Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do budowy P160 - wersji lekko ulepszonej.

coulignon

Recommended Posts

Dziś dopiero dotarłem do kolegi opinii na temat gwc glikolowego, a bo się znajduje na 107 stronie wątku :) I powiem szczerze że dało mi to do myślenia. Bo już w sumie zacząłem kombinować.

Ja chciałem zrobić rurowca podłączonego do studni kręgowej. Zależało mi już nawet nie na klimie tylko na większej wilgoci w zimie. A odległość od studni to raptem ok 15m :( Ale teraz to już sam nie wiem.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 395
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Hey, robisz pomiezy zuzycia tej zimy ?? Nie powinno byc znacznie lepiej w ostatnich tygodniach ze wzgledu na ilosc dni slonecznych ??

Pozdrawiam

Przyłapałeś - właśnie w tej chwili odczytałem liczniki:

Zużycie od 15 pażdziernika do 15 (prawie) listopada:

2010 rok: ogółem 907 kwh w tym na ogrzewanie 610 kwh.

2011 rok: ogółem 907 kwh (he,he) w tym na ogrzewanie 462 kwh

Przyłapałeś - właśnie w tej chwili odczytałem liczniki:

Zużycie od 15 pażdziernika do 15 (prawie) listopada:

2010 rok: ogółem 907 kwh w tym na ogrzewanie 610 kwh.

2011 rok: ogółem 907 kwh (he,he) w tym na ogrzewanie 462 kwh

Czyli co, slonce cos dalo ale wiecej razy sie kapales w wannie ??:)

Pozdrawiam

testy sterownika do bojlerka. Ale też nie paliłem prawie wcale w kominku (za ciepło) W związku z czym prawie cała CWU była przygotowana prądem. Jak sie okazuje w drogiej taryfie też.:bash:

No cóż. Człowiek się uczy. A edukacja przez pieniądz jest najszybsza.

• 2 weeks później...

witam!

przymierzamy się do zakupu projektu P160, ale wahamy się ze względu na małą ilość powierzchni przeznaczonej na pomieszczenia gospodarcze/schowki itp.

czy jest szansa, żeby wykorzystać strych jako pomieszczenie do przechowywania gratów z wejściem w postaci klapy i wysuwanej drabiny?

dzięki z góry za odpowiedź! :)

• 1 month później...

Jak liczyłem OZC to te dodatkowe cm powyżej 25 nie dawały spektakularnie wiele. Choć dodatkowe 5 cm styro oznacza koszt w przypadku 200 m2 elewacji oznacza 1200 zł - tez nie za wiele.

Koszty: 15 listopad do 15 grudnia zamknął się słabo ponieważ w dlaszym ciągu nie paliłem w kominku i koszty CWU użytkowej były wysokie. Trochę ma skopaną jedną rzecz w bojlerku o woda dogrzewa sie też w drogiej taryfie.

Koszty ogrzewania w tym okresie: 398 zł (kominek rozpalony 2 - może 3 razy)

Koszty pozostałego prądu w tym grzanie CWU - 370 zł - i tym wynikiem jestem zaskoczony - jeszcze nigdy nie zużyłem tyle prądu na cele inne niż grzewcze. Niestety nie ma podlicznika na CWU - nie wiem ile dokładnie tam poszło prądu i w której taryfie.

Witaj coulignon!

Mężuś trafił na Twój dziennik budowy szukając info o płytach fundamentowych. Domek wyszedł prześliczny, a w dachówce zakochałam się od pierwszego wejrzenia :)

Zdjęcia wydały mi się jakoś znajome, a po przeczytaniu całego dziennika byłam już pewna - jesteśmy sąsiadami! Miesiąc temu kupiliśmy działkę obok Was i na wiosnę chcemy ruszyć z budową. Projekt mamy co prawda inny, ale wizualnie dosyć podobny. Jedno jest pewne - domek ma być mocno energooszczędny. A ponieważ macie sporą wiedzę i doświadczenie w tej kwestii chętnie byśmy się w wielu kwestiach poradzili zanim złożymy papiery do pozwolenia na budowę, czyli... bezczelnie pytamy czy możemy się wprosić na herbatkę? ;)

Doczytałam się też, że macie w planach wiatę garażową - właśnie główkujemy gdzie postawić naszą.

Pozdrawiamy,

Aga i Michał

...zimy jeszcze nie było więc 400zł to chyba ciut za dużo - chociaż mnożone przez 5 miesięcy daje około 30kWh/m² ...dobrze liczę? 3 litry?

Wszystkiego Naj w Nowym Roku dla całej Twojej rodziny!

Hej Romek! OZC wyliczył mi około 4 litrów. I pewnie tak wyjdzie. Na ogrzewanie za cały rok tylko prądem trzeba liczyć około 3500 zł. Jak się pali w kominku wychodzi 1000 zł mniej za ogzrewanie + spora oszczędnośc na CWU. Acha! Znowu okno- przesówka jest nieszczelna i trochę nią wieje. Jareko ma wpaść w przyszłym tygodniu.

Najlepszego Romek. Jak sie będziesz nudził na jakiejś budowie blisko mni to wpadaj!!

Witaj coulignon!

Sąsiedzi zupełnie obok??? He, he - 1 stycznia byli u nas sąsiedzi 2 X obok czyli po waszej prawej stronie i zastnawialiśmy sie czy działka pomiędzy nami znalazła nabywcę.

Zapraszam serdecznie! do 15 stycznia mam urlop i wychowuje Potomka w domu, na priv napiszę wam telefon do mnie.

Sąsiedzi zupełnie obok??? He, he - 1 stycznia byli u nas sąsiedzi 2 X obok czyli po waszej prawej stronie i zastnawialiśmy sie czy działka pomiędzy nami znalazła nabywcę.

Zapraszam serdecznie! do 15 stycznia mam urlop i wychowuje Potomka w domu, na priv napiszę wam telefon do mnie.

Zupełnie obok :)

Do zobaczenia!

...na bojler jest rada. Ustaw więszą temperature (niestety większa delta i straty) tak by wystarczyło wody od taryfy taniej do taniej a w zasilanie wstaw zegar sterujacy i ustaw go na tanią taryfę. Minusem jest to że jak wyciągniesz wszystką ciełą wodę to nagrzejesz dopiero na następnej taniej godzinie... ale można wstawić by-pass z termostatem że jak przekroczy dolny próg temperatury to nagrzeje również w drogiej taryfie. Jest to do zrealizowania również na sterownikach mikroprocesorowych ale pewnie dużo droższe urządzenie.