autorus 07.07.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Dziś dopiero dotarłem do kolegi opinii na temat gwc glikolowego, a bo się znajduje na 107 stronie wątku I powiem szczerze że dało mi to do myślenia. Bo już w sumie zacząłem kombinować. Ja chciałem zrobić rurowca podłączonego do studni kręgowej. Zależało mi już nawet nie na klimie tylko na większej wilgoci w zimie. A odległość od studni to raptem ok 15m Ale teraz to już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 18.08.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Zaglądasz na majl interiowy? - Wysłałem tam załącznik, zerknij proszę lub daj znać gdzie podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.08.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 zagladądam, mam nawet naniesione poprawki na Twój projekt ala brak czasu żeby zebrać do kupy. Ale obiecuje w weekend odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 25.08.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Może kolega wRZuci delikatny kosztorys np SSO/SSZ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.11.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Hey, robisz pomiezy zuzycia tej zimy ?? Nie powinno byc znacznie lepiej w ostatnich tygodniach ze wzgledu na ilosc dni slonecznych ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.11.2011 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Hey, robisz pomiezy zuzycia tej zimy ?? Nie powinno byc znacznie lepiej w ostatnich tygodniach ze wzgledu na ilosc dni slonecznych ?? Pozdrawiam Przyłapałeś - właśnie w tej chwili odczytałem liczniki: Zużycie od 15 pażdziernika do 15 (prawie) listopada: 2010 rok: ogółem 907 kwh w tym na ogrzewanie 610 kwh. 2011 rok: ogółem 907 kwh (he,he) w tym na ogrzewanie 462 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.11.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Przyłapałeś - właśnie w tej chwili odczytałem liczniki: Zużycie od 15 pażdziernika do 15 (prawie) listopada: 2010 rok: ogółem 907 kwh w tym na ogrzewanie 610 kwh. 2011 rok: ogółem 907 kwh (he,he) w tym na ogrzewanie 462 kwh Czyli co, slonce cos dalo ale wiecej razy sie kapales w wannie ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.11.2011 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 testy sterownika do bojlerka. Ale też nie paliłem prawie wcale w kominku (za ciepło) W związku z czym prawie cała CWU była przygotowana prądem. Jak sie okazuje w drogiej taryfie też. No cóż. Człowiek się uczy. A edukacja przez pieniądz jest najszybsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martymarc 28.11.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 witam! przymierzamy się do zakupu projektu P160, ale wahamy się ze względu na małą ilość powierzchni przeznaczonej na pomieszczenia gospodarcze/schowki itp. czy jest szansa, żeby wykorzystać strych jako pomieszczenie do przechowywania gratów z wejściem w postaci klapy i wysuwanej drabiny? dzięki z góry za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.11.2011 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 jest szansa aczkolwiek maksymalnie po zmianach w projekcie (przesunięcie jętek w dół) masz tam 140 cm wysokości. Szału ni ma. Wygodnie też nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martymarc 29.11.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 dzięki za ekspresową odpowiedź! faktycznie, szału nie, ale przynajmniej da się kilka pudeł z bombkami i narty wcisnąć pewnie jeszcze się zgłosimy z jakimiś wątpliwościami, więc jakbyśmy przesadzali - zablokuj nas na forum czy tam coś pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.01.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 pytanie do autora wątku napisałeś że do 25cm styro , które masz na ścianie dołożyłbyś teraz z 5 cm.masz jakieś konkretne powody, czy stwierdziłeś że te dodaqtkowe 5 cm to nieduży koszt patrząc na ruchy cen energii?drugie pytanie jak z kosztami w tym roku>?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.01.2012 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Jak liczyłem OZC to te dodatkowe cm powyżej 25 nie dawały spektakularnie wiele. Choć dodatkowe 5 cm styro oznacza koszt w przypadku 200 m2 elewacji oznacza 1200 zł - tez nie za wiele. Koszty: 15 listopad do 15 grudnia zamknął się słabo ponieważ w dlaszym ciągu nie paliłem w kominku i koszty CWU użytkowej były wysokie. Trochę ma skopaną jedną rzecz w bojlerku o woda dogrzewa sie też w drogiej taryfie.Koszty ogrzewania w tym okresie: 398 zł (kominek rozpalony 2 - może 3 razy)Koszty pozostałego prądu w tym grzanie CWU - 370 zł - i tym wynikiem jestem zaskoczony - jeszcze nigdy nie zużyłem tyle prądu na cele inne niż grzewcze. Niestety nie ma podlicznika na CWU - nie wiem ile dokładnie tam poszło prądu i w której taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 dziękujeno ten prąd coś za dużo może interesuje cię markiza 10na 5 za 8 tyś firma mol z poznania ma to na zbyciu za 8 tyś przeszklenie cudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.01.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 ...zimy jeszcze nie było więc 400zł to chyba ciut za dużo - chociaż mnożone przez 5 miesięcy daje około 30kWh/m² ...dobrze liczę? 3 litry? Wszystkiego Naj w Nowym Roku dla całej Twojej rodziny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawiłki 04.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witaj coulignon! Mężuś trafił na Twój dziennik budowy szukając info o płytach fundamentowych. Domek wyszedł prześliczny, a w dachówce zakochałam się od pierwszego wejrzenia Zdjęcia wydały mi się jakoś znajome, a po przeczytaniu całego dziennika byłam już pewna - jesteśmy sąsiadami! Miesiąc temu kupiliśmy działkę obok Was i na wiosnę chcemy ruszyć z budową. Projekt mamy co prawda inny, ale wizualnie dosyć podobny. Jedno jest pewne - domek ma być mocno energooszczędny. A ponieważ macie sporą wiedzę i doświadczenie w tej kwestii chętnie byśmy się w wielu kwestiach poradzili zanim złożymy papiery do pozwolenia na budowę, czyli... bezczelnie pytamy czy możemy się wprosić na herbatkę? Doczytałam się też, że macie w planach wiatę garażową - właśnie główkujemy gdzie postawić naszą. Pozdrawiamy, Aga i Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.01.2012 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ...zimy jeszcze nie było więc 400zł to chyba ciut za dużo - chociaż mnożone przez 5 miesięcy daje około 30kWh/m² ...dobrze liczę? 3 litry? Wszystkiego Naj w Nowym Roku dla całej Twojej rodziny! Hej Romek! OZC wyliczył mi około 4 litrów. I pewnie tak wyjdzie. Na ogrzewanie za cały rok tylko prądem trzeba liczyć około 3500 zł. Jak się pali w kominku wychodzi 1000 zł mniej za ogzrewanie + spora oszczędnośc na CWU. Acha! Znowu okno- przesówka jest nieszczelna i trochę nią wieje. Jareko ma wpaść w przyszłym tygodniu. Najlepszego Romek. Jak sie będziesz nudził na jakiejś budowie blisko mni to wpadaj!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.01.2012 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witaj coulignon! Sąsiedzi zupełnie obok??? He, he - 1 stycznia byli u nas sąsiedzi 2 X obok czyli po waszej prawej stronie i zastnawialiśmy sie czy działka pomiędzy nami znalazła nabywcę. Zapraszam serdecznie! do 15 stycznia mam urlop i wychowuje Potomka w domu, na priv napiszę wam telefon do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawiłki 05.01.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Sąsiedzi zupełnie obok??? He, he - 1 stycznia byli u nas sąsiedzi 2 X obok czyli po waszej prawej stronie i zastnawialiśmy sie czy działka pomiędzy nami znalazła nabywcę. Zapraszam serdecznie! do 15 stycznia mam urlop i wychowuje Potomka w domu, na priv napiszę wam telefon do mnie. Zupełnie obok Do zobaczenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ...na bojler jest rada. Ustaw więszą temperature (niestety większa delta i straty) tak by wystarczyło wody od taryfy taniej do taniej a w zasilanie wstaw zegar sterujacy i ustaw go na tanią taryfę. Minusem jest to że jak wyciągniesz wszystką ciełą wodę to nagrzejesz dopiero na następnej taniej godzinie... ale można wstawić by-pass z termostatem że jak przekroczy dolny próg temperatury to nagrzeje również w drogiej taryfie. Jest to do zrealizowania również na sterownikach mikroprocesorowych ale pewnie dużo droższe urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts