Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do budowy P160 - wersji lekko ulepszonej.

coulignon

Recommended Posts

Budowa idzie jak burza :).

Dom będziesz miał bardzo dobrze zaizolowany.

Zastanawiałeś się jak zlikwidować mostek termiczny związany z kominem ?

Nie mam pomysłu. Chyba odpuszczę. Aczkolwiek to jedyny mostek cieplny w tej chałupie nie licząc płatwi i murłat. I rur kanalizacyjnych. :lol: Komin systemowy izolowany.

Jakieś pomysły?

• Odpowiedzi 395
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Budowa idzie jak burza :).

Dom będziesz miał bardzo dobrze zaizolowany.

Zastanawiałeś się jak zlikwidować mostek termiczny związany z kominem ?

Nie mam pomysłu. Chyba odpuszczę. Aczkolwiek to jedyny mostek cieplny w tej chałupie nie licząc płatwi i murłat. I rur kanalizacyjnych. :lol: Komin systemowy izolowany.

Jakieś pomysły?

Z mojego pewnie nie skorzystasz - po prostu zrezygnowałem ze wszelkich kominów. Mam tylko wentylację pionu kanalizacyjnego, i to też wyprowadzoną w nieogrzewanym budynku garażu :).

Komin to mostek cieplny podwójny. Z jednej strony zawsze w nim będzie zachodziła konwekcja powietrza z drugiej strony obudowa (nawet izolowanego komina systemowego jest praktycznie nie do zaizolowania.

Czytam i śledzę Twoj dziennik. Życzę powodzenia. My kupiliśmy od Lipińskich - EC Ciekwy 116 IIb (tyż energooszczędny). Teraz zastanawiamy sie ile baboli zawiera nasz projket. Stratujemy wiosną.

Odwiedziłam domek 160 w Smolcu. Podnosiłeś ścianę kolankową? Jak wybierzesz okna - napisz jakie - my też mamy w projekcie trzyszybowe montowane w warstwie izolacji. I zamieść opis technologii montowania. :D A i opisz "po ludzku" jak będziesz ogrzewał swój domek i jakie będą tego koszty. dzięki.

Czytam i śledzę Twoj dziennik. Życzę powodzenia. My kupiliśmy od Lipińskich - EC Ciekwy 116 IIb (tyż energooszczędny). Teraz zastanawiamy sie ile baboli zawiera nasz projket. Stratujemy wiosną.

Odwiedziłam domek 160 w Smolcu. Podnosiłeś ścianę kolankową? Jak wybierzesz okna - napisz jakie - my też mamy w projekcie trzyszybowe montowane w warstwie izolacji. I zamieść opis technologii montowania. :D A i opisz "po ludzku" jak będziesz ogrzewał swój domek i jakie będą tego koszty. dzięki.

Witaj!

1. ścianka kolankowa ma około 1 m i domek jest dość mocno "wyciagnięty" w górę. Więc nie zdecydowliśmy się na podniesienie scianki. Chociaż kusiiło :D

2. Okna - sprawdzaliśmy MS, techmaprojekt, Jocz (wycena z tej firmy na plastki była na poziomie 60 tys złotych - potraktowaliśmy to w kategoriach żartu bo inne wyceny oscylowały w okolicach 22 tys.) Sprawdzimy jeszcze Jezierskiego bo forumowy Jareko je sprzedaje i wie jak montować okna w warstwie izolacji. A W przypadku MS i Techmaprojektu trzebaby stać i pokazywać palcem.

Acha! jeszcze jest firma Budvar i Drutex w tym roku wprowadził pakiet trzyszybowy. Wybór jest coraz większy.

3. Domek będzie grzany grzejnikami elektrycznymi i kominkiem z akumulacyjną obudową. Zastanawiam sie jeszcze nad małym buforem z zasilamnym z kominka do wstepnego podgrzewania CWU oraz powietrza nawiewanego do pomieszczeń. Zobaczymy. W każdym razie podstawowe ogrzewanie to prąd. Oczywiście nie będzie tradycyjnej instalacji centralnego ogrzewania.

4. Koszty ogrzewania tylko prądem nie będą przekraczać 2000 zł rocznie. To jest wyliczone z projektu. W rzeczywistości powinny być niższe ze względu na lepsze okna i odcięcie (całkowite) mostków cieplnych przez płytę fundamentową. Poza tym dojdzie jeszcze dogrzewanie kominkiem. A ja lubie palić. :wink:

Witaj coulignon. Czołem wszystkim zapaleńcom.

Podziwiam tempo prac na twojej budowie (: ale może i u mnie uda się położyć dachówkę przed świętami (zdecydowałem nie deskować dachu).

Mam pytanie do tych z was, którzy zamierzają zbudować sobie P160 i alternatywne wersje, w których nad garażem jest taras. Za chwilkę bowiem stanę nad dylematem jak tu zrobić gzyms na długiej ścianie garażu - zadaszyć 20cm (lub więcej) ocieplenia, podwiesić rynny i mieć spadek aby woda nie stała na tarasie.

Mam już w głowie jakiś pomysł, ale może już ktoś ma gotowe rozwiązanie?

Pozdrawiam

Piwo

My jak widzisz zrezygnowalismy w końcu z garażu i postawimy wiatę. Przez chwilę zastanawialiśmy sie nad taka opcją ale taras w domu:

1. jest niepotzrebny - nie będzesz na niego wychodził.

2. Kiedyś zacznie przeciekac - to raczej zdarza często.

reasumując - radziłbym w cholere zadaszyc ten taras a okna ścianie szczytowej zrobić zwykłe zamiast balkonowych.

Jeśli jednak chcesz mieć taras to raczej nie robiłbym gzymsu tylko skoncentrował się na obróbce blacharskiej (kapinos).

Dzięki za odpowiedź.

Pokój nad garażem pewnie kiedyś powstanie - ale teraz tnę koszta.

Pokoje na piętrze zostały przestawione - duża sypialnia jest przy tarasie. Zrobiłem zatem tylko jedne drzwi balkonowe (na wprost korytarza), które kieeedyś przerobię na drzwi wew. Na tarasie mam zamiar położyć dobrą papę i tyle na teraz. (chociaż kuszą mnie jeszcze opcje zimowego ogrodu albo położenie dodatkowo folii i zrobienie tam trawnika (:

Piwo

Witaj,

Macie niesamowitą prędkość. Tylko pogratulować.

Podziel się proszę z jakiego powodu zmniejszaliście "bramy garażowe", tzn okna :wink:

Mam pytanie odnośnie rekuperatora, jakiej firmy reku wybraliście? Czy korzystałes z projektu wentylacji mechanicznej zawartego w projekcie Lipińskich, czy dałeś gdzieś indziej do zaprojektowania?

I kurcze trochę mnie zmartwiłeś tym okienkiem w dolnej łazience, my mamy projekt 180a i też podejrzewam, że może mieć ten błąd. Ale dziękuje, że zawarłeś to w swoim dzienniku i dzięki temu może inni poprawią już ten błąd.

A co zamierzacie z tym otworem zrobić? Może żeby było symetrycznie zmniejszyć otwór?

Pozdrowienia, równiez dla niewidzialnej :lol:

Witaj,

Macie niesamowitą prędkość. Tylko pogratulować.

Podziel się proszę z jakiego powodu zmniejszaliście "bramy garażowe", tzn okna :wink:

Mam pytanie odnośnie rekuperatora, jakiej firmy reku wybraliście? Czy korzystałes z projektu wentylacji mechanicznej zawartego w projekcie Lipińskich, czy dałeś gdzieś indziej do zaprojektowania?

I kurcze trochę mnie zmartwiłeś tym okienkiem w dolnej łazience, my mamy projekt 180a i też podejrzewam, że może mieć ten błąd. Ale dziękuje, że zawarłeś to w swoim dzienniku i dzięki temu może inni poprawią już ten błąd.

A co zamierzacie z tym otworem zrobić? Może żeby było symetrycznie zmniejszyć otwór?

Pozdrowienia, równiez dla niewidzialnej :lol:

A więc tak:

1.Prędkość: ja we wszystkim jest taki szybki - moja Dziewczyna się skarży... :D

2. Okna alias bramy garażowe zostały zmniejszone na skutek dwóch zdarzeń: pierwsze to była wizyta w u przedstawiciela MS gdzie powiedziano nam że okno o szerokości 3,20 przsuwne może być kłopotliwe w wykonani i drogie. Potem byłem na wykładzie Gintera Schlagowskiego z Instytutu domów pasywnych i on stwierdził że optymalnie przeszklenie południowej fasady to 45 do 60% powierzchni ściany. Więc nastąpiło kolejne cięcie. Okna mają po tej opoeracji 2,30 wysokości na 2,40 szerokości.

3. wentylacja: Chyba będzie Renovent. Z projektu wentylacji nie korzystałem - zmieniliśmy kilka pomiesczeń (wydzieliliśmy z pomieszcenia gospodarczego na dole małą spiżarkę) i tak wszystko zaprojektowałem od nowa. I pewnię sam ją wykonam.

4. Okienko w łazience - patrzę na wasz projekt - masz tak samo. Czyli bez sensu :evil: Dokleimy coś zwęzając okno - nie musi mieć 80 cm szerokości. 60 starczy. Acha! Łazienka jest u nas z P 160a - wolimy taką ponieważ wejście jest z holu a nie z wiatrołapu.

Niewidzialna tyż pozdrawia. :wink:

Post Guzmanki nasunął mi jeszcze jedno pytanie dot. okien.

Czy zamierzasz zamontować rolety zewnętrzne (jak to wygląda gdy okno montowane jest w otulinie styropianowej)?

Jak wysokie będziesz zamawiał okna np. do kuchni?

Piwo

Rolet nie będzie. Mam działke na południe i w lecie słońce nie zagląda w duże okna.

Okno w kuchni będzie dośc nietypowe: szerokośc 1,50 wysokość około metra. Taki modern :wink:

Witam!

Bardzo sie cieszymy, że rozrasta się rodzina fascynatów i właścicieli domów P 160/180.

Chciałam napisać, że my mieliśmy identyczne wrażenia. Pojechaliśmy do Smolca i zakochaliśmy się - ale nie w sobie bo to już nastąpiło wiele lat wcześniej tylko w domu pokazowym w Smolcu. I stało się - kupiliśmy projekt i budujemy P180. Trochę go zmieniliśmy - udoskonaliliśmu dla naszych potrzeb, ale wiemy że będzie piękny - jedyny i niepowtarzalny w naszej okolicy.

Zakończyliśmy I etap tj. fundamenty gotowe, teraz czekamy na wiosnę i dalej do roboty!!!

Życzę powodzenia w budowie. Jeszcze się odezwę! :D

Nooooo to mnie zaskoczyłeś - działkę masz na PD ??? Myślałem, że z takimi oknami to tylko w kierunku słońca.

Ja też mam front od południa i bojąc się strat ciepła przez te duże okna - zmniejszyłem je :) Postanowiliśmy z żoną zamontować rolety i tak - zawsze to dodatkowy komfort i pewność, że nikt nas przez te okna nie podgląda (no i nie chcemy ograniczać widoku firankami (:

A wracając do okien - mam dwie możliwości : wysokość 120 lub 140 cm. - w zależności od tego jak są zamontowane rolety. Chyba cena zadecyduje, które rozwiązanie wygra najbliższej wiosny. :)

Pozdrawiam

Piwo

Nooooo to mnie zaskoczyłeś - działkę masz na PD ??? Myślałem, że z takimi oknami to tylko w kierunku słońca.

Ja też mam front od południa i bojąc się strat ciepła przez te duże okna - zmniejszyłem je :) Postanowiliśmy z żoną zamontować rolety i tak - zawsze to dodatkowy komfort i pewność, że nikt nas przez te okna nie podgląda (no i nie chcemy ograniczać widoku firankami (:

A wracając do okien - mam dwie możliwości : wysokość 120 lub 140 cm. - w zależności od tego jak są zamontowane rolety. Chyba cena zadecyduje, które rozwiązanie wygra najbliższej wiosny. :)

Pozdrawiam

Piwo

Coś się nie zrozumieliśmy.

Moja działka ma wjazd do północy duże okna są od południa. W zimie kiedy słońce jest nisko przez duże okna jest nagrzewane wnętrze domu. W lecie słońce jest bardzo "wysoko" w związku z czym przechodzi praktycznie pionowo ponad domem. I wtedy nie zagląda w okna od południa.

I tak to sprytnie Natura wymyśliła. I zamierzam z tego korzystać. :wink:

W lecie słońce jest bardzo "wysoko" w związku z czym przechodzi praktycznie pionowo ponad domem. I wtedy nie zagląda w okna od południa.

I tak to sprytnie Natura wymyśliła. I zamierzam z tego korzystać. :wink:

Wcześniej nie wspominałeś, że budujesz w okolicach podzwrotnikowych :lol: :lol: . A może u ciebie już to przebiegunowanie Ziemi wcześniej się zaczęło ;).

Witam,

Ja wałśnie przykryłem mój p160a, i stoje w kropce w temacie okien :(

Rozmowy z producentami to jak orka na ugorze "po co ci człowieku trzy szyby ?" "Ciepły montaż ? O co chodzi?"

No i cena jak już ktoś mniej wiecej wie o co biega to cena 30 kpln. Powoli zaczyna wątpić :(

Teves

Teves ja jestem świeżo po "ciepłym montażu", fakt że lekko spieprzony ale do odratowania ale jeśli chodzi o opinie montażystów to byłem w szoku !!!

Przez pół godziny przed rozpoczęciem próbowali mnie namówić na wstawienie w mur, choć od 3 miesięcy umawiałem się jak i co :o

Normalnie jak mnie jeden dopadł to zaczęło mi brakować argumentów :oops:

Kurna jak to jest że każdy che Cię pouczać i uważa się za kogoś kto wie lepiej :evil:

Z 3 szybami to już nie powiem, a 20 cm styropianu to nawet mi sam producent odradzał :lol:

coulignon a jak u Ciebie z tym "ciepłym montażem" ?

Pozdr.