Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO NAUCZYCIELI I NIE TYLKO

Kasiaa29

Recommended Posts

i jeszcze jeden pomysł pani porozsadzała dzieci w ławkach wg umiących , średnioumiacych i nieumiejących w cale. :o :o :o ktoś mi wytłumaczy czemu ma to służy??????????

osoba mająca takie pomysły nie nadaje się na stanowisko nauczyciela. dożywotnio i absolutnie.

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie byłabym taka szybka w osądach.

Może chcieć pracować z dziećmi w grupach i dostosować wymagania dla każdej z grup.

To się nazywa zindywidualizowane podejście do ucznia, dostosowanie wymagań i uczenie pracy w grupie. Bardzo pożądane.

Zawsze warto najpierw zapytać nauczyciela - czemu ma służyć to, co zrobił.

Urawniłowka dobra jest w komunie, ale nie w nauczaniu - tutaj znacznie lepsze rezultaty daje podejście indywidualne.

Może chcieć pracować z dziećmi w grupach i dostosować wymagania dla każdej z grup.

To się nazywa zindywidualizowane podejście do ucznia, dostosowanie wymagań i uczenie pracy w grupie. Bardzo pożądane.

Urawniłowka dobra jest w komunie, ale nie w nauczaniu - tutaj znacznie lepsze rezultaty daje podejście indywidualne.

tu nie chodzi o urawniłowkę. Róznicowanie dzieci na starcie niczemu nie służy oprócz tworzeniu nieznośnej atmosfery w klasie. Czytając o innych pomysłach rzeczonej pani nie mam wątpliwości, że należy jej zakazać uprawiania zawodu. Bo o nauczaniu nie ma pojęcia.

tylko szkoda że Pani poświęca najwięcej czasu tym najlepszym ze stratą dla tych, którym trzeba w nauce pomóc..........

tu nie chodzi o urawniłowkę. Róznicowanie dzieci na starcie niczemu nie służy oprócz tworzeniu nieznośnej atmosfery w klasie. Czytając o innych pomysłach rzeczonej pani nie mam wątpliwości, że należy jej zakazać uprawiania zawodu. Bo o nauczaniu nie ma pojęcia.

retrofood

dzięki za zrozumienie bo już się zastanawiałam że może faktycznie kobiety się czepiam i mam jakiś wyimaginowane pojęcie o pracy nauczyciela ..........ale widzę że ze mną wszystko o.k..........tylko branża się moim protestom dziwi i za wszelką cenę chce udowodnić że pani jest świetna.......

rozmawiałam ostatnio z moim trzema koleżankami z liceum , które są nauczycielkami w różnych szkołach i zgodnie mówią że najgorsze jest to że tak jak piszą inni tym wszystkim kręci , sitwa, klika, jakieś niezrozumiałe powiązania i zależności między nauczycielami i dyrekcja i nawet jak one chcą coś fajnego zrobić , innego, nowatorskiego są tłamszone i zastraszane że zostaną zwolnione z pracy

i dopóki stary element nie odejdzie na emeryturę, dopóki rodzice nie będą mieli realnej możliwości dziękować nauczycielowi za współprace oczywiście tylko i wyłącznie w uzasadnionych przypadkach to szkoła będzie wyglądać tak jak do tej pory,

Nie bardzo sobie wyobrażam sytuację, o której pisze Paty, nie wiem, co to za szkoła, co za kobieta, czy na pewno miała takie intencje i czy to na pewno taki podział. Jeżeli tak, trzeba porozmawiać, i z nią i z dyrektorem, bo to rzeczywiście dziwne.

Inna sprawa, że do gimnazjum i szkoły średniej przychodzą dzieci, które nie potrafią czytac i liczyć. Bo nie można nie zdać egzaminu po podstawówce i gimnazjum, a nie można wysłać na siłę dziecka do szkoły specjalnej. I czasem zdarza się po kilkoro takich dzieci w klasie i wtedy to jest rzeczywiście męka.

I gdyby klasa liczyła 20 osób jeszcze byłyby szanse na pracę indywidualną z takimi dziećmi, ale przy 34 to sobie nie wyobrażam.

Niestety bardzo często zdarza się tak, ze te słabsze dzieci nie raczą chodzić na zajęcia dodatkowe z przedmiotów, z których są słabsze, a które są organizowane w szkole nieodpłatnie, bo np. nie odpowiadaja im godziny.

Tak to jest, że tym lepszym, które chcą się uczyć dodatkowo, wszystko zawsze odpowiada, bo lubią się uczyć. I koło się zamyka - jest słaby uczeń, nie lubi się uczyć, nie chce się uczyć, nie chodzi na dodatkowe zajęcia, bo trzeba sie na nich uczyć. A rodzicom powie, że nie ma, albo mówi, ze sa płatne.

I potem taki rodzic przychodzi do szkoły i niemalże dostaje epilepsji, jak się dowiaduje, co mu potomek wcisnął.

swoją opinię o wymienionej pani i jej pomysłach np. na sprawdziany opieram o bardzo zbliżonym przypadku, który miał miejsce w szkole do której uczęszczały moje dzieci.

Elitarne Liceum (państwowe), jedno z najlepszych w kraju, klasa - jedna z lepszych w historii szkoły, ze średnią powyżej 4,5 (!). Dzieci chcące się uczyć, bez problemów wychowawczych. I nagle, nowy rok szkolny i na pierwszej wywiadówce okazuje się, że z fizyki średnia klasy jest poniżej 3!!! Nikt nie umie fizyki!!! Ja szczerze powiedziawszy zbaraniałem, bo nie znałem sytuacji, ale zaraz nasunęło się pytanie: czy to uczniowie są osły z fizyki czy to pani nie umie uczyć? Inni rodzice zrobili wychowawczyni awanturę opisując jej sposoby prowadzenia zajęć i sprawdziany pięciominutowe - toczka w toczkę jak opisane wyżej, w końcu postanowiono przyjrzeć się sprawie dokładnie.

No i gdyby jej pozwolono uczyć dalej, to na pewno zniechęciłaby do nauki całą klasę, ale wkurw.eni rodzice interweniowali ostro u dyrektora i uczyła tylko do półrocza. Średnia się nie podniosła. Dobrze, że po półroczu fizykę miał kto inny, więc sytuacja wróciła do normy.

PS. I żeby mi nie było że się nie znam. Studiowałem 2 lata na kierunku nauczycielskim, chociaż później zmieniłem specjalność, ale do dziś mam mnóstwo znajomych nauczycieli i nauczycielek, z którymi pijam gorzałkę i kawę. I se czasem pogadamy. A wiedzą co mówić, bo część już na emeryturze. Aha, w Radach Szkoły też zasiadałem.

jeszcze jeden pomysł pani porozsadzała dzieci w ławkach wg umiących , średnioumiacych i nieumiejących w cale. :o :o :o ktoś mi wytłumaczy czemu ma to służy?????????
:o :o :o :o :o :o :o

czy ktos ma jeszcze jakieś pytania????????? :lol: :lol:

po tej wypowiedzi dyskusja powinna być zamknięta, serio.

Jak ktoś nie ma pojęcia o czym jest dyskusja, to jeszcze zdzierżę, ale jak ktoś nie ma pojęcia jak się należy wysławiać i ma ochotę na ocenianie nauczycieli to jest już Monty Python :lol: :lol: :lol: :lol:

Kończ waćpanna, wstydu sobie oszczędź :-?

Nie bardzo sobie wyobrażam sytuację, o której pisze Paty, nie wiem, co to za szkoła, co za kobieta, czy na pewno miała takie intencje i czy to na pewno taki podział. Jeżeli tak, trzeba porozmawiać, i z nią i z dyrektorem, bo to rzeczywiście dziwne.

Inna sprawa, że do gimnazjum i szkoły średniej przychodzą dzieci, które nie potrafią czytac i liczyć. Bo nie można nie zdać egzaminu po podstawówce i gimnazjum, a nie można wysłać na siłę dziecka do szkoły specjalnej. I czasem zdarza się po kilkoro takich dzieci w klasie i wtedy to jest rzeczywiście męka.

I gdyby klasa liczyła 20 osób jeszcze byłyby szanse na pracę indywidualną z takimi dziećmi, ale przy 34 to sobie nie wyobrażam.

Niestety bardzo często zdarza się tak, ze te słabsze dzieci nie raczą chodzić na zajęcia dodatkowe z przedmiotów, z których są słabsze, a które są organizowane w szkole nieodpłatnie, bo np. nie odpowiadaja im godziny.

Tak to jest, że tym lepszym, które chcą się uczyć dodatkowo, wszystko zawsze odpowiada, bo lubią się uczyć. I koło się zamyka - jest słaby uczeń, nie lubi się uczyć, nie chce się uczyć, nie chodzi na dodatkowe zajęcia, bo trzeba sie na nich uczyć. A rodzicom powie, że nie ma, albo mówi, ze sa płatne.

I potem taki rodzic przychodzi do szkoły i niemalże dostaje epilepsji, jak się dowiaduje, co mu potomek wcisnął.

Bo wszystkiemu jest winien nauczyciel, bo nie umi uczyć :lol: :lol: :lol: Ale mi się humor poprawił, serio. Paty, dzięki 8)

Kofi, u mnie są uczniowie, którzy na egz gimnazjalnym w sumie otrzymali 20 pkt :o :o :o :o :o :o W SUMIE powtarzam, Dla niezorientowanych mówię, że to 20 na 100. Na świadectwie ponadto same dopalacze.

Pół bidy jak rodzic wie jakie dziecko ma w domu. Cała bida jak mu się wydaje, że jestem w szkole ( za przeproszeniem) jak dupa od srania, zeby zrobić z niego geniusza :lol: Są tacy, SĄ!!!!

Mam ubaw po pachy, normalnie dostałam głupawki :oops:

jeszcze jeden pomysł pani porozsadzała dzieci w ławkach wg umiących , średnioumiacych i nieumiejących w cale. :o :o :o ktoś mi wytłumaczy czemu ma to służy?????????

Jak ktoś nie ma pojęcia o czym jest dyskusja, to jeszcze zdzierżę, ale jak ktoś nie ma pojęcia jak się należy wysławiać i ma ochotę na ocenianie nauczycieli to jest już Monty Python :lol: :lol: :lol: :lol:

Niby dlaczego nie mozna oceniac nauczyciela ?

Jakie sa kryteria? Wyksztalcenie? Poprawnosc wyslawiania.....?

Kazdy rodzic ma do tego prawo.

Jasne, jak to sobie wyobrażasz??? :roll:

Teraz pytam serio. Bez zbędnych podtekstów. :roll:

Gdyby w klasie mojego dziecka doszlo do takiej segregacji , to zmienilbym szkole.

Tak oceniam takie pomysly.

Chyba zeby ktos przekonal mnie , ze to ma sens.

Dasz rade? :D

Gdyby w klasie mojego dziecka doszlo do takiej segregacji , to zmienilbym szkole.

Nie odpowiedziałes na moje pytanie :p

Studiowałam 5 lat metodykę, a Ty chcesz żebym Ci w jednym poscie wytłumaczyła na czym polega indywidualizacja nauczania. :roll:

Nie che mi się 8) Na urlopie przecież jestem 8)

rozmawiałam ostatnio z moim trzema koleżankami z liceum , które są nauczycielkami w różnych szkołach i zgodnie mówią że najgorsze jest to że tak jak piszą inni tym wszystkim kręci , sitwa, klika, jakieś niezrozumiałe powiązania i zależności między nauczycielami i dyrekcja i nawet jak one chcą coś fajnego zrobić , innego, nowatorskiego są tłamszone i zastraszane że zostaną zwolnione z pracyi dopóki stary element nie odejdzie na emeryturę, dopóki rodzice nie będą mieli realnej możliwości dziękować nauczycielowi za współprace oczywiście tylko i wyłącznie w uzasadnionych przypadkach to szkoła będzie wyglądać tak jak do tej pory,
No, w końcu mówisz z sensem :roll: Właśnie ja tak mam i dlatego po urlopie nie wracam do szkoły. :-?

Nie odpowiedziałes na moje pytanie :p

Studiowałam 5 lat metodykę, a Ty chcesz żebym Ci w jednym poscie wytłumaczyła na czym polega indywidualizacja nauczania. :roll:

Nie che mi się 8) Na urlopie przecież jestem 8)

Ojej jaka jestes mądra. Zupelnie juz nie wiem co napisac.

Tere fere kuku , dzyń dzyń. :D

słuchaj koleżanko swoje belferskie zapędy radze trzymać Ci na wodzy , swoją rodzinę--- męża dzieci , poprawiaj, pilnuj poprawnej pisowni , wysławiania się ------------JA SOBIE TEGO NIE ŻYCZĘ !!!!!!!!!!!! nie to jest meritum sprawy i to jakich wyrazów używam , poprawnych czy nie, czasami szybciej pisze niż myślę...............przypominam Ci że to nie klasa a ja nie Twój uczeń który pisze kartkówkę..............a jak masz ochotę to zgłoś sie do redakcji może dostaniesz fuchę nadwornego belfra i będziesz pilnowała porządku w pisowni ...

myślę ze rozmowy w jakimkolwiek temacie między nami zostały zakończone

Zdążyłam przeczytać pierwszy post Kasi29 i stwierdzam, że popełniła jeden błąd w tytule. Powinna napisać "Do nauczycieli -TYLKO!!!!"

Dlaczego? Bo pisała o tym, że sobie nie radzi w zawodzie, a TYLKO nauczyciel może się do tego ustosunkować.

Czytam cały wątek, który zmienił się w ogólną pyskówkę i najazd na nauczycieli, bo "oni mają tak dobrze". Uczę na "pierwszej linii frontu" czyli w podstawówce już 20 lat w klasach 4-6 a także dodatkowo w 1-3. I nie będę udowadniać w jednym poście, że wielu z was nie ma racji. Do niektórych wypowiadających się, po kilku latach bytności na tym forum, wręcz straciłam szacunek (tak, tak, niektórzy taki zyskują!).

Opisujecie przypadki wspaniałych nauczycieli i szczególnie złych. Są tacy i tacy. Jak w każdym zawodzie. Zapominacie tylko o jednym - oprócz wspaniałych artystów (a tych liczyć można na palcach jednej ręki) są rzesze sumiennych rzemieślników, bez których ta i wiele innych machin by nie działała.

Czy wy wszyscy zaliczacie się do grona artystów w swych zawodach? Może o niektórych z was wasi klienci wypowiadaliby się w "niecenzuralnych" słowach? Ale przecież pracujecie świątek i piątek po 12 godzin i nie macie urlopu na poratowanie zdrowia?

Nie udowodnię, że nie jestem wielbłądem, Kasia - szkoda twych słów - powiem wam tylko, że niemal identyczne zasady pracy w szkole panują we wszystkich krajach europejskich i nie tylko. Pensum waha się od 18 do 20 godzin lekcyjnych. A te magiczne 40 godz. n-l przebywa w szkole i ma gdzie pracować, a za pensję potrafi godziwie utrzymać rodzinę.

Dlatego proponuję podjąć temat zastępczy - personel medyczny w Głownie strajkuje o "marne 500 zł", ewakuacja szpitala (oddz. wewn.) odbyła się.

Cisza? Boże, Ty widzisz i nie grzmisz?

słuchaj koleżanko

zapędziłaś się, nie jestem Twoją koleżanką, nie byłam, ani nie będę. Słowo harcerza 8) 8)

swoje belferskie zapędy radze trzymać Ci na wodzy

ponieważ???? :roll:

swoją rodzinę--- męża dzieci , poprawiaj, pilnuj poprawnej pisowni , wysławiania się
oj, możesz być spokojna. Dziecko starsze "katowane" jest dyktandami, młodsze stresowane jest poprawną wymową, mąż na szczęście "ogarnął" pisownię i wymowę :p

JA SOBIE TEGO NIE ŻYCZĘ !!!!!!!!!!!! nie to jest meritum sprawy i to jakich wyrazów używam , poprawnych czy nie, czasami szybciej pisze niż myślę..............
niepotrzebnie krzyczysz :roll: po co te emocje?? Wiem, że nie to jest meritum sprawy, ale skoro piszesz na forum w ten a nie inny sposób musisz mieć świadomość, że ktoś Ci to w końcu powie :roll: Zwłaszcza jak wypowiadasz się niepochlebnie o nauczycielach. :roll:

a jak masz ochotę to zgłoś się do redakcji może dostaniesz fuchę nadwornego belfra i będziesz pilnowała porządku w pisowni ...

Dziękuję, postoję: pisałam wcześniej, że jestem na urlopie, a potem rezygnuję z tego zawodu.

myślę ze rozmowy w jakimkolwiek temacie między nami zostały zakończone
Hmmm, no cóż poradzę :roll:

PS. Tak zupełnie na marginesie Ci powiem, że mnie też się zdarza coś napisać szybciej niż pomyślę. Ot taka ludzka natura. Na całe szczęście istnieje funkcja podgląd. Korzystam z niej prawie zawsze :roll: Można spokojnie przeczytać co się napisało i ewentualnie ochłonąć. Sprawdzić czy jest poprawnie też się da :wink: Funkcja: sprawdź. Również korzystam :wink:

Nie tylko ze względu na innych czytających, ale żeby nie wystawić sobie świadectwa ignoranta (łagodnie rzecz ujmując):roll:

Mimo wszystko pozdrawiam.

Uffff ... tez przebrnelam przez caly watek i moge napisac tylko jedno.

Dla aktywnie "maglujacych" ring i kisiel, a dla oberwatorow cola i popcorn :lol:

I pomyslec, ze temat trudny i delikatny, a autorka pewnie chcialaby zobaczyc tutaj wiecej konstruktywnych rad, a nie tylko kto na tym padole ma lepiej ;)

BTW jednocze sie z nauczycielami i wcale nie zazdraszczam im 18 godzin pracy tygodniowo, wczesniejszej emerytury, 2-miesiecznych wakacji, ferii i wielu swiat. Nie zazdraszczam im tez tego, ze jak sie juz raz zatrudnia to doemerytalnie moga "przebimbac" w jednej placowce i platnie urlopowac sie na poratowanie zdrowia.

Nie zazdroszcze, bo nie ma czego ... przywileje dobre dla desperatow, placa glodowa a spoleczny autorytet zaden :( Moja Babcia pamietajaca jak to bylo, gdy uczyla w zenskim liceum i na prywatnych kompletach, oczy ze zdzwienia przeciera, gdy co rusz z jednej strony slyszy o "twardoglowych" belfrach, a z drugiej o uczniach napadajacych na lekcjach na swoich nauczycieli, i rozwydrzonych rodzicach, co to twierdza, ze ich dzieciaczek jest naj, naj, naj, a to ze od tygodni nie odrabia zadan domowych, nie uczy sie i wagaruje, to wszystko wina ... dysleksji :lol: Albo innego dys :lol: A to pyskowanie na lekcjach, to tylko przejaw posiadania "wlasnego zdania" i szeroko rozumianego indywidualizmu ;)

Niczego nauczycielom nie zazdroszcze ... a juz najmniej opinii jaka sie placze po wszystkich spolecznych zakamarkach ... :(

Dlatego tez Droga Autorko topiku, rwij z tej szkoly jak najdalej :-) Bedziesz zdrowsza, pewnie bogatsza (nie tylko w doswiadczenia) i pewnie z duma bedziesz mowic jaki zawod jest Ci dane wykonywac, gdy nauczycielem byc nie chcialas :-?