Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za architekta (czesc II) ?

rafalg

Recommended Posts

Witam,

Otrzymałem następującą ofertę od architekta: projekt budowlany (architektura + konstrukcja) wraz z pozwoleniem na budowę w cenie ok. 6000zł. Czy oferta ta jet korzystna? i jakie oferty udało Wam się zdobyć ? Na co zwrócić uwagę przy wyborze architekta ?

Wiem, że podony post chodzi po dziale, ale proszę o pomoc.

W okolicach Warszawy to nie jest dużo. Z naszych doświadczeń wynika, że jeśli projekt robiony jest w jakimś programie komputerowym (profesjonalnym), a nie ręcznie, to wychodzą pomyłki/błędy, które w ręcznym spokojnie przechodzą. Myśmy tak mieli :( . Na szczęście konsekwencje nie były duże.

Dla nas ważne było, że pani architekt słuchała, co chcemy mieć w domu i starała się zaprojektować dom dla nas, a nie dla swojej wizji.

W pewnym momencie pojawiła się myśl, że gdybyśmy wybrali droższą ofertę, ale z obietnicą namiarów, gdzie kupować materiały, z dzieleniem się wiedzą o okolicznym rynku, z doradztwem jakie materiały są sprawdzone, a jakich lepiej nie ruszać (taką ofertę mieliśmy), to w sumie wyszlibyśmy na niej lepiej. No ale architekt od tej oferty totalnie nie uwzględniał naszych chęci (przynajmniej takie sprawiał wrażenie przy pierwszej rozmowie).

Co do konstrukcji, to niestety nie była idealna i toczyliśmy boje z konstruktorem długo, aczkolwiek jego główną wadą jest niesłowność, a nie robienie błędów... Tyle, że nie bardzo wiem jak się zorientować wcześniej, że będzie coś nie tak.

• 2 weeks później...

RAFALG

Ja w Gdyni dałem 5500 (wyjściowa 6000) za indywidualny projekt budowalny + konstrukcja (bez instalacji), ale po czasie stwierdzam że mogłem utargować do 5000, a może i do 4500. Krótko mówiąc - te negocjacje nie były powodem do dumy.

Projekt robiony przez 2 osoby. Jedna osoba zrobiła część architektoniczną, druga zrobiła konstrukcję. Na dodatek konstruktor ma być u mnie Inspektorem Nadzoru, w myśl zasady - co zaprojektowałeś to teraz dopilnuj.

Moja Pani architekt pomimo małego doświadczenia w domach jednorodzinnych /dotychczas robiła w dużym formacie/ jest osobą bardzo pracowitą i cierpliwą. Po dwóch tygodniach jej pracy odrzuciłem całą koncepcję i trzeba było zacząć wszystko od nowa. Nie mrugnęła okiem tylko przystąpiła do dzieła.

RAFALG

Ja w Gdyni dałem 5500 (wyjściowa 6000) za indywidualny projekt budowalny + konstrukcja (bez instalacji), ale po czasie stwierdzam że mogłem utargować do 5000, a może i do 4500. Krótko mówiąc - te negocjacje nie były powodem do dumy.

Projekt robiony przez 2 osoby. Jedna osoba zrobiła część architektoniczną, druga zrobiła konstrukcję. Na dodatek konstruktor ma być u mnie Inspektorem Nadzoru, w myśl zasady - co zaprojektowałeś to teraz dopilnuj.

Moja Pani architekt pomimo małego doświadczenia w domach jednorodzinnych /dotychczas robiła w dużym formacie/ jest osobą bardzo pracowitą i cierpliwą. Po dwóch tygodniach jej pracy odrzuciłem całą koncepcję i trzeba było zacząć wszystko od nowa. Nie mrugnęła okiem tylko przystąpiła do dzieła.

Markus_Gdynia - dzięki za info. rzeczywiście trzeba się targować. SUma sumarum można zaoszczędzić niezłą kwotę na dodatkowe wydatki :)

W Poznaniu dałam 6500 z instalacjami co, gazu i schematem inst. elektr.

Mam zatem pytanie: czy architekt byl "znajomy", czy tez wzietu z ulicy? Potrzebuje projektu, a boje sie wejsc do pierwszego lepszego biura.

MZ

Gość gośc
Ceny są bardzo zróżnicowane.Pierwszy chciał 6.000 i powiedział że taniej nie znajdziemy.Drugi 4.000 +vat czyli tyle samo.Po niezbyt długich poszukiwaniach znaleźliśmy za 2.800 / jest różnica prawda?/

• 1 month później...

Mi niestety Archipelag krzyknął za przeróbkę "Manueli" 4.000 PLN więc go spuściłem (innni chcieli ciut mniej).

Architekta (znajoma) robi mi projekt budowlany bez mediów za 7.000 PLN. i w końcu wszystko mamy tam gdzie chcieliśmy żeby było. Z mediami dogadałem się, że projekt całej instalacji pod moje wymagania zawarty jest w cenie.

Projekt gotowy jest OK, ale przed zakupem poproście o ocenę jakiegoś w miarę znajomego architekta i zapytajcie się ile kosztowałyby przeróbki takiego gotowego projektu.

Do zobaczenia za rok :o

Mi początkujący architekt wycenił swój projekt domu dwurodzinnego z poniższą zawartością na 7000 PLN

- część koncepcyjna opracowywana na podstawie załączonego do niniejszej umowy programu funkcjonalnego budynku ustalonego przez obie strony

- projekt budowlany

- opracowanie wykonawcze

- kosztorys inwestorski

- nadzór autorski

Trochę drogo, ale powiedział że może coś upuści z ceny.

Pozdrawiam

Paweł

Za projekt domku parterowego, ok. 150 m2, częściowo podpiwniczonego, bez pozwolenia 2500 - nie wiem czy z rachunkiem, czy bez, dla mnie to bez znaczenia

Czyli to jest możliwe. Mnie tez zwrot podatku nie dotyczy.

Proszę jeszcze raz wszystkich Poznaniaków :D :D , którzy dysponują namiarami na tak rewelacjnie tanich architektów o jakąs informację na priva.

Oczywiście - jeżeli to możliwe!

Pozdrawiam

i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!

:D Agnieszka