Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO NAUCZYCIELI I NIE TYLKO

Kasiaa29

Recommended Posts

Po pierwsze, przyznaję się, że 5 stron tego watku nie przeczytałem. :oops:

Nie mam siły o tej porze, ale...

Zaczne od córki. BYŁA nauczycielką w prywatnej szkole. Skończyła studia, pełna zapału, zdolna. Nauczała geografii. Temat lekcji: Azja południowo wschodnia, Tajlandia. Połowa uczniów, szkoła podstawowa, kwiczy - byliśmy. Do szkoły dowozi ich prywatny kierowca lub zamówiona, opłacona na cały rok taksówka. Pani nauczycielka dojechała autobusem. :)

Żona. Nauczyciel dyplomowany. Przez kilka lat na stanowisku dyrektora. (dodatek finansowy) obecnie przechodzi na emeryturę. Trochę wcześniejszą niż normalna, ale niewiele. Ma za soba wiele sukcesów zawodowych, publikacji, udziału w programach radiowych i telewizyjnych. Zawsze chwalona i nagradzana przez kuratorów i ministrów oświaty.

Ja wiem, że boli wysokość pensum. ale te godziny to nie wszystko.

Wakacje dla uczniów to nie są równowazne urlopowi nauczyciela.

Tak samo ferie.

I pytanie: na jaką emeryturę może liczyć nauczyciel?

Studia, 3 dzieci, więc i trzy urlopy macierzyńskie, jeden urlop wychowawczy, bo taka była potrzeba, a nie fanaberia.

Można się pomylić o 100 zł. ZUS już wyliczył. Z kilkoma błędami, oczywiście na swoją korzyść.

Nagroda?

Uścisk dłoni komtura mazurskiego :))))

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.....

I pytanie: na jaką emeryturę może liczyć nauczyciel?

Studia, 3 dzieci, więc i trzy urlopy macierzyńskie, jeden urlop wychowawczy, bo taka była potrzeba, a nie fanaberia.

Można się pomylić o 100 zł. ZUS już wyliczył. Z kilkoma błędami, oczywiście na swoją korzyść.

Nagroda?

Uścisk dłoni komtura mazurskiego :))))

1600 brutto???

ps. Myslę że Komtur podał info o 3 dzieci i urlopach nie po to by podkreślać wyjątkowość sytuacji żony nauczycielki w roli matki, a dostarczyć odpowiednich danych.

To że na ogół :D kobiety rodzą niezależnie od profesji i maja urlop macierzyński jest powszechnie wiadome. Ale to, ze jesteśmy z tego powodu stratne na emeryturze :-? :-? to juz chyba nie do konca powszechnie wiadomo :-?

Jakies 1100- 1200 zł na rękę.

?

Paulko, BINGO. Po na niesieniu poprawek (w decyzji sa trzy błędy obniżajace, nieznacznie, przyznawana emeryturę) powinno być na rękę 1148 zł. :D

Nagrodę wręczę(?) przy najbliższej okazji.

to podobna wysokość emerytury jak w innych zawodach , moja mama 20 lat na stanowiskach głównej księgowej ( z bardzo dobrą pensją w tamtym ustroju) 14 lat własnej działalności gospodarczej ( zus co miesiąc i nie małe podatki) emerytura 1400 zł do ręki ...........

a Ci co prowadzą tylko działalność gospodarczą to świetne będą mieć emeryturki.......... :D :D :D :D czy :cry: :cry: :cry: :cry:

Jakies 1100- 1200 zł na rękę.

?

Paulko, BINGO. Po na niesieniu poprawek (w decyzji sa trzy błędy obniżajace, nieznacznie, przyznawana emeryturę) powinno być na rękę 1148 zł. :D

Nagrodę wręczę(?) przy najbliższej okazji.

no zaraz

a ja?:D :D

Czy to aby brutto nie wychodzi podobnie????

1600 brutto da jakieś 1300 netto.

Ale Twoją prawicę też uścisnę. :D

Wysokosc emerytur powinna zalezec wylacznie od wplacanych skladek.

Wczesniejsze emerytury dla wszystkich , nawet po roku pracy. Oczywiscie odpowiednio wysokie lub niskie.

Widocznie 18h/tydzien to troche malo zeby miec emeryture jako taka.

Pozdrawiam.

Ja nie wiem jak mam tłumaczyć ludziom dookoła, że mój etat wynosi 40h. Chyba po chińsku zacznę mówić, może to do kogoś trafi :-? :-? :-?

...

Ciekawe zjawisko to jest - w dni robocze, zwłaszcza w poniedziałki i wtorki w godzinach pracy forum w szwach pęka, a w weekendy pustkami świeci... Ale oni na pewno wszyscy z domu w tygodniu tak piszą, na pewno.... Nie z pracy i na koszt nasz, czyli podatników, skądże... Na pewno pracują ile sił i ponad to dla chwały swojego kraju i pożytku społeczeństwa... Interesantów załatwiają zawsze bardzo uprzejmie i fachowo. Pomagają interesantom, bo przecież powinni tak robić. Odnoszą się do ludzi z szacunkiem i są kompetentni. I tak dalej. Zmienimy teraz troszkę target? Pojeździmy po tej reszcie? Ja tam chętnie. Policzymy, w jakich godzinach i ile postów piszą te pracusie, oburzone naszym nieróbstwem? 8)

Nie wiem, jak można kogoś tak niesprawiedliwie i w czambuł osądzać, bzdury o 18 godzinach gadać, skoro samemu się nie jest w porządku i wiele osób się bezmyślnymi decyzjami i zachowaniami skrzywdziło - jak to urzędnicy, wszyscy oni tacy.

Rozwijając to wśibstwo proponuje przeprowadzic lustracje forumowiczów. :D

Wysokosc emerytur powinna zalezec wylacznie od wplacanych skladek.

Wczesniejsze emerytury dla wszystkich , nawet po roku pracy. Oczywiscie odpowiednio wysokie lub niskie.

Widocznie 18h/tydzien to troche malo zeby miec emeryture jako taka.

Pozdrawiam.

Ja nie wiem jak mam tłumaczyć ludziom dookoła, że mój etat wynosi 40h. Chyba po chińsku zacznę mówić, może to do kogoś trafi :-? :-? :-?

To 1000 z haczykiem emerytury to jest liczone od 40h / tydzien?

Jesli tak to rzeczywiscie malo , choc przyznam ze znalem wielu nauczycieli co nie warci byli nawet takich nedznych pensji.

Podobnie pewnie zarabiali Ci naprawde kompetentni , wyksztalceni , sprawiedliwi .... najlepsi ..... i to jest granda.

...

Ciekawe zjawisko to jest - w dni robocze, zwłaszcza w poniedziałki i wtorki w godzinach pracy forum w szwach pęka, a w weekendy pustkami świeci... Ale oni na pewno wszyscy z domu w tygodniu tak piszą, na pewno.... Nie z pracy i na koszt nasz, czyli podatników, skądże... Na pewno pracują ile sił i ponad to dla chwały swojego kraju i pożytku społeczeństwa... Interesantów załatwiają zawsze bardzo uprzejmie i fachowo. Pomagają interesantom, bo przecież powinni tak robić. Odnoszą się do ludzi z szacunkiem i są kompetentni. I tak dalej. Zmienimy teraz troszkę target? Pojeździmy po tej reszcie? Ja tam chętnie. Policzymy, w jakich godzinach i ile postów piszą te pracusie, oburzone naszym nieróbstwem? 8)

Nie wiem, jak można kogoś tak niesprawiedliwie i w czambuł osądzać, bzdury o 18 godzinach gadać, skoro samemu się nie jest w porządku i wiele osób się bezmyślnymi decyzjami i zachowaniami skrzywdziło - jak to urzędnicy, wszyscy oni tacy.

Rozwijając to wśibstwo proponuje przeprowadzic lustracje forumowiczów. :D

Jako pomysłodawca zostaniesz szefem komisji lustracyjnej. :lol: