Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO NAUCZYCIELI I NIE TYLKO

Kasiaa29

Recommended Posts

Wszędzie dobrze,gdzie nas nie ma...

Nie jestem nauczycielem,ale wiem,że dla nauczyciela,który rzetelnie przygotowuje się do lekcji czy wykładów 18godz. tygodniowo to fikcja.Jego wkład pracy widać i uczniowie wbrew pozorom to widzą i doceniają,ale nie czarujmy się są też tacy nauczyciele ,którzy realizują jedynie program przetrwania-aby do dzwonka.Pracują w trudnych warunkach-na pewno-ale każdy ma na lekcjach taką dyscyplinę jaką sobie wypracuje.

czy zazdroszczę nauczycielom? i tak i nie .Tak ,kiedy widzę ,ze po trzech godzinach lekcyjnych idą do domu a moja własna działalność wymaga 12 godz pracy,tak,kiedy mają wakacje ,ferie i wszystkie możliwe wolne.Nie ,kiedy muszę pójść do szkoły w czasie przerwy i po 10 minutach chciałabym uciec stamtąd z wrzaskiem .Każdy sam musi zdecydować ,czy ten zawód ma dla niego więcej blasków czy cieni.

Ktoś tu napisał ,że urzędnicy to mają wspaniałe życie bo sobie siedzą ,"siorbią"kawkę i ,nic nie robia i olewaja petentów.Akurat na ten temat mogę cos powiedzieć , tony bezsensownych papierzysków do wyprodukowania ,kilometry durnej sprawozdawczości i masa dobrej,nikomu niepotrzebnej roboty.kto chce niech zostaje,ja sie wypisałam

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlatego proponuję podjąć temat zastępczy - personel medyczny w Głownie strajkuje o "marne 500 zł", ewakuacja szpitala (oddz. wewn.) odbyła się.

Cisza? Boże, Ty widzisz i nie grzmisz?

Łącząc temat pedegogów i personelu medycznego

Placówka oświatowa (szkoła specjalna), oddział rehabilitacj, 7 etatów (nie wliczając kierowniczych)

3 etaty oswiata

4 etaty medyczne

OŚWIATOWE / MEDYCZNE

godziny przacy dziennie

4-5 / 8

święta,wakacje, długie weekendy, ferie

wolne / pracujące

wcześniejsza emerytura

tak / nie

roczny urlop "zdrowotny"

tak / nie

dofinansowanie/ finansowanie szkoleń i kursów

tak / nie

Pensja w obu przypadkach taka sama, zakres obowiązków - także

Czy to jest OK ??

Zarówno etaty oświatowe jak i medyczne podlegają temu samemu starostwu.

Czy to jest OK ??

Zarówno etaty oświatowe jak i medyczne podlegają temu samemu starostwu.

nie jest OK

Jestem lekarz, mój mąż nauczyciel

I choć cieszyałm się, że ma malo godzin, że może zająć się dzieckiem i to on tworzył nasz dom, to czasem czułam się jak idiotka. Bo ja miałam pracę co dzień a po powrocie do domu była nauka często do późna w nocy i przygotowanie się na dzień następny, a on miał te swoje 18 godzin, czasem cos poczytał, a jak dziennik wypełniał, to płakał, bo tyle roboty. I przez długi czas on miał pensję wyższą, niż ja!

No cóż...

Jak gdzieś wyżej napisano - są nauczyciele i nauczyciele...

Jedni pracują, dokształcają się za SWOJE (nie z dofinansowania) PRYWATNE pieniądze, trawiąc na to co drugi weekend, kiedy trzeba pojechać do innego miasta na uczelnię, do tego ponieść koszty podróży i koszty utrzymania tamże, chadzają na dyskoteki i imprezy szkolne pilnować dzieciaków, wcześniej długie popołudnia i wieczory spędzają na przygotowaniu i organizacji tychże imprez i różnej maści festynów szkolnych, świąt matki, babci, strażaka i leśnika i kogo tam jeszcze, organizują wyjazdy i wycieczki, użerają się z biurami turystycznymi i biorą na siebie zebranie funduszy, jadą potem na wycieczkę, nie śpiąc prawie, bo 24 h/dobę odpowiadają za życie i zdrowie podopiecznych, oprócz tego realizują różnorakie zajęcia pozalekcyjne, piszą publikacje, raporty, opracowania, walczą z pomiarem jakości w szkole (też temat-rzeka), siedzą na wielogodzinnych radach pedagogicznych, organizują wywiadówki i spotkania z rodzicami, sprawdzają długie godziny zeszyty i poprawiają dziecięce gryzmoły, przygotowują testy i sprawdziany, które pomogą dzieciakom osiągnąć dobry wynik na sprawdzianie końcowym po podstawówce czy na egzaminie gimnazjalnym, a inni przyjdą do domu i najwyżej czasem coś poczytają...

Znam bardzo wielu nauczycieli z tych pierwszych i kilku z tych drugich. Bez żadnych ocen, złośliwości i podtekstów - wszystkie nauczycielskie lebiegi, karykatury nauczyciela, które znam - to faceci. Chyba jednak facet musi mieć specjalne zdolności, żeby być nauczycielem z prawdziwego zdarzenia.

Wroce do tych " sitw" nauczycielskich .......tak jest na swiecie, ze jak jedno z rodzicow jest absolwentem znanej szkoly sredniej ( np Miss Porter - tylko zenska ) lub uczelni np Harvarda czy Yale czy Princeton to dziecko ma preferencje przy przyjeciu ...dlaczego tak jest, nie wiem.

Traka tradycja. , Skad sie wziela, nie wiem.

Ale tak jest i juz i nikt tego nie kwestionuje.

Aha, porusze tez temat szkol kooedukacyjnych. Otoz odchodzi sie od nich w Stanach szczegolnie w dzielnicach zagrozonych duza przestepczoscia nieletnich, po badaniach, ze w szkolach tylko zenskich i tylko meskich jest wiekszy poziom nauki i wieksza dyscyplina. A moze na odwrot - w kazdym razie jedno pociaga za soba drugie. 8) 8)

Takze Polska oswiata powtarza teraz bledy publicznych szkol amerykanskich lat 50 i 60 ubieglego wieku kiedy to brak dyscypliny pomylono ze swoboda wypowiedzi i inne takie tam drobnostki ....

Gwoli wyjaśnienia - mój mąż uczył w szkole muzycznej, tam jest troszke inaczej, nie ma wycieczek a są konkursy :D

Swoją drogą ciekawe, zawsze wolałam mieć nauczycieli, niż nauczycielki. Byli bardziej konkretni, choć może przy feminizacji zawodu zostawali w szkole tylko ci z powołania...

A co do wycieczek, organizowania itd - szkoda, że żaden nauczyciel, któremu się chce, nie pracuje w szkole mojej córki. Nie żeby uczyli ją źli nauczyciele, nie narzekam, ale raczej po prostu dobrze wypałniają minimum, które muszą. Dobre i to.....

Kazdy nauczyciel jest indywidualnoscia a najlepiej jesli rowniez ma osobowosc - takich nauczycieli sie pamieta.

Nauczyciel powinien miec prawo do swojego sposobu prowadzenia lekcji - jesli nauczycielka uwaza, ze dzieci powinny pracowac w grupach - to ma do tego prawo i rodzicom n i c do tego.

Brak umiejetnosci w dostosowywaniu sie do otaczajacego swiata - rodzice ostro pracuja zeby w dziecku wyrobic te umiejetnosc, ale ostrzegam, ze w pozniejszym wieku nie uda im sie zmienic nauczyciela akademickiego albo nielubianego szefa w pracy. I co wtedy ? Kicha. Placz i rozpacz.

Rodzice, wrzuccie na luz i przestance dzieciom urzadzac swiat - z waszego punktu widzenia. I latac jak kot z pecherzem zeby swiat waszego dziecka byl i d e a l n y.

Bo taki nigdy nie bedzie.

hmmm.. nic do tego`... rozumiem , zgadzam sie i na ogół jest ok

ale...w czwartek u nas był halny /wiało tak, ze kot o mało o sciane nie uderzył ciałem wychodzac rano przed dom :)/ a pani od wuefu mego syna zabrała klasę na boisko w pełnym stroju niesportowym /kurtki dzinsy itp/ zeby sobie pograli. A ze mój syn/kl.IV/ we wrzesniu nie był 1 raz w szkole z powodu specjalistycznych badań /opuscił 1 wf w tym roku szkolnym/ to pani stwierdziła ze teraz zaliczy /on i kolega/ wrzesniowy bieg /o tym ze trzeba go zaliczyć nikt nie informował ani syna ani nas mimo 2 wywiadówko-konsultacji/. I w tym pełnym stroju i wietrze, który w okolicy łamał drzewa /ale słonce było :)/ 5 okrazeń wokół duzego boiska.

Efekt: wieczorem 38,5 w nocy 39,8.

Syn do klasy III uwielbiał wuef. Teraz jest w czwartej - ma 10 lat.

Pani ma uzupełniony rządek ocen.

Mój syn ma dopa i jest chory. Ja na zwolnieniu.

To chyba nie jest ok.

A może ja sie nie powinnam wtracac i to jest ok?

Ciezka sprawa :D :D :D

Mozna by powiesc napisac :D :D :D ale np moj ojciec zdawal na studia i dostal l pytanie do czego Stalin porownal literature....poniewaz w domu nie bylo tradycji czytania Dziel Wszystkich Stalina moj ojciec nie dostal sie na studia.....za to karnie dostal sie do wojska na dwa lata .............

Czy moi dziadkowie a rodzice mego starego kwestionowali pytanie i decyzje grona pedagogicznego ? ( niechyby sprobowali hehehe ) :D :D :D

To przywilej ze mozesz ksztalcic swoje dziecko - i wcale ci sie to nie nalezy.

W wielu ubogich krajach jak nie masz pieniedzy to dzieci jak twoje szyja Nike'i shoes za 2 centy na godzine - zamiast pyszczyc na nauczycieli badz wdzieczna, ze w ogole ktos jeszcze chce za te marne grosze uzerac sie z cudzymi dziecmi.

bo moze w kazdej chwili wyjechac do Francji albo Anglii i tyle. 8) 8) 8)

A w ogole to po co dzieciom wuef ? Niech siedza przed telewizorem lub komputerem , jedza czipsy i tyja :D :D :D

Wuefu moze w ogole wkrotce nie byc ....w ramach oszczednosci zostanie zlikwidowany w szkolach i wtedy klopoty rozwiaza sie same. :D

W Stanach w ubogich dzielnicach w szkolach nikt o wuefie nie slyszal od 50 lat .

Dzieciaki moga se pograc w koszykowke na osiedlowych, wybetonowanych podworkach. :D

To przywilej ze mozesz ksztalcic swoje dziecko - i wcale ci sie to nie nalezy.

czytajac takie frazy, mysle ze korzystanie z internetu tez powinno byc przywilejem ... dla nielicznych :lol: :lol: :lol:

Poki co lumpie, polecam mniej odwolan do skompromitowanej Ameryki, a wiecej do Polski i naszej Konstytucji, w ktorej prawo do bezplatnej nauki w szkolach publicznych jest zagwarantowane.

Każdemu wolno pisać, jesli umie :) przynajmniej w Polsce. :):)

A tak serio: uwazam, ze praca nauczycieli jest bardzo trudna. I cholernie odpowiedzialna. dlatego tez nauczyciel pownien miec jakiąs pewnośc zatrudnienia.W przeciwnym wypadku np. w liceum gdzie pracuje koleżanka wszyskie matematyczki czy poloniści byłyby zwalniane w czerwcu na skutek nacisków rodziców, którzy usiłuja wymuszać pozytywne oceny lub wywinięcie sie z poprawek. Albo udowadniają ze oni lektur nie czytali i było ok :):) ai w ogole wszystkiemu winni nauczyciele.Ale ich pociechy potem zdają maturę.

Tylko że nauczyciel pracuje z zywym materiałem i kazdy jego błąd moze być brzemienny w skutki. Więc jakas weryfikacja być powinna. I głos rodzicow powinien być brany pod uwagę. Jak miałoby to wyglądać zeby nie było przegięc? Nie wiem. I chyba nikt tego jeszcze nie wymyślił.

Stąd mamy co mamy. Dlatego bardzo doceniam tych, którzy są ok. W szkole syna większość.

A z panią od wuefu sobie porozmawiam w poniedziałek :) Bo przegięła. A ja nie chcę, żeby mi sie dziecko zraziło do ćwiczeń.

pozdrawiam

Zapewniam cie, ze nie takie halniaki czekaja ma twoje dziecko w zyciu - nie masz co tak rozdzierac szat.

A goraczke ma bo pewnie zlapal jakiego wirusa a nie dlatego, ze przebiiegl sie wokol boiska :D

Ja tez bylam " zrazona" do cwiczen i wuefu dopoki nie kazali mi slono za nie placic - plus oplata rejestracyjna w "salonach" czyli gymach i silowniach. :D

Moja corka zwrocila uwage na jeszcze jedna rzecz - dzieci w szkole w ktorej praktykowala w Warszawie w ogole nie uzywaly takich slow jak " prosze, dziekuje, przepraszam ".

Ale z pretensjami do nauczycieli rodzice biegali na wyrywki - zawsze mozna sie wyzyc na jakim nauczycielu, nie ? ?

Zapewne jak dziecko ma goraczke to winna jest nauczycielka wuefu ( bo sie przebiegl biedak i troche s p o c i l a wiatr wial , no w ogole prawie koniec swiata ) a nie wirus. :D :D

A jak go spotka taki halny to jak go obronisz

http://www.youtube.com/watch?v=dJZDsJ8UU64