Piczman 03.12.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 A gdzie ten Osowiec jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 03.12.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Who is J-J ? A w temacie "ciepłego" montazu gdzie lezy opis tego cholerstwa? Dlaczego chcecie motowac w warstwie ocieplenia a nie na krawedzi muru? czy jest taki mundry coby moje jedyne ale jednak wielki ogrodowe zawiesił w powietrzu,... przepraszam w warstwie ocieplenia ? co do okien to na placu boju pozostaje: - pumar z shuco corona- witraż na alfaline - i kombinacja na lokalnych wytwórcach gelan 8000 + ogrodowe na KÖMMERLING w systemi HS czyli jedzi po podłodze a nie jest przyczepione do fixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.12.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Who is J-J ? No nie, teraz to przesadziłeś, nie znacz j-j a ? Toż to Passive Man. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.12.2008 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 A gdzie ten Osowiec jest? Znajdziesz! Będę znaczył droge butelkami z piwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuu 06.12.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Czesc, śledzimy z zona Twoj dziennik budowy i staramy sie czerpac pomysly przygotowujac sie do budowy Naszego domu zgodnie z projektem P160A dylemat jaki mamy obecnie to wielkosc okien od strony poludniowej projekt 160A zaklada wielkosc okna środkowego o wymiarach 336/320 cm a boczne [tylko] 178/148. chcialibysmy je jednak powiekszyc bo tak duze przeszklenie to niewatpliwy atut tego domu. watek wielkosci okien juz wystapil, pisales ze u was: "Okna mają po tej opoeracji 2,30 wysokości na 2,40 szerokości" pytanie z mojej strony: czy wszystkie trzy czesci maja takie wymiary?? p.s. czekamy na nowe zdjecia z budowy pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.12.2008 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 dokładnie tak - wszystkie 3 części maja takie wymiary. Zdjęcia dołożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 przeczytałam dzienniki i mogę powiedzieć tylko jedno: ja piernicze ....ale tempo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.12.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Budowa idzie jak burza . Dom będziesz miał bardzo dobrze zaizolowany. Zastanawiałeś się jak zlikwidować mostek termiczny związany z kominem ? Nie mam pomysłu. Chyba odpuszczę. Aczkolwiek to jedyny mostek cieplny w tej chałupie nie licząc płatwi i murłat. I rur kanalizacyjnych. Komin systemowy izolowany. Jakieś pomysły?Wracając do tego komina. Nie wiedziałem wcześniej gdzie o jest u ciebie zlokalizowany, to trudno było coś doradzić. Może to już musztarda po obiedzie, ale mogłeś zastosować sposób przedstawiony tutaj : http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/praktyka/leier_murowanie_komina.pdf W tej chwili to chyba dobrym sposobem byłoby zaizolowanie komina (wełną mineralną) dodatkowo od strony pomieszczenia, przynajmniej na wysokości poddasza. Izolacja systemowa zabezpiecza kanał dymowy przed nadmiernym wychłodzeniem, ale nie likwiduje mostka termicznego przez zewnętrzną obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.12.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Ciekawy pomysł z tym ociepleniem komina od wewnątrz Skoro komin ciepła nie przyjmie to i nie odda PS. Mam patent na ten montaż w warstwie ocieplenia,poradziłem sobie z tym,,, jak coś to mam Wolne Soboty do Maja Życzę zdrowia na tą Wiechę Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 07.12.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 2. Okna alias bramy garażowe zostały zmniejszone na skutek dwóch zdarzeń: pierwsze to była wizyta w u przedstawiciela MS gdzie powiedziano nam że okno o szerokości 3,20 przsuwne może być kłopotliwe w wykonani i drogie. Potem byłem na wykładzie Gintera Schlagowskiego z Instytutu domów pasywnych i on stwierdził że optymalnie przeszklenie południowej fasady to 45 do 60% powierzchni ściany. Więc nastąpiło kolejne cięcie. Okna mają po tej opoeracji 2,30 wysokości na 2,40 szerokości. 4. Okienko w łazience - patrzę na wasz projekt - masz tak samo. Czyli bez sensu Dokleimy coś zwęzając okno - nie musi mieć 80 cm szerokości. 60 starczy. Acha! Łazienka jest u nas z P 160a - wolimy taką ponieważ wejście jest z holu a nie z wiatrołapu. Co do ceny to mieli rację jeśli chcesz mieć "przesuwkę" 1/2 szerokości to spora grupa producentów kończy się na wymiarze 1,5 m szerokości. I tak naprawdę 1,6 m dobrze byłoby zrobić na systemie HS czyli jedzącym po szynie w podłodze a nie szynie przykręconej do ramy nieruchomej części okna. A HS to wydatek 10 kpln Ja bym tylko nie wyrzucał tego naświetla nad oknem centralnym, łanie się to komponuje z „pustką” na parterem. Okienko w łazience wygląda głupio na szczęście tylko od środka Teves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryan777 19.12.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 jak postępy w budowie? jakies nowe fotki by sie przydaly;) mój P160 powstaje trochę wolniej bo dopiero więźbe ekipa montuje choć zaczęli budowe chyba tydzien przed Toba. Ale nie narzekam. No i udalo mi sie uratować przed ich inwencja twórczą większość rozwiazan energooszczednych autorstwa lipinskich i moich (a dokładniej forumowych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 19.12.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Koncepcja płyty fundamentowej mnie też przekonała. Aż dziw, że tak mało popularna ale dzięki Tobie może będzie lepiej Robiąc płytę robi się od razu kanalizę, jak to zrobiłeś? Czy trzeba mieć zaplanowany każdy punkt (umywalka, zlew, kibel, wanna, pralka itp.), czy może robi się głównie piony a później się jakość tak płasko rozprowadza i się jescze robi na to wylewkę ? Bo jeśli trzeba z góry wsio przewidzieć to musiałbym sobie już teraz konkretnie wybrać różne rzeczy (jaka wanna, prysznic itp.) Pozdr. Adam PS gratulacje dla przecierającego szlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 20.12.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Bo jeśli trzeba z góry wsio przewidzieć to musiałbym sobie już teraz konkretnie wybrać różne rzeczy (jaka wanna, prysznic itp.) Też się tego obawiałem, ale.... jak budujesz klasyczny fundament musisz zrobić to dokładnie w tym samym czasie, bo przyzwoici budowlańcy wylewają chudziak zanim zaczną budować ściany. Zresztą w "oryginale" lipinskich jest zaprojektowana płyta żelbetowa. I bez obaw, wanna jest na górze, a na dole istotne jest tylko podejście pod WC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.12.2008 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Koncepcja płyty fundamentowej mnie też przekonała. Aż dziw, że tak mało popularna ale dzięki Tobie może będzie lepiej Robiąc płytę robi się od razu kanalizę, jak to zrobiłeś? Czy trzeba mieć zaplanowany każdy punkt (umywalka, zlew, kibel, wanna, pralka itp.), czy może robi się głównie piony a później się jakość tak płasko rozprowadza i się jescze robi na to wylewkę ? Bo jeśli trzeba z góry wsio przewidzieć to musiałbym sobie już teraz konkretnie wybrać różne rzeczy (jaka wanna, prysznic itp.) Pozdr. Adam PS gratulacje dla przecierającego szlak Wkleiłem parę fotek z weekendu. Co do płyty: mało popularna ponieważ nie ma projektantów - swojego naszukałem się ze 3 miesiące. U każdego u którego byłem wcześniej była mowa o tym że to drogo i bez sensu. Tak więc jak nie masz samozaparcia i usłyszysz 25 opinii od "fachowców" że tak sie nie robi to pewnie zrezygnujesz. A szkoda bo konstrukcja jest naprawdę fajna. W zasadzie jedyne miejsce gdzie słabo ją widzę to bardzo pochyła działka gdzie trzeba stosować fundament schodkowy. Reszta "aplikacji" to zalety i często niższy koszt w stosunku do tradycyjnego fundamentu. Co do kanalizacji - sprawa jest trochę trudniejsza gdyż musisz wszystko bardzo dokładnie wymierzyć. A dysponujesz tylko sznurkami od geodety. W tradycyjnym fundamencie masz ściany fundamentowe i jest trochę łatwiej. U mnie robiłem to sam ale wyszło idealnie oprócz jednego punktu - 5 cm za daleko. Po to też rury przed betonowanie obudowuje się klockami styropianowymi - po odkuciu masz możliwośc delikatnego manewru. Rury w odcinkach poziomych idą pod płytą (w zasadzie pod styropianem - w warstwie pospółki) i przez płytę wychodzą tylko odcinki pionowe. Nie można kanalizy puszczać w płycie poziomo. Płyta została zrobiona "na gotowo" - nie przewiduję żadnej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 21.12.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Poprawiłeś chyba jeszcze jeden zonk z projektu. Niezbyt dokładnie to widać na zdjęciach, ale "balkonik" wiszący na salonem w moim projekcie ma połowę grubości stropu i zrównuje się płaszczyzną sufitu z resztą stropu, u Ciebie chyba zrównuję się z płaszczyzną podłogi na pietrze? Niby nic tyle ze ja teraz styropianem będę równał poziomy podłogi a Ty wcale nie musisz obniżyć sufit pod "balkonikiem". Teves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.12.2008 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 W zasadzie to był pomysł mojego Majstra. Myślę że jest lepiej niz w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 21.12.2008 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 W zasadzie jedyne miejsce gdzie słabo ją widzę to bardzo pochyła działka gdzie trzeba stosować fundament schodkowy. Spoko , spoko ! Da się i na stoku. Nawet może się okazać korzystniej od tradycyjnego fundamentu bo lepiej jest rozłożony ciężar budynku co nie jest bez znaczenia na pochyłym, mało stabilnym gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.12.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Spoko , spoko ! Da się i na stoku. Nawet może się okazać korzystniej od tradycyjnego fundamentu bo lepiej jest rozłożony ciężar budynku co nie jest bez znaczenia na pochyłym, mało stabilnym gruncie. Dokładnie tak . Oczywiście trzeba to robić "z głową" - schodkowe wyprofilowanie terenu, dokładne zagęszczanie poszczególnych warstw, zabezpieczenie skarpy, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.12.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 http://www.kartki.lagata.pl/kartki/14/360.JPG wszystkiego naj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.12.2008 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Ojej! Świątecznie się zrobiło... Może śnieg spadnie.. Wszystkiego dobrego... Dziękujemy za życzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts