Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do budowy P160 - wersji lekko ulepszonej.

coulignon

Recommended Posts

Duże okna będziesz chwalił od wczesnej wiosny. Przydadzą się też w czasie jesieni. Zimą niestety generują głównie większe straty. Rolety zdecydowanie się przydają - znacznie ograniczają straty w zimie, zwłaszcza podczas silnych wiatrów.

Podczas mrozów (-15st. C na zewnątrz) robiłem zdjęcia termowizyjne, m.in. okien z roletami i bez nich. Różnica sięgała nawet 7K (przy oknie z roletami -15st. C, przy samym oknie -8st. C - zaraz po odsłonięciu rolety). Zakładając, że szyba ma 1,1W/m2*K, to okno z roletą ma 0,88W/(m2*K). Niestety nie całe - przy samej kasecie (mam rolety ze skrzynkami nadokiennymi) ciepła ucieka nieco więcej).

Z Twoich wyliczeń wynika że stosując rolety można przy "normalnym" oknie zejść do poziomu okna prawie pasywnego.

Jak dla mnie dodatkowymi plusami oprócz tych co podałeś to

- możliwość ograniczenia zbyt intensywnego nagrzewania od słońca latem (mniejsze nakłady na wentylację)

- dodatkowe zabezpieczenie antywłamaniowe,

- dodatkowa izolacja akustyczna.

Robiłeś może porównanie kosztowe:

okno ciepłe (trójwarstwowe szyby, dodatkowe wzmocnienia antywłamaniowe, szyby w lepszej klasie "P") vs okno "normalne" + rolety

• Odpowiedzi 395
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://forum.muratordom.pl/post3989326.htm#3989326

OZC wyliczył zapotzrebowanie na ciepło 4500 Kwh. I chyba powinno się udać na podliczniku jest w tej chwili 2900 kWh. I nie ma znaczenia czy dostarczę to ciepło prądem, kominkiem czy czyms innym. Ciepła woda pochlonie w roku około (na dwie i pół osoby) ?? - ile się przyjmuje? tak ze 3000 kWh.

Do tej pory spaliłm około 1 m3 drewna bardzo różnej jakości - od takiego które kapało wodą do kominka do suchych stempli.

Kominek w moim przypadku jest kompletna porażką jeśli chodzi o inwestycję (nigdy, ale to nigdy sie nie zwróci) ale ja jestem ze wsi i chce mieć w domu zywy ogień. A za fanaberię trzeba płacić. :wink:

Reasumując: 3000+4500 kWh=7500 kWh czyli całość CWU + ogrzewanie bedzie mnie kosztować około 3000 zł zakladając że całość bedę grzał prądem.

Smiecimy w tym wątku. Zapraszam do komentarzy w moim dzienniku.

Dlatego trochę się dziwiłem, że po zdecydowaniu się na tanie pod względem inwestycyjnym ogrzewanie elektryczne, zdecydowałeś się też na kominek.

Podobnie jest u mnie z solarami. Gdyby nie dotacja z gminy nigdy bym się na nie nie zdecydował. Ponieważ jednak nie miałem jeszcze do końca rozwiązanego przygotowania ciepłej wody, opłaciła mi się dać podgrzewacz z dodatkową wężownicą współpracujący z pompą ciepła i kolektorami słonecznymi.

Wspomniałeś że PC kosztowała Cię 32,5 tys. Ale z tego co pamietam to wszystko robiłeś sam. Dobrze kojarzę?
Zależy Co rozumiesz, przez robienie samemu. Powiedzmy, że robiłem to sposobem gospodarczym.

Sam robiłem projekt, ogrzewanie podłogowe, instalacje elektryczne, instalację wody i kanalizacji. Inne rzeczy montowały mniejsze lub większe ekipy : dolne źródło PCi, samą pompę ciepła, podgrzewacz ciepłej wody, kolektory słoneczne.

coulignon a czy nie wyszło by taniej dla Ciebie, gdybyś na okres wiosenno-letnio-jesienny miał zainstalowaną jednak pompę ciepła powietrzną, która służyła by tylko do przygotowania cwu??

Te powietrzne pompy są dość tanie, a ich sprawność w plusowych temperaturach jest ponoć bardzo duża.

Wtedy kończąc sezon zimowy, przełączasz się na pompę ciepła i masz chyba sporo taniej.

Weszła prawie tylko fachowiec od poddasza zaczał uprwiać czarnowidztwo:

1. a ile taka pompa pochodzi?

2. A jak sie popsuje za 5 lat i trzeba będzie wymienić? Całe oszczędności w piz....

Oczywiście Fachowiec Od Poddasza nie użył tak brzydkiego słowa :wink:

Myślałem o taniej pompie marki Chigo. Niemniej jednak natłok decyzji i rzezczy do zrobienia trochę zaczął mnie przerasatać i zrezygnowałem. Ale nie jest to głupia rzecz. Pytanie które zadał swego czasu Romkon - "a ile to pochodzi bez naprawy" jest kluczowe.

(...) Pytanie które zadał swego czasu Romkon - "a ile to pochodzi bez naprawy" jest kluczowe.

...pewnie to tak jak z lodówką... jednemu chodzi 3 lata innemu 7 lat a ja jeszcze niedawno widziałem lodówkę Minsk - chyba z 25 lat miała i chodziła! A mam dziwne przeświadczenie że agregat w lodówce nie jest tak bardzo wysilony i ma mniejsze przebiegi niż w tej PC. Ciekawe jak ta tania chińszczyzna długo wytrzyma

...zamiast PC do CWU bardziej przekonuje mnie solar... grzeją w tych samych porach roku a mniej prundu źre... bo gdy solarek przestaje być wydajny to COP w PC leci na łeb i PC zamienia się w zwykły bojler elektryczny...

Ja tam nadal jestem za pompą ciepła na cele cwu..

Każdemu na swojej drodze tłumaczę co to jest, z reguły nikt nie ma pojęcia że jest w ogóle takie urządzenie albo tekst :

"a to to co się zakopuje w ziemi i kosztuje bardzo dużo" :lol:

Ale jak skrytykuje solary za 12 tyś to od razu napaść :o

Cudo, nowoczesność, prestiż i do tego ciepła woda za darmo !!!

Jak można to krytykować?

"a to to co się zakopuje w ziemi i kosztuje bardzo dużo" :lol:

Ale jak skrytykuje solary za 12 tyś to od razu napaść :o

Cudo, nowoczesność, prestiż i do tego ciepła woda za darmo !!!

Co się dziwisz? Pompy ciepła nikt z sąsiadów nie zobaczy, a kolektory słoneczne, to już zupełnie inna bajka :

http://republika.pl/hanko2005/foto/Kolektory.jpg

Nawet gdy są zasypane śniegiem ;).

Swoje kolektory celowo dałem tak nisko, aby móc je odśnieżać.

Jeden z sąsiadów ma kolektory próżniowe, całe zasypane śniegiem (umieścił je blisko kalenicy).

Jedno mnie niezmiernie dziwi.

Dlaczego wielu wykształconych i inteligentnych ludzi nie podejmuje decyzji biorąc do ręki kalkulator ?

Aaaaa, sorry !

Liczą :

Tańsza rurka

Pex zamiast miedzi

Tańszy wykonawca bo ten ze znaczkiem producenta na koszulce 2x więcej powiedział

Itd.

A potem srruuu Solary na dach ! :lol:

PS. Jak bym robił solary to nie na dachu tylko przed domem w nasłonecznionym miejscu z możliwością regulacji kąta nachylenia i na osi skrętnej.Niekoniecznie na pilota ,,,

To by był wypas, a i śnieg łatwo ściągnąć :wink:

Jedno mnie niezmiernie dziwi.

Dlaczego wielu wykształconych i inteligentnych ludzi nie podejmuje decyzji biorąc do ręki kalkulator ?

Aaaaa, sorry !

Liczą :

Tańsza rurka

Pex zamiast miedzi

Tańszy wykonawca bo ten ze znaczkiem producenta na koszulce 2x więcej powiedział

Itd.

A potem srruuu Solary na dach ! :lol:

PS. Jak bym robił solary to nie na dachu tylko przed domem w nasłonecznionym miejscu z możliwością regulacji kąta nachylenia i na osi skrętnej.Niekoniecznie na pilota ,,,

To by był wypas, a i śnieg łatwo ściągnąć :wink:

No toś mi przywalił :(.

Tylko, że ja te kolektory mam prawie za darmo. Cała instalacja kosztowała 10tys. zł, z czego 5tys. i tak musiałem wydać na podgrzewacz ciepłej wody co pomp ciepła. Drugie 5 tys. zł dołożyła gmina w formie dotacji i w ten sposób mam "darmowe" kolektory.

Takie położenie jak mówisz także rozważałem. Jednak z tą regulacją położenia to nie tak prosto. Musi to być stabilnie zamocowane (wiatr), a jednocześnie trzeba temu zapewnić odpowiednią szczelność.

Przy samym gruncie także nie wskazane - u mnie w tej chwili jest prawie 0,5m śniegu :(.

Kiedyś rozważałem wersję z kolektorami na ścianie (dają więcej ciepła w zimie) :

http://forum.muratordom.pl/post1972599.htm#1972599

Witam,

na jednym ze zdjęć zauważyłam czerpnię/wyrzutnię w ścianie szczytowej. Możesz podać jaką średnicę wybrałeś? Jest to, zdaje się, UVLA?

Mąż kompletuje właśnie system wentylacyjny i zastanawia się, czy jest sens dawać czerpnię fi200 i zaraz ją redukować. Wynalazł gdzieś na forum, że podobno bardzo szybko takie czerpnie się zapychają owadami, kurzem i innym badziewiem i trzeba czyścić. Może większa czerpnia zmniejszy prędkość zapychania szczelin, obniży opory?

Jak spisuje się ten element podczas mrozów. Nie wiszą z nim jakieś sople. Z powodu wykraplania wody wyrzutnia powinna odstawać od elewacji jak najdalej. Jak to jest w tym przypadku?

Zostają jeszcze względy ekonomiczne i estetyczne (ta wyrzutnia fi200 to kawał blachy) ale to już indywidualne podejście.

Czerpnia fi 200 lub większa.

Wyrzutnia fi 150 .

U mnie na ścianie to małe punkciki, wcale ich tak nie widać więc się nie przejmuj.

Sople pojawiają się przy dużych mrozach, tak poniżej -10 C.

A ich wielkość zależy od wydatku wentylowanego powietrza !

Dzięki Piczman.

Tylko u Ciebie krateczki są płaskie. Ja myślę o czymś takim:

http://www.allegro.pl/item907114041_czerpnia_wyrzutnia_scienna_uvla_200_chrom_tanio.html

Przy rurze 200, obudowa ma średnicę 253, do tego odstaje tak na oko jakieś 150. To już może być zauważalny element dekoracyjny na elewacji :)