Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co to za porównanie cenowe blaszaka do dachu pod dachówką .To tak jakby porównał garaż blaszany do murowanego. Te 9500 zł to i tak dużo za blaszaka .

To jest porównanie tego co wyjdzie z mojej kieszeni a nie porównanie materiału.

Może poczytaj trochę o tych - jak to nazwałeś - "blaszakach" bo jeden drugiemu nie równy.

Niestety nie każdemu podoba się falista, ceramiczna (nie daj Boże czerwona) dachówka. Alternatyw do uzyskania nowoczesnego wyglądu domu jest niewiele, a te które są kosztują ciężkie pieniądze.

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest porównanie tego co wyjdzie z mojej kieszeni a nie porównanie materiału.

Może poczytaj trochę o tych - jak to nazwałeś - "blaszakach" bo jeden drugiemu nie równy.

Niestety nie każdemu podoba się falista, ceramiczna (nie daj Boże czerwona) dachówka. Alternatyw do uzyskania nowoczesnego wyglądu domu jest niewiele, a te które są kosztują ciężkie pieniądze.

To jest myślenie zmanipulowanego Polaka .Jak pokryję papą to w mojej kieszeni zostanie jeszcze więcej kasiorki .Jak chcesz porównywać porównuj Ruukki Classic Premium z innymi blaszakami wtedy to będzie adekwatne porównanie.A co do dachówki to mydlenie oczów ,nie to że podoba się czy nie podoba tylko czy damy radę inwestując -budując dom kupić dachówkę .

Dachy pod blacho-dachówką -blaszaki to prawda stają się coraz ładniejsze ,tylko nadal te gąsiory je szpecą (nie dają cienia na uskokach jak blacho-dachówka) .Powinny być przetłaczane z uskokami tak jak blacha na dachu może to dało by lepszy efekt.

Edytowane przez animuss
A co do dachówki to mydlenie oczów ,nie to że podoba się czy nie podoba tylko czy damy radę inwestując -budując dom kupić dachówkę .

Widzę, że Twoja teoria polega na tym, że jeśli buduje się dom to trzeba KONIECZNIE pokryć go ciężką dachówką, a jeśli nie ma się tego w zamiarze to nie jest to już dom tylko "blaszak" i w ogóle lepiej nie brać się za budowę bo to wstyd mieć blachę na dachu :/

Jeśli mogłabym wybierać to nasz dom nie miałby w ogóle skośnego dachu tylko płaski, ale niestety warunki zagospodarowania przestrzennego na to nie pozwalają.

Rozszerz proszę swoje horyzonty myślowe i postaraj się zrozumieć, że nie każdemu podoba się to co Tobie.

W naszym projekcie są lukarny z pochyleniem dachu 1% i pionowymi ścianami, na których również ma być pokrycie dachowe i jakoś nie wyobrażam sobie jak miałaby trzymać się na tym dachówka ceramiczna a stosowanie dwóch rodzajów pokrycia na dachu nie bardzo mi się uśmiecha.

Widzę, że Twoja teoria polega na tym, że jeśli buduje się dom to trzeba KONIECZNIE pokryć go ciężką dachówką, a jeśli nie ma się tego w zamiarze to nie jest to już dom tylko "blaszak" i w ogóle lepiej nie brać się za budowę bo to wstyd mieć blachę na dachu :/

Jeśli mogłabym wybierać to nasz dom nie miałby w ogóle skośnego dachu tylko płaski, ale niestety warunki zagospodarowania przestrzennego na to nie pozwalają.

Rozszerz proszę swoje horyzonty myślowe i postaraj się zrozumieć, że nie każdemu podoba się to co Tobie.

W naszym projekcie są lukarny z pochyleniem dachu 1% i pionowymi ścianami, na których również ma być pokrycie dachowe i jakoś nie wyobrażam sobie jak miałaby trzymać się na tym dachówka ceramiczna a stosowanie dwóch rodzajów pokrycia na dachu nie bardzo mi się uśmiecha.

Ciężar dachówki to zaleta ,jeżeli tak piszesz to masz niewielkie pojęcie o budownictwie i nie ma się czego wstydzić

zastępując pokrycia dachu jakimś substytutem .

Dach płaski to wiele kłopotów z przeciekami ,a twoje poszerzone horyzonty nie są obiektywne. Przejedz się z wioski do większego miasta na jakąś starówkę i przypatrz na dachy jak się obrabia montuje dachówki ,wszystko się da.

Wiesz co animuss, jesteś bezczelnym typem i tracę tylko czas na polemikę z tobą !

Nie będę z tobą więcej dyskutować bo i tak nic nie dociera.

Tak na marginesie to jest temat o blachodachówkach więc przenieś się ze swoją ceramiką do odpowiedniego wątku.

Edytowane przez Gola86
Wiesz co animuss, jesteś bezczelnym typem i tracę tylko czas na polemikę z tobą !

Nie będę z tobą więcej dyskutować bo i tak nic nie dociera.

Tak na marginesie to jest temat o blachodachówkach więc przenieś się ze swoją ceramiką do odpowiedniego wątku.

Ja ciebie nie obrażałem ,o jaką polemikę chodzi , na tematy oczywiste ?.To ty poruszyłaś w tym wątku ceramikę .

wycena za płaską dachówkę ceramiczną Domino

"animus" ma wiedzę i doświadczenie. Trzeba docenić to, że chce się nimi podzielić. To, że forma w jakiej to czyni Ci nie odpowiada a to już inna sprawa. Z jego jak i z innych porad udzielanych za darmo można nie korzystać. Każdy ma prawo wypowiedzieć się tak jak uznaje za stosowne.

Wracając do meritum to nieśmiało zapytam czym projektant sugeruje pokryć dach lukarenki o nachyleniu 1% bo to nawet nie jest 1*? Takie pochylenie to wykonanie w granicach błędu. Krycie takich powierzchni to papa termozgrzewalna więc jakby nie patrzeć dwa rodzaje materiałów. Oczywiście każdy ma wolny wybór (choć nie do końca) bo to jego dom i jego pieniądze. Życzę trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

Każdy ma prawo wypowiedzieć się tak jak uznaje za stosowne.

Tak, ale ja tego pana nie pytałam o zdanie. Moja pierwsza wypowiedź była kierowana do innego użytkownika a zostałam zaatakowana lawiną zalet dachówki ceramicznej. To czym mam zamiar pokryć swój dom to moja indywidualna decyzja a tu jest mi wmawiane że liczy się tylko dachówka, a blacha to szajs.

Wracając do meritum to nieśmiało zapytam czym projektant sugeruje pokryć dach lukarenki o nachyleniu 1% bo to nawet nie jest 1*? Takie pochylenie to wykonanie w granicach błędu. Krycie takich powierzchni to papa termozgrzewalna więc jakby nie patrzeć dwa rodzaje materiałów. Oczywiście każdy ma wolny wybór (choć nie do końca) bo to jego dom i jego pieniądze. Życzę trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

W projekcie jest przewidziana blacha płaska na rąbek stojący, na lukarnach również. Zapewne pod blachą będzie papa. Pisząc o 2 rodzajach materiałów mam na myśli to co widać. Nie zrobię przecież na całym dachu dachówki falistej a na lukarnach blachy. Raczej nie wyglądałoby to dobrze.

Ja Ciebie również pozdrawiam :)

zostałam zaatakowana lawiną zalet dachówki ceramicznej. To czym mam zamiar pokryć swój dom to moja indywidualna decyzja a tu jest mi wmawiane że liczy się tylko dachówka, a blacha to szajs.

Nadal Gola86 nie rozumie co miałem do przekazania .

Może jeszcze raz .

Oto dachy pod blachą .

http://plprom-image.s3.amazonaws.com/96652_w640_h640_psga7020persp002.jpg

http://cdn23.muratorplus.smcloud.net/t/image/thumbnails/53398/blacha_na_dachy_z_gwarancja_600x450_rozmiar-niestandardowy.jpghttp://cdn28.muratorplus.smcloud.net/t/image/thumbnails/53399/blacha_na_dachy_z_gwarancja_300x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

i to też dachy pod blachą

http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2012/02/dach-blaszany.jpg

http://www.operat.biz/assets/components/gallery/files/12/21.jpg

Na dwóch ostatnich zdjęciach blacha przeszła metamorfozę ......

jaką ?

Taką .........udaje dachówkę .

Po co ?

Inwestorów których nie stać na dachówkę kupują jej namiastkę substytut.

Niektórym ludziom ciężko przychodzi nazywanie po imieniu tego czego oczekują wolą kręcić, obrażać .

Niestety kupując blacho dachówkę podświadomie dążymy do ideału - dachówki.

Edytowane przez animuss
Nadal Gola86 nie rozumie co miałem do przekazania .

Może jeszcze raz .

Oto dachy pod blachą .

http://plprom-image.s3.amazonaws.com/96652_w640_h640_psga7020persp002.jpg

http://cdn23.muratorplus.smcloud.net/t/image/thumbnails/53398/blacha_na_dachy_z_gwarancja_600x450_rozmiar-niestandardowy.jpghttp://cdn28.muratorplus.smcloud.net/t/image/thumbnails/53399/blacha_na_dachy_z_gwarancja_300x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Droga Gola!

i to też dachy pod blachą

http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2012/02/dach-blaszany.jpg

http://www.operat.biz/assets/components/gallery/files/12/21.jpg

Na dwóch ostatnich zdjęciach blacha przeszła metamorfozę ......

jaką ?

Taką .........udaje dachówkę .

Po co ?

Inwestorów których nie stać na dachówkę kupują jej namiastkę substytut.

Niektórym ludziom ciężko przychodzi nazywanie po imieniu tego czego oczekują .

Niestety kupując blacho dachówkę podświadomie dążymy do ideału - dachówki.

Droga Gola86 !!

Nikt, jak ja, chyba Ciebie lepiej nie zrozumie, a tym bardziej Ci, którzy jakoby, wiedzę posiadają.

Oni, być może znają się na rzeczy, lecz inne priorytety mają i w innym charakterze tu występują.

ABSOLUTNIE nie zgodzę się, że blachodachówką kryją swe dachy osoby na namiastkę ceramiki.

Ogłaszam wszem i wobec, że mój dach mógł być pokryty np. roobenem (np. piemont, nie wspominając o monzie), creatonem (np. vivą) oraz tondachem kilku maści. Ale ... te, podobno piękne i wytrzymałe dachóweczki, mnie się osobiście za grosz nie podobały. Wszystkie wymienione były w cenie mojego dachu z blaszki.

No co, ceramika, to ceramika, prawda?? Tak przynajmniej się o niej tu wypisujecie.

Zatem drodzy Specjaliści! Nie każdy i nie za wszelką cenę pragnie pokryć swój dach dachówką ceramiczną, choć go na to stać.

Niektórzy mają inne priorytety i warto je uszanować!

Też pozdrawiam!

K.

Szanowanie to jedno a przedstawianie swojego zdania to drugie. Kolejny raz powtórzę nie ma żadnego obowiązku korzystania z porad! Nie można się obrażać o to, że ktoś ma inne zdanie czy gusta. Na szczęście jest wolny wybór. Życzę przemyślanych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.
  • 4 weeks później...
Weszłam w ten wątek ponieważ sama zakupiłam ruukki adamante,ale czytam jakiegos cwaniaczka który ma jakieś problemy z własnymi emocjami i poniza innych tylko dlatego,ze nie wybrali dachówki bo cyt"ich nie stac" co za typek?! Ludzie! To w taki sposób oceniasz ludzi Anonimie? po tym co kupują? Przypomniało mi to sytuacje z pewnego sklepu,gdzie weszlam niezbyt dobrze ubrana,kupilam dosyć drogie kosmetyki i chcialam zaplacic kartą biznesowa,a ekspedientka zawołała kierowniczke i wylegitymowała mnie.Oj to co widzimy moi kochani czesto nas myli,a adamante swoją droga jest super !
Animuss ma rację . Ludzie liczą każdy grosz i kupują blacho-dachówkę , chcąc mieć namiastkę ceramiki. Dlaczego nie położą trapezu, który jest tańszy i prostszy w kryciu ? . Jan.
Weszłam w ten wątek ponieważ sama zakupiłam ruukki adamante,ale czytam jakiegos cwaniaczka który ma jakieś problemy z własnymi emocjami i poniza innych tylko dlatego,ze nie wybrali dachówki bo cyt"ich nie stac" co za typek?! Ludzie! To w taki sposób oceniasz ludzi Anonimie? po tym co kupują? Przypomniało mi to sytuacje z pewnego sklepu,gdzie weszlam niezbyt dobrze ubrana,kupilam dosyć drogie kosmetyki i chcialam zaplacic kartą biznesowa,a ekspedientka zawołała kierowniczke i wylegitymowała mnie.Oj to co widzimy moi kochani czesto nas myli,a adamante swoją droga jest super !

Moje emocje czują się dobrze .Zakupiłaś ruukki adamante i b. dobrze to twój wybór .Nikogo nie poniżam tępię co innego , co mają powiedzieć ci co mają tyle lat domy pod papą. Nie lubię niestety zakłamania i jeszcze raz powtórzę , kupując blacho dachówkę podświadomie dążymy do ideału - dachówki.

Powiem więcej a czy papa nie przeszła metamorfozy co to jest ?

http://www.iko.be/documents/graphics/photos-in-text/frontal-shingle2.jpg

Skoro brak kalenicy to masz dach namiotowy. Obróbka miedziana na narożach (gradach) załatwi sprawę. Środek do usuwania nalotów ma w swojej ofercie ISOLA. Wracając do wcześniejszych wypowiedzi chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że gont bitumiczny to bardziej lub mniej udana imitacja łupka podobnie jak płytka włóknocementowa. ISOLA poszła nawet dalej i wyprodukowała Skifera imitującego krycie niemieckie łupkiem. Pozdrawiam.