Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do budowy P160 - wersji lekko ulepszonej.

coulignon

Recommended Posts

A w temacie "ciepłego" montazu gdzie lezy opis tego cholerstwa? Dlaczego chcecie motowac w warstwie ocieplenia a nie na krawedzi muru? czy jest taki mundry coby moje jedyne ale jednak wielki ogrodowe zawiesił w powietrzu,... przepraszam w warstwie ocieplenia ?

Hej, Bywalcy tego wątku! Czy ktos moglby sie odnieść do powyzszego?

Sam jestem ciekaw "jak zawiesić" cięzkie wyjscia na taras w powietrzu czy raczej jak można umiescic je w warstwie ocieplenia.

Czy montaz na krawędzi muru jest aż tak dużym blędem (i mostkiem cieplnym)?

Błedem nie będzie. Ale wydaje mi się że okno tarasowe montuje sie:

- na dole leży na kątownikach

- boki mocuje kotwami.

Raczej nie powinno byc problemów.

• Odpowiedzi 395
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

dlaczego nie zastosowałeś ogrzewania podłogowego robiąc płytę,

co przewidziałeś jako ogrzewanie?

mam już projekt z tradycyjnym fundamentem ale myślę nad zmianą na płytę, mam podobne wymiary domu jak Ty 1200/880,

jaki był koszt projektu takiej płyty?

czy do wykonania takiej płyty musi być wykwalifikowana ekipa?

pozdrawiam

Ogrzewnaie podłogowe odpadło ze względu na jego małą sterowalnośc (bezwładność) . Ogrzewanie jakie przewidziałem to konwektory elektryczne. Czyli nie-centralne. Podłogówka w łazienkach.

Projekt płyty kosztował około 1000zł.

Ekipa robiła to pierwszy raz w życiu ale miała jedna zaletę: Myślała przy robocie. Jeśli czegoś nie wiedzieli to pytali.

Ekipa robiła to pierwszy raz w życiu ale miała jedna zaletę: Myślała przy robocie. Jeśli czegoś nie wiedzieli to pytali.

No to mieli dwie zalety ! Ta druga (chęć żeby zapytać) , kto wie czy nie jeszcze rzadsza. Częściej jest podejście : "...nie jeden już dom postawiłem i co mi tu będzie taki inwestorek mówił ! Naczytał się taki muratora i się mądrzy..."

Moje pytania:

- zamieniłeś "ciepły styropian lambda 0,31" na nieco grubszy "zwykły" - żadnych konsekwencji?

styropian nie wiem jaki będzie - bardziej skłaniam sie do "standaru" o grubosci 25 lub 30 cm. Ceny brutto dobrego styro zaczynają sie od ok 90 zł/m3. Myslę że warto. W zasadzie to powinna być zmiana pozwolenia na budowę. Ale... :wink:

- nie miałeś problemów z wiązaniem silikatów ścianek działowych z nośnymi BK ? Instalacje elektryczna na ścianie, czy w otworach silikatów? (jeśli silikaty drążone)

Najpierw powstały ściany z BK a potem Silka - Panowie wycinali otwory w BK i tam wpasowywaliu silkę. Przewody po wierzchu.

- mimo wszystko nie całkiem rozumiem zasady ocieplenia szczytu po krokwią: pasek styro pomiędzy murem i belką ????

Pasek styropianu jest pomiędzy ścianą szczytową a deskowaniem. Pozwala to połączyć ocieplenie ściany z ociepleniem poddasza. I nie masz mostka do ściany od góry - popatrz na zdjęcie w dzienniku.

- jaka moc kominka? nie obawiasz się przegrzewania chałupy przy paleniu rekraacyjnym?

Obawiam się. Dlatego szukałem kominka jak najmniejszej mocy. Dodatkowo ta moc będzie uwalniana stopniow - taki "piecokominek" z akmulacyjną obudową. Wkład chyba Dynamica: http://www.kafle-kominki.pl/wklady.htm

- jak robiłeś przelotki w pustakach stropowych ? (nie pękały?)

Nie pękały. Pustaki i reszta z firmy stropex

deskowanie miałeś w projekcie, czy własna inwencja?

Deskowania nie było w projekcie. Nie mam zaufania do foli. Ale to takie moje subiektywne odczucie.

No to mieli dwie zalety ! Ta druga (chęć żeby zapytać) , kto wie czy nie jeszcze rzadsza. Częściej jest podejście : "...nie jeden już dom postawiłem i co mi tu będzie taki inwestorek mówił ! Naczytał się taki muratora i się mądrzy..."

I będę ich chwalił o polecał po wszelkich odpustach :D :D

• 2 weeks później...

Mam pytanie o ocieplenie ze styropianu pod płytą fundamentową.

Chodzi o zagrożenie ze strony gryzoni, kretów itp.? Czy nie istnieje obawa, że warstwa izolacyjna zostanie zniszczona po kilku latach?

Ja mam teraz w mieszkaniu wątpliwą przyjemność obserwacji (a raczej nasłuchu) jak myszy wygryzają ocieplenie ze styropianu w ścianie. A mieszkam na pierwszym piętrze !!

Może lepiej byłoby dać wełnę? (chociaż cena pewnie zaboli)

Pzdr

Krzych

Okno w kuchni będzie dośc nietypowe: szerokośc 1,50 wysokość około metra. Taki modern :wink:

Szukałam tego okna w dzienniku i nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że nie masz ani jednego zdjęcia elewacji wschodniej? Czyżbyś celowo ją ukrywał? :)

Nie ukrywam, :wink:

Muszę jeszcze zwęzić ten otwór i wkleję zdjęcie razem z oknem.

Mam pytanie o ocieplenie ze styropianu pod płytą fundamentową.

Chodzi o zagrożenie ze strony gryzoni, kretów itp.? Czy nie istnieje obawa, że warstwa izolacyjna zostanie zniszczona po kilku latach?

Ja mam teraz w mieszkaniu wątpliwą przyjemność obserwacji (a raczej nasłuchu) jak myszy wygryzają ocieplenie ze styropianu w ścianie. A mieszkam na pierwszym piętrze !!

Może lepiej byłoby dać wełnę? (chociaż cena pewnie zaboli)

Pzdr

Krzych

Wełna raczej nie nadaje się pod płytę. Za miękka. Może styrodur.

W sumie to nie myslałem o tym. Jak Legaletty leżą na styropianie od 20 lat to i mojej płycie nic nie powinno sie stac.

Wełna raczej nie nadaje się pod płytę. Za miękka. Może styrodur.

W sumie to nie myslałem o tym. Jak Legaletty leżą na styropianie od 20 lat to i mojej płycie nic nie powinno sie stac.

A jak to wygląda u Ciebie? Czy styropian pod płytą leży na gruncie, czy jest od spodu jeszcze zabezpieczony jakąś folią/membraną ?

Widziałem gdzieś w gazecie fotoreportaż z budowy Legaletta i tam zdaje się coś takiego dają.

Napisz jeszcze jak wygląda kwesta hydroizolacji.

Pzdr

Krzych