emqwadrat 25.10.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Witam, Pomocy...... Życie zmusiło mnie aby część elewacji ocieplić styropianem ok 25 cm grubym !!!!!! - chodzi o zrównanie elewacji. Styropian nie będzie tylko przyklejony do ściany ale też będzie "stał" na ścianie elewacyjnej i będzie wysoki na ok 3-4m 1. Gdzie kupić tak gruby styropian? 2. Jak go zamocować poza klejem- czy są tak długie kotwy lub coś innego co by go "domocowało" do muru???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 25.10.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Praktycznie każdy producent może zaoferować taki styropian - znajdź najbliższego siebie i zadzwoń. Co do kotew - da radę kupić takie o długości 30cm, więc na 5cm weszły by w mur. Przy czym kotwy nie są konieczne jeżeli nie budujesz wieżowca - na kleju będzie się trzymać wystarczająco mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 25.10.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 15+10cm na zakład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 25.10.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Przyklej Ceresitem CT84 lub Tytanem EOS a kołkowanie stanie się zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 26.10.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Przyklej Ceresitem CT84 lub Tytanem EOS a kołkowanie stanie się zbędne. Potwierdzam. Następnego dnia można jedynie próbować to oderwać od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 26.10.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Praktycznie każdy producent może zaoferować taki styropian - znajdź najbliższego siebie i zadzwoń. Co do kotew - da radę kupić takie o długości 30cm, więc na 5cm weszły by w mur potwierdzam jak kupowałem swój styropian to fabryka proponowała mi każdy dowolny rozmiar do 60cm grubości włącznie, pytanie ile tego emqwadrat potrzebuje i czy nie prościej będzie kupić 15+10 a co do kołków to oprócz takich 30cm są jeszcze takie patenty http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-3240.htm strona 55 wątku Tak z ciekawości. Jakiś producent daje aprobatę na system dwuwarstwowy BSO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.10.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 15+10cm na zakład. Tak ewentualnie proponuję tylko przy bardzo malej powierzchni. Szok, że na początku chcialem tak ocieplić swój caly dom z 2 warstw), to bylaby mordęga. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 26.10.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Jakiś producent daje aprobatę na system dwuwarstwowy BSO? tak z ciekawości czego dotyczy ta uwaga z mojej wypowiedzi ?? a może była to próba podniesienia licznika jak w wątku http://forum.muratordom.pl/slupki-zelbetowe-w-sciankach-kolankowych-pomocy,t143393.htm Skoro kolega poleca zastosowanie styropianu w dwóch warstwach to chciałbym się dowiedzieć , który producent BSO dopuszcza taką technologię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 26.10.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Skoro kolega poleca zastosowanie styropianu w dwóch warstwach to chciałbym się dowiedzieć bo w tym wątku autor ma do ocieplenia kilka m2 ściany o nietypowej grubości, i jak pojedzie do fabryki zamówić konkretnie dla siebie tych kilka płyt 25 cm to fabryka może mu powiedzieć że w następnej pięciolatceak Jeśli kilka to jak popęka to w sumie małą strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 26.10.2008 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Potrzeduję ok 20mkw..... Dzięki za rady jak zrobię to dam znać jak wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.10.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 15+10cm na zakład. Najgorsze co może w tej sytuacji być. Podwójne koszty wykonawstwa (klejenie) Podwójne zużycie kleju. Brak przesłanek aby to zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.10.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Jakiś producent daje aprobatę na system dwuwarstwowy BSO? tak z ciekawości czego dotyczy ta uwaga z mojej wypowiedzi ?? a może była to próba podniesienia licznika jak w wątku http://forum.muratordom.pl/slupki-zelbetowe-w-sciankach-kolankowych-pomocy,t143393.htm Skoro kolega poleca zastosowanie styropianu w dwóch warstwach to chciałbym się dowiedzieć , który producent BSO dopuszcza taką technologię. ja też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.10.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 STyro 25 cm dostarczy każdy producent.Można zredukować grubośc do 20 cm o ile zastosuje się styropian neoporowy z dodatkiem grafitu o klasie przewodności 0,031.Możan g o przyzwoicie przykleić - 40% powierzchni chwytnej na nowym podłożu - bez kołków na niskim budynku. Długie kołko można kupic u dobrych systemodawców, jak i producentów np. EJOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 31.10.2008 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 STyro 25 cm dostarczy każdy producent. Można zredukować grubośc do 20 cm o ile zastosuje się styropian neoporowy z dodatkiem grafitu o klasie przewodności 0,031. Ale wtedy nie uzyska zamierzonego efektu wyrównania elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 01.11.2008 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Tak tak.... żeczywiście chodzi o zrównanie...... aż tak ciepłego domu nie chcę... Chodzi o zrównanie jak na zdjęciu... ściana jeszcze nie jest gotowa ale już tuż tuż..... ....cholender, nie wiem jak wkleić zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 01.11.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Sklej styropian 10cm ze styropianem 15 cm (pianką o której wyżej pisałem), a takie gotowe płyty przyklej do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 13.11.2008 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 mpoplaw napisał: a co do kołków to oprócz takich 30cm są jeszcze takie patenty http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-3240.htm strona 55 wątku GENIALNE......GENIALNE I PROSTE...... Że też sam na to nie wpadłem..... Dzięki za wszystkie porady... A tak a'propos to chyba znalazłem fabryczkę która zrobi mi styro o wymiarach 4m/1,2m o grubościach jak chcę.... po prostu nie potną bloku...... to dopiero eliminacja mostkow cieplnych....jak się dogadam to zamówię na cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 13.11.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 A nie wiecie, który producent na śląsku produkuje styropian z frezem, grubszy niż 15cm? Potrzebuję o grubości 20cm - niestety, wszystkie firmy które obdzwoniłem nie są w stanie tego wyprodukować. Choć w zasadzie, jakbym wziął takie duże kawałki styropianu (4x1.2m) to ten frez można by sobie odpuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 13.11.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Ech, najświeższy strzał okazał się skuteczny: http://www.swisspor.pl/ w Chrzanowie - mogą mi zrobić frez w dowolnej grubości (powyżej 15cm zamiast ciąć mechanicznie, to go wypalają ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 13.11.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Podłącze się pod temat.Jak lepiej izolowac 20 cm styropianu w normalnych tradycyjnych płytach, 20 cm z frezem, czy 2 razy dwie warstwy 10 cm w ten sposób by miejsca łączenia płyt nie pokrywały się ?Gdzie w okolicach Poznania znajde dostawce/hurtownie z dobrymi cenami na styropian?I ostanie pytanie czy pomysł mojego kierasa by przed kładzeniem styropianu pionowe miejsca łączenia pustaków robena (tzw pióro) dodatkowo potraktowac pianką jako metode ocieplenia owych szczelin/łączeń pionowych ma sens?Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts