TINEK 31.03.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 http://img407.imageshack.us/img407/1993/yczeniaap.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 09.04.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 (edytowane) Z racji że jestem w sumie nowy na forum jeśli chodzi o logowanie----to witam serdecznie. Gratuluję autorowi pociechy (QBY) Forum czytam już od ponad 1,5 roku i można powiedzieć, że jakby nie ono to mój przyszły dom byłby porażką finansową w sensie kosztów budowy zakupu urzadzeń firm....... jak i późniejszej eksploatacji. projekt jaki mi się marzy to właśnie ten z wątku. Tylko że ja chcę zamiast garażu zrobić w niej kotłownie na drewno,owies,ewentualnie dodatkowo coś innego..potem może pompa ciepła. i pomieszczenie gospodarcze. Z racji tego, że ja z budowlanką nie miałem aż tak dużo wspólnego jeśłi chodzi o projektowanie i dopieranie różnych elementów drążę lektury forum aby własnymi ręcami to później zrobić. Mojm celem było by wybudowanie p160 lub 160a w takich parametrach abym nie przekroczył kwoty 1000,-zł na ogrzewanie. (nie mam pojęcia jaki to byłby dom ilu litrowy). Czy autor może pochwalić się jak wyszło ogrzewanie jego domku i ewentualnie przesłać info jakie kwoty za poszczególne elementy budowy się kształtowały. chciałem obliczyć koszt materiału ale nie wiem jakie powierzchnie są np ścian zewnętrznych. W domu planuję używać do toalety wody szarej ze studni która dodatkowo będzie zasilana wodą z oczyszczalni przydomowej(nie wiem czy tak wolno), do tego gwc (nie wiem jaki), reku i went mechaniczna. Ogrzewanie właśnie myślę i nie wiem czy podłogowe czy kaloryfery czy ogrzewanie powietrzem. czytałem że powietrzem musi być większa temperaturka bo inne odczucia są i komfort. bardzo mi się domek podoba.szkoda że nie mogę go zobaczyć echh... ale może kiedyś będę taki miał. żona chce jednak inny projekt...tokio bo mówi, że wjazd od południa to i dom musi mieć wejście z tej strony. dla mnie to taki sam projekt jak tamten. okna są na południe więc albo wygląd albo ciepełko. Nie wiem jak wygląda tylko ta przestrzeń z salonu do góry..wolałbym mieć ją mniejszą, ale czy sie da. No i kwestia okien w dachu...nie jest ciemno?? czy wstawienie okien to duża strata ciepła? dlaczego ich nie wstawiłeś? i to okno na północnej ścianie trójkątne takie jedno małe widze?? Pozdrawiam wszystkich użytkownikow FM i mam nadzieje że nie zaśmieciłem wątku i autor mnie nie.......bum bum Ja pochodzę ze świętokrzyskiego 40 km od Kielc w stronę Krakowa drogą k73. Edytowane 9 Kwietnia 2010 przez kropekkkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.04.2010 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Mojm celem było by wybudowanie p160 lub 160a w takich parametrach abym nie przekroczył kwoty 1000,-zł na ogrzewanie. (nie mam pojęcia jaki to byłby dom ilu litrowy). Czy autor może pochwalić się jak wyszło ogrzewanie jego domku i ewentualnie przesłać info jakie kwoty za poszczególne elementy budowy się kształtowały. chciałem obliczyć koszt materiału ale nie wiem jakie powierzchnie są np ścian zewnętrznych. Witaj, Co do kosztów ogrzewania to aktualnie licznik pokazuje 5100 kWh czyli jakieś 2000 zł (grzeje bezpośrednio pradem) Żeby uzyskać 1000 zł musiałbyś grzać czymś tańszym lub doprawdzić dom do stanadardu pasywnego. Co do kwot -prześlij maila do siebie - podeślę roboczy kosztorys. bardzo mi się domek podoba.szkoda że nie mogę go zobaczyć echh... ale może kiedyś będę taki miał. żona chce jednak inny projekt...tokio bo mówi, że wjazd od południa to i dom musi mieć wejście z tej strony. dla mnie to taki sam projekt jak tamten. okna są na południe więc albo wygląd albo ciepełko. . I chyba Żona ma rację. Tak wielkie okna od strony drogi to baaaaaaaardzo zły pomysł. Zresztą zachwyt nad tym projektem opadł po zamieszkaniu (akustyka) Jak ruszysz tyłek (30 km od warszawy ) to możesz sam się przekonać No i kwestia okien w dachu...nie jest ciemno?? czy wstawienie okien to duża strata ciepła? dlaczego ich nie wstawiłeś? i to okno na północnej ścianie trójkątne takie jedno małe widze?? Pozdrawiam wszystkich użytkownikow FM i mam nadzieje że nie zaśmieciłem wątku i autor mnie nie.......bum bum Okien dachowych nie nawidzę. dlategoich nie ma. od północnej strony jest okno od łazienki. wystarcza takie małe. Bum, bum nie będzie. jestem wyjatkowo łagodnego usposobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 13.04.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) coulignon Dom jest na wsi...na tej działce jest jeden stary dom tużprzy drodze ok 5 metrów a mój byłby na tej samej ale jakieś 80-100 metrów od drogi. Ja planuje zamiast garażu zrobić kotłownię i opalać drzewem, owsem, miałem lub węglem. mam dostęp do trocin więc może też nimi lub ew. robić z nich brykiet dla siebie (ale to plan na potem, jak uda się dofinansowanie dostać) Na razie pierwsze 3 możliwości ogrzewania..drzewo owies miał. Na prąd mnie nie stać. Kolega ma dom 170 m2 i drewnem wychodzi go 9 metrów3 około po 140 zł metr3 , dom z podwójnej cegły pełnej i 12 styro na nim. Co takiego z ni nie tak, z akustyką?? Ważne pytanie----- Jak w praktyce wygląda środek domu, pokoje są ok wielkościowo i szczególnie góra i skosy? Ja mam 188-190 cm w obecnym poniemieckim domu mam przy skosie 1 m. więc strasznie mało. No do warszawy jeździłem na studia ale jakoś nie poszło jak trzeba, i chwilowo zawiesiłem, a teraz praca i praca. Ale gdybym takowe pozwolenie dostał to bardzo bym chciał kiedyś podjechać z małżonką i obejrzeć domek....bo jak wnioskuje to twój. przepraszam że tak na ty pisze. Może żona ma racje ale ona patrzy na wygląd a ja na koszty utrzymania domu i jego budowy. Pieniądze muszę prawie w całości uzbierać i większość zrobić sam z moimi budowlańcami, inaczej nie wybuduje nic. dlatego muszę obliczyc ile to kosztuje aby z motyką na słońce nie iść, w sensie np jakie bloczki i jakie styro i jakiej grubości. Jak to mówią rodzina dobra ale na zdjęciach i niestety zostałem sam z tematem domu czy mieszkania email [email protected] pozdrawiam wszystkich Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez kropekkkk dopisanie email Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 27.04.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witaj, Co do kosztów ogrzewania to aktualnie licznik pokazuje 5100 kWh czyli jakieś 2000 zł (grzeje bezpośrednio pradem) Żeby uzyskać 1000 zł musiałbyś grzać czymś tańszym lub doprawdzić dom do stanadardu pasywnego. Co do kwot -prześlij maila do siebie - podeślę roboczy kosztorys. [email protected] mój email. PW nie mogę wysłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.04.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Zresztą zachwyt nad tym projektem opadł po zamieszkaniu (akustyka) ...no właśnie... Możesz rozwinąć tą myśl? Pewnie chodzi o otwarcie salonu na pięterko-brak izolującej klatki schodowej. ...tv w salonie słychać w sypialni? Ogólnie projekt mi się podoba... domek ładnie się prezentuje i z zewnątrz i od wewnątrz. ...a dachówka jest zaje-fajna! Pozdrowienia dla Inwestorki i uściski dla maluszka - coraz większego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sa 06.05.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Coulignon,A gdzie rozmiesciles gniazda odkurzacza centralnego? Latalem u siebie ze sznurkiem 9m i wychodziloby ze z gniazda pod schodami mozna zalatwic caly dom.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabisiek 12.05.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Mam pytanie, czym malowałeś/obrabiałeś deskę czołową pod rynną, że jest taka.... szara (lub grafitowa- nie dowidzę coś)?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.05.2010 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 ...no właśnie... Możesz rozwinąć tą myśl? Pewnie chodzi o otwarcie salonu na pięterko-brak izolującej klatki schodowej. ...tv w salonie słychać w sypialni? Ogólnie projekt mi się podoba... domek ładnie się prezentuje i z zewnątrz i od wewnątrz. ...a dachówka jest zaje-fajna! Pozdrowienia dla Inwestorki i uściski dla maluszka - coraz większego dokładnie tak. Wieeeelka dziura przenosząca wieeeeele dżwieków.. Pozdrowienia od Konkubiny Myszy która wyraża żałość z powodu nie spotkania się u sąsiada na budowie:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.05.2010 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Coulignon, A gdzie rozmiesciles gniazda odkurzacza centralnego? Latalem u siebie ze sznurkiem 9m i wychodziloby ze z gniazda pod schodami mozna zalatwic caly dom. pozdr Zrobiłem jedno gniazdo na scianie obok łazienki (dół) a drugie na..... ścianie obok łazienki (góra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.05.2010 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Mam pytanie, czym malowałeś/obrabiałeś deskę czołową pod rynną, że jest taka.... szara (lub grafitowa- nie dowidzę coś)?? pozdrawiam Na zdjeciach nie bardzo widać , to jest blacha taki "samochodowy srebrny metalic". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostaf 17.06.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam, w przyszłym roku planuję rozpocząć budowę domku ciepłego P160 w wersji energooszczędnej lub nawet trochę bardziej ocieplonej. Jak narazie to największym problemem jest wybór ogrzewania. GZ nie mam i nie będę miał. Na początku napaliłem się na pelety , ale że jak sam wiesz nie za bardzo jest tam gdzie wstawić piec, nie mówiąc już o składowaniu opału, to zacząłem kombinować z przerobieniem garażu na kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. To rozwiązanie również nie jest najlepsze, więc szukając dalej, doszedłem w końcu do wniosku że może jednak elektryka Trochę jednak boję się kosztów więc jeśli mógłbyś mi napisać ile to wyszło u Was za ten sezon to byłbym wdzięczny. Dodatkowo chcę też kominek z DGP, ponieważ czasami u mnie na wiosce są przerwy w dostawie energii elektrycznej, więc wrazie co mógłbym trochę kominkiem podciągnąć. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.06.2010 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 licznik pokazuje 5300 kwh. Do tego poszło około 1 m3 drewna. Więc raczej strasznie nie jest. Oczywiście wynik jest do poprawienia bo parę rzeczy miałem spapranych, głównie nieszczelne drzwi i okna. No i zima była raczej niespotykana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 25.06.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Couli co z tą kontrolą? No i głasku głasku dla Ząbkującego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.06.2010 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 kontrola była i skończyła się .... niczym. Pan nie wiedział po co przyszedł. Papiery pierwszy raz czytał na budowie. Wyszedła po 20 minutach stwierdziwszy że wszystko jest ok. Ale emocji co niemiara. Wyprowdzki, przeprowdzki... Ząbkujący ząbkuje ale chyba robi to dla samej (wątpliwej) radosci ząbkowania. Bo ząbków niet. Choć potrafi uwalić samym dziąsłem mocno. Fajny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 17.07.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Mam pytanie,czy Braas-a masz z powłoką Cisar?Zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.07.2010 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Mam pytanie,czy Braas-a masz z powłoką Cisar? Zadowolony? co do powłoki - nie mam pojęcia. Co do zadowlenia - to jestem. Wyglada ok. Wzbudza zainteresowanie. W tym przypadku: płaskie jest piękne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 04.08.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Czesc Gratulacje - naprawde fajnie Wam wyszlo (szkoda ze wiele zdjec juz "nie chodzi" - za pozno zaczalem czytac:( ) Powalczyles juz moze z OZC - masz jakies wyniki ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 11.08.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 A propos dachu - bylem, widzialem na zywo. Wrazenia bardzoooo pozytywne Skrobnalem pytanie o podbitke na wp ale nie wiem czy tam zagladasz. Co to za producent bo rynny pamietam a tego juz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.08.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Czesc Gratulacje - naprawde fajnie Wam wyszlo (szkoda ze wiele zdjec juz "nie chodzi" - za pozno zaczalem czytac:( ) Powalczyles juz moze z OZC - masz jakies wyniki ? pozdrawiam Wszystkie zdjęcia powinny wchodzić. Regularnie dokarmiam fotosika. OZC -wyszło około 4500 kwh na ogrzewanie. Mniej więcej prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts