Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do budowy P160 - wersji lekko ulepszonej.

coulignon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 395
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

manieq82 robiłeś kiedyś frezowanym ? Nie polecam :-?

A mostki? Pistolet i pianka w łapę, kilka godzin skakania i po sprawie!

no ale w czym problem - że ucinania więcej?

Nie robiłem - fundamenty dawałem prostym ale wydawało mi się to lepsze - że nuby frezowany mniejsza szansa na mostki :(

napisz cuś więcej jakie to rodzi problemy bo mi dostawca na dniach przywozi towar :)

tak se lekko na nie swoich komentach pogadamy :D

edit- właśnie zauważyłem że i ty dawałeś prosty ...

a ja se wpadłam zapytać, kiedy będzie dzidziuś :D

Ciocia Smoczyca!!

Bedzię jakoś tak w .... sierpniu. Ło matko!! :o To już teraz jakoś!!!! :o :o :lol:

no wiem ... dlatego pytam :D

buziole dla Myszy ... niech się trzyma dzielnie na tej końcówce :wink: :p - a ciężko Jej bidulce na pewno bo kurrrrde te upały to nie ułatwiają sprawy :roll:

oczywiście nie zapomnij z wrażenia juz "po" napisać nam tu co i jak :D

coulignon,jaką według projektu masz wysoką ścianę kolankową?Czy w przybliżeniu możesz podać na jaką odległość możesz podejść do w/w ścianki?

Przyznam się,że dla mnie-patrząc na projekt- jest to najsłabszy punkt projektów Lipińskich(mnie zainteresował projekt TOKIO 190-ścianka 85cm).Może jakieś zdjęcie,stojącego coulignon'a na maxa dosuniętego do ścianki, zamieścisz w swoim dzienniku-wtedy będzie mi łatwiej zdecydować.

otóz wysokość ścianki kolankowej to 96 cm + 14 cm murłaty.

I mimo mojego nie najniższego wzrostu (188cm) wysokość poddasza wydaje się ok. Albo machnę zdjęcie albo zmierzę i podam wymiar do jakiego mogę dojść do ścianki. Dodatkowe cm bez szpecenia bryły budynku mozna uzyskać zamieniając gruby strop teriwa (30cm ) na monolita grubości 15 cm.

Witaj coulignon,

:D

Pierwsi goście z Forum na działce.. Miło!

O... to nawet nie spodziewalem sie tego, nam rowniez bylo milo :p

Dobrze widziec postepy u Ciebie na budowie chociaz zdjec to wiele nowych nie ma... makieta lazienki jest geniealna ale do projektowania lazienki sa takie programy komputerowe z wizualizacja 3D, mozna sie tez wybrac do jakiegos lepszego salonu i stazujacy tam architekci gratisowo moga strzelic jakas wizualizacje wg potrzeb i upodoban... uslug swojej zony w tym zakresie i w tej chwili nie bede proponowal bo z czasem realizacji moze byc delikatnie piszac - problem :)

U was wyglada wszytko wporzadku, a martwi mnie praktyczny brak postepow u mnie :(

jestesmy dopiero na etapie projekotwania (1szy architekt mial chyba za duzo roboty i kontakt sie z nim urwal) oraz rozwiazywania problemow przedbudowlanych i sie czasami irytuje jak mnie architekt z konstruktorem chca odwiesc od stawiania domu na plycie fundamentowej...

ze to bedzie niezgodnie z norma glebokosci przemarzania

ze bedzie problem z wysadzaniem gruntu

ze trzeba dac wiecej betonu (100m3 !!!) i stali na zbrojenie

ze to nie jest uzasadnione przy domu jednorodzinnym

tak dobrze juz szlo i wydawalo sie, ze zaraz zloze wniosek o pozwolenie na budowe, a teraz znow zaczynaja sie jakies problemy...

okna montowane w warstwie ocieplenia tez byly dyskutowane... a po co, to nie ma sensu itp :evil:

zaczynaja mi opadac rece, czlowiek daje gotowy rzut domu parterowego, z wstepnym rozrysowaniem na dzialce, spelnia okreslone w MPZP warunki co do odleglosci i powierzchni, inforuje jaki chce fundament, jakie sciany, jakie ocieplenie, jakie instalacjie, co gdzie dlaczego, jaka konstrukcja stropu-dachy... szuka dzwoni po wykonawcach, rozmawia z konstruktorami i daje gotowe rozwiazania i co i po co... jak to wszytko na nic i trzeba sie tlumaczyc przed architektem ze zbyt postepowych i dziwnych rozwiazan...

chcialbym juz dotrwac do konca bo kolejna zmiana architekta to kolejne opoznienie.

Wybacz coulignon, ze tak u Ciebie w komentarzach sie uzewnetrzniam ale swojego dziennika jeszcze nie mam ;-)

Trzymam kciuki za potomstwo :) my spodziewamy sie wzbogacic kraj o nowego obywatela na poczatku przyszlego roku kiedy to juz cos na dzialce stac powinno...

[...]ze to bedzie niezgodnie z norma glebokosci przemarzania

ze bedzie problem z wysadzaniem gruntu

ze trzeba dac wiecej betonu (100m3 !!!) i stali na zbrojenie

ze to nie jest uzasadnione przy domu jednorodzinnym

Już prawie zapomniałem jak rozkosznie było u mnie na początku :wink: :lol:

Na mysl o tłumaczeniu kolejnej osobie czegokolwiek miałem mysli samobójcze..

Wybacz coulignon, ze tak u Ciebie w komentarzach sie uzewnetrzniam ale swojego dziennika jeszcze nie mam ;-)

Ależ nie ma problemu - do czasu założenia własnego dziennika mogę przygarnąć Was w komentarzach :lol:

że też się chce tej Twojej biednej Myszce jeszcze makiety robić :roll: :wink: .... niech już idzie dzidziusia oddawać na świat , bo codziennie tu zaglądam zniecierpliwiona ....i nic ... :roll: :D

a co do makiet - mnie bardzo pomógł program do wizualizacji w 3d ....jakiś tam miałam ...badziewiasty bo badziewiasty , ale jak małż w nim projekt odpierniczył z meblami włącznie i se wewnatrz tej mojej wirtualnej Zośki połaziłam to się okazało , ze pod schodami koniecznie musi byc spiżarka bo aż się prosi a salon wcale nie jest taki duży jaki sie wydawał i z mebli to tam wlezie jedynie wypoczynek :-? :wink: :lol: :lol:

przydatne te programy sa - tak powiem ...warto sie czasem pobawic , u mnie wyobraźni przestrzennej niet , więc mnie bardzo pomógł :roll: