budowlany_laik 13.11.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Gratulacje! Twoja elewacja to jest to, co będę chciał zrobić u siebie za 1,5 roku Drewno pięknie rozświetla szary dach, szare okna i biel tynku. Chyba nie pisałeś jaki to kolor tynku: zwykła biel czy może jakaś inna? No i dzięki za inspirację co do płyty Projekt mam w adaptacji i zgodnie z architektem twierdzimy, że będzie płyta. Ty pokazałeś, że można. Ze zwykłą ekipą i pomocą konstruktora. Czekamy na dalsze foty naprawionym aparatem i zbliżenia drewienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 13.11.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Drewno jest przepiękne Drewno jest połozone na styropian ? W jaki spsob - czy na jakimś stelażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 14.11.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Czy można prosić o zdjęcie drewnianej elewacji z bliska? Wg projektu też mam taką ale nie wiem czy z niej nie zrezygnować ze względu na konserwację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.11.2009 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 hmmm... hmmmm... Wieszczyłem przy układaniu elewacji małą katasrofę i niestety... Otóz zbliżenia drewienek nie bedzie bo dwie deski postnaowiły poszukać wolności, wyrwały gwozdzie i wyskoczyły z elewacji Całość do zrobienia jeszcze raz i tym razem bedę się upierał przy moim pomyśle montażu. Wykonawca się nie wymiguje więc raczej bedzie ok. Deski są ułożone na stelażu, stelaż leżu na styropianie przymocowany do muru długimi kołkami. Błędem było użycie gwożdzi do mocowania desek. To muszą być jebitne wkręty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.11.2009 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Gratulacje! Twoja elewacja to jest to, co będę chciał zrobić u siebie za 1,5 roku Drewno pięknie rozświetla szary dach, szare okna i biel tynku. Chyba nie pisałeś jaki to kolor tynku: zwykła biel czy może jakaś inna? Tynk - to nie jest biel. Cięzko opisać ten kolor ale jest naturalna barwa tynku mineralnego. Jak był malowany to wykonawca miał problem bo farba była w identycznym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 24.11.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Coulignon, czy robiłeś wylewki samopoziomujące na tą płytę fundamentową, czy poradziłeś sobie inaczej? Trochę mnie przeraża koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.11.2009 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 nie robiłem. płyta została ściągnieta łata i nawet nie została zatarta. Bo z betonu B 20 wychodzą trochę kamienie Płyta ściągnieta łatą nadawała się bez problemu żeby położyć na niej płytki oraz panele podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 24.11.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 A dlaczego ścianka kolankowa nie kończy się wieńcem czyli murłata leży bezpośrednio na pustakach? To tak można robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.11.2009 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 A dlaczego ścianka kolankowa nie kończy się wieńcem czyli murłata leży bezpośrednio na pustakach? To tak można robić? Tak o ile słupki żelebetowe są gęściej niż (o ile pamiętam) 1,5m. W przeciwnym przypadku wieniec jest konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 25.11.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 A dlaczego ścianka kolankowa nie kończy się wieńcem czyli murłata leży bezpośrednio na pustakach? To tak można robić? Tak o ile słupki żelebetowe są gęściej niż (o ile pamiętam) 1,5m. W przeciwnym przypadku wieniec jest konieczny. Dzięki. Rozumiem, że przez taką ściankę kolankową przy murłacie mniej energii ucieka bo ciężej to ocieplić i dlatego tak zrobiłeś? A może takie wykonanie jest również tańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.11.2009 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 docieplenie jest robione do deskowania- zostawiona jest tylko szczelina wentylacyjna. Brak wieńca lub nie brak nie ma znaczenia. Po prostu było szybsiej i trocę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raulo 02.12.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witaj coulignon, Podoba mi się Twój dom. Jestem dopiero na etapie szukania działki, ale zastanawiam się już nad projektem i nad technologią. Świetny jest pomysł z płytą fundamentową. Aż dziw bierze, że jest to takie niepopularne. Mam pytanie, jak działa zabezpieczenie przeciw wysadzeniu po zamarznięciu gruntu. Rozumiem, że najważniejsza jest pospółka, która nie chłonie wody i nie powiększy objetości przy zamarznięciu. Ale jak działa reszta, to znaczy te opaski wokół płyty? I drugie pytanie, ile waży Twój dom? Ciekaw jestem, czy jest i jaki jest zapas w styropianie EPS 100, którego użyłeś. Na długotrwałe obciążenia zaleca się nie przekraczania 20% nominalnej wytrzymałości styropianu, czyli w Twoim przypadku to będzie 20kPa. To są 2 tony na m2. Twój dom waży na pewno mniej, ale o ile. W przypadku cięższej technologii czy pełnego pietra (a nie poddasza) pewnie trzeba zastosować EPS150 albo EPS200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 16.12.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Dawno już nie odwiedzałam tego dziennika ale jestem pod wrażaniem elewacji mam już wybudowany SSO DCP180A dach pokryty jak narazie papą wykończenie twojego dachu jest takie jak mi się marzy, z tego co się dowiedziałam to tegalit brasa jest dachówką cementową, wersja ceramiczna jest o nazwie turmalin niestety cena zaporowa na mój podwójnym dach (zadaszonie nad garażem) o powierzchni ok 290 m2 dachówka turmalin + dodatki 30 tys porażka choć jak patrze na twój dach to pokusa ogromna, ile płaciłeś za dachówkę? bo nie wiem czy tylko unas tak drogo czy to normalna cena a i jeszcze jedno, z tego co pamiętam połacie dachu masz od południa i północy, czy nie obawiasz się, że od północy dach zzielenieje bo dachówka ta nie jest gładka? boję się, że wydam mase kasy na dachówkę, która za kilka lat będzie wyglądała okropnie proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.12.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Niech świąteczne życzenia mają moc spełnienia,te całkiem błahe i te ważne,te dostojne i te ciut niepoważne,niech się spełnią. daggulka http://toska82.blox.pl/resource/Widokowki_swiateczne__nastroj_swiateczny__zdjecia_1557.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 22.12.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 http://gfx.dlastudenta.pl/photos/warto_przeczytac/kartka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.12.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Zdrowych i spokojnych Świąt ! Długiego przystanku z gonitwie dnia codziennego i prawdziwie rodzinnej atmosfery przepełnionej ciepłem domowego zacisza .... http://www.kartkowisko.pl/kartki/4/1/d/15.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 23.12.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 http://img138.imageshack.us/img138/3717/kartkasx.jpg Z okazjiŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAORAZNOWEGO ROKU 2010spełnienia marzeń, wszelkiej pomyślności i wielu sukcesówŻyczyTinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 24.12.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 http://magia-swiat.web21.pl/wp-content/uploads/2008/08/boze_narodzenie_5.gifTradycyjnie jak co roku sypią się życzenia wokół. Większość życzy świąt obfitych i prezentów znakomitych, a ja życzę, moi mili, byście święta te spędzili tak jak każdy sobie marzy, że mu kiedyś się przydarzy. ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ŻYCZYhttp://www.gify.liq.pl/www/linie/linie_www_gify_liq_pl%20(387).gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2009 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Bardzo wszystkim dziękuje za życzenia. Jak już napisałem w dzienniku mieszkamy. Pierwsze święta we trójkę. I pierwsze w nowym domu. Nawet była świeczka w kształcie jedynki na pierwsze urodziny domku. Teraz spłacanie kredytu więc szybko zdmuchnęliśmy i zachowamy na pierwsze urodziny Kuby Właśnie! Te 3 rzeczy do zrobienia przez mężczyzne powinny brzmieć: 1. zasadzić drzewo, 2. spłodzić syna 3. spłacić dom wszystkiego dobrego. Poświątecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 ile płaciłeś za dachówkę? Brass tegalit kosztował na ten dach (wszystko, łącznie z rynnami, kontrłatami i łatami, wyłazem dachowym) około 20 tys zł. Pogadaj z Michałem Dąbrowiczem z warszawskiego Dachluxu. Może jest sens ciągnąć to stąd. Ja, mając producenta stropu (budokrusz) za 1,5 km od miejsca budowy, kupiłem strop w stropexie (wielkopolska) bo tak wyszło korzystniej. Co do porostania glonami - nie obawiam się. Wbrew pozorom dachówka jest dośc gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts