Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do budowy P160 - wersji lekko ulepszonej.

coulignon

Recommended Posts

A propos dachu - bylem, widzialem na zywo. Wrazenia bardzoooo pozytywne :)

Skrobnalem pytanie o podbitke na wp ale nie wiem czy tam zagladasz. Co to za producent bo rynny pamietam a tego juz nie.

Dzięki za odwiedziny goście zawsze sa mile widziani. Po mailach potem skojarzyłem że pytałeś o kiedyś o wyskość strychu. Rynny to firma Marley.

• Odpowiedzi 395
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. O tą wysokość strychu to chyba ja pytałem ale może nie tylko ja :) Właśnie zastanawiamy się z żoną jak zmieścić dwie umywalki, wannę, prysznic 'ślimakowy', kibelek i pisuar w wielce nieustawnej łązience na górze i dochodzimy do wniosku, że coś trzeba wyrzucić a nawet wtedy cieżko o lustro nad umywalkami :( Mółbyć przesłać jakieś zdjęcia gónej łazienki? Byłbym bardzo wdzięczny

Pozdrawiam

A ja znów wracam po poradę. Chodzi o kanały PCV w podłodze. Nie było problemów przy zalewaniu? Nikt nic nie uszkodził? Mam trochę tych płaskich kanałów, w rozmiarze 6x12 (fi100) i 6x20 (fi 125). są one zbyt delikatne, aby stanąć na nich nogą. Jak przykryję styro folią i rozłożę podłogówkę, to wylewkarze mogą "nie zauważyć" i zniszczyć. Jak radziłeś sobie z tym problemem? Samo pilnowanie wystarczyło, czy jakoś osłaniałeś kanały?

• 3 weeks później...
licznik pokazuje 5300 kwh. Do tego poszło około 1 m3 drewna. Więc raczej strasznie nie jest. Oczywiście wynik jest do poprawienia bo parę rzeczy miałem spapranych, głównie nieszczelne drzwi i okna. No i zima była raczej niespotykana.

Coulignon, w jakim sensie te okna były nieszczelne. Interesuje mnie właśnie Jezierski i trochę mnie zmartwiłeś. Montaż masz w warstwie ocieplenia, więc skąd tam nieszczelności?

Bardzo ładny dom Wam wyszedł :)

Czy mógłbyś podesłać na priv jakieś zdjęcie z bliska koloru okien - spirea(at)tlen.pl ? Jak głęboko masz osadzone okna?

A ja znów wracam po poradę. Chodzi o kanały PCV w podłodze. Nie było problemów przy zalewaniu? Nikt nic nie uszkodził? Mam trochę tych płaskich kanałów, w rozmiarze 6x12 (fi100) i 6x20 (fi 125). są one zbyt delikatne, aby stanąć na nich nogą. Jak przykryję styro folią i rozłożę podłogówkę, to wylewkarze mogą "nie zauważyć" i zniszczyć. Jak radziłeś sobie z tym problemem? Samo pilnowanie wystarczyło, czy jakoś osłaniałeś kanały?

Przepraszam za zwłoki (zwłokę) ale jakoś oststnio mam awersję do pisania. :-)

Teraz już pewnie po ptokach z radami ale kanałów nie osłaniałem niczym. Po ułozeniu styropianu kanały tworzyły płaszczyznę z górną powirzcnią styropianu.

Mieliśmy jedno nieszczelne okno - była to przesuwka. Zorientowałem sie zbyt późno. Ale przyjechał Jareko i poprawił coś (zdaje sie że fabrykę bo przemontował okucia - dobry montażysta to podtsawa sukcesu w oknach ;-) )

Więcej problemów z oknami nie ma. Zdjęcia wysyłam mailem.

Edytowane przez coulignon
nie powiem

• 1 month później...

Witam,

Na początku gratuluje super domu, fajne i przydatne rozwiązania z kilku na pewno skorzystam, ja zaczynam budowę wiosna/lato 2011 a więc teraz zbieram jak najwięcej informacji,

Planuje dom o podobnej energochłonności ogrzewany prądem, a więc mam kilka pytań:

- ile KW przyłącze energetyczne masz podłączone, ja zamówiłem 15KW, dostałem już umowę i muszę na dniach podpisać?

- (wyczytałem że jesteś przeciwnikiem okien połaciowych), czy te okna na poddaszu w sypialniach dają wystarczająco dużo światła, jaki maja wymiar?

- ile w końcu masz styro na ścianach 20 czy 25cm, założenia były 20 ale dalej wywnioskowałem że jest 25cm?

Z góry dzięki

Pzdr, Robert

- ile KW przyłącze energetyczne masz podłączone, ja zamówiłem 15KW, dostałem już umowę i muszę na dniach podpisać?

Cześć,

Mam u siebie przyłącze 16 kW. Licznik w tą zimę pokazał szczytową moc 9,5 kW. Więć 15 kW też powinno docelowo starczyć. Jedna uwaga: na budowę zamów sobie najmniejszą moc z mozliwych. Do czasu odbioru bedziesz miał taryfe C gdzie płacisz co miesiąc za każdy Kw przydziału mocy. W moim przypadku to było 90 zł za miesiąc za samą przyjemność posiadania przyłącza. Będziesz się budował nie mniej niż rok więc możesz zaszczędzić trochę kasy

wyczytałem że jesteś przeciwnikiem okien połaciowych), czy te okna na poddaszu w sypialniach dają wystarczająco dużo światła, jaki maja wymiar?

Okno w sypialni od strony wschodniej (powierzchnia podłogi 20 m2) ma wymiar 1,25x2,10m, okna w małych pokojach (zachodnia strona, pow. podłogi 13 m2) mają 1,25 x1,20. Światła jest dość. A jestem wymagający w tym względzie.

- ile w końcu masz styro na ścianach 20 czy 25cm, założenia były 20 ale dalej wywnioskowałem że jest 25cm?

jest 25 cm. Apetyt rosnie w miarę jedzenia - teraz dałbym 30.... :-)

Tak, na budowę dam mniej, jak dzwoniłem do ZEWT to doradzili mi 7kw bo wówczas dają 16A zabezpieczenie, myślę że wystarczy na budowę,

Okna w dwóch sypialniach na górze mam od południowego-zachodu, i chyba się przekonam aby nie dokładać tam połaciówek,

Jak cena styro będzie za rok taka jak obecnie to chyba dam 30 cm :)

Dzięki za odpowiedź

Pzdr

Robert

• 1 month później...

Zdrowych Wesołych poŚwiętnych! i szczęśliwego Nowego Roku! ...tu jeszcze zdążyłem :D

i małe pytanie... czy te 5300kWh to czyste grzanie czy ogólne zużycie domowe? ...bo jakoś nie doczytałem... no i jak w tym sezonie? Lepiej niż poprzedni?

...mam nadzieję że nadal nie masz STOD czyli Systemu Termicznego Odśnieżania Dachu ;)

Pozdrowienia dla Inwestorki i coraz większego Kuby!

He, he! System odśnieżania dachu popsułeś dość skutecznie.... 5300 to wynik z tamtego roku tylko na ogrzewanie. Zaraz wkleje jak ten rok wygląda.

Ale zeby nie było tak słodko to ostatnio wierciłem dziurę pod kołek w sciance kolankowej. Przewierciłem GK, przyłożyłem pyska a tam sobie wieje zimne powietrze. Ale skąd???

Oj popraw się popraw, bo ja mam twój dziennik zapisany w zakładkach, i szkoda mi go wyrzucić bo dobrze się zaczął ale niestety umiera, umiera, choć ostatnio widac znowu że pacjent odzyskał tętno na chwilę

zmotywowałes trochę.... :-)

...zawsze znajdzie się jakaś nieszczelność w paroizolacji a paroizolacja to również wiatroizolacja... co prawda było to wszystko klejone do murłaty i do tego zszywki ale były kanały od wentylacji i co prawda poszła tam pianka ale pewnie gdzieś zostala dziurka i wystarczy... wełna to jak olbrzymi filtr - nie stanowi zadnej bariery dla powietrza i wystarczyło że była różnica ciśnienia wewnątrz i na zewnątrz budynku no i zaczął się ruch... bardzo odczuwalne jest to podczas silnego wiatru... jak jest spokojnie to są mniejsze różnice ciśnień... a ssanie wiatru to olbrzymia siła! Zerwie syropian ze ściany, podniesie dach i takie inne... zatkaj dziurkę to powstrzymasz ten ruch... bo żeby nawiewało musi i wywiewać a jak nie ma 2 dziurek tylko jedna to powietrze stoi... i dlatego jesli robi się lampy halogenowe wpuszczane czy to w sufit czy skos trzeba zrobić "doniczkę" bo będzie wiało...

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku

• 4 weeks później...

Witam,

Jakiś czas temu napisałeś w dzienniku:

odpaliłem wentylację z reku marki Jan-Gaz. Instalacja jest praktycznie bezgłośna.

Czy mógłbyś rozwinąć temat "praktycznej bezgłośności"? ;)

Przyznam, że WM chodzi mi od dłuższego czasu po głowie, i po okresie wątpliwości "sanitarno-grzybicznych" przyszła kolej na jeszcze większe wątpliwości natury dźwiękowej. A nie po to uciekam z miasta na wieś aby wysłuchiwać odgłosów (nawet jeśli miały to by być szmery) wentylatorów. Od biedy zniosę odgłos (szum) powietrza wydobywającego się z anemostatów na najwyższych biegach wentylacji. Jak to jest w praktyce?

I przy okazji drugie pytanie: projekt wentylacji robiła Ci jakaś firma, czy zrobiłeś ją sobie sam?

Pozdrawiam!

• 3 months później...
  • 1 month później...
Dziękuję za odpowiedź. Jeśli pozwolisz, mam jeszcze jedno pytanie jako, że za miesiąc ruszamy ze swoją płytą. Czy kanalizację (tudzież inne rury)i kładzioną miałeś przed rozsypaniem piachu pod płytę tzn w gruncie nośnym czy juz w tym zagęszczonym piachu?

Najwygodniej jest to robić po nasypaniu i zagęszczeniu ostatniej warstwy pospółki i ułożenie cokołów. Wtedy szpadelek i kopiesz kanały po rurki. Jak ułożysz rurki na gruncie rodzimym to wypadna one bardzo nisko. Może sie zdażyć ze wtedy dół na szambo będzie musiał mieć ze 4 metry głębokości.