Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO NAUCZYCIELI I NIE TYLKO

Kasiaa29

Recommended Posts

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie jesienią zawsze rusza literatura wojenna. Od kiedy urodził mi się Maciek, najbardziej roztkliwia mnie "Elegia o... [chłopcu polskim]" ale ja jestem stary głupi i sentymentalny, mało tego - beczę czytając Janka Muzykanta tylko dlatego, że mój synek też ma płowe włosy, dlatego jeżeli ktos nie czuje elegii to się wcale nie obrażę:

Oddzielili cie, syneczku, od snów, co jak motyl drżą,

haftowali ci, syneczku, smutne oczy rudą krwią,

malowali krajobrazy w żółte ściegi pożóg,

wyszywali wisielcami drzew płynące morze.

Wyuczyli cię, syneczku, ziemi twej na pamięć,

gdyś jej ścieżki powycinał żelaznymi łzami.

Odchowali cię w ciemności, odkarmili bochnem trwóg,

przemierzyłeś po omacku najwstydliwsze z ludzkich dróg.

I wyszedłeś, jasny synku, z czarną bronią w noc,

i poczułeś, jak się jeży w dźwięku minut - zło.

Zanim padłeś, jeszcze ziemię przeżegnałeś ręką.

Czy to była kula, synku, czy to serce pekło?

Nigdy nie mogłam na lekcji przeczytać tego głosno uczniom - zawsze płakałam. :oops:

Do dzis płaczę.

Też mam synów.

W wieku Baczyńskiego za chwilę będą...

mnie rowala knajpa morderców..

Znów w dłoni zamiast butelki znany kształt kolby od parabelki a w końcu palca wibruje skrycie jak łaskotanie tu smierć tam zycie"

...

Oj, mnie teeeż...

Na studenckich imprezach palce mi odpadały od grania knajpy morderców, ech, były czasy..

A teraz rozwalaja mnie "czarne kowboje" Lao Che. To jest dla mnie napisana piosenka ;-)

To by było na tyle, jesli chodzi o uposażenia nauczycieli ;-)

jest wiele rzeczy, do ktorych wracam... jedna z nich to madrygal 'silver swan' (orlando gibbons). poruszajace, szczegolnie jak sie spiewa...

The silver Swan, who living had no Note,

when Death approached, unlocked her silent throat.

Leaning her breast upon the reedy shore,

thus sang her first and last, and sang no more:

"Farewell, all joys! O Death, come close mine eyes!

"More Geese than Swans now live, more Fools than Wise."

tu jest nagranie: http://uk.youtube.com/watch?v=xoBbLqfxF5Q

z innych rzeczy, wiersz puszkina, ktory pamietam z wczesnego dziecinstwa. przytaczam tylko pierwsza zwrotke

ЗИМНИЙ ВЕЧЕР

Буря мглою небо кроет,

Вихри снежные крутя;

То, как зверь, она завоет,

То заплачет, как дитя,

То по кровле обветшалой

Вдруг соломой зашумит,

То, как путник запоздалый,

К нам в окошко застучит.

(...)

nie wiem czy cyrylica sie wyswietli, wiec:

[Zamieć mgłami niebo kryje,

Wichrów śnieżnych kłęby gna,

To jak dziki zwierz zawyje,

To jak male dzięcię łka.

To ze strzechy nam słomianej

Wyrwie z szumem kępę mchów,

To jak pielgrzym zabłąkany

W okieneczko stuknie znów.]

jest jeszcze 'oda do slowika' keatsa, ktorej uparte samodzielnie tlumaczenie wiele mnie kosztowalo... jest wiele innych rzeczy... ale to juz inna historia

W temacie czysto pedagogicznym ...miłością wielka i namiętną kocham Bursę,

ze wskazaniem (niewielkim) na cudnej urody i ogromnego przekazu liryk zatytuowany "Miłość"

"Tylko rób tak,żeby nie było dziecka..."

Kwintesencja pedagogizacji :D

co do bursy, dwa wiersze rzadza: 'pantofelek' i 'poeta'

Pantofelek

Dzieci są milsze od dorosłych

zwierzęta są milsze od dzieci

mówisz że rozumując w ten sposób

muszę dojść do twierdzenia

że najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek

no to co

milszy mi jest pantofelek

od ciebie ty skurwysynie.

Poeta

Poeta cierpi za miliony

od 10 do 13.20

o 11.10 uwiera go pęcherz

wychodzi

rozpina rozporek

zapina rozporek

Wraca chrząka

i apiat

cierpi za miliony

To mu sie ' wymsklo" chyba o Miloszu ....hihihi.

A ja lubie Mariana Hemara, jest taki jego wiersz - fraszka o urodzie Polek i tez go nie moge znalezc....

Polka gdy miedzy narodami swa uroda blysnie,

to ....................................jak wisnie

znow nie pamietam.........................

......................... usta jak malina

a duopa jak dynia.

:D :D :D :D

Fajny gosc byl z Hemara.

No i nie szkoda, mili Państwo, że takich rzeczy sie w szkole nie przerabia?

W czym to jest gorsze od "polały sie łzy me czyste rzęsiste" ?

Ja Bursę "przerabiałam" - bez cenzury nawet :D i Bukowskiego i Dickinson, Ale ja miałam Nauczycielkę nie "paproka".

Ja w sumie też nie mogę narzekać - przerabialiśmy klasykę co prawda, ale tak dość przytomnie. Chociaż za Boga nie mogę zrozumieć, dlaczego tyle Mickiewicza w programie. Tej proporcji nie da się uzasadnić chyba w żaden sposób...

...i tu może skończę, bo jak sobie przypomnę listę lektur z ogólniaka to mnie ponosi ;-)

Szkola daje podstawy - reszta to samoksztalcenie, wplywy grupy rowiesniczej, wplyyw wychowania i domu rodzinnego....

Bo proces wychowawczy i jak sobie damy rade ze stresem i zyciem w ogole to cos bardziej skomplikowanego niz " czysta" nauka i szkola.....pisal o tym Tuwim.

I dlatego namawiam do pewnej wstrzemiezliwosci w tym dzikim pedzie krytykowania szkoly i nauczycieli ..... a mlodziez bardzo lubi Micka - bo rymowal jak raperzy. Spokojnie. 8) 8) 8) 8)

Jego poezja jest cool.

Ja nie mówię, że Micek zły jest, bo kimże jestem, prawda, żeby wieszcza krytykować.

Ale "polały sie łzy" to gniot, gdyby to napisał kto inny, szczezłoby w zapomnieniu.

Niewiele lepsze zdanie mam o "odzie do radosci". Podobały mi się Sonety Krymskie. Generalnie mogliby go trochę ukrócić, na przykład zrobić więcej miejsca dla Leśmiana i Tuwima...

Szkoła daje podstawy - tylko że jakie to podstawy, jeśli sie od początku zniechęca takimi utworami jak "Ludzie bezdomni" czy "Lord Jim" (uwaga - ja absolutnie nie twierdzę, że są złe, natomiast twierdzę, że dla mlodych ludzi są po prostu krótko mówiąc - nudne. ). Albo ci bohaterowie romantyczni dobierani wg klucza pt. bunt - niespełniona miłość - nieporadnosć życiowa - no i padło na Kordiana zamiast na Beniowskiego, który miał nieco lepsze krążenie ;-) Dociekania, ile w Marku Winicjuszu jest romantyka a ile pozytywisty. Bleeeee..

Po obejrzeniu "Stowarzyszenia Umarłych poetów" przeczytałam jednym cięgiem chyba ze dwadzieścia dramatów Szekspira. Zachwyt to mało (również nad kunsztem Pana Słomczyńskiego). Dało się?

mam poważną teorię spisku, że te nasze listy lektur układają ludzie, którzy w życiu nie przeczytali dla przyjemności ani jednej książki...

Powyższe opinie są - oczywista - w stu procentach subiektywne. Ale ciekawie byłoby, gdyby ktoś pokusił sie o sporządzenie listy najbardziej znienawidzonych i najrzadziej czytanych lektur, hmmm...

I można by tu mówić, ze młodziezy trzeba pewne rzeczy narzucić, bo sama by po to nie siegnęła. Ano tak. Aw obecnej sytuacji - sięga? Po bryki i streszczenia. Wystarczy w googla wrzucić ;-)

Nie zapuszczaj sie !

Pewnie, moze wystapic przesyt, ale Micek wrocil do lask ze wzgledu na rytm ..

byl w tym rymowaniu calkiem nowoczesny......ja tam go lubilam , " zbrodnia to nieslychana, Pani zabila Pana...."

Nie dogodzisz w szkole wszystkim ....stad pewne wyposrodkowanie......reszta to zainteresowania kazdego - te trzeba rozwijac na wlasna reke....

mam poważną teorię spisku, że te nasze listy lektur układają ludzie, którzy w życiu nie przeczytali dla przyjemności ani jednej książki...
10000% racji, a szkoły kończyli w erze zamierzchłej, kompletnie niedostosowanej do dzisiejszych realiów.

Zresztą co do Adasia mam podobne uczucia :roll: No jakoś mi gość nie pasi :-?

Za to Julek i owszem 8)

z innych rzeczy, wiersz puszkina, ktory pamietam z wczesnego dziecinstwa. przytaczam tylko pierwsza zwrotke

ech.. mnie z tego wiersza najbardziej dotykal nastepny kawalek - o ukochanej Niani Puszkina - jak przysypiala nad wrzecionem :)

Tlumaczenia nie zalaczam - bo w tlumaczeniu klimat sie gubi :)

(ps. nic nie palilam - wino z Rioja kulturalnie rozpilam ;))

Наша ветхая лачужка

И печальна, и темна;

Что же ты, моя старушка,

Приумолкла у окна?

Или бури завываньем

Ты, мой друг, утомлена,

Или дремлешь под жужжанье

Своего веретена?

no patrzcie, a ja pana Mickiewicza uwielbiam. Ale... przeczytałam wszystko, co dopadłam w domu i w bibliotece gdzieś tak do 4 kl podst. I nigdy (miałam farta w szkole) nie musiałam się zastanawiać "co on chciał powiedzieć", po prostu czytałam i delektowałam się słowem. Jakoś mi go polonistka nie obrzydziła, gnębiła innych :D I to chyba główna bolączka szkoły. Literaturę się czyta, można podyskutować pod hasłem "ja tak odbieram" ale morderstwem autora jest omawianie na lekcji, co on miał na myśli, albo jeszcze gorzej - co miał na myśli prof X, który napisał jedyną i niepodważalną interpretację tekstu.

Dla mnie język polski kińczy się na gramatyce. Resztę trzeba przeczytać i czuć albo szkoda czasu :D

PS. Na szczęście byłam w LO w klasie mat-fiz, gdzie wybaczali nam zwięzłość :lol:

" Gdy cie nie widze, nie szlocham, nie placze

Nie trace zmyslow kiedy cie zobacze ...

Ale gdy ciebie dlugo nie ogladam czegos mi braknie czegos widziec zadam

I ciagle sobie zadaje pytanie : czy to jest przyjazn czy to jest kochanie "

Dziady tez lubie bo jestesmy spokrewnieni tak w ogole, od lumpa do dziada jeden krok ......