Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"CLICKAM Z LONDYNU" CENY ENERGII

Dariuszfr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mój boże, kolejny zakochany w cudownej angli, może zmień forum na angielskie bo pewnie lepsze szybsze tańsze i wogóle the best !

i przestałbys nas, ciemne masy uświadamiać jaki tam świat cudowny, bo kto był to widział, kto nie był ... nie ma czego żałowac ;)

Dokładnie to samo wcześniej pomyślałem i pisałem, jaka ta Anglia piękna i wspaniała a Polska be

i jeszcze jeden zapatrzony w Londyn , po co nam tu piszesz takie rzeczy, ja mam wode co miesiąc za 30 zł do tego stałe abonamenty i wody pić się nie da, co przywioze sobie ją z UK

Co Dariuszfr chce nam udowodnić , wyższość Angli nad Polską, ( przecież jest Polakiem), a najlepsze jest to:

Pozatym w Londynie mozna pic wode z kranu i ostatnio w prasie pisali ze w Lodynie jest najlepsza woda niz w innych czesciach UK. Pisali tez ze wg niezaleznych testow woda ta jest lepsza od niekotych tanich wod minernych. Pozatym zawiera jakies fluorki czy cos takiego czego nie ma w wodzie minerlanej ze wzgledu na proces produkcji. Te fluorki sa niby potrzebne organizmowi. Nie wnikam w to bo sie nie znam. Ale po tym artykule pozbylem sie strachu (przywiezionego z polski) picia wody z kranu:[

na co komu te wywody ja żyje w Polsce, mieszkam tu i pracuje, zadał pytanie dostał wyczerpującą odpowiedż,

pelsona napisał:

Cytat:

Co Dariuszfr chce nam udowodnić

to, że w cenach energii, gazu osiągneliśmy już ceny światowe........żeby tylko też tak było z zarobkami

pzdr

No i co z tego że są światowe, a być może będą wyższe jak światowe, ważne jest to żeby tutaj godnie zarobić i normalnie żyć, na co komu porównania,ty żyjesz tu on tam, jak tylko chcemy możemy wyjechać. Anglia-Londyn cacy Polska już nie cacy. Podejście rodaka do sprawy.On napewno ma lepiej.Ech....

Niech lepiej napisze ile tam musi dać za dom 150 metrowy

mój boże, kolejny zakochany w cudownej angli, może zmień forum na angielskie bo pewnie lepsze szybsze tańsze i wogóle the best !

i przestałbys nas, ciemne masy uświadamiać jaki tam świat cudowny, bo kto był to widział, kto nie był ... nie ma czego żałowac ;)

Dokładnie to samo wcześniej pomyślałem i pisałem, jaka ta Anglia piękna i wspaniała a Polska be

i jeszcze jeden zapatrzony w Londyn , po co nam tu piszesz takie rzeczy, ja mam wode co miesiąc za 30 zł do tego stałe abonamenty i wody pić się nie da, co przywioze sobie ją z UK

Co Dariuszfr chce nam udowodnić , wyższość Angli nad Polską, ( przecież jest Polakiem), a najlepsze jest to:

Pozatym w Londynie mozna pic wode z kranu i ostatnio w prasie pisali ze w Lodynie jest najlepsza woda niz w innych czesciach UK. Pisali tez ze wg niezaleznych testow woda ta jest lepsza od niekotych tanich wod minernych. Pozatym zawiera jakies fluorki czy cos takiego czego nie ma w wodzie minerlanej ze wzgledu na proces produkcji. Te fluorki sa niby potrzebne organizmowi. Nie wnikam w to bo sie nie znam. Ale po tym artykule pozbylem sie strachu (przywiezionego z polski) picia wody z kranu:[

na co komu te wywody ja żyje w Polsce, mieszkam tu i pracuje, zadał pytanie dostał wyczerpującą odpowiedż,

pelsona napisał:

Cytat:

Co Dariuszfr chce nam udowodnić

to, że w cenach energii, gazu osiągneliśmy już ceny światowe........żeby tylko też tak było z zarobkami

pzdr

No i co z tego że są światowe, a być może będą wyższe jak światowe, ważne jest to żeby tutaj godnie zarobić i normalnie żyć, na co komu porównania,ty żyjesz tu on tam, jak tylko chcemy możemy wyjechać. Anglia-Londyn cacy Polska już nie cacy. Podejście rodaka do sprawy.On napewno ma lepiej.Ech....

Niech lepiej napisze ile tam musi dać za dom 150 metrowy

Za dom 150m w londynie na wembley czyli 15 minut metrem od centrum(baker street) musisz dac 280-320 tys funtow czyli jakies 1 milon 200 tys pln.

W Wrszawie jak znajdziesz dom za ta cene to bedziesz mial szczescie. W blokowisku w Londynie mieszkanie 150m mozesz kupic za 200-220 tys funtow

Pisze to wszystko zeby uswiadomic Polakom mieszkajacym w Polsce, ktorzy nie wiedza ile placi sie za podstawowe dobra w krajach w ktorych powinny one byc drozsze. Innymi slowy dajemy sie robic w balona i nic z tym nie robimy... Ja tez mam dom w Polsce i utrzymanie go kosztuje mnie wiecej niz domu w Anglii co jest paranoja.

tylko czy ktoś Cię prosił o to uświadamianie??

może nam jest dobrze a przynajmniej do zaakceptowania w tym naszym cuemnogrodzie? nie pomyślałeś? zachłysnąłeś się jak wielu swoim londynkiem i anglią i tyle, znam osobiście wielu takich, a nawet większość z tych którzy tam wyjechali lub mieszkają tu i tam, też tam byłem i wcale nie uważam londynu za 8 cud świata i krainę mlekiem i miodem.. a już na pewno nie krainę ogólnie tanią

"...dajemy się robić w balona..." chyba powinieneś napisać "dajecie" bo Ty w londynie przeciez sie nie dajesz, ty masz prawie za darmo przecież, ty stąpasz dumnie po baker street (bo przecież nie z głową między ramionami pomiędzy półkami z najtańszymi produktami w tesco), to my, budujący swoje nędzne lepianki, powinniśmy z kosami na sztorc walczyć o tańsze media, nie Ty, który masz je pół-darmo w swoim super-apartamencie (bo przeciez nie w pokoiku wraz z kilkoma innymi ziomkami gdzieś na obrzeżach drugiej strefy)...

może nam jest dobrze a przynajmniej do zaakceptowania w tym naszym cuemnogrodzie? nie pomyślałeś? zachłysnąłeś się jak wielu swoim londynkiem i anglią i tyle, znam osobiście wielu takich, a nawet większość z tych którzy tam wyjechali lub mieszkają tu i tam, też tam byłem i wcale nie uważam londynu za 8 cud świata i krainę mlekiem i miodem.. a już na pewno nie krainę ogólnie tanią

"...dajemy się robić w balona..." chyba powinieneś napisać "dajecie" bo Ty w londynie przeciez sie nie dajesz, ty masz prawie za darmo przecież, ty stąpasz dumnie po baker street (bo przecież nie z głową między ramionami pomiędzy półkami z najtańszymi produktami w tesco), to my, budujący swoje nędzne lepianki, powinniśmy z kosami na sztorc walczyć o tańsze media, nie Ty, który masz je pół-darmo w swoim super-apartamencie (bo przeciez nie w pokoiku wraz z kilkoma innymi ziomkami gdzieś na obrzeżach drugiej strefy)...

Jako ze mam dom w Polsce i Anglii zebralem tu kilka faktow ktore moga sie okazac pomocne dla innych forumowiczow. Jesli dla ciebie te informacje sa nie przydatnie to po prostu nie czytaj.

Jesli chodzi o rachunki za wode w Londynie to w mieszkaniu 60m2, (polowa malego domu jednorodzinnego) 2 pokoje, + 70m2 ogrodu rachunek wynosi 22 GBP rocznie za dowolna ilosc wody (zryczaltowane) bo nie mam licznika.

Mój kolega mieszka w małej wiosce w Bieszczadach i za wodę nic nie płaci, bo ma ujęcie prosto ze źródełka. :wink:

Jako ze mam dom w Polsce i Anglii zebralem tu kilka faktow ktore moga sie okazac pomocne dla innych forumowiczow. Jesli dla ciebie te informacje sa nie przydatnie to po prostu nie czytaj.

A powiedz mi dlaczego w Anglii mają dwa osobne krany na ciepła i zimną wodę?

Jakaś moda czy co? :-)

.............może nam jest dobrze a przynajmniej do zaakceptowania w tym naszym ciemnogrodzie?

czytając takie wypowiedzi utrwalam się w przekonaniu ze żyję w ciemnogrodzie w którym ciagle króluje brak tolerancji

prawda? i jeszcze poczucia humoru, dystansu, zrozumienia, też inteligencji...

A powiedz mi dlaczego w Anglii mają dwa osobne krany na ciepła i zimną wodę?

Jakaś moda czy co? :-)

To jest przyzwyczajenie jeszcze z czasow viktorianskich. W Anglii w przeciwienstwie do Polski, Faszystowskie Niemcy nie zrownaly calych miast z ziemia i ludzie nie musieli odbudowywac domow od nowa po wojnie. Robili wiec remonty powielajac ten stereotyp.

Nalezy zauwazyc ze to wlasnie w angli zaczela sie rewolucja przemyslowa i tutaj ludzie jako pierwsi zaczeli instalowac wode bierzaca. W tamtych czasach byla to rura z woda i kran a pod kranem miednica. Z biegiem czasu ludzie wymyslili ze przydalaby sie tez ciepla woda i dodali jeszcze jedna rure i kran z ciepla woda. W Europie tez byly 2 kraniki przed pierwsza wojna swiatowa. Obie wojny swiatowe spowodowaly w Europie tak straszna zniszczenia ze wszystko trzeba bylo odbudowac od nowa i to byla okazja zeby zrobic to w zmienionej i ulepszonej formie. Wowczas zniknely 2 kraniki.

Ja osobiscie zmienilem na normalny kran. Polacy mieszkanacy w anglii ktorzy przyjezdzaja tu do pracy zwykle mieszkaja w starych nie remontowanych od lat ruderach pod wynajem gdzie sa 2 kraniki i stad przeswiadczenie ze tak musi byc wszedzie. Nowe domy i osiedla maja jeden kran.

Podobaja mi sie ich gniazka elektryczne, za duze lepsze niz europejskie i amerykanskie. Sa duzo bezpieczniejsze, nie nagrzewaja sie bo maja duza powierzchnie stykow, maja wylacznik bezpieczenstwa. Dziecko nie wlozy tam czegos metalowego bo dziurki sa zatrzasniete i trzeba wlozyc trzeci srodkowy bolec zeby je odblokowac.

Dostawcy energii chcą zgody na 40 proc. podwyżkę cen

(IAR, tm/12.11.2008, godz. 18:22)

13 firm energetycznych przekazało już do Urzędu Regulacji Energetyki wnioski o ustalenie taryf na energię elektryczną na przyszły rok - poinformowała w środę Agnieszka Głośniewska z URE. Wniosek czternastej spółki - RWE Polska - nie dotarł jeszcze do urzędu.

Głośniewska podała, że nie zna jeszcze treści wniosków i skali podwyżek, o które wnoszą poszczególne przedsiębiorstwa. Przypomniała, że na prośbę urzędu firmy miały do 12 listopada złożyć dokumenty - tak, by URE miał czas na podjęcie decyzji przed końcem roku.

Obecne taryfy energetyczne obowiązują do końca grudnia. Żeby nowe taryfy mogły obowiązywać od 1 stycznia, URE musi opublikować decyzję o nich najpóźniej 14 dni przed tym terminem.

Radio RMF FM podało w środę, że dostawcy energii chcą 40-proc. podwyżki. Według RMF prezes URE Mariusz Swora ocenia takie propozycje jako wygórowane i w części nieuzasadnione.

Dzięki za informacje jak powinno być normalnie. Ja myślę, że im wiecej takich wiadomości tym większa będzie świadomość Polaków jakie standardy obowiązują w cywilizowanej Europie .

Pozdrawiam

dokładnie.

Bo wygląda na to, że mamy jakąś ogólnonarodową akceptacje dla dojeżdżania nas finansowo. Wymyśla się bzdety w rodzaju "Narodowych Operatorów"(Narodowy=bardzo drogi) i uzasadnia to bezpieczeństwem/troską o taniość itp. podczas kiedy doświadczenia pokazują dokładnie odwrotną sytuację.

Mało tego, że UK kupuje gaz z Norwegii(ponoć bardzo drogi) to przecież pracownik gazowni w UK też jest kilkukrotnie droższy od polskiego gazownika(bo dobrze zarabia). Wszelkie roboty związane z nowymi sieciami i utrzymaniem w ruchu istniejących też są w UK sporo droższe. A mimo to gaz tańszy. Jak to karwa jest!?

Natomiast martwi mnie podejście coponiektórych na tym forum w stylu: "strasznie gniecie mnie kamień w bucie, ale go nie wywale z buta bo to mój kamień i jestem z niego dumny. Jakikolwiek atak na mój kamień w bucie, z którego jestem dumny, jest równoznaczny z wywołaniem dżihadu". Może odrobinę dystansu, drodzy patrioci.

Uprzedzając ew. ataki :wink: wyjaśniam: od urodzenia mieszkam w Polsce, jestem Polakiem i nie jestem zafascynowany innym krajem niż Polska - nie zmienia to faktu, iż nie lubię jak mi ciągle system pcha swą chciwą łapę do kieszeni i zabiera co roku coraz więcej głupio się przy tym tłumacząc.

...trzeba było więcej protestować przeciwko budowie elektrowni atomowych...

Jesteśmy skansenem Europy - czysta i ekologiczna energia z węgla kamiennego i brunatnego! Precz z atomem i jego odpadami! ...dzisiaj to procentuje ...jutro jak będziemy płacić za CO2 będzie jeszcze lepiej!

...a podobno wygraliśmy wojnę (II W.Ś.)... podobno...