Jani_63 26.01.2010 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Duże okna będziesz chwalił od wczesnej wiosny. Przydadzą się też w czasie jesieni. Zimą niestety generują głównie większe straty. Rolety zdecydowanie się przydają - znacznie ograniczają straty w zimie, zwłaszcza podczas silnych wiatrów. Podczas mrozów (-15st. C na zewnątrz) robiłem zdjęcia termowizyjne, m.in. okien z roletami i bez nich. Różnica sięgała nawet 7K (przy oknie z roletami -15st. C, przy samym oknie -8st. C - zaraz po odsłonięciu rolety). Zakładając, że szyba ma 1,1W/m2*K, to okno z roletą ma 0,88W/(m2*K). Niestety nie całe - przy samej kasecie (mam rolety ze skrzynkami nadokiennymi) ciepła ucieka nieco więcej). Z Twoich wyliczeń wynika że stosując rolety można przy "normalnym" oknie zejść do poziomu okna prawie pasywnego. Jak dla mnie dodatkowymi plusami oprócz tych co podałeś to - możliwość ograniczenia zbyt intensywnego nagrzewania od słońca latem (mniejsze nakłady na wentylację) - dodatkowe zabezpieczenie antywłamaniowe, - dodatkowa izolacja akustyczna. Robiłeś może porównanie kosztowe: okno ciepłe (trójwarstwowe szyby, dodatkowe wzmocnienia antywłamaniowe, szyby w lepszej klasie "P") vs okno "normalne" + rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 26.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 "przyleciałam" bry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.01.2010 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 "przyleciałam" bry Gosia! dzeń dobry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 27.01.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Hop Hop, pamietasz o zdjeciach dla mnie? Bo ja czekam jak ostatnia sierota. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.01.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 http://forum.muratordom.pl/post3989326.htm#3989326 OZC wyliczył zapotzrebowanie na ciepło 4500 Kwh. I chyba powinno się udać na podliczniku jest w tej chwili 2900 kWh. I nie ma znaczenia czy dostarczę to ciepło prądem, kominkiem czy czyms innym. Ciepła woda pochlonie w roku około (na dwie i pół osoby) ?? - ile się przyjmuje? tak ze 3000 kWh. Do tej pory spaliłm około 1 m3 drewna bardzo różnej jakości - od takiego które kapało wodą do kominka do suchych stempli. Kominek w moim przypadku jest kompletna porażką jeśli chodzi o inwestycję (nigdy, ale to nigdy sie nie zwróci) ale ja jestem ze wsi i chce mieć w domu zywy ogień. A za fanaberię trzeba płacić. Reasumując: 3000+4500 kWh=7500 kWh czyli całość CWU + ogrzewanie bedzie mnie kosztować około 3000 zł zakladając że całość bedę grzał prądem. Smiecimy w tym wątku. Zapraszam do komentarzy w moim dzienniku. Dlatego trochę się dziwiłem, że po zdecydowaniu się na tanie pod względem inwestycyjnym ogrzewanie elektryczne, zdecydowałeś się też na kominek. Podobnie jest u mnie z solarami. Gdyby nie dotacja z gminy nigdy bym się na nie nie zdecydował. Ponieważ jednak nie miałem jeszcze do końca rozwiązanego przygotowania ciepłej wody, opłaciła mi się dać podgrzewacz z dodatkową wężownicą współpracujący z pompą ciepła i kolektorami słonecznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.01.2010 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Gdy moja gmina zacznie dotować kolektory to też je sobie założę Wspomniałeś że PC kosztowała Cię 32,5 tys. Ale z tego co pamietam to wszystko robiłeś sam. Dobrze kojarzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.01.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Wspomniałeś że PC kosztowała Cię 32,5 tys. Ale z tego co pamietam to wszystko robiłeś sam. Dobrze kojarzę?Zależy Co rozumiesz, przez robienie samemu. Powiedzmy, że robiłem to sposobem gospodarczym. Sam robiłem projekt, ogrzewanie podłogowe, instalacje elektryczne, instalację wody i kanalizacji. Inne rzeczy montowały mniejsze lub większe ekipy : dolne źródło PCi, samą pompę ciepła, podgrzewacz ciepłej wody, kolektory słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 30.01.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 coulignon a czy nie wyszło by taniej dla Ciebie, gdybyś na okres wiosenno-letnio-jesienny miał zainstalowaną jednak pompę ciepła powietrzną, która służyła by tylko do przygotowania cwu??Te powietrzne pompy są dość tanie, a ich sprawność w plusowych temperaturach jest ponoć bardzo duża. Wtedy kończąc sezon zimowy, przełączasz się na pompę ciepła i masz chyba sporo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 ...z tego co wiem to coś przebąkiwał o powietrznej pompie ale fachowcy od poddasza zrobili za niski pułap i nie weszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.01.2010 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Weszła prawie tylko fachowiec od poddasza zaczał uprwiać czarnowidztwo: 1. a ile taka pompa pochodzi? 2. A jak sie popsuje za 5 lat i trzeba będzie wymienić? Całe oszczędności w piz.... Oczywiście Fachowiec Od Poddasza nie użył tak brzydkiego słowa Myślałem o taniej pompie marki Chigo. Niemniej jednak natłok decyzji i rzezczy do zrobienia trochę zaczął mnie przerasatać i zrezygnowałem. Ale nie jest to głupia rzecz. Pytanie które zadał swego czasu Romkon - "a ile to pochodzi bez naprawy" jest kluczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.01.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 (...) Pytanie które zadał swego czasu Romkon - "a ile to pochodzi bez naprawy" jest kluczowe. ...pewnie to tak jak z lodówką... jednemu chodzi 3 lata innemu 7 lat a ja jeszcze niedawno widziałem lodówkę Minsk - chyba z 25 lat miała i chodziła! A mam dziwne przeświadczenie że agregat w lodówce nie jest tak bardzo wysilony i ma mniejsze przebiegi niż w tej PC. Ciekawe jak ta tania chińszczyzna długo wytrzyma ...zamiast PC do CWU bardziej przekonuje mnie solar... grzeją w tych samych porach roku a mniej prundu źre... bo gdy solarek przestaje być wydajny to COP w PC leci na łeb i PC zamienia się w zwykły bojler elektryczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 31.01.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 pozostaje czekać na czasy gdy markową powietrzną pompe ciepła można będzie kupić za 3 koła, tak jak lodówkę i nikt wtedy nie będzie się zastanawiał czy się zepsuje czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 31.01.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Trzy- czterokrotny spadek cen Może nie doczekać. Prędzej Chińczycy poprawią dwukrotnie jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Ja tam nadal jestem za pompą ciepła na cele cwu.. Każdemu na swojej drodze tłumaczę co to jest, z reguły nikt nie ma pojęcia że jest w ogóle takie urządzenie albo tekst : "a to to co się zakopuje w ziemi i kosztuje bardzo dużo" Ale jak skrytykuje solary za 12 tyś to od razu napaść Cudo, nowoczesność, prestiż i do tego ciepła woda za darmo !!! Jak można to krytykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 "a to to co się zakopuje w ziemi i kosztuje bardzo dużo" Ale jak skrytykuje solary za 12 tyś to od razu napaść Cudo, nowoczesność, prestiż i do tego ciepła woda za darmo !!! Co się dziwisz? Pompy ciepła nikt z sąsiadów nie zobaczy, a kolektory słoneczne, to już zupełnie inna bajka : http://republika.pl/hanko2005/foto/Kolektory.jpg Nawet gdy są zasypane śniegiem . Swoje kolektory celowo dałem tak nisko, aby móc je odśnieżać. Jeden z sąsiadów ma kolektory próżniowe, całe zasypane śniegiem (umieścił je blisko kalenicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Jedno mnie niezmiernie dziwi. Dlaczego wielu wykształconych i inteligentnych ludzi nie podejmuje decyzji biorąc do ręki kalkulator ? Aaaaa, sorry ! Liczą : Tańsza rurka Pex zamiast miedzi Tańszy wykonawca bo ten ze znaczkiem producenta na koszulce 2x więcej powiedział Itd. A potem srruuu Solary na dach ! PS. Jak bym robił solary to nie na dachu tylko przed domem w nasłonecznionym miejscu z możliwością regulacji kąta nachylenia i na osi skrętnej.Niekoniecznie na pilota ,,, To by był wypas, a i śnieg łatwo ściągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Jedno mnie niezmiernie dziwi. Dlaczego wielu wykształconych i inteligentnych ludzi nie podejmuje decyzji biorąc do ręki kalkulator ? Aaaaa, sorry ! Liczą : Tańsza rurka Pex zamiast miedzi Tańszy wykonawca bo ten ze znaczkiem producenta na koszulce 2x więcej powiedział Itd. A potem srruuu Solary na dach ! PS. Jak bym robił solary to nie na dachu tylko przed domem w nasłonecznionym miejscu z możliwością regulacji kąta nachylenia i na osi skrętnej.Niekoniecznie na pilota ,,, To by był wypas, a i śnieg łatwo ściągnąć No toś mi przywalił . Tylko, że ja te kolektory mam prawie za darmo. Cała instalacja kosztowała 10tys. zł, z czego 5tys. i tak musiałem wydać na podgrzewacz ciepłej wody co pomp ciepła. Drugie 5 tys. zł dołożyła gmina w formie dotacji i w ten sposób mam "darmowe" kolektory. Takie położenie jak mówisz także rozważałem. Jednak z tą regulacją położenia to nie tak prosto. Musi to być stabilnie zamocowane (wiatr), a jednocześnie trzeba temu zapewnić odpowiednią szczelność. Przy samym gruncie także nie wskazane - u mnie w tej chwili jest prawie 0,5m śniegu . Kiedyś rozważałem wersję z kolektorami na ścianie (dają więcej ciepła w zimie) : http://forum.muratordom.pl/post1972599.htm#1972599 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 04.02.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam,na jednym ze zdjęć zauważyłam czerpnię/wyrzutnię w ścianie szczytowej. Możesz podać jaką średnicę wybrałeś? Jest to, zdaje się, UVLA? Mąż kompletuje właśnie system wentylacyjny i zastanawia się, czy jest sens dawać czerpnię fi200 i zaraz ją redukować. Wynalazł gdzieś na forum, że podobno bardzo szybko takie czerpnie się zapychają owadami, kurzem i innym badziewiem i trzeba czyścić. Może większa czerpnia zmniejszy prędkość zapychania szczelin, obniży opory? Jak spisuje się ten element podczas mrozów. Nie wiszą z nim jakieś sople. Z powodu wykraplania wody wyrzutnia powinna odstawać od elewacji jak najdalej. Jak to jest w tym przypadku? Zostają jeszcze względy ekonomiczne i estetyczne (ta wyrzutnia fi200 to kawał blachy) ale to już indywidualne podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.02.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Czerpnia fi 200 lub większa.Wyrzutnia fi 150 . U mnie na ścianie to małe punkciki, wcale ich tak nie widać więc się nie przejmuj.Sople pojawiają się przy dużych mrozach, tak poniżej -10 C.A ich wielkość zależy od wydatku wentylowanego powietrza ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 04.02.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Dzięki Piczman. Tylko u Ciebie krateczki są płaskie. Ja myślę o czymś takim: http://www.allegro.pl/item907114041_czerpnia_wyrzutnia_scienna_uvla_200_chrom_tanio.html Przy rurze 200, obudowa ma średnicę 253, do tego odstaje tak na oko jakieś 150. To już może być zauważalny element dekoracyjny na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts