Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości macie parapety na parterze?

Recommended Posts

Chcę w kuchni, żeby blat kuchenny był od razu parapetem, do tak umieszczonych okien kuchennych, muszę dopasować resztę, zeby okna po elewacji nie skakały jak pijany zając.

Czyli wszytkie okna zaczynałyby się na poziomie 85-6 cm od wykończonej podłogi.

Czy to nie za nisko?

Jak macie u siebie, na jakiej wysokości od wykończonej podłogi, zaczynaj się w waszych domach okna na parterze?

I czy zaczynają się na tej samej wysokosci czy różnie?

:-)Dzięki.

A możesz zdjecie wstawić od wewnątrz jak wygladają okna na takiej wysokości?

Czyli 85cm to jeszcze wcale nie aż tak nisko? :roll:

U mnie jest bardziej skomplikowanie bo na jednej ścianie okno kuchenne i od wiatrołapu, na drugiej 2gie kuchenne i od salonu a na 3 ścianie, 2gie od salonu i jedno od pokoju.

Dlatego nie mogę róznicować bo będzie widac te skoki i od zewnątrz i od wewnątrz, a to by chyba kiepsko wyglądało.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

A może tak wziąć swój wzrost pod uwagę?

Jak ktoś ma 195 cm, to okno może być za nisko na 85 cm. No i oczywiście wysokość pomieszczeń też ma znaczenie. Ja planuję , po zrobieniu podłóg, wysokość pom. 280cm (może mniej jak nie wyjdzie) odległość okien od podłóg 90cm. Mam 170cm wzrostu, Duży 186cm.

Gość Flawia

a ja w swoim projekcie zrobiłam okna 70 cm od podłogi!!! dziwi mnie że pytacie czy 85 to nie za nisko, 85 jest do bani... można wyglądać przez takie okno tylko jak sie stoi, bo jak siedzisz to juz tylko niebo widzisz. I nie robi się okien wychodzących na dom sąsiedni. A okno przy blacie kuchennym robię wyżej, żeby wszystko pasowało to elewacja kuchni jest wysunięta nieco do przodu, taki wykusz...

Dla mnie wysokość 60-70 cm jest sprawdzona i dobra bo: na tyle nisko że można nawet usiaść na parapecie i dużo widać, prawie jak przy oknach do podłogi, ale jeszcze grzejnik się zmieści...

85 trzeba robić w pokojach na piętrze...

• 1 year później...

Podnoszę temat, żeby nowego nie zakładać.

Mamy w kuchni 2 okna - chcemy zrobić blat kuchenny równo z parapetem - jedna całość.

Blat pod oknem chcemy dać na wysokość 94cm

Zakładam że podłoga (kafelki + klej) to jakieś 3 cm

Na jakiej wysokości zostawić otwór okienny? 97cm czy trzeba jakiś zapas zostawić ze 2 cm? Żeby się nie okazało, że rama się zaczyna pod blatem...

A jakiej grubości będzie blat?

Bo to należy doliczyć a tym co będą obwymiarowywać otwory pod okna powiedzieć.

Czyli 97 minus grubość blatu, a ponieważ okna nie wprawia się w powietrzu więc dają tam specjalną podpórkę więc należy jeszcze przewidzieć odległość na montaż czuli dodatkowo niżej o 0.5 - 1.5 cm.

• 1 month później...