djwaca 26.10.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Czy mając notarialną służebnośc drogi - mogę prowadzić w niej instalacje do swojej działki ? Czy na to powinna być osobna zgoda właścicela ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 26.10.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 26.10.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.10.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Zależy jak masz to zapisane w akcie. Jeśli jest to tylko służebność dojazdu, to doprowadzenie mediów w tym się nie mieśli. Właściwą formułą byłoby zapewnienie sobie "służebności dojazdu i doprowadzenia mediów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 26.10.2008 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 TAK - mogę prowadzić w niej instalacje do swojej działki ? czy TAK - powinna być osobna zgoda właścicela ? proszę wyjaśnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 26.10.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Czy mając notarialną służebnośc drogi - mogę prowadzić w niej instalacje do swojej działki ? Czy na to powinna być osobna zgoda właścicela ? Tak jesli masz sużebnosc mediów i przejazdu .No chyba ze masz samego przejazdu ...:(to ktoś zawalił sparwe ...wtedy musisz miec podpisy włascicieli drogi .Ja niestety jestem współwłaścicielką drogi i mam 27 współwłaścicieli i ciągnąc prąd musiłam miec każdego z osobna podpis z zogodą ..Gdy by w akcie notarialnym biło napisane -Służebnośc mediów nie było by tylu problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 26.10.2008 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Mam Akt Notarialny: "Umowa o ustanowieniu służebności gruntowej" W treści mam: "nieograniczoną w czasie i nieodpłatną służebność drogi na rzecz każdoczesnych właściceli działki nr... czterometrowym pasem wzdłuż granicy z działką nr..." I stąd właśnie moje pytanie czy służebność drogi zawiera w sobie również doprowadzanie w niej mediów, gdyż z treści aktu dosłownie to nie wynika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.10.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Służebność drogi to służebność przechodu, przejazdu, dojazdu, ale już nie doprowadzenia mediów. Moim zdaniem nie można rozszerzać treści służebności poza jej literalne brzmienie. Czeka Cię raczej wizyta u notariusza lub rozprawa przed sądem, jeśli właściciel działki, na której ustanowiono służebność drogi nie będzie chciał zawrzeć umowy rozszerzającej służebność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 27.10.2008 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Służebność drogi to służebność przechodu, przejazdu, dojazdu, ......... No i jeszcze w służebności drogi mamy służebność przegonu W dzisiejszych czasach trochę archaiczne ale jest. Niemniej jednak na wsi... Natomiast tak jak pisze Oskar, służebnośc przeprowadzenia mediów (kabla, rury) jest i owszem rodzajem służebności drogowej, ale nie jest tożsama ze służebnością przejazdu, przechodu i przegonu. Konieczne jest notarialne ustanowienie dodatkowej służebności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julita2 27.10.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 To ja dorzucę swoje doświadczenia. Mam podobną sytuację. W akcie not. była ustanowiona służebność na wszystkie te okoliczności, o których piszecie. Ale jak przyszło do przyłączania, to Zakł. energetyczny, gazownia i wodociągi zażyczyły sobie oddzielnych słuzebności na ich rzecz, argumentując, że ta służebność która jest, ustanowiona została na rzecz właścicieli działek, a właścicielami infrastruktury są ww. przedsiębiorstwa. Także musieliśmy załatwiać odrębne służebności na rzecz tych zakładów. Oczywiście na własny koszt. Można było założyć sprawę w sądzie właścicielom, ale trwałoby to długo, choć na 100% byłaby wygrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.10.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Niestety, masz rację. Takie są praktyki naszych monopolistów, zwłaszcza od energii elektrycznej i gazu. I muszę przyznać, że przynajmniej częściowo mają rację (choć uparcie walczę z monopolami, ale wtedy, gdy ich nadużycia są ewidentne). Występowanie przez właścicieli nieruchomości do dostawców mediów o wskazanie tytułu prawnego do zajmowania nieruchomości stały się już kilka lat bardzo popularne. Dostawcy mediów wolą więc "dmuchać na zimne" i uzyskać wymagane prawem wpisy w KW. A że odbywa się to kosztem inwestorów? To już inna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 27.10.2008 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 W akcie służebności mam zapis że mogę korzystać z pasa szerokości 4 m dla dojazdu do mojej działki, gdy geodeta (którego wezwałem niedawno) pomierzył teren okazuje się że szerokość dojazdu ma 3,20 m - czy w takim przypadku dostanę wogóle pozwolenie na budowę - jest jakaś minimalna szerokośc dojazdu do działki ? Powyżej 3,20 m nie da się poszerzyć dojazdu na działce służebnej sąsiada gdyż stoi już tam jego budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.10.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Niestety, masz rację. Takie są praktyki naszych monopolistów, zwłaszcza od energii elektrycznej i gazu. I muszę przyznać, że przynajmniej częściowo mają rację (choć uparcie walczę z monopolami, ale wtedy, gdy ich nadużycia są ewidentne). Występowanie przez właścicieli nieruchomości do dostawców mediów o wskazanie tytułu prawnego do zajmowania nieruchomości stały się już kilka lat bardzo popularne. Dostawcy mediów wolą więc "dmuchać na zimne" i uzyskać wymagane prawem wpisy w KW. A że odbywa się to kosztem inwestorów? To już inna sprawa... Ode mnie żądali tylko pisemnej zgody. To im nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.10.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 civic9, wszystko zależy od lokalnych uwarunkowań, głównie od tego, jaka jest kultura prawna w danym ZE. Jeśli mają zacięcie biurokratyczne i rygorystycznego prawnika, to żądają wpisu w KW. Najczęściej jednak wystarczy oświadczenie na piśmie, bo w przypadku sporu zawsze jest to jakiś dowód na zgodę właściciela nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 02.11.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Witam,po 3 latach rozpraw sądowych mamy przyznaną przez sąd służebność dla poprowadzenia mediów. Mimo to, zakł.energetyczny nie chce zacząć budować sieci, bo twierdzi, że służebność jest dla nas, a nie dla nich. Czy istnieje możliwość formalnego przeniesienia służebności? Sprawa dotyczy całego osiedla, a media mają być poprowadzone w drogach, których właścicielem jest developer - oszust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 02.11.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 media mają być poprowadzone w drogach, których właścicielem jest developer - ---Regulamin forum: czy na pewno masz dowody, by kogoś tak nazwać?---. Jak można nazwać kogoś kto sprzedaje 170 działek, obiecuje że drogi przekaże Gminie, nie robi tego. W sąsiedniej miejscowości 150 działek w takiej samej sytuacji. Ten ktoś nie wyraża zgody na wybudowanie sieci energetycznej. Pozostawia ludzi bez prądu. Sprzedaje działki budowlane na których nie można wybudować domów, bo nie ma żadnych mediów. Miał wybudować wodociąg i kanalizację, wziął za to pieniądze. Przez 3 lata jest ścigany listem gończym, a po zatrzymaniu przez policję proponuje 100 tys. łapówki. Jeśli to nie oszust, to kto? Biznesmen?Poniżej dwa linki. http://www.gazeta.olawa.pl/aktualnosci,wiecej,1663.htm http://wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/451495.html?ses_nm=fdc206c7e05466a9e230fa33c5997a0d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 05.11.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Zależy jak masz to zapisane w akcie. Jeśli jest to tylko służebność dojazdu, to doprowadzenie mediów w tym się nie mieśli. Właściwą formułą byłoby zapewnienie sobie "służebności dojazdu i doprowadzenia mediów". Tutaj służebność nie ma nic do rzeczy. I tak wszyscy właściciele drogi muszą wyrazić zgodę łączenie z zarządcą. Dla wodociągów jest to jak najbardziej mile widziana sytuacja...Łatwy dostęp do mediów w razie awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 05.11.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 media mają być poprowadzone w drogach, których właścicielem jest developer - ---Regulamin forum: czy na pewno masz dowody, by kogoś tak nazwać?---. Jak można nazwać kogoś kto sprzedaje 170 działek, obiecuje że drogi przekaże Gminie, nie robi tego. W sąsiedniej miejscowości 150 działek w takiej samej sytuacji. Ten ktoś nie wyraża zgody na wybudowanie sieci energetycznej. Pozostawia ludzi bez prądu. Sprzedaje działki budowlane na których nie można wybudować domów, bo nie ma żadnych mediów. Miał wybudować wodociąg i kanalizację, wziął za to pieniądze. Przez 3 lata jest ścigany listem gończym, a po zatrzymaniu przez policję proponuje 100 tys. łapówki. Jeśli to nie ---Regulamin forum: czy na pewno masz dowody, by kogoś tak nazwać?---, to kto? Biznesmen? Poniżej dwa linki. http://www.gazeta.olawa.pl/aktualnosci,wiecej,1663.htm http://wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/451495.html?ses_nm=fdc206c7e05466a9e230fa33c5997a0d Tylko kto w gminie zrobił z tych działek budowlane, skoro nie były uzbrojone??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 05.11.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Zależy jak masz to zapisane w akcie. Jeśli jest to tylko służebność dojazdu, to doprowadzenie mediów w tym się nie mieśli. Właściwą formułą byłoby zapewnienie sobie "służebności dojazdu i doprowadzenia mediów". Tutaj służebność nie ma nic do rzeczy. I tak wszyscy właściciele drogi muszą wyrazić zgodę łączenie z zarządcą. Dla wodociągów jest to jak najbardziej mile widziana sytuacja...Łatwy dostęp do mediów w razie awarii. Broda79, czy przeczytałeś (przynajmniej pobieżnie) posty powyżej? Gdybyś to zrobił (a nie tylko chciał zabłysnąć), to dowiedziałbyś się, że jedynym właścicielem drogi jest deweloper. Nie ma więc mowy o jakiejkolwiek zgodzie "wszystkich właścicieli", a już passus o zgodzie zarządcy jest kuriozalny (zarządca nieruchomości zarządza nieruchomością w ramach zawartej umowy o zarządzanie, a wyrażanie woli w formie aktu notarialnego w imieniu włascicieli na pewno w zakres umowy o zarządzanie nie wchodzi). Służebność (a zwłaszcza jej zakres) jak najbardziej "ma się tu do rzeczy". A że dostawcy mediów chcą mieć służebność (zapewne już przesyłu) dla siebie, to już inna sprawa. I nie chodzi tu o "łatwy dostęp do mediów w razie awarii" (a przynajmniej nie przede wszystkim), ale zapewnienie trwałości i niewzruszalności lokalizacji urządzenia. Dostęp do mediów w razie awarii "przysługuje" dostawcom mediów niezależnie od tego, jakie "kwity" do korzystania z nieruchomości posiadają ("patent" podstawowy - zagrożenie zdrowia i życia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 05.11.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 media mają być poprowadzone w drogach, których właścicielem jest developer - ---Regulamin forum: czy na pewno masz dowody, by kogoś tak nazwać?---. Jak można nazwać kogoś kto sprzedaje 170 działek, obiecuje że drogi przekaże Gminie, nie robi tego. W sąsiedniej miejscowości 150 działek w takiej samej sytuacji. Ten ktoś nie wyraża zgody na wybudowanie sieci energetycznej. Pozostawia ludzi bez prądu. Sprzedaje działki budowlane na których nie można wybudować domów, bo nie ma żadnych mediów. Miał wybudować wodociąg i kanalizację, wziął za to pieniądze. Przez 3 lata jest ścigany listem gończym, a po zatrzymaniu przez policję proponuje 100 tys. łapówki. Jeśli to nie ---Regulamin forum: czy na pewno masz dowody, by kogoś tak nazwać?---, to kto? Biznesmen? Poniżej dwa linki. http://www.gazeta.olawa.pl/aktualnosci,wiecej,1663.htm http://wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/451495.html?ses_nm=fdc206c7e05466a9e230fa33c5997a0d Tylko kto w gminie zrobił z tych działek budowlane, skoro nie były uzbrojone??? Nikt przy zdrowych zmysłach działek rolnych nie uzbraja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts