Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba - sosna/świerk a może modrzew

akapap

Recommended Posts

• 3 months później...

Odnowię trochę temat, bo już zdurniałem z tą więźbą.

Wszędzie piszą, że drewno na więźbe powinno być suche, a tymczasem we wszystkich tartakach do jakich trafiłem/dzwoniłem sprzedają mokre drewno ze świeżo wyciętych drzew. Tylko dwa tartaki oferowały suszenie komorowe, w tym jeden tylko elementów do 6.5 m długości.

No to jak z tym jest?

Skoro wszędzie sprzedają tylko mokre drewno, to znaczy, że wszyscy kupują to mokre drewno... to dlaczego wszędzie wszyscy piszą, że na więźbe ma być suche...

Ehh... naprawdę już zdurniałem i nie wiem co zrobić.

Kupić mokre za 600 zł / m3, mokre impregnowane za 650 zł / m3 czy może komorowo suszone, ale nieimpregnowane za 750 zł / m3?

Doradzi ktoś?

Odnowię trochę temat, bo już zdurniałem z tą więźbą.

Wszędzie piszą, że drewno na więźbe powinno być suche, a tymczasem we wszystkich tartakach do jakich trafiłem/dzwoniłem sprzedają mokre drewno ze świeżo wyciętych drzew. Tylko dwa tartaki oferowały suszenie komorowe, w tym jeden tylko elementów do 6.5 m długości.

No to jak z tym jest?

Skoro wszędzie sprzedają tylko mokre drewno, to znaczy, że wszyscy kupują to mokre drewno... to dlaczego wszędzie wszyscy piszą, że na więźbe ma być suche...

Ehh... naprawdę już zdurniałem i nie wiem co zrobić.

Kupić mokre za 600 zł / m3, mokre impregnowane za 650 zł / m3 czy może komorowo suszone, ale nieimpregnowane za 750 zł / m3?

Doradzi ktoś?

Kupisz mokre i samo przeschnie zanim będzie robił więźbę.

Trzeba tylko odpowiednio poprzekładać i najlepiej w zacienionym, przewiewnym miejscu.

Wystarczająco będzie owiane a dalej doschnie w więźbie. Pozdrawiam.

A jak się poskręca wysychając w więźbie? Są jakieś sposoby, żeby tego uniknąć?

Tak, jak pisałeś większośc buduje więźbę z mokrego drewna. Kiedyś 100% tak robiło. Więźby zbitej na dachy nie poskręca. Oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki jak ze wszystkim.