pawcik7 27.03.2002 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Jak w temacie.Jak myslicie, co lepsze i latwiejsze do realizacji ???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.03.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthee 28.03.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Po pierwsze zalezy od stanu portfela. Styropian jest jeszcze zdecydowanie tanszy od welny.Jesli chodzi o technologie to jest porownywalna, a wspominajac o wlasnosciach to zdecydowanie polecam welne.Jest paroprzepuszczalna, gdy wilgoc wykropli sie w warstwie izolacji, to zostanie oddana na zewnatrz. Przy welnie nie mozna stosowac tynkow akrylowych, ktore nie przepuszczaja wilgoci.wystepuje w dwoch odmianach tzn. plyty o zaburzonym ukladzie wlokien i tzw.lamela, czyli prostopadly uklad wlokien. Przy tej drugiej istnieje mozliwosc nie kolkowania welny, trzeba wtedy klej umiescic na calej powierzchni plyty. Wiecej wydasz na klej zaoszczedzisz na kolkach. W pozostalych przypadkach kleimy na placki i klokujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.03.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 W styropianie para wodna ci sie nie wykropli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 28.03.2002 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Oczywiscie bierzecie pod uwagę technologię mokrą, sucha nawet nikomu do głowy nie przychodzi mysląc o wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi 28.03.2002 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Cześć Panowie ,Czarek myślisz o metodzie lekkiej mokrej chyba?Pitbull - w styropianie nie wykropli się ale na ścianie Ci się wykropli pod styropianem . Jeżeli masz źle dobraną grubość izolacji i punkt rosy wypadnie na ścianie. Zresztą odwołuję Was do któregoś numeru Muratora ( grudzień badź styczeń )tam było pokazane ładne zdjęcie budynku po zdjęciu izolacji styropianowej ze ściany. Piękny , chyba to był , grzybek !Arthee jest dobrze poinformowany o wełnie .Ty praujesz w naszej branży ?Ja też polecam Wam wełnę i to z Isovera ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 29.03.2002 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Witam,Czy płyty wełny też są o różnej grubości i czy tę grubośc dobiera się na podobnej zasadzie jak styropian?Jeżeli moja ściana będzie grubości 30cm to jakiej grubości powinna byc wełna żeby była porównywalna do styropianu o gr. 10 cm?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi 29.03.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Cześć Monika !oczywiście ,płyty z wełny ( u nas tj. Fasoterm NF lub PF )są różnej grubości a parametry techniczne są zbliżone do styropianu. Mogę sprawdzić to ale musiałbym wiedzieć z jakiego materiału są wykonane Twoje ściany . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 30.03.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Dzięki TOMI,Ściany będa z Thermoporu Leiera gr.30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 02.04.2002 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Pawcik, sam czytałeś na pewno nie raz-jedni zachwalają ten, inni tamten materiał.Gdybym miał to robić u siebie, wybrałbym na pewno wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 03.04.2002 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Tanszy nie koniecznie znaczy gorszy. Poprostu technologia produkcji welny jest drozsza... Paropszepuszaczalnosc welny moze sie odbic na jej cieplochronnosci, ktora producenci podaja dla stanu suchego... Nowy mur zawiera duzo wilgoci i nieraz musi uplynac kilka lat intensywnego grzania i wietrzenia mieszkania zanim ustabilizuje sie na wlasciwym niskim poziomie. Pol biedy jesli jest styropian, bo tutaj izolacyjnosc termiczna jest osiagnieta odrazu. Przy welnie przez kilka lat "lekko" wilgotnej przygotujcie sie na odpowiednio wieksze koszty zwiazane z dogrzewaniem niz tylko roznica w cenie miedzy welna i styropianem. Co innego konstrukcja szkieletowa lub strop/dach bo tu izolujemy ja przed wilgocia od srodka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 A jak ta wilgoć ma uciec spod styropianu zanim nie urośnie grzybek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 juz tlumacze (mam nadzieje ze statni raz)jesli ci sie cos wykropli to zawsze moze wyparowac do wewnatrz budynku...jesli sie wykropli....(co oznacza , ze cos ostro spaprales) jesli masz BK to masz DUZE szanse na to ze cos sie wykroplibo gdzies posrodku pustaka zawsze bedzeisz mial punkt rosy osiagnietytak wiec majac zle warunki wenylacji narazasz sie na wykroplenie sie wody w BK a to prowadzi prosta droga do lawinowo wykraplajacej sie wody i katastrofy budowlanej wlaczniegdyz wytrzymalosc BK spada gwaltownie ze wzrostem wilgotniscinatomiast jesli ci sie wykropli woda, to od razu maleja wlasnosci izolacyjne i masz problem jesli masz steropian to sie nei musisz martwic, bo punkt rosy wypada w steropianie, gdzie wody sie nie dostajea sciana zawsze jest ciepla i sucha- czytaj mocna i zdrowa jesli by cie np zalalo, to nic sienie stanie, bo po prostu woda wyparuje z powrotem do wnetrza budynku i co ty na to madralo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 15.05.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Ja z kwestią formalną: jak sobie mozna policzyc gdzie wyjdzie ten "punkt rosy".Mam na myśli konkretnie podłogę na gruncie(lub płytę fundamentową i dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 15.05.2003 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Ja mam ściany porotherm 30 i styropian 12 cm. Dach wełna na krzyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik 15.05.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 To tez zalezy z czego jest sciana. Jezeli z lekkiego betonu, to styropian,bo tanszy i dobry. Ja bede miec sciany z POTOTHERM 24 P+W i wybralam welne 12cm. Wtedy sciana naturalnie "oddycha". Przy betonie to chyba nie ma znaczenia. Trzeba zrobic dobra wentylacje i tyle. Oczywiscie ja tez przewidzialam wentylacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 15.05.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 asiula Zastanów się dobrze nad doborem pustaka. Piszesz, że chcesz budować z Porothermu 25 P+W (te 24 cm to chyba pomyłka). Współczynnik U takiego pustaka wynosi 1,2[W/m2K]. Natomiast współczynnik U pustaka 30 cm Wienerbergera wynosi 0,68. Prawie dwukrotnie mniej!!! Jest to spowodowane tym, że w pustaku 25 cm szczeliny powietrzne są "ustawione" prostopadle do budowanej ściany (trochę to dziwne), natomiast w pustaku 30 cm są ustawione klasycznie- równolegle do ściany domu (tak jak w poczciwym MAXie). Róznica w cenie m2 ściany nie jest duża. W/g oficjalnego cennika m2 ściany z pustaka 25 cm kosztuje 52,50 zł, natomiast z pustaka 30 cm- 57,60 zł. Aktualnie uzyskanie 25-30% rabatu nie należy do extra osiągnięć negocjacyjnych z hurtownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 15.05.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Do piotra.nowego !Aby zobaczyc, gdzie wypada punkt rosy w przegrodzie, najlepiejwykorzystaj darmowy program OZC do obliczania strat ciepła.Jesttam fajna opcja podglądu rozkładu temperatury w przegrodziektórą stworzysz.Ja skorzystałem z programu ze strony firmy Kanhttp://www.kan.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 16.05.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Czy 10cm styropianu odpowiada 10cm wełny czy też nie? Jeśli nie, to jak przeliczyć odpowiednią grubość wełny dla 10cm styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 16.05.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Moim zdaniem to samo ( no prawie) jeśli chodzi o Lambda R i U bo odpowiednio:-styropian 0,04 2,5 0,4-wełna 0,034 2,94 0,34No a na temat "oddychania" nie będę dyskutował bo to temat morze, ale fakt, że wełna ma lepszą paraprzepuszczalność. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts