Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Służebność drogi a instalacje w drodze

djwaca

Recommended Posts

media mają być poprowadzone w drogach, których właścicielem jest developer - ---Regulamin forum: czy na pewno masz dowody, by kogoś tak nazwać?---.

Jak można nazwać kogoś kto sprzedaje 170 działek, obiecuje że drogi przekaże Gminie, nie robi tego. W sąsiedniej miejscowości 150 działek w takiej samej sytuacji. Ten ktoś nie wyraża zgody na wybudowanie sieci energetycznej. Pozostawia ludzi bez prądu. Sprzedaje działki budowlane na których nie można wybudować domów, bo nie ma żadnych mediów. Miał wybudować wodociąg i kanalizację, wziął za to pieniądze. Przez 3 lata jest ścigany listem gończym, a po zatrzymaniu przez policję proponuje 100 tys. łapówki. Jeśli to nie ---Regulamin forum: czy na pewno masz dowody, by kogoś tak nazwać?---, to kto? Biznesmen?

Poniżej dwa linki.

http://www.gazeta.olawa.pl/aktualnosci,wiecej,1663.htm

http://wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/451495.html?ses_nm=fdc206c7e05466a9e230fa33c5997a0d

Tylko kto w gminie zrobił z tych działek budowlane, skoro nie były uzbrojone???

Nikt przy zdrowych zmysłach działek rolnych nie uzbraja.

Zgadzam się. Żeby coś uzbroić, trzeba na początek wiedzieć, jakie jest przeznaczenie terenu. A o tym decydują zapisy MPZP lub WZ. Żaden deweloper nie uzbroi terenu nie mając gwarancji, że zrealizuje swoje zamierzenie.

A w tym konkretnym przypadku - jeśli nie wiesz o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Prawdopodobnie sprawy rozliczeń gmina- deweloper nie zostały dostatecznie dograne, być może deweloper "popadł w niedostatek" i usiłuje zarobić na wszystkim...

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zależy jak masz to zapisane w akcie. Jeśli jest to tylko służebność dojazdu, to doprowadzenie mediów w tym się nie mieśli. Właściwą formułą byłoby zapewnienie sobie "służebności dojazdu i doprowadzenia mediów".

Tutaj służebność nie ma nic do rzeczy. I tak wszyscy właściciele drogi muszą wyrazić zgodę łączenie z zarządcą. Dla wodociągów jest to jak najbardziej mile widziana sytuacja...Łatwy dostęp do mediów w razie awarii.

Broda79, czy przeczytałeś (przynajmniej pobieżnie) posty powyżej? Gdybyś to zrobił (a nie tylko chciał zabłysnąć), to dowiedziałbyś się, że jedynym właścicielem drogi jest deweloper. Nie ma więc mowy o jakiejkolwiek zgodzie "wszystkich właścicieli", a już passus o zgodzie zarządcy jest kuriozalny (zarządca nieruchomości zarządza nieruchomością w ramach zawartej umowy o zarządzanie, a wyrażanie woli w formie aktu notarialnego w imieniu włascicieli na pewno w zakres umowy o zarządzanie nie wchodzi).

Służebność (a zwłaszcza jej zakres) jak najbardziej "ma się tu do rzeczy". A że dostawcy mediów chcą mieć służebność (zapewne już przesyłu) dla siebie, to już inna sprawa. I nie chodzi tu o "łatwy dostęp do mediów w razie awarii" (a przynajmniej nie przede wszystkim), ale zapewnienie trwałości i niewzruszalności lokalizacji urządzenia. Dostęp do mediów w razie awarii "przysługuje" dostawcom mediów niezależnie od tego, jakie "kwity" do korzystania z nieruchomości posiadają ("patent" podstawowy - zagrożenie zdrowia i życia).

Nie denerwuj się . Co innego jest zarządca drogi (gmina, powiat, województwo) a co innego właściciele (tu deweloper) Pisałem ogólnie... A żeby komuś na działce media położyć to trzeba od niego uzyskać zgodę na poprowadzenie tych mediów i na wejście w teren w celu remontów, napraw itd itp.

Sam sobie przeczysz. W innym wątku piszesz cytuje:

po 9 wodociągi i kanalizacja to nie jest sprawa gminy.

Owszem znam ta ustawę ale jest też ustawa o zagospodarowaniu przestrzennym i media zapewnia sie dla terenów budowlanych a nie rolnych. A więc najpierw trzeba przekształcic teren na budowlany ( określenie potoczne nie precyzyjne) a potem zapewniac media.

Istniejące wodociągi i kanalizacja nie są w eksploatacji gminy tylko zakładu wod - kan.Nie przeczę sobie tylko Ty się czepiasz. Aby działka była budowlana musi być możliwość dostawy wody. Nie chodzi o pociągniecie przez gminę wodociągu tylko czy w ogóle coś takiego będzie można zrobić

A chodzi o to, że gminy często przekształcają działki na budowlane, na których nie ma technicznej możliwości podłączenia wody. Oznacza to tyle, że gmina powinna się zwrócić do miejscowyh wodociągów, czy do tych działek jest możliwe podłączenie wody. Nadal nie odpowiedziałeś napytanie kto ma te media podciągnąć.

Istniejące wodociągi i kanalizacja nie są w eksploatacji gminy tylko zakładu wod - kan.

Zazwyczaj tak się dzieje że Gmina buduje i przekazuje w eksploatacje ZWIK

Nie przeczę sobie tylko Ty się czepiasz. Aby działka była budowlana musi być możliwość dostawy wody. Nie chodzi o pociągniecie przez gminę wodociągu tylko czy w ogóle coś takiego będzie można zrobić

A chodzi o to, że gminy często przekształcają działki na budowlane, na których nie ma technicznej możliwości podłączenia wody. .

Wszystko da się zrobic .Pytanie ile to będzie kosztowac i czy jest opłacalne

oznacza to tyle, że gmina powinna się zwrócić do miejscowyh wodociągów, czy do tych działek jest możliwe podłączenie wody. Nadal nie odpowiedziałeś napytanie kto ma te media podciągnąć .

Zazwyczaj gmina.

Powtarzam nieuzbraja się działek rolnych.

I się grubo mylisz. Otóż zapewnienie dostępu do wody to nie rozbudowa sieci. Nie znam gminy, która by tak od siebie robiła wszystkim prezenty. Wiem, że nie uzbraja się działek rolnych ale kto tu w ogóle mówi o działkach rolnych. Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, kto ma rozbudować sieć. Na pewno nie gmina.

Tylko kto w gminie zrobił z tych działek budowlane, skoro nie były uzbrojone???

Wiem, że nie uzbraja się działek rolnych ale kto tu w ogóle mówi o działkach rolnych
.

Przeczysz sam sobie

Otóż zapewnienie dostępu do wody to nie rozbudowa sieci
.

Zakładam że w danej miejscowości ZUWy mają odpowiednie moce.

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, kto ma rozbudować sieć. Na pewno nie gmina
.

W przypadku dużych miejscowości jest to ZWiK bo ma odpowiednio duży majątek i finanse żeby zadanie sfinansowac, w małych miejscowościach to zazwyczaj gminy finansują takie inwestycje obecnie przy uzyciu środków z UE.

Przykład woj ślaskie :

http://zporr.silesia-region.pl/?grupa=1&art=1152261477&kat=0_09_02&katrodzic=0_09

Podaj mi gminy, które robią swoim mieszkańcom prezenty. Co to jest ZUW??? Znaczy ja wiem tylko, że to występuje b sporadycznie. Zakłady wodociągowe nie maja funduszy na rozbudowę sieci gminy też nie. Pieniądze z Unii (zapewne chodzi Ci o tzw Fundusz Spójności) przeznaczane sa na budowe kanalizacji a nie wodociągów. Rzeczywiście pomyliłem się z tymi działkami uzbrojonymi rolnymi... Trza czytać co się pisze.

Odpowiadam na pytanie. Sieć rozbudowuje sobie sam odbiorca. Potem podpisuje umowę kupna - sprzedaży z zakładem wodociągowym i przekazuje rozbudowana za swoje pieniążki sieć na majątek Zuw-u ZWIKU RPWIK ZIM czy innych zakładów eksploatujących sieć.

A zakład wodociągowy oddaje potem pieniądze przez 30 czy 40 lat. To jest ostatnio b częsta praktyka nie stosowana jednak wszędzie. Proszę więc nie zaprzeczać od razu tylko spokojnie pytania zadawać albo choć pobieżnie zapoznać się z obowiązującymi przepisami...

Podaj mi gminy, które robią swoim mieszkańcom prezenty.

W linku który podałam poz. 6, 12,14,18 to są wodociągi tylko województwo śląskie i tylko jeden program operacyjny ( ZPORR a nie Fundusz Spójności )

Co to jest ZUW??? .

Zakład Uzdatniania Wody czyli zespół urządzeń (np filtry) które sprawiają że woda czy to z ujęcia podziemnego (studnie wiercone) czy też powierzchniowego (rzeka, zbiornik retencyjny) jest zdatna do spożycia i może byc przesłana wodociągiem do odbiorców.

Znaczy ja wiem tylko, że to występuje b sporadycznie..
Chyba nie wiesz ?

Zakłady wodociągowe nie maja funduszy na rozbudowę sieci gminy też nie. Pieniądze z Unii (zapewne chodzi Ci o tzw Fundusz Spójności) przeznaczane sa na budowe kanalizacji a nie wodociągów. ..
Mylisz się patrz link.

Odpowiadam na pytanie. Sieć rozbudowuje sobie sam odbiorca. Potem podpisuje umowę kupna - sprzedaży z zakładem wodociągowym i przekazuje rozbudowana za swoje pieniążki sieć na majątek Zuw-u ZWIKU RPWIK ZIM czy innych zakładów eksploatujących sieć.

A zakład wodociągowy oddaje potem pieniądze przez 30 czy 40 lat. To jest ostatnio b częsta praktyka nie stosowana jednak wszędzie. Proszę więc nie zaprzeczać od razu tylko spokojnie pytania zadawać albo choć pobieżnie zapoznać się z obowiązującymi przepisami...

Przepisy znam odbiorca jeśli coś robi to nie rozbudowę sieci ale przyłącz do sieci. Pokaż mi Kowalskiego który rozbuduje siec za kilka milionów złotych

Zależy jak masz to zapisane w akcie. Jeśli jest to tylko służebność dojazdu, to doprowadzenie mediów w tym się nie mieśli. Właściwą formułą byłoby zapewnienie sobie "służebności dojazdu i doprowadzenia mediów".

Tutaj służebność nie ma nic do rzeczy. I tak wszyscy właściciele drogi muszą wyrazić zgodę łączenie z zarządcą. Dla wodociągów jest to jak najbardziej mile widziana sytuacja...Łatwy dostęp do mediów w razie awarii.

Broda79, czy przeczytałeś (przynajmniej pobieżnie) posty powyżej? Gdybyś to zrobił (a nie tylko chciał zabłysnąć), to dowiedziałbyś się, że jedynym właścicielem drogi jest deweloper. Nie ma więc mowy o jakiejkolwiek zgodzie "wszystkich właścicieli", a już passus o zgodzie zarządcy jest kuriozalny (zarządca nieruchomości zarządza nieruchomością w ramach zawartej umowy o zarządzanie, a wyrażanie woli w formie aktu notarialnego w imieniu włascicieli na pewno w zakres umowy o zarządzanie nie wchodzi).

Służebność (a zwłaszcza jej zakres) jak najbardziej "ma się tu do rzeczy". A że dostawcy mediów chcą mieć służebność (zapewne już przesyłu) dla siebie, to już inna sprawa. I nie chodzi tu o "łatwy dostęp do mediów w razie awarii" (a przynajmniej nie przede wszystkim), ale zapewnienie trwałości i niewzruszalności lokalizacji urządzenia. Dostęp do mediów w razie awarii "przysługuje" dostawcom mediów niezależnie od tego, jakie "kwity" do korzystania z nieruchomości posiadają ("patent" podstawowy - zagrożenie zdrowia i życia).

Nie denerwuj się . Co innego jest zarządca drogi (gmina, powiat, województwo) a co innego właściciele (tu deweloper) Pisałem ogólnie... A żeby komuś na działce media położyć to trzeba od niego uzyskać zgodę na poprowadzenie tych mediów i na wejście w teren w celu remontów, napraw itd itp.

Naprawdę chcesz udowodnić, że potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Jeśli właścicielem drogi jest deweloper, to i deweloper jest jej "zarządcą". Ale nie w rozumieniu ustawy o drogach publicznych...

Jest to droga prywatna, wewnętrzna, a więc nie może mieć "obcego" zarządcy (jak piszesz "gmina, powiat, województwo") - bo nie ma takiego przepisu prawa.

Spór, zasygnalizowany w pierwszym poście djwaca, powstał najprawdopodobniej z tego powodu, że gmina odmówiła, zapewne odpłatnego, przejęcia dróg wewnętrznych od dewelopera. Odmówiła więc stania się zarządcą drogi. Nie może więc w żaden sposób wtrącać się w spór z nabywcami działek. Taki spór mogą rozstrzygać tylko sądy.

Większość osiedli developerskich budowanych na tanich działkach i oszukani indywidualni odbiorcy,którzy kupili od gminy działki budowlane i maja teraz do najbliższego wodociągu ok. 400 metrów. Nie znam w swojej okolicy żadnego ZUWu, który zajmował by się rozsyłaniem wody. Za to jest wszędzie pełno Rejonowych lub Miejskich Przedsiębiorstw Wod i Kan. Sa też Zakłady Inżynierii Miejskiej. A te potwory ja ZUwW i Z W i K??? W jakiej to miescinie jest???

Jeszcze do Oskara. Nie złośliwie. Jesteś prawnikiem? Powiem Ci coś. Bez zgody właściciela (li) działek i zarządcy drogi (jeżeli taki jest: gmina, starostwo, województwo, kraj) nie uzgodnię żadnego projektu choćbyś się na Biblię powoływał...

O to mnie chodziło głównie.

Niezłośliwie? Muszę powtórzyć mój postulat powyżej (o czytanie ze zrozumieniem). Temat zarządcy i zarządu drogi już wyczerpaliśmy powyżej (wbrew pozorom to nie to samo). Teraz o zgodzie właściciela. W tym wątku nikt nie kwestionuje, że taka zgoda jest potrzebna. Spieramy się o formę tej zgody:

a) czy wystarczy służebność doprowadzenia mediów na rzecz każdoczesnego właściciela nieruchomości władnącej,

b) czy też ustanowienie służebności na rzecz dostawcy mediów?

Praktyki są różne - obie są dopuszczalne.

Co do uzgodnienia projektu U CIEBIE. Być może nie natrafiłeś jeszcze na zawodnika, który porządnie przetrzepałby Twoją wiedzę i przyzwyczajenia...

Większość osiedli developerskich budowanych na tanich działkach i oszukani indywidualni odbiorcy,którzy kupili od gminy działki budowlane i maja teraz do najbliższego wodociągu ok. 400 metrów. Nie znam w swojej okolicy żadnego ZUWu, który zajmował by się rozsyłaniem wody. Za to jest wszędzie pełno Rejonowych lub Miejskich Przedsiębiorstw Wod i Kan. Sa też Zakłady Inżynierii Miejskiej. A te potwory ja ZUwW i Z W i K??? W jakiej to miescinie jest???

Bo ZUW to inaczej Stacja Uzdatniania Wody będąca w ekspolatacji lub też na majątku ZWiKu (RPWiK lub MPWiK) definicje podałam wyżej. Potwierdza się fakt że nie czytasz ze zrozumieniem i próbujesz udzielac rad.

Tania działka zazwyczaj ma jakiś feler.

człowieku takie sztuczne podziały robiło się za słusznie minionych czasów. Teraz każde wodociągi maja swoją własną stację uzdatniania wody albo kupują już uzdatnioną od wodociągów wojewódzkich.

Wracając do tematu post żeby poprowadzić media w jakiejkolwiek działce (nawet na księżycu) trzeba zgody właściciela działki. Każdego. Tutaj się czepiają o słówka, terminy, skróty, spółki, podziały a ja podałem tylko jak na to patrzą uzgadniający projekt. Jak widzę wodociąg w drodze i mam tylko Oświadczenie właściciela i do projektu nie jest podpięty wykaz właścicieli działek to zawsze proszę o zgodę na wejście w drogę. Skąd mają w wodociągach wiedzieć, że jest jeden właściciel i że droga jest prywatna??? Człowieku tu nie chodzi o czytanie bez zrozumienia tylko o to, że nie piszesz na temat i zaciemniasz obraz. takich ludzi zwykle nazywa się nabijaczami postów.

człowieku takie sztuczne podziały robiło się za słusznie minionych czasów. Teraz każde wodociągi maja swoją własną stację uzdatniania wody albo kupują już uzdatnioną od wodociągów wojewódzkich.

.

Nigdzie nie napisałam ze ZUW to osobna jednostka prawna tylko ze jest zespół urządzeń do uzdatniania wody. I jeżeli moc przerobowa ZUW ( stacji uzdatniania ) jest wystarczająca to możliwa jest rozbudowa sieci. Czytaj ze zrozumieniem i dopiero wtedy udzielaj rad.