Tomczyk 14.10.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Czy ktoś ma to cudo? Czy mieliście jakieś problemy związane z montażem? Jakie są koszty tej blachy i dodatków - czy porównywalne z blachodachówką? Czy jesteście zadowoleni z ostatecznego efektu? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 14.10.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Nikt z czytających to forum tego do tej pory nie przerabiałoprócz mniewiem, bo pytałem o to już dawno U mnie dziś zaczynają krycie.Będę wszystko na ten temat wiedział za 2-3 tygodnie, jak skończą. Ceny są w cenniku rautaruukki (dwa U i dwa K) do ściągniecia z ich stron www. Akcesoria do tej blachy są takie same, jak do blachodachówki rautaruukki. Więc jedyna różnica w cenie tego pokrycia to różnica między m2 tej blachy i m2 blachodachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.10.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 u mnie zaczynaja za tydzien powodzenia mieczotronix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.10.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 a rautaruukki ma chyba tez Alanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Profesor 14.10.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Dach 225m2Za blachę, orynnowanie i inne dodatki zapłaciłem 9800,-Kupiłem połysk. Dwa dni temu blacharz skończył mi ją kłaść.Jestem bardzo zadowolony. Prezentuje się ładnie. Blacharz nie miał żadnych kłopotów z montażem.Drogie sa dodatki z rautaruuki. Np. oryginalna wywiewka w tym samym kolorze kosztuje 500,- Podziękowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 14.10.2003 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 wydaje mi się, że wątek zaczyna odbiegać od tematuazaliż nie chodzi w nim o blachodachówkę rautaruukkitylkoo blachętaką, jak ta:http://gazeta.psb.com.pl/Wyd-01-1/img/rautaruukki5.jpgto właśnie jestrautaruukki MAXI CLASSIC ją się inaczej montuje, niż blachodachówkę (na zatrzaskowy rąbek) i chyba o to pytał Marcin T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Marcin T 16.10.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Mieczu,mam kopertę z lukarnami, Ty masz chyba dwuspadzisty, ale może wiesz jak jest z wykorzystaniem takiej blachy: czy jest dużo odpadów, jak przy blachodachówce, czy może nie ma takiego problemu.Jeszcze jedna sprawa, jakieś cholerne uszczelki pod Classic, że niby wytłumiające - dajesz to u siebie czy nie. Bo mnie osobiście śmierdzi to kolejnym elementem, którego rzekoma niezbędność, ma służyć nabiciu góry cashu firmie Rautaruukki. Z tego co się orientuję, to pod blachodachówkę tego syfu się nie podkłada. Będę wdzięczny za odpowiedź i ewentualnie jeszcze jakieś dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.10.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 nie wiele wiem jak jest z wykorzystaniem tej blachy i czy jest więcej, czy mniej odpadów niż przy blachodachówce. WIem tylko że przy maxi classic i innych blachodachówkach wszystkie obróbki robi się i tak ze 'zwykłej' blachy - niekształtowanej dostarczanej w arkuszach. I to z niej jest najwięcej odpadów.Ze sprzedawcą koniec końców ustaliłem, że tych 'uszczelek' -> które nic nie uszczelniają, tylko są gąbkami do izolacji akustycznej, w końću nie daję. On stwierdził, że mają one znaczenie na dachu z metalowymi łatami i kontrłatami i służą do tego, żeby blacha w nie nie waliła, jak jest duży wiatr. Ponieważ ta taśma gąbkowa kosztować miała na cały mój dach 2 tys, a u mnie wszystko pod blachą jest drewniane, ustaliliśmy, że tego nie damy. Tyle wiem.Jakie jeszcze dane cię interesują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Marcin T 16.10.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Kolory dostępne to wg strony www Rautaruukki to standard i pural, tylko, że według mnie hasło "telewizja kłamie" swobodnie można odnieść do internetu. Czy pytałeś dystrybutora o mat lub PVDF (złoty kolor jest pierwsza klasa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.10.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 o mat nie pytałem, najpierw łykałem to co mówił mi Rałtarucznika potem generalnie wszystko mi było jedno, czy mat, czy standardPóźniej jeszcze odniosłem wrażenie, że generalnie ta blacha jest do zrobienia w każdym kolorze, tylko im się po prostu nie chce i sprzedają to co akurat mają. Zresztą na logikę to raczej tylko tak to sobie można wytłumaczyć, np bo niby jak inaczej? że niby czerwonej matowej balchy nie mogą wygiąć w rąbek stojący? nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomczyk 19.10.2003 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Mieczuz jaką powłoką wybrałeś blachę i ile płaciłeś za m2 - czy dużo wytargowałeś w stosunku do cennika?Jak idzie robota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 19.10.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Mieczu z jaką powłoką wybrałeś blachę poliester standard i ile płaciłeś za m2 - czy dużo wytargowałeś w stosunku do cennika? 10% na blachę i 8% na akcesoria. Ale raczej się nie targowałem zbyt mocno. Jak idzie robota? Na razie położyli folię i ołatowali. Wedle umowy mają skończyć do końca października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 23.10.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 MarcinT poczekaj z zamawianiem tej blachy, bo u mnie na razie jest z nią kaszana. Sama Rautaruukki nie radzi sobie z jej układaniem... więcej w tym smutnym linku:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfasik 05.05.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Właściciele domów, którzy pokryli dach blachodachówką RUUKKI... Czy jesteście zadowoleni? Wybieram właśnie coś lekkiego na dach (domek szkieletowy) i polecono mi blachodachówkę firmy Ruukki. Podobno bardzo dobra marka. Podzielacie to zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlolo 06.05.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Ja mam w powłoce pural, zadowolony jestem bardzo z dzięki "mieniącej" się powłoce, dekarz tym bardziej że blacha z wyższej półki i idealnie się składa. Przede wszystkim zwróć uwagę na waranki gwarancji poszczególnych producentów (poproś o wzór karty gwarancyjnej lub poszukaj w necie) a wybór będziesz miał znacznie ułatwiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trapp 06.05.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Po 5 latach jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 06.05.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Dlaczego koniecznie chcesz coś lekkiego ? Rukki to uznany producent blachodachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fato 06.05.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Ja mam w powłoce pural mat od 5 miesięcy fajnie się składa i wygląd ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 07.05.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Ja od tam tego roku mam Pural mat. Gruba, ładna blacha. Reszta okaże się za kolejne lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 08.05.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Je też mam pokryty dach blachodachówką, ale co teraz można powiedzieć. Dowiemy się za 10 – 15 lat co to jest warte. Teraz naprawdę nikt nie może powiedzieć ile naprawdę jest warta blachodachówką określonej firmy (oprócz producenta) Wszelkie spekulacje są bezzasadne czekajmy a dowiemy się za 20 lat albo wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts