coulignon 14.02.2009 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A w temacie "ciepłego" montazu gdzie lezy opis tego cholerstwa? Dlaczego chcecie motowac w warstwie ocieplenia a nie na krawedzi muru? czy jest taki mundry coby moje jedyne ale jednak wielki ogrodowe zawiesił w powietrzu,... przepraszam w warstwie ocieplenia ? Hej, Bywalcy tego wątku! Czy ktos moglby sie odnieść do powyzszego? Sam jestem ciekaw "jak zawiesić" cięzkie wyjscia na taras w powietrzu czy raczej jak można umiescic je w warstwie ocieplenia. Czy montaz na krawędzi muru jest aż tak dużym blędem (i mostkiem cieplnym)? Błedem nie będzie. Ale wydaje mi się że okno tarasowe montuje sie: - na dole leży na kątownikach - boki mocuje kotwami. Raczej nie powinno byc problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.02.2009 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 witam, dlaczego nie zastosowałeś ogrzewania podłogowego robiąc płytę, co przewidziałeś jako ogrzewanie? mam już projekt z tradycyjnym fundamentem ale myślę nad zmianą na płytę, mam podobne wymiary domu jak Ty 1200/880, jaki był koszt projektu takiej płyty? czy do wykonania takiej płyty musi być wykwalifikowana ekipa? pozdrawiam Ogrzewnaie podłogowe odpadło ze względu na jego małą sterowalnośc (bezwładność) . Ogrzewanie jakie przewidziałem to konwektory elektryczne. Czyli nie-centralne. Podłogówka w łazienkach. Projekt płyty kosztował około 1000zł. Ekipa robiła to pierwszy raz w życiu ale miała jedna zaletę: Myślała przy robocie. Jeśli czegoś nie wiedzieli to pytali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 14.02.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ekipa robiła to pierwszy raz w życiu ale miała jedna zaletę: Myślała przy robocie. Jeśli czegoś nie wiedzieli to pytali. No to mieli dwie zalety ! Ta druga (chęć żeby zapytać) , kto wie czy nie jeszcze rzadsza. Częściej jest podejście : "...nie jeden już dom postawiłem i co mi tu będzie taki inwestorek mówił ! Naczytał się taki muratora i się mądrzy..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.02.2009 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Moje pytania: - zamieniłeś "ciepły styropian lambda 0,31" na nieco grubszy "zwykły" - żadnych konsekwencji? styropian nie wiem jaki będzie - bardziej skłaniam sie do "standaru" o grubosci 25 lub 30 cm. Ceny brutto dobrego styro zaczynają sie od ok 90 zł/m3. Myslę że warto. W zasadzie to powinna być zmiana pozwolenia na budowę. Ale... - nie miałeś problemów z wiązaniem silikatów ścianek działowych z nośnymi BK ? Instalacje elektryczna na ścianie, czy w otworach silikatów? (jeśli silikaty drążone) Najpierw powstały ściany z BK a potem Silka - Panowie wycinali otwory w BK i tam wpasowywaliu silkę. Przewody po wierzchu. - mimo wszystko nie całkiem rozumiem zasady ocieplenia szczytu po krokwią: pasek styro pomiędzy murem i belką ???? Pasek styropianu jest pomiędzy ścianą szczytową a deskowaniem. Pozwala to połączyć ocieplenie ściany z ociepleniem poddasza. I nie masz mostka do ściany od góry - popatrz na zdjęcie w dzienniku. - jaka moc kominka? nie obawiasz się przegrzewania chałupy przy paleniu rekraacyjnym? Obawiam się. Dlatego szukałem kominka jak najmniejszej mocy. Dodatkowo ta moc będzie uwalniana stopniow - taki "piecokominek" z akmulacyjną obudową. Wkład chyba Dynamica: http://www.kafle-kominki.pl/wklady.htm - jak robiłeś przelotki w pustakach stropowych ? (nie pękały?) Nie pękały. Pustaki i reszta z firmy stropex deskowanie miałeś w projekcie, czy własna inwencja? Deskowania nie było w projekcie. Nie mam zaufania do foli. Ale to takie moje subiektywne odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.02.2009 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ekipa robiła to pierwszy raz w życiu ale miała jedna zaletę: Myślała przy robocie. Jeśli czegoś nie wiedzieli to pytali. No to mieli dwie zalety ! Ta druga (chęć żeby zapytać) , kto wie czy nie jeszcze rzadsza. Częściej jest podejście : "...nie jeden już dom postawiłem i co mi tu będzie taki inwestorek mówił ! Naczytał się taki muratora i się mądrzy..." I będę ich chwalił o polecał po wszelkich odpustach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 16.02.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam.Czy mógłbyś zdradzić gdzie kupowałeś kształtki wieńcowe. Bo po moich poszykiwaniach doszedłem do wniosku że towar ten jest mocno deficytowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.02.2009 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 http://www.stropex.pl/ Tutaj, Kupiłem u nich też cały strop bo byli tańsi niz Budokrusz który mam "za płotem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 16.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dzięki za info. A pamiętasz może ceny? Bo na stronie nie ma cennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.02.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ok 16 zł/netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 17.02.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 A zdradzisz jeszcze na jakim składzie je kupowałeś bo chyba nie z wielkopolski do Wa-wy Ci je wieźli w tej cenie. Tutaj nigdzie nie chcą gadać poniżej 20 PLN netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.02.2009 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 kupowałem prosto ze stropexu! Przywieźli mi bezpłatnie (trochę im pojęczałem) i strop był sporo tańszy niż od producenta którego mam za płotem. (budokrusz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 17.02.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dzięki jeszcze raz za info. U mnie nie będzie niestety tak kolorowo bo strop mam porotherma i chce kupić same kształtki i cena odrazu inna. Skubańcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.02.2009 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 jak masz mozliwośc zmiany to polecam całość ze stropexu. Gary tanie i dość mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 17.02.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Niestety strop już leży na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 21.02.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Okno w kuchni będzie dośc nietypowe: szerokośc 1,50 wysokość około metra. Taki modern Szukałam tego okna w dzienniku i nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że nie masz ani jednego zdjęcia elewacji wschodniej? Czyżbyś celowo ją ukrywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 06.03.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Mam pytanie o ocieplenie ze styropianu pod płytą fundamentową.Chodzi o zagrożenie ze strony gryzoni, kretów itp.? Czy nie istnieje obawa, że warstwa izolacyjna zostanie zniszczona po kilku latach? Ja mam teraz w mieszkaniu wątpliwą przyjemność obserwacji (a raczej nasłuchu) jak myszy wygryzają ocieplenie ze styropianu w ścianie. A mieszkam na pierwszym piętrze !! Może lepiej byłoby dać wełnę? (chociaż cena pewnie zaboli) PzdrKrzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.03.2009 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Okno w kuchni będzie dośc nietypowe: szerokośc 1,50 wysokość około metra. Taki modern Szukałam tego okna w dzienniku i nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że nie masz ani jednego zdjęcia elewacji wschodniej? Czyżbyś celowo ją ukrywał? Nie ukrywam, Muszę jeszcze zwęzić ten otwór i wkleję zdjęcie razem z oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.03.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Mam pytanie o ocieplenie ze styropianu pod płytą fundamentową. Chodzi o zagrożenie ze strony gryzoni, kretów itp.? Czy nie istnieje obawa, że warstwa izolacyjna zostanie zniszczona po kilku latach? Ja mam teraz w mieszkaniu wątpliwą przyjemność obserwacji (a raczej nasłuchu) jak myszy wygryzają ocieplenie ze styropianu w ścianie. A mieszkam na pierwszym piętrze !! Może lepiej byłoby dać wełnę? (chociaż cena pewnie zaboli) Pzdr Krzych Wełna raczej nie nadaje się pod płytę. Za miękka. Może styrodur. W sumie to nie myslałem o tym. Jak Legaletty leżą na styropianie od 20 lat to i mojej płycie nic nie powinno sie stac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 06.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Wełna raczej nie nadaje się pod płytę. Za miękka. Może styrodur. W sumie to nie myslałem o tym. Jak Legaletty leżą na styropianie od 20 lat to i mojej płycie nic nie powinno sie stac. A jak to wygląda u Ciebie? Czy styropian pod płytą leży na gruncie, czy jest od spodu jeszcze zabezpieczony jakąś folią/membraną ? Widziałem gdzieś w gazecie fotoreportaż z budowy Legaletta i tam zdaje się coś takiego dają. Napisz jeszcze jak wygląda kwesta hydroizolacji. Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.03.2009 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Tylko zwykła folia budowlana. Płyta ma tą zaletę że zwykle leży powyzej wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts