Dariuszfr 27.10.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam. Interesuje mnie porownanie cen energii w Polsce i Anglii. w Anglii ceny przedstawiaja sie nastepujaco: Elektrycznosc:12pensow za KWh. Czyli przy kursie 4.5pln/1GBP to 46groszy. Gaz:3pensy za KWh czyli 13.5 groszaW Angli gaz jest liczony w w tych samych jednostkach co elektrycznosc czyli KWh a w Polsce w normalnych m3. Przeliczenie jest proste Dla metanu 1 m3 = 10 KWh (zakladam ze nasz gaz ma 100%metanu)czyli 1m3 = 10x13.5 = 1.35 pln W Anglii nie ma zadnych oplat przesylowych ani oplat stalych a podane ceny zawieraja podatki. Jesli zuzyles 0 energii w danym miesiacu to placisz 0 funtow Czy moze mnie ktos oswiecic jakie sa ceny energii w Polsce (brutto) i jakie sa oplaty przesylowe?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 27.10.2008 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Jeżeli chodzi o energię elektryczną to cena jak najbardziej zbliżona do Polski. Na gazie się nie znam bo nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 27.10.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 A tak z innej beczki to zwróćcie uwagę na ceny tzw. opłaty stałej przy taryfie budowlanej, bo możecie się ostro zdziwić........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 27.10.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 A tak z innej beczki to zwróćcie uwagę na ceny tzw. opłaty stałej przy taryfie budowlanej, bo możecie się ostro zdziwić........... Zgadza się... jadę cały czas na budowlanym i 1 kWh wychodzi u mnie średnio 0,65 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 27.10.2008 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Jesli chodzi o rachunki za wode w Londynie to w mieszkaniu 60m2, (polowa malego domu jednorodzinnego) 2 pokoje, + 70m2 ogrodu rachunek wynosi 22 GBP rocznie za dowolna ilosc wody (zryczaltowane) bo nie mam licznika. Mi sie tak oplaca bo w lecie mialem w ogrodzie pompowany basen o pojemnosci 3000 litrow i podlewalem truskawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 27.10.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 mamy abonament ( różny w zależności od ilości, liczony skokowo ), cenę energii/gazu, cenę przesyłu. Dodatkowo w prypadku prądu taryfy. W zależności od tych zmiennych cena prądu w taryfie całodobowej wychodzi 1 kWh - 0,42 zł. GZ-50 za zeszly sezon w jenym domu wyszło mi 1 kWh=0,165 zł , w drugim domu 1 kWh=0,18 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 27.10.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Jesli chodzi o rachunki za wode w Londynie to w mieszkaniu 60m2, (polowa malego domu jednorodzinnego) 2 pokoje, + 70m2 ogrodu rachunek wynosi 22 GBP rocznie za dowolna ilosc wody (zryczaltowane) bo nie mam licznika. Mi sie tak oplaca bo w lecie mialem w ogrodzie pompowany basen o pojemnosci 3000 litrow i podlewalem truskawki No ale te 22GBP za wodę (rocznie) to chyba nie do końca prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 27.10.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 A co do opłat a raczej ich brak przy "niepobieraniu" mediów to też nie tak do końca proszę Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 28.10.2008 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Jesli chodzi o rachunki za wode w Londynie to w mieszkaniu 60m2, (polowa malego domu jednorodzinnego) 2 pokoje, + 70m2 ogrodu rachunek wynosi 22 GBP rocznie za dowolna ilosc wody (zryczaltowane) bo nie mam licznika. Mi sie tak oplaca bo w lecie mialem w ogrodzie pompowany basen o pojemnosci 3000 litrow i podlewalem truskawki No ale te 22GBP za wodę (rocznie) to chyba nie do końca prawda. Dokladnie tyle place. 22 GBP na rok za wode. Bez licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 28.10.2008 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 A co do opłat a raczej ich brak przy "niepobieraniu" mediów to też nie tak do końca proszę Pana. Last Price Change: 10/02/2008 Standard Charge - Gas Standing charge £0.00 Unit Rates 1 Unit Rates 2 Unit Rates 3 3.7695p / KWh _________________________________________ Standard Charge - Electricity Standing charge £0.00 Unit Rates 1 Unit Rates 2 Unit Rates 3 13.7445p / KWh All costs are inclusive of VAT. Nie ma "standing charge". Czyli oplat stalych Tutaj jest duza konkurencja jesli chodzi o dostawcow. Prawo jest tak skonstruowane ze mimo ze gaz plynie tymi samymi rurami a prad tymi samymi kablami mozesz sobie wybrac jednego z posrod 30 dostawcow lub go zmienic. Obecnie wszyscy dstawcy nie licza standing charges. Mozna sprawdzic to moneysupramrket.com . To strona porownujaca ceny. (tak jak u nas "ceneo") pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 28.10.2008 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 A co do opłat a raczej ich brak przy "niepobieraniu" mediów to też nie tak do końca proszę Pana. Hmm...chyba wiem co chesz przez to powiedziec... W Anglii placi sie za gaz w nastepujacy sposob: Placisz jakas stala kwote miesiecznie np 25 funtow. Raz na rok przychodzi gosc co sprawdza licznik i wowczas albo doplacasz albo oni ci zwracaja nadplacona kwote. To nie zmienia jednak faktu ze W ANGLII NIE MA OPLATY STALEJ ZA GAZ I PRAD. PLACISZ TYLKO ZA ILOSC POBRANEGO GAZU. Przykaldowo: Zalozmy ze przez caly rok nie zuzyles wogole gazu czy pradu. Mimo to placiles co miesiac 25 funtow. Wowczas po roku cala suma jest do zwortu czyli 300 funtow ktore odsylakja ci na konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 28.10.2008 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 mamy abonament ( różny w zależności od ilości, liczony skokowo ), cenę energii/gazu, cenę przesyłu. Dodatkowo w prypadku prądu taryfy. W zależności od tych zmiennych cena prądu w taryfie całodobowej wychodzi 1 kWh - 0,42 zł. GZ-50 za zeszly sezon w jenym domu wyszło mi 1 kWh=0,165 zł , w drugim domu 1 kWh=0,18 zł. Czyli wychodzi bardzo podobnie jak w Anglii. Mimo ze cana za KWh jest podobna to tutaj wogole nie ma zimy wiec ogolny rachunek za gaz, ktorym ogrzewam mieszkanie jest smieszny przy tutejszych zarobkach. Za ostatni sezon grzeczy (pazdzelnik - marzec) spalilem gazu za 200 funtow czyli jakies 900pln. Dla porownania rodzice mieszkaja w polsce w domu jednorodzinnym 85m2 i placa 2.5 razy wiecej za sam wegiel. Jakby chcieli opalac gazem to pewnie wyszloby 10 razy wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 28.10.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Dobra do przesyłu gazu i prądu nie się spierał bo jakoś tego nigdy nie chciało mi się sprawdzać, ale 22 GBP za wodę za rok nigdy nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 28.10.2008 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Dobra do przesyłu gazu i prądu nie się spierał bo jakoś tego nigdy nie chciało mi się sprawdzać, ale 22 GBP za wodę za rok nigdy nie wierzę. Dokladnie 22 funty za rok za dowolna ilosc wody. Londyn Wembley. Brent Council. Sprawdz w necie jakie sa rachuki za wode w UK.... Pozatym w Londynie mozna pic wode z kranu i ostatnio w prasie pisali ze w Lodynie jest najlepsza woda niz w innych czesciach UK. Pisali tez ze wg niezaleznych testow woda ta jest lepsza od niekotych tanich wod minernych. Pozatym zawiera jakies fluorki czy cos takiego czego nie ma w wodzie minerlanej ze wzgledu na proces produkcji. Te fluorki sa niby potrzebne organizmowi. Nie wnikam w to bo sie nie znam. Ale po tym artykule pozbylem sie strachu (przywiezionego z polski) picia wody z kranu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 28.10.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Dobra do przesyłu gazu i prądu nie się spierał bo jakoś tego nigdy nie chciało mi się sprawdzać, ale 22 GBP za wodę za rok nigdy nie wierzę. Dokladnie 22 funty za rok za dowolna ilosc wody. Londyn Wembley. Brent Council. Sprawdz w necie jakie sa rachuki za wode w UK.... Pozatym w Londynie mozna pic wode z kranu i ostatnio w prasie pisali ze w Lodynie jest najlepsza woda niz w innych czesciach UK. Pisali tez ze wg niezaleznych testow woda ta jest lepsza od niekotych tanich wod minernych. Pozatym zawiera jakies fluorki czy cos takiego czego nie ma w wodzie minerlanej ze wzgledu na proces produkcji. Te fluorki sa niby potrzebne organizmowi. Nie wnikam w to bo sie nie znam. Ale po tym artykule pozbylem sie strachu (przywiezionego z polski) picia wody z kranu i jeszcze jeden zapatrzony w Londyn , po co nam tu piszesz takie rzeczy, ja mam wode co miesiąc za 30 zł do tego stałe abonamenty i wody pić się nie da, co przywioze sobie ją z UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 28.10.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Wiesz co mam do ciebie prośbę!! nie pij więcej tej wody z kranu - bardzo proszę, a jeżeli już się zdecydujesz pić to nie siadaj przed komputerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 29.10.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Dobra do przesyłu gazu i prądu nie się spierał bo jakoś tego nigdy nie chciało mi się sprawdzać, ale 22 GBP za wodę za rok nigdy nie wierzę. W Irlandii za wodę zimną nic się nie płaci........tak więc te 22GBP to i tak zdzierstwo. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 29.10.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Wiesz co mam do ciebie prośbę!! nie pij więcej tej wody z kranu - bardzo proszę, a jeżeli już się zdecydujesz pić to nie siadaj przed komputerem. Co Dariuszfr chce nam udowodnić , wyższość Angli nad Polską, ( przecież jest Polakiem), a najlepsze jest to: Pozatym w Londynie mozna pic wode z kranu i ostatnio w prasie pisali ze w Lodynie jest najlepsza woda niz w innych czesciach UK. Pisali tez ze wg niezaleznych testow woda ta jest lepsza od niekotych tanich wod minernych. Pozatym zawiera jakies fluorki czy cos takiego czego nie ma w wodzie minerlanej ze wzgledu na proces produkcji. Te fluorki sa niby potrzebne organizmowi. Nie wnikam w to bo sie nie znam. Ale po tym artykule pozbylem sie strachu (przywiezionego z polski) picia wody z kranu:[ na co komu te wywody ja żyje w Polsce, mieszkam tu i pracuje, zadał pytanie dostał wyczerpującą odpowiedż, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 29.10.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Co Dariuszfr chce nam udowodnić to, że w cenach energii, gazu osiągneliśmy już ceny światowe........żeby tylko też tak było z zarobkami pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 29.10.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Co Dariuszfr chce nam udowodnić to, że w cenach energii, gazu osiągneliśmy już ceny światowe........żeby tylko też tak było z zarobkami pzdr No i co z tego że są światowe, a być może będą wyższe jak światowe, ważne jest to żeby tutaj godnie zarobić i normalnie żyć, na co komu porównania,ty żyjesz tu on tam, jak tylko chcemy możemy wyjechać. Anglia-Londyn cacy Polska już nie cacy. Podejście rodaka do sprawy.On napewno ma lepiej.Ech.... Niech lepiej napisze ile tam musi dać za dom 150 metrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts