Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA RUUKKI - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, dyskusja

Tomczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikt z czytających to forum tego do tej pory nie przerabiał

oprócz mnie

wiem, bo pytałem o to już dawno

U mnie dziś zaczynają krycie.

Będę wszystko na ten temat wiedział za 2-3 tygodnie, jak skończą.

Ceny są w cenniku rautaruukki (dwa U i dwa K) do ściągniecia z ich stron www.

Akcesoria do tej blachy są takie same, jak do blachodachówki rautaruukki. Więc jedyna różnica w cenie tego pokrycia to różnica między m2 tej blachy i m2 blachodachówki.

Dach 225m2

Za blachę, orynnowanie i inne dodatki zapłaciłem 9800,-

Kupiłem połysk. Dwa dni temu blacharz skończył mi ją kłaść.

Jestem bardzo zadowolony. Prezentuje się ładnie. Blacharz nie miał żadnych kłopotów z montażem.

Drogie sa dodatki z rautaruuki. Np. oryginalna wywiewka w tym samym kolorze kosztuje 500,- Podziękowałem.

wydaje mi się, że wątek zaczyna odbiegać od tematu

azaliż nie chodzi w nim o blachodachówkę rautaruukki

tylko

o blachę

taką, jak ta:

http://gazeta.psb.com.pl/Wyd-01-1/img/rautaruukki5.jpg

to właśnie jest

rautaruukki MAXI CLASSIC

ją się inaczej montuje, niż blachodachówkę (na zatrzaskowy rąbek) i chyba o to pytał Marcin T

Gość Marcin T

Mieczu,

mam kopertę z lukarnami, Ty masz chyba dwuspadzisty, ale może wiesz jak jest z wykorzystaniem takiej blachy: czy jest dużo odpadów, jak przy blachodachówce, czy może nie ma takiego problemu.

Jeszcze jedna sprawa, jakieś cholerne uszczelki pod Classic, że niby wytłumiające - dajesz to u siebie czy nie. Bo mnie osobiście śmierdzi to kolejnym elementem, którego rzekoma niezbędność, ma służyć nabiciu góry cashu firmie Rautaruukki. Z tego co się orientuję, to pod blachodachówkę tego syfu się nie podkłada. Będę wdzięczny za odpowiedź i ewentualnie jeszcze jakieś dane.

nie wiele wiem jak jest z wykorzystaniem tej blachy i czy jest więcej, czy mniej odpadów niż przy blachodachówce. WIem tylko że przy maxi classic i innych blachodachówkach wszystkie obróbki robi się i tak ze 'zwykłej' blachy - niekształtowanej dostarczanej w arkuszach. I to z niej jest najwięcej odpadów.

Ze sprzedawcą koniec końców ustaliłem, że tych 'uszczelek' -> które nic nie uszczelniają, tylko są gąbkami do izolacji akustycznej, w końću nie daję. On stwierdził, że mają one znaczenie na dachu z metalowymi łatami i kontrłatami i służą do tego, żeby blacha w nie nie waliła, jak jest duży wiatr. Ponieważ ta taśma gąbkowa kosztować miała na cały mój dach 2 tys, a u mnie wszystko pod blachą jest drewniane, ustaliliśmy, że tego nie damy.

Tyle wiem.

Jakie jeszcze dane cię interesują?

Gość Marcin T
Kolory dostępne to wg strony www Rautaruukki to standard i pural, tylko, że według mnie hasło "telewizja kłamie" swobodnie można odnieść do internetu. Czy pytałeś dystrybutora o mat lub PVDF (złoty kolor jest pierwsza klasa)?

o mat nie pytałem, najpierw łykałem to co mówił mi Rałtarucznik

a potem generalnie wszystko mi było jedno, czy mat, czy standard

Później jeszcze odniosłem wrażenie, że generalnie ta blacha jest do zrobienia w każdym kolorze, tylko im się po prostu nie chce i sprzedają to co akurat mają. Zresztą na logikę to raczej tylko tak to sobie można wytłumaczyć, np bo niby jak inaczej? że niby czerwonej matowej balchy nie mogą wygiąć w rąbek stojący? nie wierzę.

Mieczu

z jaką powłoką wybrałeś blachę

poliester standard

i ile płaciłeś za m2 - czy dużo wytargowałeś w stosunku do cennika?
10% na blachę i 8% na akcesoria. Ale raczej się nie targowałem zbyt mocno.

Jak idzie robota?
Na razie położyli folię i ołatowali. Wedle umowy mają skończyć do końca października.

• 4 years później...

Ja mam 8) w powłoce pural, zadowolony jestem bardzo z dzięki "mieniącej" się powłoce, dekarz tym bardziej że blacha z wyższej półki i idealnie się składa.

Przede wszystkim zwróć uwagę na waranki gwarancji poszczególnych producentów (poproś o wzór karty gwarancyjnej lub poszukaj w necie) a wybór będziesz miał znacznie ułatwiony :lol:

Je też mam pokryty dach blachodachówką, ale co teraz można powiedzieć. Dowiemy się za 10 – 15 lat co to jest warte. Teraz naprawdę nikt nie może powiedzieć ile naprawdę jest warta blachodachówką określonej firmy (oprócz producenta) Wszelkie spekulacje są bezzasadne czekajmy a dowiemy się za 20 lat albo wcześniej