Paty 02.11.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 .............a w poniedziałek pewnie nie idziecie do pracy a 90%pracowników innych zawodów TAK.......... Ooooo, a to dlaczego niby nie mam w poniedziałek pójśc do pracy? oczywiście chodzi mi o poniedziałek 10 listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Wiara w tzw " wolny rynek " ( ktorego w rzeczywistosci nie istnieje od 100 lat ) zgubila juz niejednego...... Najwiecej tych, ktorych prace zostaly wyslane do Chin i Indii.......... zwiazki zawodowe nauczycieli w US sa bardzo silne ...i bardzo dobrze. W najubozszych dzielnicach Nowego Jorku gdzie dzieci zagrozone sa przestepczoscia i handlarze narkotykow grasuja w okolicy nauczyciele maja zarabiac 120 tysiecy rocznie ( berutto) w ramach poprawy statusu i wizerunku.... rodzice nie beda wpuszczani do szkol za prog.....czego i wielu polskim nauczycielom zycze. z calego serca .... I to jest ta Twoje wersja WSPÓŁPRACY , nie ? A ja życzę polskim nauczycielom takiej kontroli pracy nauczyciela jak w US. U nas w Polsce jak cała klasa ma wynik egzaminu poniżej 10% pretensje ma się OCZYWIŚCIE do głupich dzieci potem do głupich rodziców. NIkt nie dopuszcza do siebie myśli, że to głupi nauczyciele olali klasę i uczenie. Jakoś wszyscy zapomnieli, że w pierwszej wersji egzaminy po 6-tej klasie i po gimnazjum miały być metodą kontroli pracy nauczycieli. W dobrej szkole w US taki nauczyciel popracowałby jeden semestr. Podobnie jak taki co podnosi rękę na dziecko. Ale u nas to nie jego wina .... on za mało zarabia , przecież to oczywiste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.11.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Najeżdżanie na siebie w stylu " wy macie tak a my nie" jest strasznie głupie i dziecinne. Jak ktos zazdrosci wakacji i 18 h/tydzien niech po prostu zostanie nauczycielem. Niestety nie jest to chyba super praca bo do zawodu ciagna intelektualne mieronoty , w wiekszosci. Wiem co pisze bo znalem pare studentek z pedagogiki Generalnie się zgadzam, ale z tymi miernotami to jakaś epidemia. Co prawda udowadniać, że nie jestem wielbłądem nie zamierzam, ale uogólnianie na podstawie znajomości z kilkoma studentkami pedagogiki to troche jednak za mało. I jak mamy się wzajemnie szanować na linii rodzic- nauczyciel, skoro na samym wstępe pojawia się założenie, że nauczyciele w większości to miernoty. Pewnie jest ich w tym zawodzie sporo, ale czy w innych zawodach jest ich mniej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 .............a w poniedziałek pewnie nie idziecie do pracy a 90%pracowników innych zawodów TAK.......... Ooooo, a to dlaczego niby nie mam w poniedziałek pójśc do pracy? Jeśli w poniedziałek ktos idzie do pracy to jego pracodawca albo łamie prawo , albo oddaje mu dzień wolny w inny dzień, więc chyba popadamy w lekką przesadę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.11.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 .............a w poniedziałek pewnie nie idziecie do pracy a 90%pracowników innych zawodów TAK.......... Ooooo, a to dlaczego niby nie mam w poniedziałek pójśc do pracy? oczywiście chodzi mi o poniedziałek 10 listopada No to Cię rozczaruję, w mojej szkole pracujemy nomalnie, a w szkołach, które nie pracują - pewnie odrabiają w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.11.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Wydaje mi się rozsądniejsze ewidencjonowanie i rozliczanie czasu pracy - przecież jak robię sprawdzian to można oszacować ile zabiera jego przygotowanie, skserowanie a potem sprawdzenie. I tak i nie. Podam przykład z własnego podwórka. Czasem piszę opinie - taki wyciąg z badania, badań dodatkowych itd- dla pacjenta, żeby przedstawił w poz, zus czy gdzie jeszcze. te opinie są ważne, na ich podstawie inny specjalista może robić coś dalej, lub nic. Traktuję je poważnie, napisanie jednej zajmuje mi nawet pół godziny. W pracy i jak mam czas na to. Raz się nabrałam - wziełam papiery do domu. Zwykle czas na pracę mam po 22, wtedy wiedziałam, że mam dużo zaległości i usiadłam wcześniej... telewizor gra, dziecko pokazuje lekcje, obiad na jutro się gotuje, pies piszczy. Ja w tym wszystkim razem z papierami. Jak na drugi dzień popatrzyłam, co napisałam, to włosy mi stanęły dęba a kartka poleciała do kosza. Nie mów, że w domu wszyscy chodzą na paluszkach, bo ty musisz dopracować 4 godziny dziennie, do tych ośmiu ustawowych. CZasem się rodzinę spacyfikuje ale nie co dzień. Chyba, że zaczniemy rozliczać zadaniowo. Np wszyscy w klasie mają znać materiał i napisać sprawdzian na ileś punktów. Nie ważne, ile godzin nauczycielowi zajmie nauczenie tych mniej zdolnych itd. Ale to chyba nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Pewnie jest ich w tym zawodzie sporo, ale czy w innych zawodach jest ich mniej ??? Nie - nie jest ich więcej niż gdzie indziej. Zreszta sama wiesz najlepiej. Ale w innych zawodach nie kształtuje się młodych umysłów - byc może dlatego inni wymagają więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 02.11.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Nefer nie bardzo rozumiem, z tego co się orientuje w poniedziałek 10 listopada jest wolne , bo zaraz za nim jest 11 listopada więc tworzy się długi weekend , nauczyciele już podorabiali i mają wolny dzień większość ludzi dyma do pracy i dyrekcja oraz nauczyciele mają w du>>>ie co będzie w tym czasie z dziećmi.....moje w cale dnia wolnego mieć nie musi a tym bardziej odrabiać go w sobotę gdzie po 5 dniach szkoły powinno mieć wolne.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Nefer nie bardzo rozumiem, z tego co się orientuje w poniedziałek 10 listopada jest wolne , bo zaraz za nim jest 11 listopada więc tworzy się długi weekend , nauczyciele już podorabiali i mają wolny dzień większość ludzi dyma do pracy i dyrekcja oraz nauczyciele mają w du>>>ie co będzie w tym czasie z dziećmi.....moje w cale dnia wolnego mieć nie musi a tym bardziej odrabiać go w sobotę gdzie po 5 dniach szkoły powinno mieć wolne.......... Pracodawca powinien Ci oodać 1 listopada, ktory był w sobotę. O ile normalnie masz sobote wolną. Ja mam, więc mi oddaje 10 listopada. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/92243,za_1_listopada_przysluguje_dzien_wolny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 02.11.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Najeżdżanie na siebie w stylu " wy macie tak a my nie" jest strasznie głupie i dziecinne. Jak ktos zazdrosci wakacji i 18 h/tydzien niech po prostu zostanie nauczycielem. Niestety nie jest to chyba super praca bo do zawodu ciagna intelektualne mieronoty , w wiekszosci. Wiem co pisze bo znalem pare studentek z pedagogiki Generalnie się zgadzam, ale z tymi miernotami to jakaś epidemia. Co prawda udowadniać, że nie jestem wielbłądem nie zamierzam, ale uogólnianie na podstawie znajomości z kilkoma studentkami pedagogiki to troche jednak za mało. I jak mamy się wzajemnie szanować na linii rodzic- nauczyciel, skoro na samym wstępe pojawia się założenie, że nauczyciele w większości to miernoty. Pewnie jest ich w tym zawodzie sporo, ale czy w innych zawodach jest ich mniej ??? Ze szkoly pamietam tez wiele .... fizyczke co o fizyce nie miala pojecia , wuefiste co mial wszystko w nosie , biologa co znal jedna ksiazke ..... Sorry jak Ciebie tym urazilem , moze zamiast "w wiekszosci" powinienem napisac "wiele intelektualnych miernot". Czy w innych zawodach mniej? Nie wiem , moze i nie. W kazdym badz razie jestem przeciwny temu zeby od gory ustalac rowne zarobki dla wszystkich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 02.11.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Nefer nie bardzo rozumiem, z tego co się orientuje w poniedziałek 10 listopada jest wolne , bo zaraz za nim jest 11 listopada więc tworzy się długi weekend , nauczyciele już podorabiali i mają wolny dzień większość ludzi dyma do pracy i dyrekcja oraz nauczyciele mają w du>>>ie co będzie w tym czasie z dziećmi.....moje w cale dnia wolnego mieć nie musi a tym bardziej odrabiać go w sobotę gdzie po 5 dniach szkoły powinno mieć wolne.......... Pracodawca powinien Ci oodać 1 listopada, ktory był w sobotę. O ile normalnie masz sobote wolną. Ja mam, więc mi oddaje 10 listopada. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/92243,za_1_listopada_przysluguje_dzien_wolny.html a dzieci dlaczego odrabiały jak normalnie też mają soboty wolne???? a i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 a dzieci dlaczego odrabiały jak normalnie też mają soboty wolne???? a i Może pracodawca nauczycieli nie doczytał ? Moje nie odrabiały, bo to nie były lekcje, więc nie widziałam powodu dla którego mam się zrywać o siódmej w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 02.11.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Bo nauczycieli ten system nie obejmuje i za 1 listopada nie należy nam się wolne. Wreszcie jest przywilej, którego nauczyciele nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.11.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Sorry jak Ciebie tym urazilem ... E tam, ja spokojny czlowiek jestem i nie z obrazalskich A autorka wątku pewnie już dawno podjęła decyzję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Bo nauczycieli ten system nie obejmuje i za 1 listopada nie należy nam się wolne. Wreszcie jest przywilej, którego nauczyciele nie mają. Edybre - nie prowokuj mnie żebym policzyła jakoś sie tak dziwnie jeszcze składa, że w szkole moich synów na tydzień przed i tydzień po świętach, długich weekendach połowa kadry jest chora.,.. chyba psychologia tłumu czy jak ... Naprawdę nauczyciele mają często rodziców za idiotów ...Mnie to nie obchodzi, ale jak to wytłumaczyć dzieciom ? To one są najlepszymi obserwatorami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 02.11.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Tak się jakoś składa, że u mnie w szkole naprawdę niewielu nauczycieli chodzi na L4. Ja w ciągu 13 lat pracy byłam łącznie 35 dni na zwolnieniu. Zdarzało mi się z gorączką przychodzic bo ważny sprawdzian z klasą maturalną miałam.A propos przywilejów: wprawdzie mamy więcej wolnego, ale nie możemy wziąć urlopui w innym terminie niż ustawowo przewidziane. A w życiu różnie wychodzi i żeby sprawę załatwić to trzeba brać urlop bezpłatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 To zupełnie tak jak w każdej innej pracy Nie mówię, że TY bierzesz non stop L-4. Po ostanim ługim weekendzie mój syn miewał po 1-2 lekcje ... no nie wiem jak można zrealizować w tej sposób materiał ... Takie tylko moje obserwacje ... Ja byłam na zwonieniu chyba tak z 5 lat temu...ale to o niczym nie świadczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 02.11.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Skąd tyle agresji? Do twojej wiadomości Nefer - dodatek za wychowawstwo to 50 zł miesięcznie. Uważasz, że za tyle nauczyciel ma obowiązek wyjechać na dwa tygodnie i pilnować obcych dzieci we dnie i w nocy? Zostawić swoje dzieci, a może nająć opiekunkę do nich? Ma to zrobić bo ma powołanie? Myślisz, że nauczycielskie dzieci karmi się powołaniem i w powołanie ubiera? Byłoby lepiej gdybyś przeczytała uważnie tytuł wątku, albo przynajmniej przestała rozstawiać wszystkich po kątach. Byłoby najlepiej jakby sprzedawał pomidory zamiast udawać, że chce uczyć dzieci. NIe chce jeżdzić na wycieczki ? WARZYWNIAK - tam nie będzie musiał.NIe ja ustalam dodatki. Nie chce być wychowawcą - niech nie będzie - niech nie bierze tych gównia.nych 50 pln. A jednak ... jakoś wyciąga rękę... Byłoby lepiej, żebyś uwaznie przeczytała cały wątek - niestety to niemożliwe, bo wypowiedź autorki już zniknęła :) Niektórzy nauczyciele traktują rodziców jak debili i - niestety praw fizyki się nie zmieni - akcja równa się reakcja. Dlatego wybacz - takie są moje doświadczenia z kadrą pedagogiczną w Polsce. jak już pisałam : na palcach jednej ręki mogę policzyć prawdziwych pedagogów. Szkoda, że reszta to miernoty. Wielu rodziców uważa nauczycieli za debili, jak widać. Tak się składa, że uczenie dzieci to jedno, a jeżdżenie na wycieczki to drugie. Dla ciebie to najwyraźniej to samo. nauczyciel nie ma obowiązku jeździć na zieloną szkołę i nie wyciąga ręki po dodatek za wychowawstwo. Sądzę, że 99 % moich koleżanek i kolegów zrzekło by sie tego dodatku i zrezygnowało z wychowawstwa. Twoja wypowiedź o warzywniaku jest obraźliwa i niekulturalna, przynajmniej dla mnie, a jestem nauczycielem w trzecim pokoleniu. Skoro uważasz, że nauczyciele mają tak dobrze, to zostań nauczycielką, nie musisz jednak, jak sądzę, podbudowywać swojego ego obrażając innych. Żyj i daj zyć innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 02.11.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 a dzieci dlaczego odrabiały jak normalnie też mają soboty wolne???? a i Może pracodawca nauczycieli nie doczytał ? Moje nie odrabiały, bo to nie były lekcje, więc nie widziałam powodu dla którego mam się zrywać o siódmej w sobotę a u mnie były normalne lekcje z poniedziałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 02.11.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Bo nauczycieli ten system nie obejmuje i za 1 listopada nie należy nam się wolne. Wreszcie jest przywilej, którego nauczyciele nie mają. a 10 listopada z jakiej racji wam się należy ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts