Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do budowy P160 - wersji lekko ulepszonej.

coulignon

Recommended Posts

Gratulacje! Twoja elewacja to jest to, co będę chciał zrobić u siebie za 1,5 roku :-) Drewno pięknie rozświetla szary dach, szare okna i biel tynku. Chyba nie pisałeś jaki to kolor tynku: zwykła biel czy może jakaś inna?

No i dzięki za inspirację co do płyty :-) Projekt mam w adaptacji i zgodnie z architektem twierdzimy, że będzie płyta. Ty pokazałeś, że można. Ze zwykłą ekipą i pomocą konstruktora.

Czekamy na dalsze foty naprawionym aparatem i zbliżenia drewienka :-)

• Odpowiedzi 395
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmmm... hmmmm... Wieszczyłem przy układaniu elewacji małą katasrofę i niestety...

Otóz zbliżenia drewienek nie bedzie bo dwie deski postnaowiły poszukać wolności, wyrwały gwozdzie i wyskoczyły z elewacji :wink:

Całość do zrobienia jeszcze raz i tym razem bedę się upierał przy moim pomyśle montażu.

Wykonawca się nie wymiguje więc raczej bedzie ok.

Deski są ułożone na stelażu, stelaż leżu na styropianie przymocowany do muru długimi kołkami. Błędem było użycie gwożdzi do mocowania desek. To muszą być jebitne wkręty!

Gratulacje! Twoja elewacja to jest to, co będę chciał zrobić u siebie za 1,5 roku :-) Drewno pięknie rozświetla szary dach, szare okna i biel tynku. Chyba nie pisałeś jaki to kolor tynku: zwykła biel czy może jakaś inna?

Tynk - to nie jest biel. Cięzko opisać ten kolor ale jest naturalna barwa tynku mineralnego. Jak był malowany to wykonawca miał problem bo farba była w identycznym kolorze.

• 2 weeks później...

nie robiłem. płyta została ściągnieta łata i nawet nie została zatarta. Bo z betonu B 20 wychodzą trochę kamienie :wink:

Płyta ściągnieta łatą nadawała się bez problemu żeby położyć na niej płytki oraz panele podłogowe.

A dlaczego ścianka kolankowa nie kończy się wieńcem czyli murłata leży bezpośrednio na pustakach? To tak można robić?

Tak o ile słupki żelebetowe są gęściej niż (o ile pamiętam) 1,5m. W przeciwnym przypadku wieniec jest konieczny.

A dlaczego ścianka kolankowa nie kończy się wieńcem czyli murłata leży bezpośrednio na pustakach? To tak można robić?

Tak o ile słupki żelebetowe są gęściej niż (o ile pamiętam) 1,5m. W przeciwnym przypadku wieniec jest konieczny.

Dzięki. Rozumiem, że przez taką ściankę kolankową przy murłacie mniej energii ucieka bo ciężej to ocieplić i dlatego tak zrobiłeś? A może takie wykonanie jest również tańsze?

Witaj coulignon,

Podoba mi się Twój dom. Jestem dopiero na etapie szukania działki, ale zastanawiam się już nad projektem i nad technologią.

Świetny jest pomysł z płytą fundamentową. Aż dziw bierze, że jest to takie niepopularne. Mam pytanie, jak działa zabezpieczenie przeciw wysadzeniu po zamarznięciu gruntu. Rozumiem, że najważniejsza jest pospółka, która nie chłonie wody i nie powiększy objetości przy zamarznięciu. Ale jak działa reszta, to znaczy te opaski wokół płyty?

I drugie pytanie, ile waży Twój dom? Ciekaw jestem, czy jest i jaki jest zapas w styropianie EPS 100, którego użyłeś. Na długotrwałe obciążenia zaleca się nie przekraczania 20% nominalnej wytrzymałości styropianu, czyli w Twoim przypadku to będzie 20kPa. To są 2 tony na m2. Twój dom waży na pewno mniej, ale o ile. W przypadku cięższej technologii czy pełnego pietra (a nie poddasza) pewnie trzeba zastosować EPS150 albo EPS200.

• 2 weeks później...

Dawno już nie odwiedzałam tego dziennika ale jestem pod wrażaniem elewacji

mam już wybudowany SSO DCP180A dach pokryty jak narazie papą

wykończenie twojego dachu jest takie jak mi się marzy, z tego co się dowiedziałam to tegalit brasa jest dachówką cementową, wersja ceramiczna jest o nazwie turmalin niestety cena zaporowa na mój podwójnym dach (zadaszonie nad garażem) o powierzchni ok 290 m2 dachówka turmalin

+ dodatki 30 tys :cry: porażka choć jak patrze na twój dach to pokusa ogromna, ile płaciłeś za dachówkę? bo nie wiem czy tylko unas tak drogo czy to normalna cena

a i jeszcze jedno, z tego co pamiętam połacie dachu masz od południa i północy, czy nie obawiasz się, że od północy dach zzielenieje bo dachówka ta nie jest gładka? boję się, że wydam mase kasy na dachówkę, która za kilka lat będzie wyglądała okropnie

proszę o radę

Niech świąteczne życzenia mają moc spełnienia,

te całkiem błahe i te ważne,

te dostojne i te ciut niepoważne,

niech się spełnią.

daggulka

http://toska82.blox.pl/resource/Widokowki_swiateczne__nastroj_swiateczny__zdjecia_1557.jpg

http://magia-swiat.web21.pl/wp-content/uploads/2008/08/boze_narodzenie_5.gif

Tradycyjnie jak co roku

sypią się życzenia wokół.

Większość życzy świąt obfitych

i prezentów znakomitych,

a ja życzę, moi mili,

byście święta te spędzili

tak jak każdy sobie marzy,

że mu kiedyś się przydarzy.

ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ŻYCZY

http://www.gify.liq.pl/www/linie/linie_www_gify_liq_pl%20(387).gif

Bardzo wszystkim dziękuje za życzenia. Jak już napisałem w dzienniku mieszkamy. Pierwsze święta we trójkę. I pierwsze w nowym domu. Nawet była świeczka w kształcie jedynki na pierwsze urodziny domku. Teraz spłacanie kredytu więc szybko zdmuchnęliśmy i zachowamy na pierwsze urodziny Kuby :lol:

Właśnie!

Te 3 rzeczy do zrobienia przez mężczyzne powinny brzmieć:

1. zasadzić drzewo,

2. spłodzić syna

3. spłacić dom

wszystkiego dobrego. Poświątecznie.

ile płaciłeś za dachówkę?

Brass tegalit kosztował na ten dach (wszystko, łącznie z rynnami, kontrłatami i łatami, wyłazem dachowym) około 20 tys zł. Pogadaj z Michałem Dąbrowiczem z warszawskiego Dachluxu. Może jest sens ciągnąć to stąd. Ja, mając producenta stropu (budokrusz) za 1,5 km od miejsca budowy, kupiłem strop w stropexie (wielkopolska) bo tak wyszło korzystniej.

Co do porostania glonami - nie obawiam się. Wbrew pozorom dachówka jest dośc gładka.