Tysonq 20.05.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Jak znajdę chwilę czasu to zabiorę się za to, bo na razie najważniejszy jest mój budowany dom Dobrze wiedzieć o tej miedzi, człowiek będzie mądrzejszy jak będzie u siebie stawiał altanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.05.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Wracając do wcześniejszych wypowiedzi chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że gont bitumiczny to bardziej lub mniej udana imitacja łupka podobnie jak płytka włóknocementowa. Pozdrawiam. Ja wklejałem papę na podobę karpiówki w łuskę . http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRDMD8if9cMBdhS6pF08f-BqEUfns7hk5-B4xwJRiGCtYvOwkfARQ Producent zadał sobie trud i pociął na kawałki papę,przecież w całości również była by szczelna i dużo mniej poszło by materiału bo tu włazi jedna imitacja na drugą imitację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Szanowny animussie oczywiście i dobrze napisałeś "podobna do karpiówki" bo imituje łupek o takim kształcie a to dla tego, że zbliża się do niego grubością a do grubości karpiówki jeszcze dużo jej brakuje. Może widziałeś wzorem włoskiej firmy "Index" "Icopal" oferuje papę drukowaną w jakąś formę imitującą blachodachówkę a reklamuje ją jako "rolowaną dachówkę". Lekko mówiąc tym stwierdzeniem roluje klientów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.05.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 (edytowane) Szanowny animussie oczywiście i dobrze napisałeś "podobna do karpiówki" bo imituje łupek o takim kształcie a to dla tego, że zbliża się do niego grubością a do grubości karpiówki jeszcze dużo jej brakuje. Może widziałeś wzorem włoskiej firmy "Index" "Icopal" oferuje papę drukowaną w jakąś formę imitującą blachodachówkę a reklamuje ją jako "rolowaną dachówkę". Lekko mówiąc tym stwierdzeniem roluje klientów. Pozdrawiam. Maz rację łupek również jest podobny (cieńszy od karpiówki). Widziałem Rolowaną Dachówkę 3D czyli -"foto papę" (zaczerpnięte od- foto tapeta) .Myślę że szczelniejsza była by z nadrukiem w drugim kierunku i kładziona jak tradycyjna papa. http://rolowanadachowka.icopal.pl/uploads/images/Gallery/01/02_w_trakcie_prac/IMG_9378.jpg Prawda jest taka że ludzie kupują podróbkę(namiastkę) czegoś ,ja to obnażam i dostaję po łapach . Szkoda że nie zrobili nadruku np.zielonej łąki ,jedyny plus to jaśniejsze kolory obniżają temperaturę nagrzewającego się pokrycia czy to papowego czy innego .Domy z mieszkaniami na poddaszu powinny mieć jaśniejsze pokrycia dachu i grubą izolację cieplną. Edytowane 21 Maja 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.05.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Przy takim pochyleniu dachu papy nie można kłaść poziomo a tylko brytami prostopadłymi do okapu. Na załączonym przez Ciebie zdjęciu dokładnie widać, że jest to imitacja blachodachówki. Nie znam dachówki, która by miała taki wzór. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.05.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Przy takim pochyleniu dachu papy nie można kłaść poziomo a tylko brytami prostopadłymi do okapu. Na załączonym przez Ciebie zdjęciu dokładnie widać, że jest to imitacja blachodachówki. Nie znam dachówki, która by miała taki wzór. Pozdrawiam. Nie podoba i się pionowe połączenie papy (prostopadle do okapu) woda potrafi podciekać i zimą mróz( lód) rozrywa połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 To jest kwestia kultury wykonania ma być zatopione a wypływ nie powinien być widoczny. Przeciek jest teoretycznie i praktycznie nie możliwy. Przy układaniu brytów poziomo też masz pionowe połączenia bo nikt się nie bawi w zacinanie skosów. A co jest na płaskim dachu? po prostu wgrzanie musi być szczelne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 06.06.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) To jest myślenie zmanipulowanego Polaka .Jak pokryję papą to w mojej kieszeni zostanie jeszcze więcej kasiorki .Jak chcesz porównywać porównuj Ruukki Classic Premium z innymi blaszakami wtedy to będzie adekwatne porównanie.A co do dachówki to mydlenie oczów ,nie to że podoba się czy nie podoba tylko czy damy radę inwestując -budując dom kupić dachówkę . Dachy pod blacho-dachówką -blaszaki to prawda stają się coraz ładniejsze ,tylko nadal te gąsiory je szpecą (nie dają cienia na uskokach jak blacho-dachówka) .Powinny być przetłaczane z uskokami tak jak blacha na dachu może to dało by lepszy efekt. Witaj, Widzę że jesteś wielkim zwolennikiem dachówki - ok masz takie prawo. Ale nie krytyka przedmówców nic nie da. Jeśłi ktoś ma 9,5 tysiaca na pokrycie dachowe - oczywiście nie wytrzaśnie 24 tysięcy na pokrycie ceramiką - mimo ze jest lepsza, wytrzymalsza, stabilniejsza i inne tego typu zalety... choć z drugiej strony idąc Twoim tokiem rozumowania - można pokryć dachówkę ceramiczną za 24 tysiace - i zrezygnować na przykład z okien - zasłońmy je folią ale co tam - mamy super dach ...... Jeśłi masz 50 tysięcy złotych to idziesz nie idziesz do salonu Lexus..... prosta matematyka.... Edytowane 6 Czerwca 2012 przez atsyrut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.06.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Witaj, Widzę że jesteś wielkim zwolennikiem dachówki - ok masz takie prawo. Ale nie krytyka przedmówców nic nie da. Jeśłi ktoś ma 9,5 tysiaca na pokrycie dachowe - oczywiście nie wytrzaśnie 24 tysięcy na pokrycie ceramiką - mimo ze jest lepsza, wytrzymalsza, stabilniejsza i inne tego typu zalety... choć z drugiej strony idąc Twoim tokiem rozumowania - można pokryć dachówkę ceramiczną za 24 tysiace - i zrezygnować na przykład z okien - zasłońmy je folią ale co tam - mamy super dach ...... Jeśłi masz 50 tysięcy złotych to idziesz nie idziesz do salonu Lexus..... prosta matematyka.... Idąc moim tokiem myślenia uczciwie pochodzisz do tematu nie mam tyle mamony to kupuję namiastkę dachówki lub coś innego i po problemie. Są ludzie ,którym nigdy nie przejdzie przez gardło kupiłem to bo mnie nie stać na tamto a chciałbym mieć coś takiego .Po to właśnie Ruuki produkuje blacho-dachówkę znalazła niszę i w pewien sposób uszczęśliwia warstwę społeczną .Obnażając to niestety dostaję po uszach. Czy zbrzydłyby nasze dachy estetycznie jak te pod blacho-dachówką zastąpiłoby się blachą trapezową ? przecież to taka sama blacha i jeszcze tańsza tylko mniej lub inaczej pognieciona . Edytowane 7 Czerwca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kami karolina 09.06.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Weszłam w ten wątek ponieważ sama zakupiłam ruukki adamante,ale czytam jakiegos cwaniaczka który ma jakieś problemy z własnymi emocjami i poniza innych tylko dlatego,ze nie wybrali dachówki bo cyt"ich nie stac" co za typek?! Ludzie! To w taki sposób oceniasz ludzi Anonimie? po tym co kupują? Przypomniało mi to sytuacje z pewnego sklepu,gdzie weszlam niezbyt dobrze ubrana,kupilam dosyć drogie kosmetyki i chcialam zaplacic kartą biznesowa,a ekspedientka zawołała kierowniczke i wylegitymowała mnie.Oj to co widzimy moi kochani czesto nas myli,a adamante swoją droga jest super ! Masz rację co do adamante że jest super. Sam pokryłem nią swój dach i dużo ludzi mówi mi że jest zajebi...Poza tym tak naprawde adamante nie wyjdzie taniej niż dachówka ceramiczna,jeśli nawet to różnica jest jakieś 2-3 tyś max.zależy jaki dach.Mnie dach wyniósł 50 tyś.bez podbitek tak więc nie taniej jak ceramiką. Pozdrawiam Edytowane 24 Czerwca 2012 przez Kami &karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neta38 13.06.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Masz rację co adamante że jest super,sam pokryłem nią swój dach i dużo ludzi mówi mi że jest zajebi...Poza tym tak naprawde adamante nie wyjdzie taniej niż dachówka ceramiczna,jeśli nawet to różnica jest jakieś 2-3 tyś max.zależy jaki dach.Mnie dach wyniósł 50 tyś.bez podbitek tak więc nie taniej jak ceramiką. Pozdrawiam Popieram! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.06.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 A tak dokładnie to co popierasz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neta38 13.06.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 A tak dokładnie to co popierasz? Pozdrawiam. Andrzeju Wilhelmie popieram post wyżej czyli post -----> Quote Originally Posted by Kami &karolina.U nas w Polsce jest mentalność robić wszystko na lata czego ja nie rozumiem.Kupująć blachę na dach nawet nie brałam pod uwage dachówki jakiejkolwiek.Moim marzeniem była ruukki Adamante.Nie wiem ile by mnie kosztował dach z dachówki i wcale nie kładłam blachy z oszczędności,ale widać,że Ty nie masz doczynienia z takimi osobami i każdego kto ma dach z blachy wkładasz do jednego wora i wrzucasz do "dusigorszy" lub biedaków według Twojego odczucia.Niestety moj drogi czasy i ludzie się zmieniają.juz nie buduje się domów przypominających bunkry,ale małe,ekonomiczne domki bez zamiarów mieszkania w rodzinie wilopokoleniowej.Okna zmieniałam ok 4 lata temu oczywiscie plastiki białe,nie przez to,że były tansze,ale na tamten czas pasowaly mi do elewacji.teraz zmieniam wszystko,elewacje tez i pasowałyby mi brązowe,wiec jest i plan wymiany okien no i jak widzisz ,czasy są takie,że można wziąc coś kupić,a za jakiś czas wymienić.Domyślam się,że masz ok 50 lat pozdrawiam i życze Ci dużo radości i optymizmu i mniej jadu do blachy,ludzi jak i czasami ugryzienia się w jezyk zanim wyrzucisz swój jad i kogoś obrazisz,bo są zapewne osoby ktore nie stać na dachówke i Twoja kąśliwość zaboli je,a po co komuś robić krzywde za swoj zgorzkniały charakter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 ... życze Ci ... mniej jadu do blachy... O jakim jadzie piszesz?! Przeczytaj na spokojnie całą swoją wypowiedź i zastanów się nad tym co piszesz. Jak staram się podobnie jak inni merytorycznie doradzić. Z moich rad można korzystać bądź nie. Jak Ciebie stać to możesz sobie co roku zmieniać okna, pokrycie dachu i co tylko chcesz. Nie pisz tylko bzdur czy kogoś stać na dachówkę czy nie, gdyż dachówka cementowa jest tańsza od tej blachy. Jak widać do tej pory nie miałaś wiele do powiedzenia. A tak w ogóle to bardzo fajnie, że coś popierasz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neta38 14.06.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Andrzeju Wilhelmie rozumiem,ze nie masz co robić w ciagu dnia tylko siedzieć na forach i radzić obojetnie co i obojetnie gdzie.Jak może zauwazysz ten wątek dotyczy ruukki adamante,a nie dachowki czy papy wiec to co piszesz nikogo tutaj zapewne specjalnie nie interesuje.To tak jakby ktos się Ciebie pytal o zakup butów,a radziles spodnie.Co ma piernik do wiatraka?Rozumiem,ze jestes zwolennikiem dachówki(ja wlasnie sciągnelam cementową) i bron mnie Boże kłaść cos podobnego.Natomiast co do tego czy miałam coś do powiedzenia ta dyskusja nie wnosi dla mnie nic nowego,a na temat dachówek kłasć lub nie nie dyskutuje,bo po pierwsze nawet się nad tym nie zastanawialam,a po drugie nie mam czasu,bo mam ekipy remontowe w domu i od dachu i przymiarki do ocieplenia.Nie każdy moj drogi ma czas siedziec na forum cały dzien i sledzić wątki..Zastanawia mnie tylko jedno,bo rowniez pracuję w branzy usługowej i ja staram się radzić,ale szanować gust swoich klientów,jak Ty nie boisz się podchodzić z takim jadem,nazywac domy kładzione blachodachowką "blaszakami" nie boisz się,ze klienci to przeczytają i przestaną korzystac z Twoich usług.Nie jestes tutaj w żaden sposob anonimowy przecież,a nie wmowisz mi,że Ty radzisz,bo to nie jest porada tylko napady wscieklizny.PoZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.06.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Andrzeju Wilhelmie rozumiem,ze nie masz co robić w ciagu dnia tylko siedzieć na forach i radzić obojetnie co i obojetnie gdzie.Jak może zauwazysz ten wątek dotyczy ruukki adamante,a nie dachowki czy papy wiec to co piszesz nikogo tutaj zapewne specjalnie nie interesuje.To tak jakby ktos się Ciebie pytal o zakup butów,a radziles spodnie.Co ma piernik do wiatraka?Rozumiem,ze jestes zwolennikiem dachówki(ja wlasnie sciągnelam cementową) i bron mnie Boże kłaść cos podobnego.Natomiast co do tego czy miałam coś do powiedzenia ta dyskusja nie wnosi dla mnie nic nowego,a na temat dachówek kłasć lub nie nie dyskutuje,bo po pierwsze nawet się nad tym nie zastanawialam,a po drugie nie mam czasu,bo mam ekipy remontowe w domu i od dachu i przymiarki do ocieplenia.Nie każdy moj drogi ma czas siedziec na forum cały dzien i sledzić wątki..Zastanawia mnie tylko jedno,bo rowniez pracuję w branzy usługowej i ja staram się radzić,ale szanować gust swoich klientów,jak Ty nie boisz się podchodzić z takim jadem,nazywac domy kładzione blachodachowką "blaszakami" nie boisz się,ze klienci to przeczytają i przestaną korzystac z Twoich usług.Nie jestes tutaj w żaden sposob anonimowy przecież,a nie wmowisz mi,że Ty radzisz,bo to nie jest porada tylko napady wscieklizny.PoZdr P. Andrzej Wilhelmi ma wiedzę i doświadczenie. Trzeba docenić to, że chce się mu jeszcze zajrzeć na forum po pracy i doradzać innym. Czyni to z wielką kulturą i można P.Andrzeja stawiać tu za wzór. A jeżeli Ci nie odpowiadają jego wpisy to po prostu je pomijaj . Z jego porad udzielanych za darmo można nie korzystać jeżeli korzystasz to bierzesz je niestety z całym inwentarzem . Każdy ma prawo wypowiedzieć się tak jak uznaje za stosowne ."Blaszak" to potoczne określenie w branży dekarskiej dachu pod blachą obojętnie jak pogniecioną i tyle ,ale widzę że to określenie kuje w oczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kami karolina 14.06.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Drodzy forumowicze tak naprawdę nie ma powodu by się kłócić i robić jakiś problem bo nie ma z czego.Fajnie pogadać i powymieniać się wszelkimi przejściami związanymi z budową, ale nie oszukujmy się każdy i tak zrobie jak zechce i według swojego uznania-to oczywiste.Jednemu się podoba dachówka drugiemu blachodachówka a jeszcze innemu gont/jednego stać dugiego nie na poszczególne rzeczy tak więc wymieniajmy się swoimi doświadczeniami ale bez docinek i brzydkich zwrotów.Pozdrawiam Edytowane 24 Czerwca 2012 przez Kami &karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.06.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 I nie róbmy błędów w kłótni . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.06.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 ... Ty nie boisz się podchodzić z takim jadem,nazywac domy kładzione blachodachowką "blaszakami" ... Miałbym do Ciebie małą prośbę abyś nie przypisywała mi słów, których nigdy nie napisałem a jak już cytujesz cokolwiek to cytuj z oryginału. Chciałem jeszcze nieśmiało zauważyć iż Wilhelmi to moje nazwisko i trochę nieładnie mylić je z imieniem Wilhelm. Pozostałą część Twojej wypowiedzi pozostawiam bez komentarza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 16.06.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 A ja uważam, że blacho dachówka Ruukki Finnera jest najlepsza, ponieważ (chyba jeszcze tego nikt nie napisał)całość pokrycia na dach 220 m2 (około 350sztuk paneli blaszanych zajmuje mi w garażu tylko jedną paletę o wysokości około metra, z czego 3/4 to przekładki styropianowe.Drugi argument jest taki, że całość waży niewiele ponad tonę, czyli spokojnie mogę wsadzić ćwierć pokrycia do samochodu i się nie zarwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts