Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA RUUKKI - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, dyskusja

Tomczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Je też mam pokryty dach blachodachówką, ale co teraz można powiedzieć. Dowiemy się za 10 – 15 lat co to jest warte. Teraz naprawdę nikt nie może powiedzieć ile naprawdę jest warta blachodachówką określonej firmy (oprócz producenta) Wszelkie spekulacje są bezzasadne czekajmy a dowiemy się za 20 lat albo wcześniej

Szczerze ? cóż to jest za okres nawet 20 lat, przy poniesionych kosztach za to pokrycie ? moim zdaniem koszt zupełnie nie adekwatny do trwałości pokrycia (oczywiście każdy ma swój rozum i za siebie decyduje )

Ja od tam tego roku mam Pural mat. Gruba, ładna blacha. Reszta okaże się za kolejne lata.

ładna to fakt, ale z tą grubością to trochę Cię poniosło...

Nie poniosło mnie tylko widziałem na budowie inną która nie była tak sztywna jak ta, wyginało ją bardziej podczas noszenia. Więc...

Witam.

Pozdrawiam wszystkich!!!

To mój pierwszy post na tym forum.

Blachę Rukki mam od kilkunastu lat. (założyłem ją zaraz po tym jak weszli na rynek jako Rautarukki). Nazwy nie pamiętam ale wiem, że był to wysoki profil - mat. Po tym czasie nie zauważyłem żadnych oznak starzenia. Co więcej po roku od założenia blachy musiałem pochować psa. Zaraz kupiłem następce który koniecznie chciał się dostać do poprzednika. :-? Przykryłem go więc resztkami blachy i przywaliłem kamieniami. W zeszłym roku rozebrałem tą konstrukcję. Po odwaleniu kamieni sprawdziłem stan blachy. Była pognieciona, podrapana obrośnięta mchem itp. Mimo to nie było na niej śladu rdzy. W miejscach nawet głębokich zarysowań widać było tylko ocynk.

Jestem pewien, że blacha jest pierwszorzędna.

A cena... no cóż. Powiem tylko, że gdy ją kupowałem była prawie w takiej samej cenie co teraz. No cóż wtedy nie miałem internetu... :wink:

• 5 months później...

Witam jak w temacie poszukuję opinii, tych którzy mają taką blachę na swoim dachu, jak też tych którzy zrezygnowali z niej bo...

Jeśli ktoś mógłby to proszę o zamieszczenie zdjęć dachów pokrytych tą blachodzchówka. Najbardziej zależy mi na kolorach: szary RR22, grafitowy RR23, czarny RR33, czekoladowobrązowy RR887, ciemnobrązowy RR32, ale chętnie zobaczę inne kolory.

Dzięki

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 5 months później...

Witam,

szukam osób, które kupiły w.w. blachodachówkę. Jesteście zadowoleni?

Wiem, że to nowy produkt i ciekawa jestem jak się prezentuje na dachu. Czy faktycznie łączenia poszczególnych arkuszy są niewidoczne?

Oto info ze strony producenta:

Finnera jest produktem odpowiednim zarówno dla prostych, dwuspadowych dachów, jak i dla bardziej skomplikowanych konstrukcji. W każdym przypadku niewielkie wymiary poszczególnych arkuszy ograniczają praktycznie do minimum straty materiału, obniżając tym samym koszty inwestycji. Dodatkowo modułowy system montażu pozwala uniknąć błędów związanym z niedokładnym pomiarem połaci – do złożenia zamówienia wystarczy znajomość całkowitej powierzchni dachu.

Główną zaletą naszych rozwiązań jest unikalna obróbka zewnętrznej powierzchni blachy, najbardziej narażonej na niszczące działanie warunków atmosferycznych. Purex™ (specjalna powłoka organiczna) nadaje powierzchni nieporównywalną trwałość, zabezpieczając ją skutecznie przed korozją wywołaną wilgocią i stopniową utratą koloru na skutek działania promieniowania słonecznego. Chcemy być wiarygodni i dlatego na pokrycie Finnera udzielamy 40 lat gwarancji technicznej i 15 lat gwarancji estetycznej.

Jeśli macie zdjęcia, to wstawcie je, proszę.

• 2 months później...
  • 1 month później...

miałam mieć już w tym roku...., niestety, pogoda plus obsuwa czasowa murarzy - i muszę czekać na Ruuki Clasic do przyszłego roku...przy wyborze materiału kierowałam się estetyką i opinią dekarza odnośnie jakości materiału. Wybierałam z dwóch blach na rąbek - wybrałam droższy materiał ale za to dekarz policzył mi mniej za robociznę . A jak w użytkowaniu - zobaczymy - przy ociepleniu 30 cm i zastosowaniu specjalnego podkładu pod blachę myślę,że hałas będzie minimalny.

pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 5 months później...
  • 3 weeks później...