78mysz 03.05.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Coulignon, bardzo ładne wyszły te drzwi wejściowe. Podoba mi się wzór. Co do ocieplenia to uważam, ze lepiej docieplic dach wełną i nie dokładać juz styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 05.05.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ponawiam pytanie kolegi el_hogar: Czy możesz przybliżyć zasady ocieplenia szczytu po krokwią? Ja się przyłączam do pytania. Już wiem, że grubość styropianu to 20cm. Przykleja się go po oparciu krokwi o mur? Deski opierają się na styropianie? Czy podnoszą dach o 20cm? Bardzo proszę o pomoc, bo niedługo u mnie ten etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.05.2009 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja się przyłączam do pytania. Już wiem, że grubość styropianu to 20cm. Przykleja się go po oparciu krokwi o mur? Deski opierają się na styropianie? Czy podnoszą dach o 20cm? Bardzo proszę o pomoc, bo niedługo u mnie ten etap Krokwie nie pokrywają się z murem! Są 'obok" Krokwie też nie powinny się opierać się o ścianę szczytową bo jest łatwy sposób na popękanie tej ściany. po kolei: 1. murarze murują ścianę szczytową i kończą ją na 20 cm przed planowaną połacią dachu (deskami) 2. do takiej ściany przyklejają styropian. 3. składają więźbę. 4. po ułozeniu desek dolna powierzchnia deski styka się z górną powierzchnią styropianu. Jak jesteś gdzieś z bliska to zapraszam na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.05.2009 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 a! Bydgoszcz!To nie masz blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 07.05.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Dziękuję za odpowiedź, no rzeczywiście szkoda, że daleko. Wiesz może, czy ocieplenie ściany szczytowej też powinno być przy folii, bo mój kierownik twierdzi, że wtedy problem mostków nie występuje, bo jakoś się tam dopycha watę. Tyle, że dla mnie kierbud to niekoniecznie autorytet . Wolę poczytać forum. Aha, czy otwór na Twoje drzwi też miał 100x2300? Kurczę, przegapiłam temat i też pewnie będę sztukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kollins 07.05.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam Proszę powiędz ile kosztowaly ściany i strop materił i robocizna ,mam wycene praefa tego domku 123000 netto i chcę porównać z tradycyjną metodą pozdrawiam kollins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 07.05.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Aha, czy otwór na Twoje drzwi też miał 100x2300? Kurczę, przegapiłam temat i też pewnie będę sztukować. Ja zrobiłem drzwi na 110 i nie rezygnuję ze naświetla - przy dosyć skromnej bryle budynku postanowiełm zachować pewną reprezentacyjność i wygodę. Wiesz może, czy ocieplenie ściany szczytowej też powinno być przy folii, bo mój kierownik twierdzi, że wtedy problem mostków nie występuje, bo jakoś się tam dopycha watę. Tyle, że dla mnie kierbud to niekoniecznie autorytet . Wolę poczytać forum. Sciana szczytowa powinna konczyć się na poziomie dolnej krawedzi krokwi, wtedy zachowana jest ciągłość i grubość izolacji dachu, która połaczy się z izolacją ciany. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.05.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam Proszę powiędz ile kosztowaly ściany i strop materił i robocizna ,mam wycene praefa tego domku 123000 netto i chcę porównać z tradycyjną metodą pozdrawiam kollins z tego co zajrzałem do kosztorysu to ok 60 tys (w tym komin 3000 zł i robocizna 25 000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.05.2009 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Aha, czy otwór na Twoje drzwi też miał 100x2300? Kurczę, przegapiłam temat i też pewnie będę sztukować. dokładnie tak. zmniejszyłem bo jestem skąpy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kollins 07.05.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam Proszę powiędz ile kosztowaly ściany i strop materił i robocizna ,mam wycene praefa tego domku 123000 netto i chcę porównać z tradycyjną metodą pozdrawiam kollins z tego co zajrzałem do kosztorysu to ok 60 tys (w tym komin 3000 zł i robocizna 25 000) dzięki za info,rozumiem że to cena ze ścianami poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.05.2009 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Sciana szczytowa powinna konczyć się na poziomie dolnej krawedzi krokwi, wtedy zachowana jest ciągłość i grubość izolacji dachu, która połaczy się z izolacją ciany. Dokładnie tak jest u mnie. Na budowe ostatnio zawitał kolega Rom - Kon i pochwalił. Więc chyba dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kollins 07.05.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Jeszcze jedno pytanie cenowe ile kosztował styropian na ten domek i ile dach,ile okna. Przepraszam że sie tak ciąglepytam o te ceny,chce policzyc ile muszę mieć kasy, żeby zacząć budowę pozdrawiam kollins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.05.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 żeby zacząć to musisz mieć jakieś 2200 na zakup projektu. Zeby skończyć stan "deweloperski" - jakieś 250 tys wykończenie jest indywidualną sprawą - górnej granice nie ma Ja planuje wydać na wszystko (łącznie z kostka na działce) około 350 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kollins 09.05.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 witamDlaczego zrezygnowałeś z okien połaciowych,nie będzie za ciemno na poddaszu?pozdraiam kollins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.05.2009 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 w prejekcie miałem jedno okno połaciowe - w pralni. (mam projekt P160a) W związku z tym że pralnia stała sie garderobą to okno przestało byc potrzebne. Poza tym .... nie lubię takich okien. Czy nie za ciemno.... Raczej nie. Choć mam wątpliwośc co do sypialni. Zabaczymy po zabudowie poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 10.05.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 A jak masz ustawiony dom względem kierunków geogr ? Mój p160a jest postawiony trochę nieszczególnie: wielkie okna od północnego zachodu. Tak wiec w sypialni z jednym oknem jest płd. zachód i jest jasno a okno połaciowe niczego nie zmienia, ale w sypialni od garażu pomimo dwóch wielkich okien balkonowych w ścianie szczytowej i połaciowego od płn. zachodu zbyt jasno nie jest. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.05.2009 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 wielkie okna śa od południowego wschodu. Jest ok. W lecie po południu spokój a w zimie słońce grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 16.06.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 witaj, domek świetny zwłaszcza kolorystyka pytanie z biodra o tych miksokreciarzy co podłogi ci lali - robia też po drugiej stronie wawy? Jak tak to daj namiar - nie mam nikogo ciekawego Czołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.06.2009 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Wylewki (w zasadzie to powinno nazywać się wysypki) robi Pan Kazimierski (Kazimierczak?) 505 944 409. Druga jego ekipa robi tynki maszynowe. Polecam. Są dobrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin.gm 19.06.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Witaj coulignon, ostatnio zabiegany bylem ale jakis czas temu osobiscie na placu budowy obiecalem Ci pochwalić Twoj domek na forum, a zona moja obiecala Ci podac namiar na jakiegos fachowca... tak wiec ja chwale bo jest co chwalic - swietna robota podoba mi sie idea domu - tzn prosta konstrukcja, a w szczegolnosci: - plyta fundamentowa (u mnie tez ma taka byc) - kolorystyka (dach, okna, drzwi) - 2 spadowy dach - no i ta elewacja od ogrodu ...3 garaze zona wciaz zabiegana wiec namiar poda pozniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts