Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA RUUKKI - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, dyskusja

Tomczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Na wiosnę będę przykrywał swój daszek i stoję przed dylematem czy dachówka czy blachodachówka. Dach ok 340mkw, dosyć nieźle sfixowany. Jeżeli blachodachówka, to tylko i wyłącznie finnera z racji małego odpadu. Interesuje mnie kolor ceglasty w połysku. Czy ma ktoś zdjęcia takiego dachu ułożonego finnerą?

• 5 weeks później...
Jak chcesz to podaj mi e-mail to prześlę Ci jak mam pokryte adamante kolor ciemna wiśnia-jeśli tylko chcesz.A co do wyceny i mymierzenia to firma która mi wymierzała nie pomyliła się nawet o m2 jedynie blachy płaskiej mi zabrakło arkusz ale to tylko dlatego że firma jest znoajoma dla mnie i obróbkę mi powyginali we wzory co mało kto robi-a wygląda zjebi...:) Pozdrawiam

witam! jestem nową forumowiczką i chciałam prosić o przesłanie mi zdjęć o których piszecie szczególnie te o obróbce. też jestem na etapie wyboru blachodachówki, znajomi polecali mi ruukki. z góry dziękuję.

pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
My również postawiliśmy na Ruukki finnera

Kolor czarny. A cena nie jest taka duża

Kupiliśmy z opcją montażu po 26,9zł

baaardzo tanio:eek:

w grudniu bylam w skladzie budowlanym zorientowac sie w cenach. ruukki finnera 41,90zl. roznica ogromna:jawdrop:

Coś to bardzo tanio. Bo ja widzę że prawie wszędzie około 31zł/ sztuka. A na śląsku w ogóle ciężko znaleść skład z Finnerą.

agaat można namiary?

• 2 weeks później...

Tu nie chodzi o ułożenie, tylko o kształt gąsiora - jego kształt. Jedne są takie pełne i z daleka wygląda prawie jak gąsior z dachówki (piszę prawie, bo nic nie dorówna gąsiorowi z dachówki), a niektóre są strasznie płaskie, takie bez wyrazu. Jeżeli ktoś ma dach dwuspadowy, to gąsior jest praktycznie nie widoczny.

Ja mam dach wielospadowy i wygląd gąsiora jest dla mnie bardzo ważny.

zdjęcie wyszukane w googlach:

http://i.st-firmy.net/93q5vvl/centrum-dachowe-zyrardow-sczdabrowski-pwrzodak-dachowki-blachodachowka-finera.jpg

Nie uważasz, że ten gąsior jest praktycznie bez przetłoczeń? Jest po prostu płaski i psuje efekt całego dachu, bo blacha wygląda cudnie.

Edytowane przez Tysonq

Ja uważam, że zaprezentowane zdjęcie jest mało wyraźne, a poza tym, dużo zależy od kąta nachylenia połaci dachowych.

Ja mam typowy dach kopertowy - 30 st. i nie odnoszę wrażenia, że przetłoczenia gąsiorów są niewidoczne.

Ale to oczywiście moje subiektywne odczucie, a blachy i jej gąsiorów takich właśnie, nie zamieniłabym na inne (np. baryłkowe duże).

Oceń sam, to najwyraźniejsze moje zdjęcie oddające istotę.

2.jpg