niestety, nie macie racji dziewczyny . W języku polskim czasowniki posiadają formy dokonane (wytłuszczyłam) oraz niedokonane (wytłuszczam, wytłuszczałam) W słowniku znalazłaś Paty akurat formę niedokonaną To tak samo jak nauczyłam (kogoś, czegoś) ale...nauczałam , nauczałam i ....guzik z tego wyszło ale ja się dalej upieram , że formy WYTŁUSZCZYŁAM nigdzie nie ma , przeleciałam wszystkie słowniki, dzwoniłam nawet do swojego szwagra , który jest tłumaczem i słowników ci ma pod dostatkiem, tej formy nie znalazł....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 11.11.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Ale zaspamowalam!! Sorry Najasniejszy Moderatorze!! Cos mnie sie tu powiesilo...a potem 3 razy sie moj post pokazal....cuda techniki mnie zawiodly... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 11.11.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Ale zaspamowalam!! Sorry Najasniejszy Moderatorze!! Cos mnie sie tu powiesilo...a potem 3 razy sie moj post pokazal....cuda techniki mnie zawiodly... zapewne na kabelku nie martw się, tu i tak już tylko offy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 11.11.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Słowniki słownikami, a zycie życiem- nie szukałam, ale podejrzewam, ze formy uczni tez nie znajdziemy w słownikach, bo to forma dopuszczalna tylko w języku potocznym (jeszcze ). tak samo z wyttłuszczyłam. Wystarczy wrzucić w google słowo wytłuszczyłam, a zobaczyć można, jak wiele osób się nim posługuje. Dlatego weszło do języka potocznego (tzw. uzus społeczny) Paty - gratuluje samozaparcia - tyle słowników przejrzec No i pozdrowienia dla szwagra mayadaski- architekta na łańcuch - dobrze Ci ktoś radził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 11.11.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Ale zaspamowalam!! Sorry Najasniejszy Moderatorze!! Cos mnie sie tu powiesilo...a potem 3 razy sie moj post pokazal....cuda techniki mnie zawiodly... Ha, caly ten watek do zzsypu sie nadaje i pewnie niedlugo tam trafi . Nawet zalozycielka zamilkla. Pewnie boi sie, coby do slownikow jej nie odsylac mayadaski- oj zazdroszcze Ci ja tych Kaszub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts