Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AKWARIUM - samodzielna budowa podstawy (szafka, kontrukcja) pod akwarium

lullabysta

Recommended Posts

Witam grzeprzy jeśli chodzi o wytrzymałość plastikowych stopek to nie obawiaj się niczego. jestem stolarzem i większość mebli robiona na takich plastikowych stopkach jeszcze nie zdarzyło się żeby jakaś się złamała czy coś takiego, stoją na nich naprawdę duże i ciężkie szafy do zabudowy i jest ok. Koszt takiej jednej stopki to 0.70zł jeśli się boisz możesz dać takie metalowe okrągłe które jednak kosztują 14zł od sztuki. Jednak daj te plastikowe one spokojnie wytrzymają. Te metalowe tylko wykorzystujemy w celach estetycznych gdy meble są bez dolnych cokołów. Masz tutaj link do zdjęć tych stopek. Dokładnie takich używamy.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6a28220c0a92f94.html

Witam grzeprzy jeśli chodzi o wytrzymałość plastikowych stopek to nie obawiaj się niczego. jestem stolarzem i większość mebli robiona na takich plastikowych stopkach jeszcze nie zdarzyło się żeby jakaś się złamała czy coś takiego, stoją na nich naprawdę duże i ciężkie szafy do zabudowy i jest ok. Koszt takiej jednej stopki to 0.70zł jeśli się boisz możesz dać takie metalowe okrągłe które jednak kosztują 14zł od sztuki. Jednak daj te plastikowe one spokojnie wytrzymają. Te metalowe tylko wykorzystujemy w celach estetycznych gdy meble są bez dolnych cokołów. Masz tutaj link do zdjęć tych stopek. Dokładnie takich używamy.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6a28220c0a92f94.html

No mi właśnie takie stopki nie wyrobiły pod meblami kuchennymi i 3cm granitu :-? Tzn. stopki się nie rozwaliły, ale regulacja wysokości już jak najbardziej - gwint do luftu, czy co? W efekcie trzeba było dodać nóżek, a tam gdzie się nie dało - poszły kliny, jak dla mnie rozwiązanie do niczego :evil:

A już akwarium na pewno bym na tym nie postawiła :o

No mi właśnie takie stopki nie wyrobiły pod meblami kuchennymi i 3cm granitu :-? Tzn. stopki się nie rozwaliły, ale regulacja wysokości już jak najbardziej - gwint do luftu, czy co? W efekcie trzeba było dodać nóżek, a tam gdzie się nie dało - poszły kliny, jak dla mnie rozwiązanie do niczego :evil:

A już akwarium na pewno bym na tym nie postawiła :o

No to się trochę zmartwiłem :( A czy Twoje stopki były z gwarancją producenta, że podołają ciężarowi, czy też nie było na nich żadnej informacji?

Wczoraj kupiłem swoje, te do których podałem link wyżej i za komplet 4 sztuk dałem 17zł.

Szkoda by mi było, gdyby coś się stało, bo są fajnie rozwiązane, nawet można je regulować śrubokrętem od środka szafki. Wystarczy tylko przewiercić otwór na wylot w spodniej płycie i długim śrubokrętem idzie je wypoziomować, a w miejscu w którym postawię akwarium to będzie bardzo przydatne, bo akwarium stanie między ściankami i przez to nie będzie wygodnego dostępu do tylnych nóżek, aby je regulować tradycyjnie od spodu.

Możesz mi powiedzieć ile waży Twoja granitowa płyta i czy to były takie nóżki jak podlinkowałem, czy też jakieś niemarkowe.

Z góry dziękuję

Nie wiem, czy były markowe - wyglądały tak samo, montowali panowie od kuchni, więc o cenie też nie powiem, bo płaciłam za całość :roll:

Panowie od kuchni twierdzili, że wszystko zniosą - bo pytałam o blat i o to, że czasem będę musiała na niego wleźć :D

Blat montowali inni fachowcy i ci stwierdzili, że nóżki często i nie wytrzymują i pod takie obciążenie trzeba ich zawsze dać więcej :roll: I może to jest też wyjście dla Ciebie? Na pewno zaletą jest możliwość przypięcia cokołu i schowania nadmiernej ilości w tym przypadku.

O ile dobrze pamiętam, to taki blat waży przy tej grubości ok. 80-90 kg/m2 :roll:

Nóżki które przedstawiłeś napewno są bardzo mocne a firma hettich jest jedna z najlepszych na rynku - nóżki wytrzymaja bankowo pod warunkiem ze nikt nie bedzie przesuwal tego akwarium.

Wiem coś o tym gdyż zawodowo od ponad 10 lat zajmuje sie sprzedaza akcesori do produkcji mebli choc hetticha nie sprzedaje.

Osobiscie mam akwa 200 litrowe i pod takim mam zastosowane 8 nozek aluminiowych kwadratowych H 60. Sa one dosc tanie okolo 3 zł/szt a zarazem bardzo efektowne.

Jezeli chcesz przyoszczedzic to mozesz kupic nozke typu "asa" - jest to nozka tworzywowa - koszt okolo 0,50 zł/szt

Na wstępie dziękuję za poradę i ocenę tych nóżek. Wczoraj kupiłem te nóżki i dałem za komplet 4 sztuk coś koło 20 zł. Podoba mi się w nich to, że można poziomować szafkę od środka po przewierceniu otworu na grubość śrubokrętu w podstawie. Dzięki temu będę mógł naprawdę porządnie wypoziomować moją szafkę z akwarium. Akwarium z szafką z pewnością nie będzie przesuwane, gdyż będzie sobie stało we wnęce przeznaczonej tylko na akwarium i o takiej właśnie szerokości.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moim tematem i odpowiedź.

Pozdrawiam

Grzegorz